Je eigen brood bakken.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Set_Elkol
Berichten: 14935
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-20 22:45

Ik doe hetzelfde als Rinske, 1:1:1 en duurde inderdaad wel 2 weken.

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-20 23:41

Chanen: niet de eerste keer
Maar wel de eerste keer dit “recept”
Deze zou je na een goeie week ook al moeten kunnen gebruiken

Ik voed nu twee keer per dag en dan pak ik een halve cup starter
1 cup meel en een halve cup water
En dat heeft het prima naar zijn zin tot nu toe

Rinske

Berichten: 25110
Geregistreerd: 16-04-02
Woonplaats: Loon op Zand

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-20 11:02

Sonja_vR schreef:
Chanen: niet de eerste keer
Maar wel de eerste keer dit “recept”
Deze zou je na een goeie week ook al moeten kunnen gebruiken

Ik voed nu twee keer per dag en dan pak ik een halve cup starter
1 cup meel en een halve cup water
En dat heeft het prima naar zijn zin tot nu toe

Heb je een weegschaal? Meel is heel veel lichter dan water dus je zou zo maar eens een hele dunne starter kunnen krijgen.

Set_Elkol
Berichten: 14935
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-20 11:16

Ze heeft 1 cup meel op een halve water, dat zou wel kunnen kloppen

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-20 11:30

Ik heb wel een weegschaal , maar die gebruik ik juist expres niet bij dit recept aangezien ik het zo simpel mogelijk wil houden met zo min mogelijk gedoe/wegen/etc

Maar qua volume gebruik ik 1 deel water en 2 delen droog bij iedere voeding

Dus hij is idd dik genoeg ;j

Gister overgestapt van wit tarwe naar volkoren spelt want dat was wat ik kon krijgen in de winkel
Maar dat vind Igor ook prima zag ik vanmorgen

Rinske

Berichten: 25110
Geregistreerd: 16-04-02
Woonplaats: Loon op Zand

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-05-20 18:37

Ik bakte vanmorgen het rode wijn/cranberry brood, heerlijk! Je proeft alleen niks van de wijn, volgende keer wat meer wijn erin doen, hahaha. :9k

Afbeelding

Berdien

Berichten: 65626
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-20 10:17

Wauw, alweer zo'n mooie!

Mijn eerste no knead gaat zo de pan in. Heb die van Laura's Bakery gemaakt, met het boerenmix meel van de molen. Ben heel benieuwd! Het is wel een enorm plakkerige massa, hebben jullie dat ook? Ben zó benieuwd hoe het er gebakken uit komt :))

imd

Berichten: 15410
Geregistreerd: 02-05-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-20 11:13

No knead brood is veel plakkeriger inderdaad. Heb het idee dat het daardoor ook minder snel droog wordt bij het bewaren. Beetje onhandelbaar soms voordat het de oven in gaat, dat wel :P

imd

Berichten: 15410
Geregistreerd: 02-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-20 11:14

Rinske schreef:
Ik bakte vanmorgen het rode wijn/cranberry brood, heerlijk! Je proeft alleen niks van de wijn, volgende keer wat meer wijn erin doen, hahaha. :9k

[ [url=m/mHICbd.jpg]Afbeelding[/url] ]

Mooi brood, klinkt goed ook! Heb je een recept voor mij? Ik ben wel fan van cranberries, en mijn moeder helemaal dus leuk als we een keer daar gaan lunchen! :-)

Many
Berichten: 8339
Geregistreerd: 30-10-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-20 11:16

Dat klopt wel imd! Water is de beste natuurlijke broodverbeteraar :D

Ik ben trouwens n.a.v. dit topic begonnen met zuurdesembrood bakken. Vorige week heb ik de eerste gemaakt:

Afbeelding

Afbeelding

Ik heb het recept van Bake with Jack gevolgd. Daarna nog een keer het recept van Food from Claudnine (had iemand hier in het topic gedeeld) maar die vond ik echt een stuk minder lekker. Dus gister weer Bake with Jack gevolgd en mijn brood van vandaag is ook weer goed gelukt. Heb alleen geen foto gemaakt.

Rinske, jouw broden zijn ook prachtig zeg! Ik heb nog geen lamé, dus insnijden doe ik nu met een scherp mesje. Maar als ik jouw prachtige patronen zie, dan wil ik toch wel graag een lamé!

Berdien

Berichten: 65626
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-20 11:58

Afbeelding

Gelukt! En heel lekker! Maar hij is wel een beetje plat gebleven. Zie hier van die mooie bolle no knead broden.

Rinske

Berichten: 25110
Geregistreerd: 16-04-02
Woonplaats: Loon op Zand

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-20 12:26

imd schreef:
Rinske schreef:
Ik bakte vanmorgen het rode wijn/cranberry brood, heerlijk! Je proeft alleen niks van de wijn, volgende keer wat meer wijn erin doen, hahaha. :9k

[ [url=m/mHICbd.jpg]Afbeelding[/url] ]

Mooi brood, klinkt goed ook! Heb je een recept voor mij? Ik ben wel fan van cranberries, en mijn moeder helemaal dus leuk als we een keer daar gaan lunchen! :-)

Ik heb het standaard sourdough recept van Bake with Jack gevolgd. Rode wijn een half uur gekookt om het grootste deel van de alcohol eruit te halen, alhoewel het dus wat weinig was, want ik had toen nog maar een bodempje in de pan, hahaha. Dat aangevuld tot de hoeveelheid water die erin moet. Tijdens de tweede en derde vouw steeds een grote hand gedroogde cranberries erbij gedaan. Ze zaten prima door het hele brood heen!
Maar de volgende keer kieper ik een liter wijn in de pan en kook ik die in, ben benieuwd of je er dan veel meer van proeft.

Ik gebruik normaal T65 meel, nu had ik een zuurdesem mix. Ik koop mijn meel bij de molen in Boxtel.

Aankomende week ga ik een kaas-jalapeno brood proberen, eens kijken hoe dat smaakt.


Afbeelding

MarliesV

Berichten: 16026
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-20 13:13

Berdien had ik ook met die van Laura's Bakery.

Ik heb van het weekend die en die van https://www.jocooks.com gemaakt.
Die van Jo Cooks moet veel meer gist in en hoeft je maar 1x te kneden. Was hier veel mooier omhoog gekomen en wij vonden hem ook lekkerder.

Beide was wel flink plakkerig inderdaad. Dat gaat met het kneden van een kneedbrood altijd over door het kneden.

Berdien

Berichten: 65626
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-20 13:18

Op de foto's is haar brood inderdaad platter, ook bij haar zelf.

Smaak is meer dan prima, hij is ook mooi gaar geworden. Vind het echt superleuk bakken zo :D

Ga volgende brood maken met die van Jo Cooks, goede tip!

Sicayes

Berichten: 3543
Geregistreerd: 08-07-13
Woonplaats: Naaldwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-20 17:22

Klinkt erg goed dat rode wijn/cranberry brood. Die moet ik ook maar eens proberen :+

En ben ook wel nieuwsgierig naar een no knead. Dan ga ik die van Joe Cooks proberen.

Hier vandaag broodjes gemaakt gevuld met een tonijnmengseltje, voor bij de soep zometeen!

Afbeelding

Afbeelding

Dammie

Berichten: 3481
Geregistreerd: 27-05-07
Woonplaats: Ja.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-20 18:18

MarliesV schreef:
Berdien had ik ook met die van Laura's Bakery.

Ik heb van het weekend die en die van https://www.jocooks.com gemaakt.
Die van Jo Cooks moet veel meer gist in en hoeft je maar 1x te kneden. Was hier veel mooier omhoog gekomen en wij vonden hem ook lekkerder.

Beide was wel flink plakkerig inderdaad. Dat gaat met het kneden van een kneedbrood altijd over door het kneden.

Hoe meet je 3/4 theelepel gist af? Hoveel gram is dat?
Ik heb altijd problemen met die cups omrekenen en zo.

Dorien66

Berichten: 1862
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-20 18:25

1/4 theelepel is 1 gram droge gist. Dus 3/4 = 3 gram

Dammie

Berichten: 3481
Geregistreerd: 27-05-07
Woonplaats: Ja.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-20 18:30

Dorien66 schreef:
1/4 theelepel is 1 gram droge gist. Dus 3/4 = 3 gram

Dankjewel !

MarliesV

Berichten: 16026
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-20 19:01

Dammie schreef:
Dorien66 schreef:
1/4 theelepel is 1 gram droge gist. Dus 3/4 = 3 gram

Dankjewel !


Dan heb ik niet goed omgerekend. Ik zat op het dubbele haha.
Maar hij was top dus misschien wel de oplossing voor ons.

Bienotje

Berichten: 11127
Geregistreerd: 09-09-04

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-05-20 19:57

Hier wit brood gebakken met een kant en klaar mix van de PLUS.

Die was goed gelukt en heel luchtig ook!

chamion
Huisheks

Berichten: 3715
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 08:13

Ik heb nu voor het eerst een volkoren mengsel gemaakt. Daar gaat dadelijk nog sesamzaad bovenop.
3 dagen terug had ik een zadenbrood gemaakt. Niet zo gerezen als normaal maar zeker zeer smakelijk.

Ook wil ik vandaag kijken voor een krentenbrood. Nu heb ik daar dit recept op gevonden.

https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... bread.html

Prima recept alleen heb ik geen roomboter meer en lust ik geen karnemelk en heb ik dat dus nooit in huis. Hebben ze in de supermarkt kleine verpakkingen karnemelk? Dat ik niet een liter of een halve liter blijf zitten? Of kan het ook vervanger worden door melk of water?

snorkel1986

Berichten: 3492
Geregistreerd: 27-07-12
Woonplaats: overijsel

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 08:43

Ja gister krentenbrood gebakkenAfbeelding
Afbeelding
Afbeelding turbo no knead en in bakblik geprobeerd en een maisbrood no knead ook in bak blik ( maar die had iets groter/ hoger mogen zijn)

meggiemeg

Berichten: 12635
Geregistreerd: 08-04-04
Woonplaats: gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 08:52

chamion schreef:
Hebben ze in de supermarkt kleine verpakkingen karnemelk?

Volgens mij hebben ze bij de AH halve liter pakjes karnemelk

imd

Berichten: 15410
Geregistreerd: 02-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 09:36

Dammie schreef:
Dorien66 schreef:
1/4 theelepel is 1 gram droge gist. Dus 3/4 = 3 gram

Dankjewel !

Ik heb (nog) geen goede precisieweegschaal, dus doe nu gewoon letterlijk 3/4 van een gemiddelde theelepel. Werkt prima tot nu toe :P

MarliesV

Berichten: 16026
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-05-20 09:40

Maar een Engelse teaspoon is geen Nederlandse theelepel qua formaat, daar zit een significant verschil in.

Mooi dat het goed gaat hoor, maar rekentechnisch klopt het niet ;-)