Wie bakt er nog meer zo graag? - deel 2

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
NuggT

Berichten: 5498
Geregistreerd: 20-12-04
Woonplaats: Delft

Re: Wie bakt er nog meer zo graag? - deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-11 22:48

Wel foto's maken na afloop he? *D

lieniminnie

Berichten: 4536
Geregistreerd: 31-12-05
Woonplaats: Amsterdam

Re: Wie bakt er nog meer zo graag? - deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-11 22:49

Tuurlijk! :D met uitgebreid verslag over hoe ik het nou voor elkaar heb gekregen :))

NuggT

Berichten: 5498
Geregistreerd: 20-12-04
Woonplaats: Delft

Re: Wie bakt er nog meer zo graag? - deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-11 22:51

Ja dat is een goed idee!
Kan ik daarna misschien ook 'n poging wagen. :Y)

lieniminnie

Berichten: 4536
Geregistreerd: 31-12-05
Woonplaats: Amsterdam

Re: Wie bakt er nog meer zo graag? - deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-11 22:54

hahahaah :D

madeliefw

Berichten: 2695
Geregistreerd: 14-10-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-11 23:36

wiebke schreef:
JEEEJJJJ Vanavond ga ik een Pig in the Mud pie maken voor de verjaardag van mijn vader zaterdag :D Hij zal er blij mee zijn!!


Hoe maak je zo'n laag chocola bovenop? Chocolade smelten en slagroom? En de biggetjes, maak je die gewoon van roze marsepein? Voor de binnenkant kan je neem ik aan iedere soort chocoladetaart maken, of brownie of biscuit toch?

_Mara_

Berichten: 2138
Geregistreerd: 08-07-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 00:09

Oeeee Lieniminnie, die zien er leuk (en lekker) uit! Zeker een verslagje uitbrengen na kerst aub! Haha.

Ik moet ook nog even verzinnen wat ik precies allemaal wil gaan bakken voor kerst. Ik ga denk wel een appel-notenbrood bakken (uit het Hummingbird bakboek) die is al getest en goed bevonden en is waarschijnlijk wel erg lekker na een heerlijke wandeling in het bos. Maar ik wil ook nog wel iets van een taart misschien, maar me ouders zijn nogal lastig. :') Ze houden niet zo van chocola, of naja me stiefvader wil alleen maar het puurste van het pure chocola, me moeder vindt het al gauw weer te machtig worden. Zij houdt weer meer van frisse vruchtige taarten. Lastig dus. Iemand misschien nog een leuk idee? ^^

lieniminnie

Berichten: 4536
Geregistreerd: 31-12-05
Woonplaats: Amsterdam

Re: Wie bakt er nog meer zo graag? - deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 00:19

Dat notenbrood lijkt mij ook heerlijk :9

ik heb 5 januari een etentje, dan maak ik de cheesecake die ik een paar pagina's terug had gepost. En dan denk ik dat ik koekjes maak en die samen met zo'n cakepop in een zakje doe om mee te nemen :)

Phylos

Berichten: 5723
Geregistreerd: 29-10-06

Re: Wie bakt er nog meer zo graag? - deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 00:29

Dat notenbrood zou voor onze kerstbrunch ook wel wat zijn denk ik!. Heb je toevallig een recept?

Voor eerste kerstdag bij de koffie ga ik cupcakes maken in kerststijl

Prairy

Berichten: 10332
Geregistreerd: 28-12-03

Re: Wie bakt er nog meer zo graag? - deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 03:28

Suikerwater plakt ook goed :) Gewoon suiker en water mengen, en dan met een kwast aanbrengen en spul eroverheen strooien. Dan (als dat kan :P) taart ff op zn kant houden en restjes eraf laten vallen / blazen.

Jakary

Berichten: 3156
Geregistreerd: 10-07-05
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 09:49

Ik wil ook wel dat recept voor notenbrood :)

Ik maak als dessert voor kerst een tiramisutaart denk ik :9

_Mara_

Berichten: 2138
Geregistreerd: 08-07-07
Woonplaats: Groningen

Re: Wie bakt er nog meer zo graag? - deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 11:46

Het is meer een cake dan echt brood, het moet ook in een cakevorm gebakken worden. Maar dat maakt het er niet minder lekker om. :D


Appel-notenbrood

175 gram boter
140 gram lichtbruine basterdsuiker
2 el aardbeienjam
2 eieren
140 g bloem (ik ga er zelfrijzendbakmeel van maken)
1 el bakpoeder
1 tl kaneel
100 g gedopte gemengde noten, gehakt
50 g pure chocolade, grof gehakt
2 handappelen, geschild, klokhuis eruit gestoken, grofgehakt

Doe de boter, suiker en jam in een kom en klop het met een handmixer/keukenmachine tot een bleek en luchtig mengsel. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en schraap tussendoor de nog niet opgenomen ingrediënten van de wand met een pannenlikker in de kom

Zeef het bloem met bakpoeder en kaneel in een aparte kom en klop het mengsel door de botermassa. Schep met een metalen lepel de noten, chocolade en stukjes appel door het beslag tot alles gelijkmatig is vermengd. Zet de kom afgedekt een paar uur of liever tot de volgende dag in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden of gasstand 2-3

Giet het beslag in de cakevorm en bestrijk de bovenkant met een paletmes glas. Bak ongeveer 50-60 min tot het goudbruin is en stevig aanvoelt als je op de bovenkant drukt. Laat het eerst in de vorm afkoelen voor u het op het taartrooster helemaal koud laat worden.

Lidewijke

Berichten: 1533
Geregistreerd: 03-02-06
Woonplaats: Leuven / Brecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 12:25

Klinkt heerlijk!

Ik heb bij gebrek aan goede oven hier op m'n studentenkamer maar eens een petit-beurretaart gemaakt. Ze is lekker! :9

BelgenGek

Berichten: 2361
Geregistreerd: 28-05-06
Woonplaats: @ midden drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 14:11

@NuggT

Ik heb gevraagd aan iemand met lactose int. over de Cheesecake,
dit was haar antwoord:

Ja dat kan, maar is wel ingewikkeld.
Je kan namelijk gewoon het recept volgen, met lactosevrije boter (Wajang of Alpro Soya) in de bodem,
en lactosevrije kwark. Maar dat is het probleem meteen.
Ik ken namelijk geen lactosevrije kwark.
Tenzij eentje uit de natuurwinkel (meer een dikke yoghurt dan een kwark)
en die kost je dan een-euro-nog-wat per potje van ongeveer danoontjes-grootte.

Dus... dat wordt zelf maken. Daarvoor zijn op diverse sites wel de middelen te vinden.
Ik heb, behalve kwarkculturen en een 'kwarkzak' (waarin de kwark ontstaat) ook een eigen yoghurtmaker, waar ik uit melk yoghurt kan maken.
Met lactosevrije melk dus heel makkelijk te doen.

Ik moet wel zeggen, dat ik het geluk heb dicht bij Duitsland te wonen.
Daar is de lactosevrije melk (houdbaar) 80 cent per literpak, in Nederland 1,45 per liter (bij de Jumbo).

Kortom... ik zou er niet aan beginnen. Veel te veel moeite en gedoe.
Je kan zoveel taarten maken zonder lactose, waarom dan net een cheesecake?

NuggT

Berichten: 5498
Geregistreerd: 20-12-04
Woonplaats: Delft

Re: Wie bakt er nog meer zo graag? - deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 14:14

Super, dankjewel!
Ja die cheesecake was gewoon toeval hoor. :D Kan idd ook wat anders makkelijkers maken maar wilde graag een keer een cheesecake maken dus vroeg me af of dat ook lactosevrij kan.
Maar lactosevrije kwark ken ik ook niet nee dus dat word wel lastig.
Dan maar iets anders bedenken. :D
In ieder geval bedankt! *D

arans

Berichten: 9585
Geregistreerd: 03-06-05
Woonplaats: Nijmegen en Hoorn

Re: Wie bakt er nog meer zo graag? - deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 14:35

Ik heb gisteren een gingerbreadhouse gebakken maar hij wilt niet in elkaar blijven staan. Hij stoort steeds in. Iemand tips?

FuGeLiCu
Berichten: 1376
Geregistreerd: 28-09-10
Woonplaats: Boven Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 14:38

Wat is volgens jullie de beste manier om van dat witte glazuur te maken voor op cakejes? Ik lees dingen over water en poedersuiker (de verhoudingen weet ik nog niet precies) maar ook over eiwit en poedersuiker.

BelgenGek

Berichten: 2361
Geregistreerd: 28-05-06
Woonplaats: @ midden drenthe

Re: Wie bakt er nog meer zo graag? - deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 14:58

@Arans, vastplakker met Icing??

@FiGeLiCu, kon je nog een moeilijkere nicname bedenken :P

Waterglazuur = water/poedersuiker mengen tot gewenste dikte
Ganache= chocoladeglazuur, verwarm slagroon in steelpan, voeg stukjes schocolade toe,
Blijven roeren, is choco opgelost, van vuur 30 min afkoelen & gebruiken
Boterglazuur= (room)boter zacht en klontjesvrij kloppen/roeren, poedersuiker erdoor en drupje citroensap
tot je gewenste dikte/smaak hebt.
Roomkaasglazuur= boter smelten/wat afkoelen, roomkaas & poedersuiker erdoor

Royal Icing = met rauw ei (je kan ook eiwitpoeder kopen in potje van wilton)
Eiwit in en kom doen, deel poedersuiker erdoor met houten lepel,
daarna de rest poedersuiker erdoor, Goed roeren,
even laten staan voor gebruik, Wel afdekken met folie!!

zelf vind ik die met roomkaas wel lekker :)

FuGeLiCu
Berichten: 1376
Geregistreerd: 28-09-10
Woonplaats: Boven Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 15:51

Thnx belgengek :) Denk dat diegene het waterglazuur bedoelt, maar zal dit laten lezen voordat ik aan het bakken ga ;)

Phylos

Berichten: 5723
Geregistreerd: 29-10-06

Re: Wie bakt er nog meer zo graag? - deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 16:47

Wow dat brood/cake klinkt echt heeerlijk.
Wat is de reden dat je ipv bloem zelfrijzend bakmeel gaat gebruiken?

Laurabram

Berichten: 3379
Geregistreerd: 05-09-07
Woonplaats: Papecity on the river

Re: Wie bakt er nog meer zo graag? - deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 17:12

O BelgenGek, al die glazuren op een rijtje daar word ik wel erg blij van.

Drunten1999
Berichten: 340
Geregistreerd: 13-04-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 17:15

Dit is mijn grote favouriet, een simpele citroencake, maar dan wel echt Citroen met hoofdletter:

140 gr roomboter, kamertemp.
140 gr fijne suiker
2 grote eieren
Geraspte schil van 1citroen
140 gr zelfrijzend bakmeel

Glazuur:
4eetlpls fijne suiker
Gezeefde sap van 1 citroen

Vierkant bakblik 20 cm

Klop boter en suiker luchtig
Klop ei voor ei erdoor
Meng citroenrasp erdoor
Zeef bakmeel over het mengels en spatel het goed door.
Bekleed cakeblik met bakpapier en schep het mengsel erin, strijk glad
Bak 20 min in oven op 180 graden goudbruin en gaar

Stort de cake op een draadrooster en prik de hele bovenkant in met een vleespen/ klein vorkje
Bestrooi met 1 eetlepel suiker van het glazuur
Meng restant suiker en citroensap en giet dit over de cake
Doe de cake terug in de vorm en laat afkoelen
Stort hem dan weer voorzichtig uit het blik en dien op.

Deze cake is zeker fris te noemen maar het is geen bekkentrekker hoor!
Ik vind het altijd weer jammer dat ik hem moet delen........

_Mara_

Berichten: 2138
Geregistreerd: 08-07-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 17:42

Phylos schreef:
Wow dat brood/cake klinkt echt heeerlijk.
Wat is de reden dat je ipv bloem zelfrijzend bakmeel gaat gebruiken?


Uhm, zodat die wat luchtiger wordt maar heb vorige keer eigenlijk al wel geconcludeerd dat met bloem misschien wel lekkerder is. Echt zo'n compacte cake vol met noten, chocola,appel. Het is denkk maar net wat je wil. :)

F_Orumster

Berichten: 15631
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 17:59

BelgenGek schreef:
@NuggT

Ik heb gevraagd aan iemand met lactose int. over de Cheesecake,
dit was haar antwoord:

Ja dat kan, maar is wel ingewikkeld.
Je kan namelijk gewoon het recept volgen, met lactosevrije boter (Wajang of Alpro Soya) in de bodem,
en lactosevrije kwark. Maar dat is het probleem meteen.
Ik ken namelijk geen lactosevrije kwark.
Tenzij eentje uit de natuurwinkel (meer een dikke yoghurt dan een kwark)
en die kost je dan een-euro-nog-wat per potje van ongeveer danoontjes-grootte.

Dus... dat wordt zelf maken. Daarvoor zijn op diverse sites wel de middelen te vinden.
Ik heb, behalve kwarkculturen en een 'kwarkzak' (waarin de kwark ontstaat) ook een eigen yoghurtmaker, waar ik uit melk yoghurt kan maken.
Met lactosevrije melk dus heel makkelijk te doen.

Ik moet wel zeggen, dat ik het geluk heb dicht bij Duitsland te wonen.
Daar is de lactosevrije melk (houdbaar) 80 cent per literpak, in Nederland 1,45 per liter (bij de Jumbo).

Kortom... ik zou er niet aan beginnen. Veel te veel moeite en gedoe.
Je kan zoveel taarten maken zonder lactose, waarom dan net een cheesecake?


Ik laat gewone magere franse kwark uitlekken en dan is er al veel lactose uit :)

NuggT

Berichten: 5498
Geregistreerd: 20-12-04
Woonplaats: Delft

Re: Wie bakt er nog meer zo graag? - deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 18:18

Oh dat is ook 'n goeie tip!
Bedankt. :D

iza_viv
Berichten: 773
Geregistreerd: 13-06-11

Re: Wie bakt er nog meer zo graag? - deel 2

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-12-11 18:47

leuk leuk leuk ik volg!!!