Je eigen brood bakken.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
LieveLoes

Berichten: 1704
Geregistreerd: 09-07-12
Woonplaats: Brabant omgeving Oss

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 17:23

chamion schreef:
Zout niet in aanraking met gist totdat er goed gemengd is?
Niet te koud water/melk
Niet te heet water/melk
Niet op de tocht
Geen temperatuur verschil tussen kneden en rijzen?
Afgedekt met iets eroverheen (en niet er tegenaan)


Het is zo gedoe, soms zo wisselend. Daarom als mijn mood niet goed is dat het bij mij in de broodbakmachine gaat. Weinig gedoe.


Krentenbrood staat te rijzen. Heb wel 2x zoveel gist was nogal een "zwaar" deeg geworden
Het ruikt wel al verrukkelijk en ik ben nog niet eens aan het bakken
[ [url=m/wReylK.jpg]Afbeelding[/url] ]


Zout gist wel denk ik.... het is (conform recept) direct allemaal gemixt....
Koud of heet water niet, heb lauw gebruikt
Tocht nvt
Kneden en rijzen: ik heb hem na het kneden met heet water in een oven gezet die uit stond! Dus niet zelfde temperatuur. Ik heb er nu ook eentje in de auto staan :o

Toch zout/gist dan misschien? Hoe doen jullie het mengen? Wanneer voeg je het zout of het gist toe?
Laatst bijgewerkt door LieveLoes op 13-05-20 17:30, in het totaal 1 keer bewerkt

chamion
Huisheks

Berichten: 3715
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 17:28

Kant en klaar mix kan ook te lang in de winkel liggen dat het al een beetje "dood" geslagen is. Meestal haal ik mijn kant en klaar mixen bij de welkoop (a, grotere hoeveelheden en b, betere mengsels)
Als ik al een kant en klaar mix gebruik van de winkel doe ik vaak een afgestreken theelepel extra gist bij en water iets warmer dan mijn hand.

lizy29

Berichten: 6387
Geregistreerd: 05-03-12
Woonplaats: Het land van du vin, du pain, du Boursin

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 17:35

Ik gooi gist altijd aan de ene kant van mijn kom en het zout aan de andere kant. En dan begin ik te mengen vanaf het midden met een draaiende beweging naar buiten.

Dat rozijnen no knead klinkt goed. Misschien dat ik dat vanavond even opzet zodat we morgen lekker vers brood hebben bij de koffie ipv een koekje.

chamion
Huisheks

Berichten: 3715
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 18:43

Mijn krentenbrood gaat bijna de oven in. Even mijn avondeten opeten :D

Na de eerste rijs en een foto halverwege 2de rijs.
Afbeelding

Afbeelding

Set_Elkol
Berichten: 14935
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 19:02

Dat ziet er al heel goed Chamion!

LieveLoes

Berichten: 1704
Geregistreerd: 09-07-12
Woonplaats: Brabant omgeving Oss

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 19:24

Oh wat heerlijk! Zal ik mijn adres even doorsturen, dan kan je een stukje opsturen :p

Bij mij zijn de andere twee broden goed gelukt! Denk gewoon iets mis in het rijzen bij de eerste.

De tweede. Volkoren meel van Soezie (Boerenbond)
Afbeelding

De derde. Grof meergranenbrood van Soezie
Afbeelding

rien10
Berichten: 17074
Geregistreerd: 01-06-10

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 19:30

Ziet er lekker uit! Ik vind De mixen van Soezie erg fijn en lekker.

LieveLoes

Berichten: 1704
Geregistreerd: 09-07-12
Woonplaats: Brabant omgeving Oss

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 19:38

rien10 schreef:
Ziet er lekker uit! Ik vind De mixen van Soezie erg fijn en lekker.


Dank je! De smaak was ook heel erg lekker! Er moest ook boter door... dat vond ik wat vreemd

chamion
Huisheks

Berichten: 3715
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 21:25

Zit al de hele avond te smikkelen. Het is heerlijk. Alleen de gembersiroop proef je te weinig. Dus dat laat ik de volgende keer afwezig en ga er gehakte gember doorheen doen met of bruine buisterdsuiker of met honing. De smaak is HEERLIJK, af en toe een vleug van de gehakselde venkelzaad.
Jummie, en zoveel makkelijk dan is dacht.

Maar, de volgende keer gaan er meer krenten/rozijnen in. Gewoon, eigen smaak.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

lizy29

Berichten: 6387
Geregistreerd: 05-03-12
Woonplaats: Het land van du vin, du pain, du Boursin

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 21:35

Ook lekker met noten erdoor denk ik

8nnemiek

Berichten: 45159
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-20 08:31

Oh heerlijk die broden hierboven!

Ik heb gisteren voor de eerste keer ooit een brood kunnen weggooien :+
Ik had een recept gevonden via google, het brood zag er prachtig uit op de foto.. Maar ik vond de verhoudingen al zo raar; een volle theelepel gist en dan tot 24 uur laten rijzen op kamertemperatuur.. Nou, na 6 uur rijzen zakte het deeg natuurlijk helemaal in en was zo goed als uitgerezen.. Toch een poging gedaan tot afbakken, maar het kwam niet gaar uit de oven.

Set_Elkol, had jij niet laatst een no-knead brood gemaakt met de stretch and fold techniek? Dat zou ik graag eens proberen, heb je daar toevallig nog een recept van?

Set_Elkol
Berichten: 14935
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-20 08:40

Het recept wat ik gebruik is eigenlijk gewoon het desem brood recept van Foodfromclaudnine, daar moet je wel even kort de ingrediënten door elkaar kneden en vervolgens tijdens het rijzen stretch en fold. Het is dus niet geheel zonder kneden, al kan dat eventueel in een machine.

8nnemiek

Berichten: 45159
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-20 08:47

Dan ga ik die eens proberen :D

Thuis heb ik mijn keukenmachine, dus daar maak ik meestal gewoon kneed-degen, maar op vakantie vind ik het wel fijn om een goed recept te hebben waarbij ik geen 15 minuten hoef te kneden. Een beetje kneden vind ik prima :D

chamion
Huisheks

Berichten: 3715
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-20 09:33

lizy29 schreef:
Ook lekker met noten erdoor denk ik


Op zonnebloempitten na komen er bij mij geen noten in :Y)
Maar inderdaad, denk dat veel mensen dat ook lekker zouden vinden. Wie weet ga ik eens een brood met spijs proberen te maken (mits ik aan spijs kan komen)

Nickeltje

Berichten: 28751
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-20 09:36


Many
Berichten: 8339
Geregistreerd: 30-10-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-20 09:44


chamion
Huisheks

Berichten: 3715
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-20 09:52

Nickeltje schreef:
Spijs kun je ook relatief makkelijk zelf maken...
Heb ik met Pasen ook voor mijn Paasbroden gedaan.

https://www.laurasbakery.nl/zelf-amandelspijs-maken/

Dit is een mega makkelijk recept ;)



Thanks. Moet ik eens kijken of ik aan amandelmeel kan komen. Vast wel.

Nickeltje

Berichten: 28751
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-20 09:54

Ik had dat rondom Pasen niet voor de hand, maar kon wel een zak mooie amandelen vinden die ik gemalen heb, iets meer werk, zelfde resultaat. In de noten-hoek van je supermarkt zijn vaak wel allerlei varianten op amandelen te vinden.

8nnemiek

Berichten: 45159
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-20 11:28

Many schreef:
8nnemiek, je kunt ook het recept van Bake with Jack gebruiken. In dat recept meng je alleen alle ingrediënten kort door elkaar, daarna doe je in 5 tot 6 uur tijd een aantal stretch and folds. Dit is het recept: https://www.bakewithjack.co.uk/blog-1/2 ... -beginners

Zuurdesem is dan weer minder handig op vakantie, maar het ziet er wel uit als een héérlijk brood!

Berdien

Berichten: 65626
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-20 13:36

Voor no kneaders onder ons, wat voor gist gebruiken jullie? Gedroogde of instant? Ik kan alleen die laatste variant vinden, maar het recept vraagt om gedroogde...

senna21

Berichten: 13240
Geregistreerd: 17-03-09

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-20 13:44

Eindelijk weer gist in de winkel gevonden. Dit weekend maar weer eens uitproberen qua bakken.

Set_Elkol
Berichten: 14935
Geregistreerd: 06-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-20 13:56

Ergens in dit topic stond hoe je dat moet omrekenen Berdien! Volgens mij 3x zoveel vers als droog.
7 gram droog = 21 vers

Aan de hoeveelheid in het recept kan je denk ik wel zien welke ze bedoelen.
Laatst bijgewerkt door Set_Elkol op 14-05-20 13:58, in het totaal 2 keer bewerkt

Sicayes

Berichten: 3543
Geregistreerd: 08-07-13
Woonplaats: Naaldwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-20 13:57

Berdien schreef:
Voor no kneaders onder ons, wat voor gist gebruiken jullie? Gedroogde of instant? Ik kan alleen die laatste variant vinden, maar het recept vraagt om gedroogde...


Gedroogde gist moet je laten weken, als het recept daar niet specifiek om vraagt zullen ze waarschijnlijk gewoon instant gist bedoelen. Gedroogde gist is vrij ouderwets en word eigenlijk niet echt meer gebruikt maar de recepten zijn daar niet altijd op 'aangepast'.
https://broodsmakelijk.nl/verschil-drog ... stant-gist

er zit qua volume alleen verschil tussen instant (droge) en VERSE gist.

Set_Elkol
Berichten: 14935
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-20 13:58

Sicayes ik kom nog ontzettend veel recepten tegen met droge gist hoor..

Sicayes

Berichten: 3543
Geregistreerd: 08-07-13
Woonplaats: Naaldwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-20 13:59

Klopt Set_Elkol, zoals ze ook op die site zetten:
Citaat:
De termen droge gist en instant gist worden vaak door elkaar gehaald terwijl het twee verschillende soorten producten zijn.

De reden voor deze verwarring is dat droge gist als eerste op de markt kwam en de recepten daarop aangepast waren. Tientallen jaren later is instant gist uitgevonden. Omdat instant gist ook een droog product is kan je begrijpen dat iemand die het verschil niet kent dit als droge gist kenmerkt, in het recept staat droge gist, de inhoud van het pakje ziet er ook uit als droog spul, dat zal dus wel hetzelfde zijn.

Droge gist moet je echter eerst een kwartiertje weken in water terwijl instant gist je meteen moet toevoegen aan de andere ingrediënten. Droge gist is ook iets minder krachtig dan instant gist en vereist iets langere rijstijden of het gebruik van meer droge gist in het recept. Droge gist hebben we in Nederland niet meer kunnen vinden in de winkels, daar ligt altijd instant gist (uitzondering is de gist die in biowinkels aangebroden wordt van het merk bioreal, dat is wel droge gist maar moet overigens direct aan het meel of bloem worden toegevoegd). In België is droge gist nog wel te koop.


Maar vaak zie je dus wel aan het recept wat ze bedoelen en je kan ze qua grammen gelijk uitwisselen.

Citaat:
Zijn droge- en instant gist uitwisselbaar in een recept?
Ja en nee.

Ja: vermeldt een recept bijvoorbeld 8 gram droge gist, dan kan je ook instant gist gebruiken.