Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Jessix

Berichten: 16513
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-19 00:08

J0anieke schreef:
Gezien de verkiezingen eraan komen en dit toch een topic is met mensen die voor milieu/dieren staan, hebben jullie al een idee op welke partij jullie gaan stemmen? Mag uiteraard in pb.
Ik ben er zelf al redelijk zeker over (PvdD), maar er zijn wat punten waar ze voor in staan waar ik vel op tegen ben.

Mijn eet- en leefgewoontes staan echt los van mijn politieke mening. :D

lies_sparkle

Berichten: 6141
Geregistreerd: 19-06-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-19 09:49

Max. 10 stuks per klant :+
Ik begin maandag wel hahaha

Afbeelding

8nnemiek

Berichten: 43521
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-03-19 09:59

Hier in de buurt liggen nu 3 Coop winkels, dus 30 bakjes moet wel lukken }:)

MarlindeRooz
Correspondent

Berichten: 33901
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-19 10:01

Gaan er hier nog mensen naar de veggiebeurs in Utrecht?

Eleanne16

Berichten: 362
Geregistreerd: 13-04-11
Woonplaats: Overijssel

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-19 11:47

Ja ik ga!

deksel

Berichten: 3830
Geregistreerd: 16-10-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-19 12:40

Eleanne16 schreef:
Ja ik ga!

Ik ook, morgen!

mingming

Berichten: 2505
Geregistreerd: 30-01-13

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-19 22:28

Mag ik me hier melden? Ik ben sinds zo'n 8 jaar vegetarisch en nu sinds 1.5 jaar bezig om vegan te worden (telkens in hele kleine stapjes).

Het enige waar ik echt nog tegen aan loop is als ik met mijn ouders uit eten ga bijvoorbeeld, ze gaan vaak naar restaurants waar niks veganistisch is, of mijn moeder wil bijvoorbeeld persee volgende week een high tea met me gaan doen. Ze wil dan ook echt naar 1 specifieke en ik weet gewoon echt niet hoe ik dat ooit ga doen als vegan. Ze hadden er de vorige keer al wat moeite mee om me vegetarisch te serveren :Y)

lies_sparkle

Berichten: 6141
Geregistreerd: 19-06-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-19 22:33

mingming schreef:
Mag ik me hier melden? Ik ben sinds zo'n 8 jaar vegetarisch en nu sinds 1.5 jaar bezig om vegan te worden (telkens in hele kleine stapjes).

Het enige waar ik echt nog tegen aan loop is als ik met mijn ouders uit eten ga bijvoorbeeld, ze gaan vaak naar restaurants waar niks veganistisch is, of mijn moeder wil bijvoorbeeld persee volgende week een high tea met me gaan doen. Ze wil dan ook echt naar 1 specifieke en ik weet gewoon echt niet hoe ik dat ooit ga doen als vegan. Ze hadden er de vorige keer al wat moeite mee om me vegetarisch te serveren :Y)


Lastig inderdaad! Als je nu al weet dat je er naartoe gaat, bel alvast eventjes, dan hebben de chefs ook tijd.
Ik weet niet waar je woont maar waar ik woon is vegan niet gebruikelijk waardoor restaurants er niet op voorbereid zijn.
Als je spontaan uit eten gaat, vraag aan de chefs of ze iets kunnen maken. Als ze het lastig vinden kun je zelf vragen wat ze hebben liggen en een beetje helpen haha.
Zo los ik het op :)

Magrathea

Berichten: 21851
Geregistreerd: 08-08-10
Woonplaats: In een boom aan de gracht

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 00:05

mingming schreef:
Mag ik me hier melden? Ik ben sinds zo'n 8 jaar vegetarisch en nu sinds 1.5 jaar bezig om vegan te worden (telkens in hele kleine stapjes).

Het enige waar ik echt nog tegen aan loop is als ik met mijn ouders uit eten ga bijvoorbeeld, ze gaan vaak naar restaurants waar niks veganistisch is, of mijn moeder wil bijvoorbeeld persee volgende week een high tea met me gaan doen. Ze wil dan ook echt naar 1 specifieke en ik weet gewoon echt niet hoe ik dat ooit ga doen als vegan. Ze hadden er de vorige keer al wat moeite mee om me vegetarisch te serveren :Y)

Eerlijk, ik ben daar zelf gewoon een keer hard in geweest. "Als jullie het eten belangrijker vinden dan mijn gezelschap dan ga je maar zonder mij."
Dan blijkt het ineens wel mogelijk om ergens heen te gaan met vegan opties :o Was niet leuk toen maar intussen hebben ze wel door dat ik ook een mening heb. Als ik niet mijn nek had uitgestoken had ik nu nog kaasburgers mogen eten bij hen thuis. Want ach, die ene keer maakt toch niet uit, en de vorige keer had je er ook geen moeite mee dus...

denice

Berichten: 9645
Geregistreerd: 02-09-04

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 09:52

Precies, dat merk ik hier ook. We zijn in het begin te makkelijk/lief geweest en nu krijgen we toch af en toe iets te eten dat we niet willen bij mijn ouders.

Het enige dat helpt is duidelijk zijn, wel van tevoren. Vriendelijk maar duidelijk.

pien_2010

Berichten: 43940
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 11:00

Mijn advies is als het om ouders gaat, om het gewoon te vragen en op papier dan (als ze dat willen, even checken van te vore) wat eenvoudige receptjes te geven die gemakkelijk te maken zijn en en eventueel wat ingrediënten op voorraad.
Nu ik paar maanden anders kook, vind ik pas de weg in de winkels en zie waar ik vega producten kan kopen. Hier is dat wel vele male lastiger, zo vertelde mijn vriendin die hier op vakantie is geweest, vergeleken bij Nederland waar veel meer veganistische producten zijn.

Ik heb ooit zelf meegemaakt dat iemand hier kwam logeren, ze kwamen 's avonds aan en toen kreeg ik een hele waslijst van wat allemaal niet mocht. Daar was ik zo ontdaan over, dat ik zei: "ik kook wel voor je vader, jij kunt beter voor jezelf koken, dit is echt veel en veels te moeilijk". Dat voelde echt als een overval en ik had er niets voor in huis. Dat is dan weer het andere uiterste.

mysa

Berichten: 10618
Geregistreerd: 14-07-07
Woonplaats: Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 11:06

Dat is inderdaad het andere uiterste en uiteindelijk ook best onaangepast gedrag. Ik ben er helemaal voor om rekening te houden met vegetariërs en veganisten maar dan wel als ik dat van tevoren weet. Zelf eet ik niet vegetarisch of veganistisch maar ik eet gewoon geen vlees. Al heel lang niet. Maar veel mensen weten dat niet, of denken er niet aan. Dan eet ik gewoon mee maar het vlees niet, als dat tenminste mogelijk is. (Bij een eenpansgerecht wil dat niet maar dan heb ik het excuus van vervelende darmen en kan ik kiezen om gewoon helemaal niet mee te eten). Al moet ik zeggen dat het geen vlees eten geen heel groot punt is, als ik eens 1x per jaar wel iets binnen krijg is dat ook niet meteen een grote ramp.

pien_2010

Berichten: 43940
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 11:34

Maar alleen geen vlees is gemakkelijk. Want dan kunnen mensen een lekkere omelet maken voor jou en extra groente. Voor een keer niets mis mee.

Vorige week had ik met mijn vriendin een gesprek over dit topic. Zij is al 40 jaar! vegetariër. Ze kookt fantastisch. Ze heeft een ongeluk gehad en een hersenletsel opgelopen(heel verdrietig). Paar maanden geleden kwam ze bij een iemand gespecialiseerd hierin en zij is tevens diëtiste. Die adviseerde haar om af en toe vlees te eten (1 à 2 keer per week) met daarbij de voorspelling dat zij zich beter zou gaan voelen.
Haar eerste reactie was een van grote afschuw, maar ze doet het wel. En wat blijkt, ze voelt zich inderdaad stukken beter (geheugen stukken beter, minder vermoeid etc) en daar moesten we samen vreselijk om giechelen→ zij die vlees altijd zo verafschuwt heeft, vind het hartstikke lekker nu. Ze koopt wel biologisch goed vlees af en toe.

Ik vond dat zo knap dat zij die ommezwaai durfde te maken en nu dus af en toe vlees eet, tegen al haar principes in, gewoon omdat ze het nodig heeft. We hebben vreselijk gelachen dat we tegelijkertijd een ommezwaai hebben gemaakt, ik naar vegetarisch met veganistische recepten en zij af en toe naar vlees recepten.

Haar man past, die moet er niets van hebben, maar ziet wel hoe zij opknapt. Dat accepteren van elkaar, rekening houden met, vind ik dus zo verschrikkelijk belangrijk.

mysa

Berichten: 10618
Geregistreerd: 14-07-07
Woonplaats: Veluwe

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 11:39

Heb ik ook eens een tijdje gedaan op advies van een specialist omdat mijn hb heel veel te laag was en ik ijzer (en meerdere voedingsstoffen) niet goed opneem uit plantaardige bron. Toen mijn conditie verbeterde, ben ik er weer snel mee gestopt. En dat ging goed! Maar is wel de reden dat ik niet over ga op veganistisch.

mar_fay

Berichten: 2622
Geregistreerd: 19-12-08
Woonplaats: blup.

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 12:15

Pien, iemand die op zo'n moment met een briefje zou zwaaien wat ie allemaal wel en niet mag hebben zou ik ook niet kunnen waarderen hoor. Terwijl ik met liefde en plezier (leuke uitdaging juist!) anders kook. Een dag van tevoren is wat mij betreft het minimum.
Wat je vriendin betreft, het klinkt alsof ze een hele verstandige keuze heeft gemaakt. Hersenletsel is in elke vorm al vermoeiend genoeg, zo leert de ervaring - en je eigen gezondheid is belangrijk, zolang je het respect naar dieren maar behoudt :)

Mijn ouders zijn er gelukkig super relaxed mee. Nou ben ik opgevoed met drie keer in de week een klein stukje vlees, dus ik weet niet beter dan dat we net zo vaak geen vlees aten als dat we dat wel deden. Met twee vega's in het gezin wordt er dus meerendeels vega(n) gekookt, af en toe een klein stukje vlees voor hen erbij en zo nu en dan op brood. Mijn broertje eet van iedereen het liefste vlees, maar nu vooral op brood. Zaterdag is verplichte kookdag bij hem en hij komt elke week met een nieuw, vaak vegan recept op de proppen waar ie dan 1,5 uur mee bezig is. Gisteren had ie vegan choriza gehaald en daarmee bataat-ui-ei 'rösti' hoopjes gemaakt in de oven, vergezeld van een verse geroosterde paprika-amandelpesto en een gepocheerd ei. Hij begint er steeds meer plezier in te scheppen om het bord dan mooi op te maken en voor iedereen een passende portie te maken, echt super tof om te zien dat hij daarin zo (positief) ontwikkelt :j

Afgelopen week heb ik samen met mijn sjefke een hele vegetarische rijsttafel op tafel gezet. Favorieten waren sambal lobak (pittige zoet-zure rettich salade) toemis reboeng (bamboegerecht), sambal goreng telor (ei-kerrie gerecht), sambal goreng tempeh (tempeh-ei gerecht, een absolute publiekslieveling), tahoe toemis ketjap (tahoe/tofu en/of tempeh gebakken met ketjap) en masak katjang (witte bonen saus), petjel terong (aubergines in saus) werden door de een geliefd en door de ander verafschuwd. We hadden nog wat gerechten, dus we hebben heerlijk de hele middag gekookt en 's avonds lang gegeten. Met spekkoek en een agar agar kokos/lychee pudding toe :9 met agar agar wil ik nog wel meer experimenteren. Dat werkt echt prima!

Even kijken. Ik zou nog wat dingen delen... Pien, deze link geeft het recept wat ik gebruik voor de merengues. Minus het langdurige uitpersen van bieten voor een mooi roze kleurtje. Ze worden bij mij niet mooi zwierig, eerder bol, maar wel lekker luchtig. Ze blijven maar een paar dagen goed en blijven een aparte, niet per se onaangename, nasmaak houden. Maar het lukt niet altijd. Het beste lukt het met zelfgekookte kikkererwten; ik laat ze een nacht weken, kook ze vervolgens voor een half uur en plaats ze dan in onze steenoven waar ze nagaren. Ik gebruik echt veel water, maar het verdampt een heel eind in de oven en daarmee wordt het vocht sterker als je het gebruikt. Dat lijkt veel te schelen ten opzichte van niet ingekookt vocht of potjes/blikjes.

Eens zien, sinaasappelkaramelchocotaart :9

Je hebt nodig:
Springvorm, 25cm doorsnede met bakpapier op de bodem en aan de randen


Voor het sinaasappelmengsel (dit is de tweede laag):
250ml vers sinaasappelsap
rasp van alle geperste sinaasappels
1 limoen, sap + rasp
(evt) 2 el honing/agavesiroop
100g cashews
(evt) 1/2tl kurkuma voor de kleur

Laat de cashews een half uurtje weken in de overige ingrediënten, blender het geheel dan zo fijn mogelijk. Maak ondertussen de bodem.

Voor de bodem:
250g dadels
250g (hazel)noten

Blender de dadels en de noten en druk het mengsel op de bodem van de springvorm tot deze evenredig is bedekt. Plaats zolang in de koelkast. Giet hierover het sinaasappelmengsel, zet het in de koelkast en laat het afkoelen totdat het mengsel stevig is - giet de karamel er niet eerder overheen! Begin dus niet te vroeg met je karamel, want als deze klaar is gaat hij indikken en kun je niet langer meer wachten.

Voor de karamel:
100g suiker
2 steranijs
2 sinaasappels - het sap + bewaar de grofgeraspte schil voor de garnering
40ml kokoscrème
(evt) grof zeezout

Karameliseer de suiker samen met de steranijs in een pan. Let op, dit gaat vrij snel en het moet niet te donker worden. Warm ondertussen de melk en sinaasappelsap op. Als de suiker gekarameliseerd is haal je dit even van het vuur af en voeg je ongeveer 3/4 van het vocht toe. Roer even door en plaats dan terug op laag vuur. Blijf roeren tot de karamel volledig liquide en lobbig is, voeg langzaamaan wat meer vocht toe en laat het geheel een tijdje al roerend inkoken tot gewenste dikte - de karamel wordt dikker als deze afkoelt. Giet de licht afgekoelde karamel over de sinaasappellaag heen als deze volledig 'hard' geworden is. Laat een tijdje afkoelen in de koelkast. Hou je van karamel-zeezout, gooi er dan nu naar smaak wat korrels overheen.

Voor de chocolade ganache:
40g pure chocolade (90%)
30ml kokoscrème (echt dikke crème, eventueel te vervangen door een blok santen)
2el kokosolie
evt suiker of honing naar smaak
1el citroensap
1el koffie

Smelt de chocolade en kokosolie au bain marie, voeg vervolgens de andere ingrediënten toe. Aangezien deze laag op de karamel komt heb ik de chocolade puur gelaten, anders wordt het wel heel zoet. Giet deze laag over de afgekoelde karamel heen. Laat opnieuw afkoelen in de koelkast.

Garneer de afgekoelde taart met de overige geraspte sinaasappel, amandelschilfers, chocoladekoffiebonen, eetbare bloemen, poedersuiker... wat je ook maar voor handen hebt. Haal pas net voor het serveren uit de vorm zodat de lobbige karamel er een beetje uit kan lopen, maar niet teveel. Bewaar in de koelkast tot ongeveer 3/4 dagen.

Jessix

Berichten: 16513
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 12:22

Ik heb ook een tijdje af en toe biologisch vlees gegeten om gezondheidsredenen, maar ben er toch weer mee gestopt omdat ik het gewoon echt niet wil. Ik voelde mezelf wel veel beter. Nu heel geklooi met o.a. b12 maar gaat langzaam wel weer beter.

Ook dat weegt voor mij mee in mijn keuze zo min mogelijk dierlijke producten te eten. (En omdat ik zoals ik eerder al schreef een eitje en kaas erg lekker vind!) Ik probeer dat wel zo min mogelijk te doen maar kan het als ik er echt zin in heb ook zonder me schuldig te voelen nemen.

Foaly

Berichten: 5013
Geregistreerd: 09-05-11
Woonplaats: Den Haag

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 15:17

Vond de folder van de Coop wel... tja. Levensgrote aanbieding met blikjes knakworst op de voorpagina en dan op de één na laatste pagina 'oh ja, week zonder vlees wij doen ook mee hoor' :+

Niet dat Coop daarin de enige offender is (de AH heeft ook massa's vlees in de aanbieding want hamsterweken), maar toch. Denk even na :')

poes

Berichten: 25723
Geregistreerd: 23-01-04
Woonplaats: Gent

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 21:02

Wat verdrietig van je vriendin pien en wat fijn dat ze zich beter voelt.

Hier een erg sip weekend achter de rug dus veel comfort food gehad. Pffffff

denice

Berichten: 9645
Geregistreerd: 02-09-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 21:08

Alpro is dan wel weer 2e gratis komende week bij AH :+

Magrathea

Berichten: 21851
Geregistreerd: 08-08-10
Woonplaats: In een boom aan de gracht

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 21:44

denice schreef:
Alpro is dan wel weer 2e gratis komende week bij AH :+

Jaaa! Week zonder vlees, propt allen uwen koelkasten tot aan de rand toe vol :j
Ook oa DVS broodbeleg, allerlei vleesvervangers, hummus... Ik ga inslaaaan :+

MarlindeRooz
Correspondent

Berichten: 33901
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 22:56

Mijn aanwinsten van de veggiebeurs!


Afbeelding

poes

Berichten: 25723
Geregistreerd: 23-01-04
Woonplaats: Gent

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 23:11

Was het leuk? :)

MarlindeRooz
Correspondent

Berichten: 33901
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 23:12

Jaa, maar wel heel klein. En was op zoek naar een lekkere vegan worst. Maar niet gevonden helaas... dan maar vega i.p.v. vegan met worstjes.

poes

Berichten: 25723
Geregistreerd: 23-01-04
Woonplaats: Gent

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 23:16

Ik vind kleine beurzen soms net leuk omdat je dan echt praatjes kunt maken en zo.

De kat heeft een insectje gevonden en is er zo blij mee aan het spelen. Ik vind dat heel leuk en ook heel verschrikkelijk om naar te kijken. Jongen vega zijn is gewoon lastig soms :D

pien_2010

Berichten: 43940
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-19 23:27

De kat doet wat hij moet doen en dat is insecten, muizen, vogeltjes etc. vangen, mee spelen en eten. Een kat volgt zijn instinct en zo hoort het ook. _O- Dat kun jij best aan hoor _O-