Millionaires shortbread

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Chernique

Berichten: 3661
Geregistreerd: 16-10-08

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-02-13 22:42

Graag gedaan! :)
Witte chocolade is inderdaad ook moeilijker te smelten!
Als je au bain marie gaat verwarmen kan je het water wel laten koken zodat het water op de hoogste temperatuur komt. Maar maar daarna op een heel laag pitje zetten en zorgen dat het niet meer kookt en dan pas de chocolade toevoegen. De stoom die van het water afkomt is genoeg om de chocolade te laten smelten :)

Musj

Berichten: 651
Geregistreerd: 01-11-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-13 22:52

Chernique schreef:
Graag gedaan! :)
Witte chocolade is inderdaad ook moeilijker te smelten!
Als je au bain marie gaat verwarmen kan je het water wel laten koken zodat het water op de hoogste temperatuur komt. Maar maar daarna op een heel laag pitje zetten en zorgen dat het niet meer kookt en dan pas de chocolade toevoegen. De stoom die van het water afkomt is genoeg om de chocolade te laten smelten :)


Weer wat geleerd! Ik had pas alleen met melk en puur gewerkt dus snapte niet hoe het met die witte chocolade nou niet lukte. Maar ik ga jouw tips volgende keer gebruiken en dan moet het vast goed komen! Neemt niet weg dat het ook zonder witte chocolade verrukkelijk was :D beterschap met je pony trouwens :(:) zag net je andere topic voorbij komen...

Chernique

Berichten: 3661
Geregistreerd: 16-10-08

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-02-13 22:54

Oke succes alvast!

Ja bluuh.. ;( het gaat echt niet lekker met hem.. maar bedankt

La_Rouge
Berichten: 209
Geregistreerd: 07-11-12
Woonplaats: Eindhoven

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-02-13 21:37

Ik wil hem ook gaan maken. Maar heeft iemand ervaring met een andere soort bodem. Bijvoorbeeld van biscuits? En hoe hebben jullie die dan gemaakt?

annepaardoes

Berichten: 7230
Geregistreerd: 05-06-05
Woonplaats: Omgeving Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-13 01:33

Roxyi schreef:
Ik wil hem ook gaan maken. Maar heeft iemand ervaring met een andere soort bodem. Bijvoorbeeld van biscuits? En hoe hebben jullie die dan gemaakt?


Ik denk dat je wel echt een redelijk harde bodem nodig moet hebben gezien het smeren van de karamel. De karamel is onwijs plakkerig en wordt snel hard. Ik ben bang dat als je een zachte bodem hebt je deze helemaal kapot maakt bij het uitsmeren van de karamel.

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-13 12:03

Bij mij is de caramel altijd redelijk vloeibaar juist. Die kan ik heel makkelijk met een lepel uitsmeren.

annepaardoes

Berichten: 7230
Geregistreerd: 05-06-05
Woonplaats: Omgeving Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-13 12:04

_Tara_ schreef:
Bij mij is de caramel altijd redelijk vloeibaar juist. Die kan ik heel makkelijk met een lepel uitsmeren.


Bij mij bleef die erg stroperig. Koste ook flink wat armspieren op het einde om het door te roeien :')

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-13 12:16

Dan heb je denk ik iets te lang alles laten koken of iets anders niet helemaal goed gedaan :P Was 't dan ook niet erg hard om te kauwen?

Unravelation
Berichten: 327
Geregistreerd: 30-07-07
Woonplaats: Assendelft

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-13 15:53

Ik heb het ook een keer door laten koken totdat ik zoals het recept zei je even de bodem kan zien met doorroeren....Na het afkoelen kon je iemand z'n hoofd ermee inslaan..! :oo

Nell_

Berichten: 11191
Geregistreerd: 27-12-06
Woonplaats: Asperen

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-13 14:33

Ik wil binnenkort ook proberen millionaires shortbread te maken :D
Hebben jullie nog tips? Want hele topic doorlezen duurt wat lang haha

jorretje

Berichten: 3992
Geregistreerd: 30-08-05
Woonplaats: Blaricum

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-13 15:10

Lui hooorrr!
Tips ja uhm, goed opletten dat je chocolade niet te heet wordt.
Zowel bij de chocolade smelten en de caramel maken, erbij blijven en blijven roeren. Lagen goed af laten koelen voor je de volgende doet. Opletten met de caramel, gesmolten suiker is echt loei heet. Hoe lekker het er ook uitziet, geen vinger erin steken hoor, geeft fijne brandblaren.

Hoe langer je de caramel verwarmd hoe donkerder ie wordt en hoe minder zoet.. Bij mij is ie nooit te hard geworden, altijd nog prima uitschenk- en uitsmeerbaar. Laatste keer echt lang door gekookt, ging even iets te hard waardoor er wel een paar 'kristallen' in zaten, dus lager gezet en goed doorgeroerd, dan lost een deel wel weer op.
Laatst bijgewerkt door jorretje op 20-02-13 15:15, in het totaal 1 keer bewerkt

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-13 15:14

En laat de caramel niet te lang koken, dan wordt 't namelijk een baksteen als 't afkoelt :P

Nell_

Berichten: 11191
Geregistreerd: 27-12-06
Woonplaats: Asperen

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-13 18:33

Bedankt voor de tips! Hoe hard moet het vuur bij de caramel, en maakt het verder uit hoe lang het op het vuur moet?

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-13 19:30

Het vuur moet zo dat 't zachtjes blubt maar niet keihard kookt. Ik gooi alle ingrediënten in de pan en laat dat dan meestal zo'n 10-15 minuten pruttelen. Wel heel de tijd blijven roeren!

gea_thora

Berichten: 309
Geregistreerd: 07-11-06
Woonplaats: Meppel

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-13 23:12

ja, vooral zachtjes blubben.. want als het te hard blubt en je krijgt een drup op je hand, dat doet echt heel erg zeer! (Net zoals iemand hier een stukje boven al zei)

annepaardoes

Berichten: 7230
Geregistreerd: 05-06-05
Woonplaats: Omgeving Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-13 01:26

Unravelation schreef:
Ik heb het ook een keer door laten koken totdat ik zoals het recept zei je even de bodem kan zien met doorroeren....Na het afkoelen kon je iemand z'n hoofd ermee inslaan..! :oo


Dat viel nog wel mee. Het was wel harde karamel, maar je kon het wel gemakkelijk doorbijten.

Nell_

Berichten: 11191
Geregistreerd: 27-12-06
Woonplaats: Asperen

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-13 13:43

Ik ben hem nu aan het maken! Koek en caramel zijn klaar en caramel staat af te koelen. Straks dus alleen nog de chocolade.

Liep wel tegen een puntje aan: Het deeg bleef kruimelig met alleen boter (en de rest van de ingrediënten). Dus heb er iets water bij gegooid. Toen ging het beter. Meer mensen hier last van?

Ben echt super benieuwd naar het eindresultaat en of hij uberhaupt smaakt :')

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-13 14:08

Hoe langer je het deeg kneedt, hoe minder kruimelig het wordt. Bij mij is 't ook altijd nog wel iets kruimelig maar als je 't dan in de ovenschaal doet, kneed je het vanzelf gewoon goed als een laag.

Heb je de caramel wel al op de koek gegoten? :P

Nell_

Berichten: 11191
Geregistreerd: 27-12-06
Woonplaats: Asperen

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-13 14:28

Ja! En nu een uur later inmiddels ook de chocolade. Dus ben benieuwd :D

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-13 14:28

Lekker :D

marrianne
Berichten: 1923
Geregistreerd: 28-07-05

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-13 14:36

oeeeh lekker hoor! ik wil het ook heel snel een keer maken!

Nell_

Berichten: 11191
Geregistreerd: 27-12-06
Woonplaats: Asperen

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-13 17:00

Hij is klaar :D En heb al geproefd en super lekker!
Weet iemand alleen waardoor het komt dat de caramel zo donker is? (Hij smaakt heerlijk maar begon al donker in de pan)
Afbeelding

_Tara_

Berichten: 13203
Geregistreerd: 22-11-04

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-13 18:28

Kun je een foto maken van de caramel?

Het kan zijn dat je donkere basterdsuiker hebt gebruikt ipv die middelbruine? Of dat er stukjes aangekoekt zijn wat dan ook voor een donkere kleur zorgt. Dan heb je niet goed genoeg geroerd.

Nell_

Berichten: 11191
Geregistreerd: 27-12-06
Woonplaats: Asperen

Re: Millionaires shortbread

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-13 19:03

Ik heb idd donkere bastardsuiker gebruikt!
Afbeelding

IvysToeter

Berichten: 11956
Geregistreerd: 14-10-04
Woonplaats: Nieuwegein

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-13 19:03

wow! dit ziet er echt heerlijk uit!
heb niet het hele topic door gelezen.
maar is dit redelijk makkelijk om te maken en duurt het geen úúúúren?