de eetbare tuin vervolg

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
pmarena

Berichten: 52037
Geregistreerd: 09-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-24 06:27

Hier een stortvloed aan komkommers van de ene plant die de slakkencrisis van 2024 overleefd heeft.
Kon je die maar goed invriezen :))

We eten ons ook rond aan frambozen nu. Voor de zomervakantie al flink wat frambozen gesnoept.
Maar nu ook al 2 weken volop snoepen van hetzelfde rijtje planten *\o/*

Ook toch nog een vracht boontjes. Toch weer van die dikke draden.... bestaan er eigenlijk wel ècht draadvrije bonen.... :?

Marcella

Berichten: 40924
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-24 07:43

Komkommer is lekker op zoetzuur en daardoor ook een poosje houdbaar. Ik zelf weck het ook is het nog langer houdbaar. Alleen op het moment gaan ze vrij snel op. :+ :9

Roodvos

Berichten: 7572
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Op een bult SiO2

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-24 09:11

pmarena schreef:
(Knip)
Ook toch nog een vracht boontjes. Toch weer van die dikke draden.... bestaan er eigenlijk wel ècht draadvrije bonen.... :?

Hoe langer ze hangen, hoe dikker de draad. Dun, klein plukken helpt. Die boontjes zijn malser.

Je kan volgend jaar boterbonen (gele sperziebonen) proberen.
Ik had een zakje zaad van de Lidl en dat waren lekkere boontjes zonder draad.

foxy80

Berichten: 8981
Geregistreerd: 09-07-06
Woonplaats: mijn dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-24 09:21

Roodvos schreef:
pmarena schreef:
(Knip)
Ook toch nog een vracht boontjes. Toch weer van die dikke draden.... bestaan er eigenlijk wel ècht draadvrije bonen.... :?

Hoe langer ze hangen, hoe dikker de draad. Dun, klein plukken helpt. Die boontjes zijn malser.

Je kan volgend jaar boterbonen (gele sperziebonen) proberen.
Ik had een zakje zaad van de Lidl en dat waren lekkere boontjes zonder draad.


Ik ook! Maar wel vroeg genoeg plukken dus.

leeslampje

Berichten: 1231
Geregistreerd: 11-10-16
Woonplaats: Den Haag

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-24 09:40

Bedankt voor alle bosui tips! Een voedseldroger heb ik niet, dus dat wordt rauw invriezen.

Xyris

Berichten: 9537
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: 'T Gooi

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-24 13:03

Ik gebruik Cobra bonen, geen draden. Ik pluk ze 'haricot verts' dus als ze zegmaar de dikte hebben van de haricots verts boontjes in de supermarkt.

Ze zeggen ook nadrukkelijk dat deze écht draadloos is en mijn ervaring is dat de plant super groot wordt (c.a. 2-3 meter) en 2x draagt. Eerst de eerste batch, als dat allemaal geoogst is moet je even een maandje wachten en dan komt de 2e bups. Als je alles hebt geoogst gaat het namelijk nieuwe bloemen aanmaken.

https://www.vreeken.nl/048150-stokslabo ... egen%20zit.

pmarena

Berichten: 52037
Geregistreerd: 09-02-02

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-24 13:31

Senks, ga ik die eens proberen +:)+

DideH
Berichten: 7985
Geregistreerd: 21-03-13

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-24 16:43

Net de overvloed aan vleestomaten omgetoverd tot 4l chinese tomatensoep :9

Afbeelding
Afbeelding

pmarena

Berichten: 52037
Geregistreerd: 09-02-02

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-24 16:55

Da's een beste wasbak die je daar hebt +:)+

DideH
Berichten: 7985
Geregistreerd: 21-03-13

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-24 16:57

Haha ja dat was een van mijn eisen voor mijn nieuwe keuken, ik wilde graag een wasbak waar plaat van de oven en grote pannen etc makkelijk in zouden kunnen :D Dit waren overigens nog niet alle tomaten :)

germie

Berichten: 29070
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Gericht op het zuidoosten

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-24 17:34

Hier al weer tomatensoep, zelf gemaakt. Ik heb dit jaar zo veel tomaten dat ik ze maar in de soep draai en dan kan ik 3 dagen van 1 pan eten. Dan wacht ik 5 dagen en maak weer soep. Het wordt nu wel wat te veel eigenlijk.

DideH
Berichten: 7985
Geregistreerd: 21-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-24 17:41

germie schreef:
Hier al weer tomatensoep, zelf gemaakt. Ik heb dit jaar zo veel tomaten dat ik ze maar in de soep draai en dan kan ik 3 dagen van 1 pan eten. Dan wacht ik 5 dagen en maak weer soep. Het wordt nu wel wat te veel eigenlijk.


Ik heb net van de 4 liter 3 liter in bakjes gedaan en in de vriezer gezet. Dat geen optie?

MarrieLeen

Berichten: 11571
Geregistreerd: 17-05-04
Woonplaats: Twente

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-24 18:23

Ik maak nu regelmatig tomatenrisotto, ook echt heerlijk. Even googlen op recept van Miljuschka als leidraad. :9

germie

Berichten: 29070
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Gericht op het zuidoosten

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-24 20:25

DideH schreef:
germie schreef:
Hier al weer tomatensoep, zelf gemaakt. Ik heb dit jaar zo veel tomaten dat ik ze maar in de soep draai en dan kan ik 3 dagen van 1 pan eten. Dan wacht ik 5 dagen en maak weer soep. Het wordt nu wel wat te veel eigenlijk.


Ik heb net van de 4 liter 3 liter in bakjes gedaan en in de vriezer gezet. Dat geen optie?

Ik heb een lade als vriezer en dat is dus klein. En die zit vol.

DideH
Berichten: 7985
Geregistreerd: 21-03-13

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-24 20:31

Extra veel tomaten eten dus! Of anderen er blij mee maken ;)

Marcella

Berichten: 40924
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-24 20:49

Of gaan wecken van tomaten saus ben je niet veel vriezer ruimte nodig.

black_kelpie

Berichten: 8666
Geregistreerd: 28-03-03
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-24 15:50

Vandaag deze prachtige kolfjes gesloopt, bijna jammer :+

Afbeelding

Afbeelding

En, niet onbelangrijk, ze doen het :9

Afbeelding

Malenka

Berichten: 8298
Geregistreerd: 04-10-06

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-24 16:07

Mooi! En lekker. :P

pmarena

Berichten: 52037
Geregistreerd: 09-02-02

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-24 06:44

Wat leuk!

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 40877
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-24 14:36

Mjam. Ik lees graag welke maissoort dat is en waar ik hem koop. Lekker voor volgend jaar.

Het huisvrouwtje is weer zoet bezig geweest. 3,5 kg druiven is bezig sap te worden, de weckflessen zijn onderweg hierheen.
En in de wecker zitten 5 potten bonen, deels groen en deels boterboon. De rest ga ik zo plukken en dat gaat de vriezer in. Daarna nog 4 kilo appels te verwerken tot appelmoes. Geen idee of ik dat vandaag nog ga halen

.

Afbeelding
Afbeelding

Prairy

Berichten: 10380
Geregistreerd: 28-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-24 15:16

Ik moet echt leren een mand mee te nemen naar de tuin :+

Ik had ook nog 4 pompoenen in mijn handen :')
Afbeelding

Nienke1979
Berichten: 186
Geregistreerd: 25-03-24

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-24 18:30

Germie is wecken geen optie?
Dit jaar voor het eerst gedaan omdat ik in onze kist snel het overzicht kwijt raak en het bevalt mij prima
Overigens zet ik voor weinig potjes de pan op, veel hoeveelheden weck ik in de oven.

pmarena

Berichten: 52037
Geregistreerd: 09-02-02

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-24 19:22

Dat lijkt me niet echt veilig voor botulisme, wecken in de oven.....

Marcella

Berichten: 40924
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-24 19:32

Wordt wel vaker gedaan in oven en kan ook niet in iedere oven. Ik zou gewoon simpel in een pan doen. En als je nog veel twijfel gewoon kleine beetjes doen.

pmarena

Berichten: 52037
Geregistreerd: 09-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-09-24 19:38

Ik zou gewoon lekker het risico niet nemen, je zal net die ene zijn die er het ziekenhuis mee in raakt. Je wilt toch met een goed gevoel je eten kunnen gebruiken. Er zit genoeg tijd (geld) en moeite in en om dan het risico te nemen dat je er ziek van wordt.... dat is toch zonde.

Ieder moet het natuurlijk voor zich weten. Maak die potten dan aub wel alleen open voor jezelf en geef ze niet aan anderen die zich niet bewust zijn van het risico :(:)

Ik zie inderdaad dat het afgeraden wordt: https://www.healthycanning.com/oven-canning/