Je eigen brood bakken.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
pmarena

Berichten: 51755
Geregistreerd: 09-02-02

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 09:37

Nou daar hebben ze toch van die schuifplanken voor :P

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 09:38

safina schreef:
DeMolenhoek schreef:
Bakken er hier bokkers in hun oven op een steen? :)


Ja, Pizza. Maar de grote uitdaging: hoe krijg je de slappe pizza op de steen zonder dat het beleg eraf valt. :+ Iemand een suggestie?

Ik bak pizzadeeg altijd even blind (zonder toppings) op een steen of grill en als het deeg iets werkbaarder is beleg ik het en gaat het terug in de oven tot de kaas gesmolten is.

Anoniem

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 09:40

Ok, bij mij gaat het om brood :D Ik bak nu op een bakplaats en bakpapier. Nu blijf ik altijd met een milimeter of 2 zitten dat op de bodem net niet lekker gebakken is. Vroeg mij af of ik dit kan wegkrijgen door op steen te bakken.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 09:42

DeMolenhoek schreef:
Ok, bij mij gaat het om brood :D Ik bak nu op een bakplaats en bakpapier. Nu blijf ik altijd met een milimeter of 2 zitten dat op de bodem net niet lekker gebakken is. Vroeg mij af of ik dit kan wegkrijgen door op steen te bakken.

Ja, als het goed is wel. Een steen wordt een stuk heter dan een bakplaat en houdt de warmte ook beter vast dus als je hem goed voorverwarmt denk ik dat at zeker een groot verschil maakt.

Geke_Lizzy

Berichten: 494
Geregistreerd: 08-04-10
Woonplaats: Noorwegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 09:47

Zijn er hier ook mensen die (no-knead) brood bakken zonder de gietijzeren pan?
Ik heb deze pan helaas niet, en ook niet de mogelijkheid om deze te kopen.

Ben benieuwd hoe die broden uit de oven komen :D

lizy29

Berichten: 6386
Geregistreerd: 05-03-12
Woonplaats: Het land van du vin, du pain, du Boursin

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 09:55

DeMolenhoek schreef:
Ok, bij mij gaat het om brood :D Ik bak nu op een bakplaats en bakpapier. Nu blijf ik altijd met een milimeter of 2 zitten dat op de bodem net niet lekker gebakken is. Vroeg mij af of ik dit kan wegkrijgen door op steen te bakken.


Misschien een optie om het brood de laatste 5 a 10 minuten om te draaien?

Many
Berichten: 8338
Geregistreerd: 30-10-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 09:57

DeMolenhoek schreef:
Ok, bij mij gaat het om brood :D Ik bak nu op een bakplaats en bakpapier. Nu blijf ik altijd met een milimeter of 2 zitten dat op de bodem net niet lekker gebakken is. Vroeg mij af of ik dit kan wegkrijgen door op steen te bakken.

Verwarm je je bakplaat voor? Dat kan ook nog wel helpen namelijk. Dus gewoon de bakplaat in de oven laten zitten tijdens het voorverwarmen van de oven.

8nnemiek

Berichten: 45143
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 09:58

Hier ook een pizzasteen voor pizza en brood :j
De truc bij pizza is veel meel eronder. Dan schuift ie makkelijker. En een goede, gladde pizzaschep van metaal.
Brood doe ik er af en toe op, maar wij hebben liever de saaie broodvorm-sneetjes want die passen beter in de toaster/tosti ijzer :))

No-knead brood moet je altijd in een vorm doen. Het heeft te weinig stevigheid van zichzelf, dus zakt in elkaar en dan krijg je meer turks brood vormpjes :))

lizy29

Berichten: 6386
Geregistreerd: 05-03-12
Woonplaats: Het land van du vin, du pain, du Boursin

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 10:02

Wij hebben een steen liggen. Gekregen van mijn schoonouders maar nog nooit gebruikt want hij past niet in de oven. Misschien maar eens verkopen.

tamary

Berichten: 30404
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 10:04

Geke_Lizzy schreef:
Zijn er hier ook mensen die (no-knead) brood bakken zonder de gietijzeren pan?
Ik heb deze pan helaas niet, en ook niet de mogelijkheid om deze te kopen.

Ben benieuwd hoe die broden uit de oven komen :D

Gewoon glazen ovenschaal met deksel, gietijzeren pan past eigenlijk niet + te zwaar voor mijn kleine oventje (en ik ben ook niet zo blij met dat extra gewicht).
Die ovenschaal komt uit een kringloopwinkel, staan hier zat pyrex schalen van voor heel weinig.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 10:12

Many schreef:
DeMolenhoek schreef:
Ok, bij mij gaat het om brood :D Ik bak nu op een bakplaats en bakpapier. Nu blijf ik altijd met een milimeter of 2 zitten dat op de bodem net niet lekker gebakken is. Vroeg mij af of ik dit kan wegkrijgen door op steen te bakken.

Verwarm je je bakplaat voor? Dat kan ook nog wel helpen namelijk. Dus gewoon de bakplaat in de oven laten zitten tijdens het voorverwarmen van de oven.


Nee, mijn brood doet er de laatste rijs op :)

Many
Berichten: 8338
Geregistreerd: 30-10-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 10:16

DeMolenhoek schreef:
Nee, mijn brood doet er de laatste rijs op :)

Dan zou ik eens proberen om je brood ergens anders op te laten rijzen (wel al bakpapier eronder) en dan de bakplaat vast in de oven te doen. Na het rijzen til je dan je brood + bakpapier op de hete plaat.

Anoniem

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 10:22

Ok doe ik :j Heb altijd schrik dat die dan gaat inzakken :=

chamion
Huisheks

Berichten: 3715
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 11:05

Het topic is gewijzigd *\o/*

lenaa_tje

Berichten: 10389
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 11:20

Leuk :) Ik ga vandaag krentenbollen maken.

8nnemiek

Berichten: 45143
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 11:44

Oh leuk! Die wil ik ook nog eens maken, van die lekkere zoete, bijna smeuïge bollen :9
Plaats je het recept als ze geslaagd zijn? :D

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 11:46

chamion schreef:
Het topic is gewijzigd *\o/*


Goed gedaan hoor

Ik volg ook voor het recept van de krentenbollen!

Berdien

Berichten: 65625
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 11:49

Wat een mooie OP is het zo geworden, echt super! +:)+

Ik merk dat mijn buik toch niet zo heel blij is met al mijn baksels. Normaal eet ik alleen speltbrood, van teveel andere broodsoorten krijg ik buikpijn en andere nare klachten.

Nou vind ik sodabrood wel echt leuk om te maken, zou je dat ook met speltmeel kunnen maken? Lijkt me wel toch?

tamary

Berichten: 30404
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 11:55

Ik heb eigenlijk alleen volkoren speltmeel, is geen probleem.

olga

Berichten: 1791
Geregistreerd: 28-08-01
Woonplaats: Nederweert

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 11:57

Super de openingspost!

Ik zit aan een tosti van volkoren no knead brood van maandag :P :P .

En ik ben bezig met chocolate cookies. Ik kom qua zoet nooit verder dan cake bakken.

lenaa_tje

Berichten: 10389
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 12:08

8nnemiek schreef:
Oh leuk! Die wil ik ook nog eens maken, van die lekkere zoete, bijna smeuïge bollen :9
Plaats je het recept als ze geslaagd zijn? :D

Haha ja. Het is voor mij ook een nieuw recept dus zal ze eerst goedkeuren!

Cabelona

Berichten: 1774
Geregistreerd: 29-10-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 12:12

Ik werk momenteel veel met kneeddegen omdat mijn oude mixer echt op is, de herrie dat het ding maakt is niet te doen. Dus roerdegen (zoals cake) of biscuits doen we maar even niet meer.


Qua zoete broden:
- Krentenbrood/krentenwegge
- Kanelbulle (zweedse kaneelbroojes)
- Fries suikerbrood
- Zeeuwse bolussen (staan op het lijstje om binnenkort te maken)

Qua hartig:
- Brabantse worstenbroodjes (staan in de planning als er weer wat ruimte is in de vriezer)
- Tomatenbrood
- Pizza/focaccia

Hebben jullie een goed recept voor de broodjes voor puddingbroodjes? :o

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 12:37

8nnemiek schreef:
Hier ook een pizzasteen voor pizza en brood :j
De truc bij pizza is veel meel eronder. Dan schuift ie makkelijker. En een goede, gladde pizzaschep van metaal.


Ja, nu zie ik het voor me, met meel eronder en een goede pizzaschep. Nu wil ik dus een pizzaschep. :D

Dorien66

Berichten: 1860
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 13:37

chamion schreef:
Het topic is gewijzigd *\o/*

Top *\o/* *\o/* *\o/*

Dorien66

Berichten: 1860
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-04-20 13:43

Dala8 schreef:
Toch ook maar keer in de oven proberen te bakken. Doe zelf regelmatig in de broodbakmachine maar loop altijd tegen het probeem aan dat het de volgende dag droog is.

Ik quote mezelf:
Dorien66 schreef:
Ons brood kun je dagen goed houden zonder vriezer. Heeft te maken met je recept, wijze van bakken en hoe je een aangesneden brood bewaart. Wij snijden het aantal sneedjes af dat we willen eten en bewaren de rest van het brood in de broodtrommel, we zetten het daarin op de snijkant. Het droogt niet uit en wordt niet taai. Alleen de korst wordt na een dag of 3 wat slapper.
Wij bakken meestal met de machine en ik voeg altijd wat olijfolie toe. Ik denk dat dat helpt voor de houdbaarheid. Je kunt ook wat boter gebruiken.