minikatje schreef:Op internet staat bij ingredienten: Natuurazijn, mosterd en citroensap
Dus maar een beetje daarmee gaan experimenteren. Ga ik doen als het huidige potje op is
Moderators: Essie73, NadjaNadja, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird, Polly
Eelmo schreef:De edelgist was ook maar een voorbeeld omdat het hier vrij veel genoemd wordt. Maar dingen als kokosolie bijvoorbeeld? Letten jullie ook op dingen zoals palmolie in producten?
Als je geen dierlijke producten eet vanuit het standpunt 'duurzaamheid' is palmolie natuurlijk ook een hele belangrijke. Wederom is dit niet als aanval bedoeld maar echt uit nieuwschierigheid.
Alleen producten uit eigen land lijkt me sowieso heel erg lastig, ook als niet vega(n).
Ik kan het gezelschap helaas niet kiezen, ik ben er op zo'n moment voor de jarige en de rest van de mensen vallen vaak in de categorie man 20-25. Uit ervaring kan ik zeggen dat die groep er vaak het moeilijkste over doet, want vlees is super mannelijk en als ik zeg dat ik het niet eet dan is er iets mis mee. Dat kan niet
Als het te erg is negeer ik het gewoon, ik weet zelf beter en ik doe het voor mezelf en de wereld, niet voor mijn vrienden. Wij hebben 4 keer per jaar een diner, dan kookt 1 iemand thuis en gaan we daar allemaal eten, er wordt dan voor mij speciaal vegetarisch gekookt, super lief
8nnemiek schreef:Ik heb wel eens verteld aan klasgenoten dat ik op zich geen probleem hebben ermee als mensen naast me vlees eten (dat vroeg iemand nl), maar dat ik trauma's heb opgelopen van de hele kippen die mijn familie af en toe op tafel had staan, en het gekraak van de botten als ze het beest uit elkaar trokken, en dat begrepen ze allemaal toch wel heel goed
ik voel het dan altijd in mijn eigen botten resoneren

Echt bizar! Ik durfde niets te eten wat anderen klaar hadden gemaakt, zelfs bij mijn ouders niet. Alleen mijn schoonfamilie vertrouwde ik erop dat ze goed opletten haha
Inmiddels gaat het beter en durf ik wat meer uit de kast te komen zegmaar. Ik wil niet mijn eigen principes laten varen maar ik wil anderen ook niet tot last zijn, ik denk dat ik teveel op het internet heb gezeten waarin mensen elkaar met modder bekogelen over "Ja maar ik vind dat jij ook rekening met mij moet houden en dus vlees voor mij klaar moet maken" en "Lol ik ga nu extra veel vlees eten" en "Hahaha ga lekker huilen met je salade ofzo". Ik ben niet zo assertief om daar goed op in te gaan. Inmiddels heb ik een riedeltje dat ik kan opdreunen als de standaard vragen komen ("Waarom vegan?" "Maar WAAROM!!?!?!?" "Hoe kun je leven zonder kaas!?!?!?") Hoewel het vermoeiend kan zijn (ik verlang naar de tijd dat ik gewoon relaxt de maaltijd kan nuttigen met collega's of vrienden zonder dat er allerlei vragen komen over waar ik dan in vredesnaam mijn eiwit vandaan haal) denk ik dat het ooit echt over gaat. En dan krijg je misschien dit:
d
mar_fay schreef:Vaak merk ik echter dat mensen hun eigen vlees eten ('ja maar ik eet wel elke dag vlees, maar dan wél biologisch') gaan verdedigen. Terwijl ik nooit heb aangegeven dat ik dat een slechte keuze vind - het is alleen niet de mijne. Merken jullie dat eigenlijk ook? Ik vraag me af waar dat vandaan komt, het lijkt me zoveel energie kosten om je eigen eetgedrag ongevraagd te verdedigen
mar_fay schreef:Jee, Riraito, ik kan me voorstellen dat je van dat soort reacties flink de balen krijgt en je het er maar bij laat zitten. Sommige mensen in mijn familie zijn helaas ook zo, al maken we elkaar op alle vlakken belachelijk en is de grens belachelijk maken/vervelend dus nogal dun. Mijn, overigens super lieve, maar wel mopperige opa heeft laatst echter flink zitten mopperen dat ik mijn vriend toch echt vet voor het blok zette door hem gewoon geen vlees voor te schotelen en hem gedwongen vegetariër te laten zijn. En dat terwijl mijn vriend strikter is dan ikd
En inderdaad, de berg onzin argumenten die je soms te horen krijgt, maken ook dat ik vaak geen zin heb om dingen uit te leggen. Ik hou dus meestal mijn mond, geef aan dat ik geen vlees en eventueel wel vis eet en laat het daarbij. Pas als mensen uit eigen beweging vragen waarom niet, dan geef ik een korte uitleg en als ze geïnteresseerd zijn en óók luisteren naar mijn ideeën, dan wil ik best met ze discussiëren. Vaak merk ik echter dat mensen hun eigen vlees eten ('ja maar ik eet wel elke dag vlees, maar dan wél biologisch') gaan verdedigen. Terwijl ik nooit heb aangegeven dat ik dat een slechte keuze vind - het is alleen niet de mijne. Merken jullie dat eigenlijk ook? Ik vraag me af waar dat vandaan komt, het lijkt me zoveel energie kosten om je eigen eetgedrag ongevraagd te verdedigen
Riraito schreef:...Dat vroeg ik niet, je had ook alleen "oke" kunnen zeggen. Ik kan mensen toch niet overtuigen dus heb het liefst dat ze dan maar gewoon "oke" zeggen
Ik wíl ze ook helemaal niet overtuigen, pas als ze zelf al benieuwd zijn en mij vragen om 'hulp', maar dan overtuig je al niet meer.
mar_fay schreef:Riraito schreef:...Dat vroeg ik niet, je had ook alleen "oke" kunnen zeggen. Ik kan mensen toch niet overtuigen dus heb het liefst dat ze dan maar gewoon "oke" zeggen
Dát inderdaad![]()
Ik wíl ze ook helemaal niet overtuigen, pas als ze zelf al benieuwd zijn en mij vragen om 'hulp', maar dan overtuig je al niet meer.
Alhoewel ik laatst iemand had die zei 'supercool! Maar wat maak je dan zoal? Kunnen we eens samen koken? Ik ben eigenlijk super benieuwd en niet zo origineel in de keuken, misschien heb je wel wat wat ik leuk vindt en waarmee ik kan afwisselen.' Dat vind ik dan wel heel leuk![]()
Die afbeelding daar herken ik er maar weinig van uit eigen ervaring, maar ik snap wel dat anderen daar tegenaan kunnen lopen.
maandag ga ik er met een vriendin heen, vanuit Zwolle, je moet er wat voor over hebben
Alleen ik was benieuwd of iemand er ervaring mee heeft voor ik zwaar teleurgesteld word
Die eten vlees, rasvlees
)