
Heb er helemaal zin in

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Citaat:ingrediënten
de vanillepudding (banketbakkersroom):
1⁄2 l melk
6 dooiers
90 g suiker
20 g maïszetmeel (Maizena)
15 g bloem
1⁄2 vanillestokje
de bladerdeegkoekjes:
1⁄2 vel bladerdeeg (groot formaat)
het suikerglazuur:
1⁄2 eiwit
125 g bloemsuiker
een scheutje water
bereiding
de vanillepudding (banketbakkersroom):
- Meet de hoeveelheid melk nauwkeurig af en warm ze op in een hoge pan (of een klassieke kookpot) tot net voor het kookpunt. Snij de vanillestok overlangs door en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Doe de zaadjes én de peul in de melk. Doe dit op een zacht vuur zodat de melk niet gaat overkoken.
- Neem er de keukenmachine of een handmixer bij.
- Weeg de hoeveelheid suiker zorgvuldig af, en doe hetzelfde met de bloem en het maïszetmeel (Maizena).
- Scheid de eieren en doe de dooiers in de mengpot van de machine of de mixer. (Hou alvast een deel van het eiwit apart. Dit heb je later nodig om het suikerglazuur te maken.)
- Klop de eigelen los en voeg er de suiker aan toe. Blijf mixen tot je een bleke luchtige massa krijgt (ruban).
- Voeg nu de bloem en het maïszetmeel toe en klop alles goed los.
- Giet een klein deel van de warme vanillemelk bij het beslag. Mix de melk er even door.
- Giet het eierbeslag over in de pan met melk. Nu moet de pudding indikken op een zacht vuur. Blijf roeren.
- Zodra de eerste luchtbellen naar boven komen zou je pudding de gewenste dikte moeten hebben. De bereiding is dan klaar.
- Verwijder de vanillepeul en giet de warme pudding in een ruime schaal. Strijk het oppervlak glad en leg een vel vershoudfolie op de pudding zodat er zich geen vel vormt. Nu kan alles afkoelen zonder dat er zich een verhard vel op de pudding vormt. Plaats de schaal in de koelkast.
de bladerdeegkoekjes:
- Rol het vel bladerdeeg uit op je werkblad.
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Snij het deeg in lange repen van zo’n 10 cm breed.
- Neem een ovenplaat waarop je een vel bakpapier legt (of een siliconenmatje), met daarbovenop de repen bladerdeeg.
- Om tegengewicht te hebben, plaats je een tweede ovenschaal bovenop het deeg. Zo zal het bladerdeeg tijdens het bakken niet grillig opblazen.
- Bak de vellen bladerdeeg in de voorverwarmde oven (170°C) gedurende 25 à 30 minuten.
- Snijd de lange repen deeg in kleinere, gelijke stukken terwijl het deeg nog warm is. Zo gaat het snijden makkelijker.
het suikerglazuur:
- Intussen kan je het suikerglazuur bereiden (de icing). Meng hiervoor de bloemsuiker met het eiwit en een scheutje water. Roer tot je een dikke matwitte suikerstroop krijgt.
de afwerking:
- Wacht tot de koekjes volledig zijn afgekoeld.
- Haal de gekoelde pudding uit de koelkast en schep alles in een plastic spuitzak.
- Knip de tip van de spuitzak en spuit een royale laag pudding op de helft van de bladerdeegkoekjes.
- Spatel op de andere helft van de koekjes een dun laagje van het suikerglazuur. Smeer het suikermengsel egaal uit.
- Leg een geglazuurd koekje bovenop elk bladerdeegkoekje met pudding.
patos schreef:Wat een schattige koekjes!
Ik heb net een tulband gebakken:
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=462536&rq=tulband
Helaas is de siroop van gesmolten suiker, sinaasappelsap en whiskey mislukt. Ik gebruik een pan met een redelijk dikke bodem, maar de suiker aan de randen van de pan is al donkerbruin voordat de suiker in het midden van de pan uberhaupt begint te smelten. Als ik eigenwijs ben en toch de suiker door elkaar roer wordt het een grote klonten massa.
Dus bij deze de vraag: wat is de beste manier om suiker te smelten?
magriet schreef:Ga straks denk ik even een boterkoek maken. Gewoon uit een pakje.
Ik heb net een nieuwe oven dus die moet ik nog even zien hoe het allemaal precies werkt.
Yasmine schreef:Met je pan draaien zodat de massa zich toch verplaatst en vermengt werkt bij mij erg goed. Is een goed alternatief voor roeren met een lepel
patos schreef:Yasmine schreef:Met je pan draaien zodat de massa zich toch verplaatst en vermengt werkt bij mij erg goed. Is een goed alternatief voor roeren met een lepel
Bedankt! Volgende keer maar eens proberen. Ik dacht eraan om ook misschien een beetje water toe te voegen zodat de warmte zich beter verdeelt, zou dat werken?
magriet schreef:Gister niet meer aan de boterkoek toegekoen. ga nu comp uitzetten en aan de bak
Bizzybijtje schreef:Heerlijke tip![]()
Men neme;
1 pak cake-mix van koopmans of whatever
1 appel
Kaneel
eventueel rozijntjes![]()
Bereid gewoon het cakebeslag zoals op het pak staat, doe het in een taartvorm.
Dan de appel in allemaal kleine platte stukjes 'schaven' met een mes, flink wat kaneel erover en wat rozijntjes als je dat lekker vind, en in de oven gooien.
Heb het gisterenavond eens geprobeerd, was echt heerlijk