Benodigdheden:Cakevorm (liefst glazen)
475 gr. volkorentarwemeel
2 theelepels zout (mag je ook weglaten)
2 theelepels zuiverings(maag)zout - is te koop bij de betere drogist
zonnebloempitten
2 eetlepels zonnebloemolie of olijfolie
2 ons rozijnen
walnoten
3 dl. karnemelk
2 dl. water
Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een ruime kom. Voeg dan de olie, karnemelk en water toe en meng dit met een lepel zo goed dat er geen droog meel meer is.
Smeer een cakevorm in met boter en doe dan het deeg er in.
Druk alles stevig aan en strijk de bovenzijde glad met een lepel en een beetje water. Strijk hierna de zonnebloempitten aan de bovenzijde van het deeg.
Bak het brood in circa 50 min. (2 broden samen in 55 min.) op 180 graden in een niet voorverwarmde oven.
Controleer met een breinaald. Als er geen deeg aan vast blijft plakken, is het brood gaar.
Boven- en onderwarmte combimagnetron (hete luchtoven).
Essentiële bestanddelen van het brood zijn de karnemelk en het zuiveringszout. Door de reactie die beide met elkaar aangaan rijst het deeg tijdens het bakken.Je kunt veel variantie aanbrengen in dit brood door verschillende soorten noten te gebruiken of naast rozijnen ook eens gedroogde abrikozen te gebruiken.
Zelf voeg ik ook altijd nog gebroken lijnzaad toe.
Brood is heerlijk met een laagje roomboter
Eetsmakelijk