Caramel wil niet lukken? Met SPOED tips!

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Polly, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
secricible

Berichten: 26397
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Caramel wil niet lukken? Met SPOED tips!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-10-08 16:31

HELP!

Ik zou vanavond koken en wilde graag een meringue maken met gesponnen suiker erop. Echter, de caramel wil niet lukken.
Volgens het kookboek moet ik water en suiker samen smelten (200 gram suiker op 2dl water) en als het in laten koken. Als het goudbruin is moet het in het koude water gedompeld worden, zodat het stopt met koken.
Echter, zodra ik het van het vuur afhaal, stolt het binnen enkele seconden en als ik het in het water dompel is het binnen enkele ogenblikken een klomp suiker (die bloedheet is). HOE kan ik dit vermijden? Ik gebruik wel inductie, misschien dat het daardoor komt...

Elke87

Berichten: 831
Geregistreerd: 04-07-07

Re: Caramel wil niet lukken? Met SPOED tips!

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-08 16:34

Als het nog suiker is als je het in heet water dompelt heb je het niet lang genoeg verwarmd. De suiker moet gaan caramelliseren en kan als dat gebeurd is geen suiker meer worden..

secricible

Berichten: 26397
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Re: Caramel wil niet lukken? Met SPOED tips!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-10-08 17:18

geloof me, ik kan niet meer verder gaan. Ik heb het idee zlfs dat ik te ver ga, dat het water teveel is verdampt. Het begint op een gegeven moment heel zwaar te bubbelen en dan word het pas bruin. dan haal ik het meteen van het vur en wordt het keihard.

lovely82

Berichten: 1194
Geregistreerd: 23-11-06

Re: Caramel wil niet lukken? Met SPOED tips!

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-08 17:22

is de suiker net vochtig genoeg van het water? Verhit het op middelmatig vuur. Haal het van het vuur af zodra het licht gekleurd is

Elke87

Berichten: 831
Geregistreerd: 04-07-07

Re: Caramel wil niet lukken? Met SPOED tips!

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-08 18:55

Is het gelukt?

secricible

Berichten: 26397
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Re: Caramel wil niet lukken? Met SPOED tips!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-10-08 14:07

nee, het is niet gelukt. Ik heb het in het totaal drie keer geprobeerd.

@lovely82: ik heb 300 gram suiker op 300 ml water gedaan, zoals genoemd in het recept. De suiker stond geheel onder water.

Mocca
Berichten: 17970
Geregistreerd: 10-01-04

Re: Caramel wil niet lukken? Met SPOED tips!

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-10-08 15:53

Je kan heel goed caramel maken met gecondenseerde melk uit een blikje.
Zoek daar maar eens op, zat topics te vinden! Lachen

secricible

Berichten: 26397
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Re: Caramel wil niet lukken? Met SPOED tips!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-10-08 19:12

Mocca schreef:
Je kan heel goed caramel maken met gecondenseerde melk uit een blikje.
Zoek daar maar eens op, zat topics te vinden! Lachen


dat weet ik, en ik kreeg ook al via de PM een berichtje om het met room te doen. Punt is alleen dat op beide manieren de caramel onmogelijke meer te spinnen is, en daar was het om te doen..