Je eigen brood bakken.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Marcella

Berichten: 40475
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 10:29

Moet daarbij hoeveel verschillende maten dat er zijn voor theelepels. ;)

MarliesV

Berichten: 16026
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 10:46

Haha, dat is ook waar, maar ik weeg af, gebruik geen cups/tsp enz.
Ben een zeur met grammetjes en gewichten :o O:)

Nickeltje

Berichten: 28751
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 11:19

Zeg ik bak meestal broden los op de bakplaat en dat worden dan meestal afgeplatte vloerbroden. Om toch wat hogere broden te bakken af en toe, makkelijker in plakken te snijden om als lunch mee te nemen bijvoorbeeld, wil ik een brood bakblik aanschaffen.
Maakt het nou nog veel uit wat voor een ik er koop?

chamion
Huisheks

Berichten: 3715
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 11:36

Ik heb niet eens een broodbak blik. Heb gewoon een cake bakblik _O-

Nickeltje

Berichten: 28751
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 11:45

Ja, die heb ik ook... Maar daar past maar de helft van een standaard portie deeg in...
Dacht eens wat serieus aan te schaffen...

Ik kom met zoeken op Bol trouwens ook bak-vormen voor stokbroden tegen. Die bak ik nu ook los op de plaat en dan zakken ze inderdaad iets uit tot een langgerekt afgeplat stokbroodje. Op zich geen enkel probleem, maar heeft er iemand ervaring met stokbrood-bakvormen? Is het een toevoeging aan alle spullen die ik in de keuken al kwijt moet of kan ik prima doorgaan zonder?

chamion
Huisheks

Berichten: 3715
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 19:32

Heb 3 degen gemaakt vandaag.
Als eerste een volkorenbrood, kant en klaar mengsel. Eerste rijs, prachtig omhoog gekomen. Doorgekneed en in de vorm gedaan. Daarna haast niet meer gerezen en ook in de oven geen stijging meer. Ga morgen kijken of die echt mislukt is of wel lekker smaakt. Omdat ik vrees dat het eerste brood mislukt is toch een 2de in de broodbakmachine. Deze is redelijk gelukt.

En een pizzadeeg gemaakt. Was te veel voor mijn mini bakplaat (plaatpizza) maar het was wel heerlijk!

Cilli96

Berichten: 544
Geregistreerd: 20-01-12
Woonplaats: Knus Huisje

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 20:22

Iemand tips voor tortilla wraps? Vandaag een poging gedaan maar dat was echt om te huilen haha ik heb 200 gram bloem gebruikt op 125 ml water. Snufje zout en scheutje olie.. Kreeg er geen mooie wraps van

Dorien66

Berichten: 1862
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 20:31

MarliesV schreef:
Maar een Engelse teaspoon is geen Nederlandse theelepel qua formaat, daar zit een significant verschil in.

Mooi dat het goed gaat hoor, maar rekentechnisch klopt het niet ;-)

Je hebt gelijk. Van https://www.traditionaloven.com/culinary-arts/baking/dry-instant-yeast/convert-tea-spoon-tsp-to-gram-g-of-instant-yeast.html:
One teaspoon of instant yeast converted to gram equals to 3.15 g. How many grams of instant yeast are in 1 teaspoon? The answer is: The change of 1 tsp ( teaspoon ) unit in a instant yeast measure equals = into 3.15 g ( gram ) as per the equivalent measure and for the same instant yeast type.

Met kruiden is het gewicht uiteraard weer anders.

Anoniem

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 21:09

Trucje: Als je een keukenweegschaal hebt die op de gram nauwkeurig weegt, kan je kijken hoeveel theelepels je nodig hebt om aan bijvoorbeeld 5 gram te komen. En dan kan je terugrekenen hoeveel er in jouw specifieke theelepel gaat.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 21:10

Cilli96 schreef:
Iemand tips voor tortilla wraps? Vandaag een poging gedaan maar dat was echt om te huilen haha ik heb 200 gram bloem gebruikt op 125 ml water. Snufje zout en scheutje olie.. Kreeg er geen mooie wraps van


Daar schijn je een soort pers voor nodig te hebben.

Nickeltje schreef:
Zeg ik bak meestal broden los op de bakplaat en dat worden dan meestal afgeplatte vloerbroden. Om toch wat hogere broden te bakken af en toe, makkelijker in plakken te snijden om als lunch mee te nemen bijvoorbeeld, wil ik een brood bakblik aanschaffen.
Maakt het nou nog veel uit wat voor een ik er koop?


Ik heb gewone blikken van de Ikea. Waar je ook cake in maakt. Komen keurige hoge broden uit. Ik doe er bakpapier in.

Berdien

Berichten: 65626
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 21:20

Ik ben zo blij met de tip in dit topic om zo'n cup setje te kopen. Ideaal!!!

Heb nu een deeg staan op basis van het recept van Jo Cooks, gewoon even met patentbloem. Heb er wel maar 1 tsp salt in gedaan en geen 1 1/2, dat vond ik veel te veel := Eens zien wat hiervan te maken valt.

imd

Berichten: 15410
Geregistreerd: 02-05-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 21:53

Ik gebruik voor dat recept ook altijd minder zout Berdien. Vind 2 tsp behoorlijk veel idd!

Ik heb vanmiddag meteen maar een precisie weeglepel gekocht :P

Anoniem

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 22:08

Kennen jullie dat. Je bent bezig met brood maken en je moet nog naar afspraak. Je geeft heel gedetailleerde instructies aan vriend. Midden in jou afspraak krijg je een bericht: Hoe lang moest dat nu al weer in de oven?

Hartverzakking :') Brood heeft 45 ipv 30 minuten in gezeten _O-

Set_Elkol
Berichten: 14935
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 22:09

Haha nee mijn vent komt niet aan mijn brood (Of wat ik ook doe in de keuken :D )

Nickeltje

Berichten: 28751
Geregistreerd: 27-04-06
Woonplaats: Dalfsen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 22:25

DeMolenhoek schreef:
Kennen jullie dat. Je bent bezig met brood maken en je moet nog naar afspraak. Je geeft heel gedetailleerde instructies aan vriend. Midden in jou afspraak krijg je een bericht: Hoe lang moest dat nu al weer in de oven?

Hartverzakking :') Brood heeft 45 ipv 30 minuten in gezeten _O-


Zeer herkenbaar! Laatste brood was zo zwartgeblakerd dat je er mee kon krijten... Heeft zeker anderhalf uur in de oven gezeten...

lenaa_tje

Berichten: 10389
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 22:28

Nickeltje schreef:
DeMolenhoek schreef:
Kennen jullie dat. Je bent bezig met brood maken en je moet nog naar afspraak. Je geeft heel gedetailleerde instructies aan vriend. Midden in jou afspraak krijg je een bericht: Hoe lang moest dat nu al weer in de oven?

Hartverzakking :') Brood heeft 45 ipv 30 minuten in gezeten _O-


Zeer herkenbaar! Laatste brood was zo zwartgeblakerd dat je er mee kon krijten... Heeft zeker anderhalf uur in de oven gezeten...

“Misschien kunnen we het zwart er nog afschrapen”

Dit is hier dus ook wel is gebeurd.

imd

Berichten: 15410
Geregistreerd: 02-05-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 07:02

Ik had een gedetailleerd lijstje met tijden achter gelaten. Daar is mijn vriend heel goed in gelukkig :))

Is je brood nog eetbaar, DeMolenhoek?

Anoniem

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 07:49

Ja was nog eetbaar gelukkig! Enkel de korst was vrij dik _O-

snorkel1986

Berichten: 3492
Geregistreerd: 27-07-12
Woonplaats: overijsel

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 07:55

Heeft iemand nog een recept voor no knead krentenbrood die minder compact word in het midden? Maar echt zacht dus?

MarliesV

Berichten: 16026
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 08:21

Snorkel helaas ik niet, ik heb ook het idee dat je daarvoor met een no knead niet weg komt. Maar zou mooi zijn als dat niet klopt die aanname.

Mijn lief is alleen aangesteld om het brood uit de oven te halen. Verdere instructies laat ik niet achter, doe het liever zelf.
Fijne man maar mijn ervaring is dat de heren wat minder secuur zijn en dat komt met dit soort dingen mij iets te nauw.

8nnemiek

Berichten: 45160
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 09:08

No knead krentenbrood heb ik nog nooit gevonden.

Ik zoek wel nog een recept voor een lekker zoet krentenbrood.
De krentenbroodrecepten van Levine zijn eigenlijk gewone witbroden met krenten er door, maar in de winkel zijn ze altijd juist zo lekker zoet en sterk van smaak.

Anoniem

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 09:24

Ik weet niet of dit is wat je zoekt?

500 gram witte bloem
300 cl volle melk
2 eetlepels honing (kan je vermeerderen indien gewenst)
8 gram gist
Klontje boter
Indien gewenst 1 ei
Theelepel zout
100 gram krenten/rozijnen (meer indien gewenst)

Bereiden als een gewoon brood.

Resultaat hier:

Afbeelding

lenaa_tje

Berichten: 10389
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 09:28

8nnemiek schreef:
No knead krentenbrood heb ik nog nooit gevonden.

Ik zoek wel nog een recept voor een lekker zoet krentenbrood.
De krentenbroodrecepten van Levine zijn eigenlijk gewone witbroden met krenten er door, maar in de winkel zijn ze altijd juist zo lekker zoet en sterk van smaak.

Of deze https://www.baksels.net/rozijnenbrood/

Zelf nog niet uitgeprobeerd maar ik vind haar recepten ook altijd fijn.

Set_Elkol
Berichten: 14935
Geregistreerd: 06-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 09:47

8nnemiek schreef:
No knead krentenbrood heb ik nog nooit gevonden.

Ik zoek wel nog een recept voor een lekker zoet krentenbrood.
De krentenbroodrecepten van Levine zijn eigenlijk gewone witbroden met krenten er door, maar in de winkel zijn ze altijd juist zo lekker zoet en sterk van smaak.


Dat komt omdat bakkers er vruchtbroodpoeder doorheen gooien, weeïge zoete troep bah. Haha

Berdien

Berichten: 65626
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-05-20 10:02

Volgens mij is mijn no knead deeg een beetje mis gegaan := Is wel gerezen maar daarna ingestort, zo te zien. En er zat een korstje op :') :') Nou ja, ik heb het maar tot een soort van bolletje gevormd en in de oven gezet. Zie wel wat het wordt :+