de eetbare tuin vervolg

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
8nnemiek

Berichten: 45279
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-22 17:50

Hoe lang laat jij hem staan? Hoe langer hoe zuurder die wordt dacht ik?

Marcella

Berichten: 40793
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-22 18:57

Klopt.

Kijk meestal wanneer het klaar is en dan wanneer ik tijd en zin heb om te wecken. Heb nu nog 5 halve liter potten staan met zuurkool.

Moet trouwens nog even zuurkool kruiden bij bestellen.

Vorig jaar een complete 2 liter set gekocht.

Anoniem

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-22 19:34

Zuurkool uit de winkel is smerig.. eigen gemaakte is lekker. Ik mik er random kruiden in waar ik zin in heb. En het staat gewoon altijd op kamertemperatuur, geen koelere ruimte tot mijn beschikking. Wordt het lekker zuur van _O-

Marcella

Berichten: 40793
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-22 19:46

Koele ruimte heb ik ook niet.

amber15
Berichten: 3548
Geregistreerd: 15-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-07-22 11:38

Marcella, je komkommer lijkt wel een lichtsnoer voor in de kerstboom :')

Hier groeit het meeste ook de pan uit. Kom om in de courgettes. En de mensen die vorig jaar graag courgettes kregen, hebben nu zelf een plant in de tuin, dus dat schiet ook niet op. :+

black_kelpie

Berichten: 8627
Geregistreerd: 28-03-03
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-07-22 18:42

Mijn tomaten zijn lekker bezig met verkleuren *\o/*

De eerste schattige kleine Noire de Crimée was rijp :j

Afbeelding

En nog een vleestomaatje die liever een cherry was geweest :(:)

Afbeelding

Mjetterd

Berichten: 13012
Geregistreerd: 27-09-05

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-22 13:55

Wauw black_kelpie, dat is een beste tomaat! :D

Hier gaat het goed met de moestuin. Heb afgelopen week nog een courgette gezaaid, ben benieuwd wat dat nog gaat doen zo laat. Na aanleiding van dit topic ben ik ook de oogst gaan wegen, nog maar 2 weken dus heb al wel wat gemist. Maar zit nu totaal op 3,5 kilo waarvan 2,5 kilo tomaten is. Verder al aan het oriënteren wat ik in de winter er in wil hebben.

MarrieLeen

Berichten: 11564
Geregistreerd: 17-05-04
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-22 14:07

Hoi! Ik lees al een tijdje met jullie mee, wat gaat het mooi overal nu hè, helemaal met dit weer! Maar ook wel erg droog.

Hier nu het 2e jaar actief in de moestuin, begonnen met een AH moestuintje en blijven plakken in de moestuin van een vriend.
Leuk om te koken en eten met eigen groente, en ik vind het ook nog eens erg rustgevend na een drukke werkdag. :)

Op het moment hebben we boontjes (snij- en sperzie), sla, bieten, kolen, courgettes (ontploft :') ), komkommer, en zo nog wat meer.
En voor het eerst dit jaar een kasje met tomaten!

Daarover ook gelijk een vraag: de tomaten gaan goed en zitten aardig wat groente aan, ze worden alleen (nog) niet rood.
Waar kan dat aan liggen? Te veel wind door een openstaand deurtje? Te weinig zon? Water? Geduld? :)

moonsparkle
Berichten: 22873
Geregistreerd: 21-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-22 14:08

Geduld ;) en vaak als er een verkleurd volgt de rest snel

MarrieLeen

Berichten: 11564
Geregistreerd: 17-05-04
Woonplaats: Twente

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-08-22 16:11

Ja, dat vermoedde ik al. :+ En dan praat je over paar weken? Want zolang duurt het inmiddels al wel.

Muurp

Berichten: 15276
Geregistreerd: 16-06-05
Woonplaats: Zuid-Holland

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-22 12:29

Duurde bij mij ook heel lang, maar nu gaan ze ineens als een speer :)) Mega veel tomaten ook!

Ik wil graag tomatensaus/passata in flessen gaan doen, hebben hier mensen ervaring met inmaken? Heb al wel wat flessen ingeslagen, maar ben nog wat zoekende hoe ik dit goed kan gaan doen.

Kaka

Berichten: 4924
Geregistreerd: 17-10-06
Woonplaats: Camping 4, 2e straat rechts

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-22 12:45

Ik maak zelf een redelijk basic tomatensaus (maar wel met wat kruiden), pureer die en giet die heet flessen. Dop erop en klaar. Inmiddels 15 flessen verder en er komen er nog zeker 15 aan.

8nnemiek

Berichten: 45279
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-22 13:03

Ik doe altijd gezeefde tomaten wecken, en de kruiden doe ik er later wel bij. Zo kan ik er vanalles van maken, ook soep bv, of pizzasaus. De tomaten doe ik koken, en dan zeven. Dan het dunne water met een kaasdoek eruit laten lopen (daar maak ik soep van) en de dikke purree doe ik in schone potjes, en dan 30 minuten wecken.

Marcella

Berichten: 40793
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-22 13:44

Wil je het wecken.
Zonder vlees 1 uur 100 graden. (bron wecken is Hip)
Met vlees en/of champignons, 2 uur, 100 graden
Wecken kan ook zonder weckketel, maar gewoon met een pan water op het fornuis. Je kan een speciale thermometer aanschaf voor in de pan. Maar 100 graden is kokend water dus zorgen dat het water blijft bubbelen is ook goed.

Ik voeg vaak tijm en rozemarijn toe. Doe ze eerst 200 graden 30 minuten in de oven met de kruiden en daarna door de passevite. Sommige doe nog eerst de staafmixer erdoor en dan zo nog afwerken. Sommige brengen weer opnieuw aan de kook om nog het een en ander toe te voegen..

Recepten genoeg en keuze genoeg.

Mjetterd

Berichten: 13012
Geregistreerd: 27-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-22 08:20

Ik heb een redelijk grote courgette aan de plant zitten. Kan het kwaad als ik die nog even laat zitten? Ik heb namelijk courgette genoeg op dit moment.

En is het eventueel ook mogelijk om de courgette in te vriezen, zo ja: hoe?

8nnemiek

Berichten: 45279
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-22 08:28

Grote courgettes zou ik eraf halen. Als ze groot genoeg zijn dan kun je ze vrij lang bewaren buiten de koelkast op een koele, droge plek.
Ik maak er soep van en vries die in als ik echt te veel heb. Maar gewoon in blokjes invriezen kan ook.

Mjetterd

Berichten: 13012
Geregistreerd: 27-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-22 08:44

8nnemiek schreef:
Grote courgettes zou ik eraf halen. Als ze groot genoeg zijn dan kun je ze vrij lang bewaren buiten de koelkast op een koele, droge plek.
Ik maak er soep van en vries die in als ik echt te veel heb. Maar gewoon in blokjes invriezen kan ook.



Oke! Ik heb hem eraf gehaald en ga hem invriezen :)

Afbeelding

germie

Berichten: 28962
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Gericht op het zuidoosten

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-22 09:01

Kun je courgettes invriezen?

MarrieLeen

Berichten: 11564
Geregistreerd: 17-05-04
Woonplaats: Twente

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-22 09:52

Als je courgettes te lang laat zitten krijg je veel zaadvorming en dikke schil, niet lekker.

Ik snijd ze in blokjes, dan even ca. 1 a 2 minuten in kokend water, koud afspoelen en dan in de vriezer. :j Rauw in de vriezer vind ik minder geslaagd, dan wordt het beetje snotterig als je ze weer bakt.

Hier wordt geduld eindelijk beloond! De tomaten worden rood! :):)
De tuin heeft het wel zwaar hoor met deze warmte...

Mjetterd

Berichten: 13012
Geregistreerd: 27-09-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-22 09:56

MarrieLeen schreef:
Als je courgettes te lang laat zitten krijg je veel zaadvorming en dikke schil, niet lekker.

Ik snijd ze in blokjes, dan even ca. 1 a 2 minuten in kokend water, koud afspoelen en dan in de vriezer. :j Rauw in de vriezer vind ik minder geslaagd, dan wordt het beetje snotterig als je ze weer bakt.

Hier wordt geduld eindelijk beloond! De tomaten worden rood! :):)
De tuin heeft het wel zwaar hoor met deze warmte...


Ah wist ik niet! Dus het beste oogsten als ze 20-30 cm groot zijn? Las al wel dat vaak oogsten zorgt voor nieuwe vruchten, dus dat is ook wel een reden om het te doen.

Heb ze inderdaad 2 minuten geblancheerd, had het idee dat dat al wel aan de lange kant was. Volgende keer wat korte proberen. Nu 2 porties in de vriezer liggen :D

MarrieLeen

Berichten: 11564
Geregistreerd: 17-05-04
Woonplaats: Twente

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-22 10:01

Ik oogst idd op grootte zoals ze ook om en nabij in de supermarkt liggen. :))
En ja, dan blijft hij nieuwe vruchten schieten. Kan er niet tegen eten haha.

germie

Berichten: 28962
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Gericht op het zuidoosten

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-22 10:16

Mijn paprika's worden niet rood. ZE moeten of groen geoogst worden, of ze worden bruin en rotten weg, er komen gaatjes in. Dus ik probeer ze op tijd in groene staat er af te halen. Helaas.

Marisje76

Berichten: 1999
Geregistreerd: 20-02-09
Woonplaats: noord-brabant

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-22 12:26

Hier paprika dit jaar ook drama..maar bij mij zijn ze ook te droog geweest toen ik op vakantie was ..helaas..

Hoe kan ik zien of mijn flespompoenen klaar zijn om te plukken?

8nnemiek

Berichten: 45279
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-22 12:38

Pompoenen zijn goed als het steeltje verhout is.

Marcella

Berichten: 40793
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-22 17:50

Paprika gaan hier tot nu toe super.