Wie bakt er nog meer zo graag?

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Roxxiejj

Berichten: 6403
Geregistreerd: 04-06-06
Woonplaats: Overal en nergens!

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-10 20:09

Speciaal denk ik, aangezien ze flinterdun zijn en dan worden ze opgerold. HEEEEERRRRLIJK met slagroom <3

Wat een geweldig mooi taartje! Zonde om aan te breken!

Marisjuuuuuh
Berichten: 1036
Geregistreerd: 12-08-08
Woonplaats: Nederland

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-10 22:29

Met een wafelijzer gaat het niet lukken ben ik bang.

Vorige week heb ik een ijzer gehaald bij de Blokker, waren in de aanbieding voor €20.00

Ben klaar met bakken, en ze zijn heerlijk :D
Ook wat rolletjes er van gemaakt :D!

suuzepuus

Berichten: 8824
Geregistreerd: 25-11-07
Woonplaats: nep drent!:)

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-10 22:30

Kniepertjes zijn erg drents. Ik had er nog nooit van gehoord voor ik hier kwam wonen maar ze zijn erg lekker!!

Nouka

Berichten: 4430
Geregistreerd: 20-01-03
Woonplaats: Cornwall, U.K.

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-10 23:33

Net begonnen aan m'n scones, maar vergeten dat ik geen eieren meer had.... nu staat het meel en boter gemixt in de koelkast, morgen verder ... haha :+

Roxxiejj

Berichten: 6403
Geregistreerd: 04-06-06
Woonplaats: Overal en nergens!

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-10 11:32

Gefeliciteerd nouka! :)

__Esther__
Berichten: 4398
Geregistreerd: 23-01-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-10 11:37

d0nnaa_dan schreef:
Wat zijn kniepertjes? :')


Maken wij hier ook altijd voor kerst / nieuwjaar met het ijzer dat nog van mijn opa en oma is geweest
en hun recept :)

Ann_e

Berichten: 1510
Geregistreerd: 12-10-08
Woonplaats: Brabant!

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-10 18:32

Nouka; heb je recept voor scones?
edit; van harte gefeliciteerd :D

Dewii
Berichten: 4549
Geregistreerd: 19-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-10 19:55

suuzepuus schreef:
Kniepertjes zijn erg drents. Ik had er nog nooit van gehoord voor ik hier kwam wonen maar ze zijn erg lekker!!

En ook Twents *D . Ik zoek alleen nog een goed recept, dus als iemand er één heeft voor mij :o ? Vorig jaar was het een totaal fiasco...
*Edit: Gefeliciteerd Nouka!

Roxxiejj

Berichten: 6403
Geregistreerd: 04-06-06
Woonplaats: Overal en nergens!

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-10 20:14

Ik heb ze vanmiddag maar in de winkel gekocht (Knieperties). Halve doos is alweer leeg :')

Chernique

Berichten: 3661
Geregistreerd: 16-10-08

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-10 20:55

Dankjulliewel! :D
Die kniepertjes klinken ook erg lekker zeg! :o

Roxxiejj

Berichten: 6403
Geregistreerd: 04-06-06
Woonplaats: Overal en nergens!

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-10 20:56

Ken je Vegters rolletjes? Dat zijn knieperties. Ze zijn heeuull erg lekker, zeker als ze net aan het afkoelen zijn :9 lekker met slagroom ertussen of met ijs..
*pakt er nog maar weer 2 uit de doos* ;)

Leo

Berichten: 50974
Geregistreerd: 06-12-02

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-10 21:03

Is er iemand die ook wel eens merengue / schuim maakt? Deze moeten een poosje in de oven. Daar kleuren ze echter 'mooi' licht goudbruin, daaraan zie je dat ze goed zijn... maar op afbeeldingen in het kookboek zijn ze allemaal mooi wit. :+ En ik had een kleurstofje gebruikt, en daar zie je nu natuurlijk ook niets meer van. Iemand tips? :)

Chernique

Berichten: 3661
Geregistreerd: 16-10-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-10 21:15

Roxxiejj schreef:
Ken je Vegters rolletjes? Dat zijn knieperties. Ze zijn heeuull erg lekker, zeker als ze net aan het afkoelen zijn :9 lekker met slagroom ertussen of met ijs..
*pakt er nog maar weer 2 uit de doos* ;)

Ik heb het even gegoogled.. en ik ken het echt niet, het lijkt op een oubliehoorntje :+
Heb ook het recept even opgezocht, maar overal staat gewoon 'wafelijzer', maar denk toch dat mijne te diep is.. want op elke afbeelding zijn die dingen plat :oo

F_Orumster

Berichten: 15631
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-10 21:49

Leo schreef:
Is er iemand die ook wel eens merengue / schuim maakt? Deze moeten een poosje in de oven. Daar kleuren ze echter 'mooi' licht goudbruin, daaraan zie je dat ze goed zijn... maar op afbeeldingen in het kookboek zijn ze allemaal mooi wit. :+ En ik had een kleurstofje gebruikt, en daar zie je nu natuurlijk ook niets meer van. Iemand tips? :)

Officieel hoort het niet te kleuren, dan staat ie geloof ik te hoog. Hij moet langzaam uitdrogen als het ware.

F_Orumster

Berichten: 15631
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-10 21:52

Ik wil met kerst een tiramisu maken, maar dan luxe ipv in een lasagne schaal.
Denk dat ik dit ga proberen:
Afbeelding

Welke likeur gebruiken jullie? Officieel hoort marsala. Ik hou zelf erg van rum en amaretto maar wil het weleens officieel proberen, daarnaast heb ik de marsala ook nodig voor bij de kip.

Natje_Spirit

Berichten: 1225
Geregistreerd: 25-02-06
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-10 22:55

Ik heb deze middag muffins gebakken, heb er al weer 3 op :o
Knieperties, wat een leuk woord *D

Forumster, ik heb eens tiramisu met baileys gegeten, was ook erg lekker!

Leo

Berichten: 50974
Geregistreerd: 06-12-02

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-10 14:01

Ik denk dat Amaretto ook prima kan :j Zoals alle koffielikeuren wel. Maar heb ik geen ervaring mee.

Oh, in mijn desertboek staat dat het 'licht goudbruin moet kleuren' >;) Ik ga het eens proberen met een lagere stand dan. Gelukkig zijn ze wel heerlijk.

Dribbel

Berichten: 13637
Geregistreerd: 13-08-05
Woonplaats: Cambridge (UK)

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-10 14:01

Ben even van mijn bakvirus af. Ben misselijk. Hoop dat ik snel weer beter ben, want wil toch wel weer graag wat lekkers gaan maken.

corientjuhh

Berichten: 9820
Geregistreerd: 19-11-07
Woonplaats: In een hunebed

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-10 14:02

Zometeen boterkoek maken :D

Ann_e

Berichten: 1510
Geregistreerd: 12-10-08
Woonplaats: Brabant!

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-10 14:58

ik ga vanmiddag ook aan de slag,
moet nog even opzoek naar 'n leuk recept :)

Ann_e

Berichten: 1510
Geregistreerd: 12-10-08
Woonplaats: Brabant!

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-10 15:11

Ik wou eigenlijk appelbeignets maken, maar geen zin om helemaal naar de winkel te fietsen voor die appels :=
haha, dan maar merengue (wat ik hier eerder in het topic zag staan..)

F_Orumster

Berichten: 15631
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-10 15:46

Maandagavond kerstdiner, ik ga vegetarische griekse moussaka maken (zonder pakjes) en ik denk dat ik een panna cotta maak met gembersiroop en garneer met kersen en kersensaus (misschien verrijkt met kaneel maar dat moet ik even proeven)

Donna_

Berichten: 2002
Geregistreerd: 30-04-06

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-10 15:56

F_Orumster: wil je de recepten plaatsen? Vind ik altijd wel handig en leuk!

F_Orumster

Berichten: 15631
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-10 16:27

Moussaka

Ingredienten voor 4 personen
300gram rundergehakt
1 gesnipperde ui
2 tenen knolfook (of meer naar smaak)
4 tomaten in stukjes (of blik tomatenblokjes)
2 tl gedroogde oregano (of meer naar smaak)
1 tl kaneel (of meer naar smaak)
zout, peper
1 dl rode wijn
2 aubergines
2 el olijfolie
350 gram aardappels (in schijfjes snijden en voorkoken. Kant en klare kunnen ook, maar minder lekker en nemen minder vocht op)
150 gr griekse yoghurt
1 ei
citroensap
50 gr verkruimelde feta

Oven voorverwarmen op 175 graden

Bereiden
Braad het gehakt rul en bak ui en knoflook 2 minuten mee.
Voeg tomaten, oregano, kaneel, zout, royaal peper, rode wijn toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten stoven tot een dikke saus.
Snijd de aubergines schuin in plakken en bak ze goudbruinig in een grillpan.
Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes en aubergine hierover en bestrooi met zout en peper.
Schep de gehaktsaus erop. Verdeel de rest van de aubergine en aardappelschijfjes erover en bestrooi weer met zout en peper.
Maak zoveel lagen als gewenst.

Roer de yoghurt los met een ei, citroensap, feta, vooral peper en misschien nog wat zout naar smaak.
Strijk dit mengsel uit over de laatste laag.

Bak de moussaka in 35-40 minuten goudbruin en gaar.

F_Orumster

Berichten: 15631
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-10 16:35

Panna cotta basisrecept uit De zilveren lepel

Ingredienten voor 6 personen

10g blaadjes gelatine
100ml melk
500ml room
100g kristalsuiker
1 vanillestokje (ik vervang een gedeelte kristalsuiker voor vanillesuiker)

Week de gelatine in een kommetje warm water.
Breng de melk tegen de kook en haal de pan meteen van het vuur; de melk mag niet koken.
Giet de blaadjes gelatine af, knijp ze uit en doe ze bij de melk.
Giet de room in een steelpan, voeg de suiker en het vanillestokje toe (vanillesuiker) en roer het melkmengsel door de room.
Spoel een cakeblik of koffiekopjes om met ijskoud water, schud het overtollige vocht eruit en giet het mengsel erin.
Zet een aantal uren in de koelkast om op te stijven.
Stort het op een schaal (wellicht even de vorm in lauwwarm water plaatsen).

Voor je het mengsel in het blik doet, kun je eerst wat vruchtjes onderin doen. Die zijn zwaarder dan de massa dus vormt een mooie bovenlaag.
Je kan allerhande sauzen maken, dit is echt het basisrecept.

Ik voeg naar smaak gembersiroop toe aan het roommengsel. Verder leng ik de kersensap van een grote pot kersen aan met wat citroensap, suiker en maizena, doe dan de kersjes er weer bij in.
Als je de vorm gestort hebt kun je het prachtig garneren met de kersen en de siroop.
Ik probeer of kaneel hierdoor een verrijking is, maar dat moet ik nog even proeven. De combi van gember en kersen is wel lekker, de kaneel weet ik dus nog niet.
Volgens the flavor bible in ieder geval wel.