Wie bakt er nog meer zo graag?

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
NuggT

Berichten: 5498
Geregistreerd: 20-12-04
Woonplaats: Delft

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-10 19:40

Aaaah, lekker allemaal!
Speculaascake klinkt ook wel heel erg verleidelijk. :9

F_Orumster

Berichten: 15631
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-10 19:43

Leuk taartje!

Natje, balen van de moeite zeg, maar wel fijn dat niemand je kon uitlachen behalve wij :D

Wij net marokkaanse tajine gegeten en van een restant ricotta met sinaasappelsap en suiker aangemaakt en quenelles van gedraaid, overstrooid met cacao en mandarijntjes door caramel geveegd en schil gekarameliseerd. Zag er leuk uit maar mijn definitieve concluse is dat k ricotta niet te eten vind...

MMares

Berichten: 644
Geregistreerd: 29-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 15:13

Hey iedereen.

Ik lees al een tijdje mee en doe hier goede ideen op.
Ik zie veel mooie en lekkere gerechten, desserten passeren.

Nu heb ik een vraagje.
Met kerstmis gaat mijkn nonkel koken en ga ik zelf een kerstronk maken. Of toch proberen.
Ik heb mij nog niet veel gewaagd aan het koken.
Wel heb ik al 2 keer cupcakes gebakken, één afgestreken met botercreme en een andere met een karamelvulling.
Beiden waren voor een eerste poging erg goed gelukt al zeg ik het zelf.

Heeft iemand hier misschien een goed recept voor een lekkere kerststronk? Liefst geen gewone met vanille smaak en afgestreken met chocolade. Het mag wat moeilijker, ik heb genoeg tijd om alles op voorhand te testen en proberen.
Ik heb me al een cake bakvorm gekocht. Zijn er nog dingen die ik nodig heb?
Alle tips zijn welkom.

Bedankt.

Janine_L

Berichten: 944
Geregistreerd: 28-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 15:15

ehh ik weet niet wat een kerst-ronk is??

RelarDevi
Berichten: 26954
Geregistreerd: 23-12-03

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 15:19


MMares

Berichten: 644
Geregistreerd: 29-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 15:21

een kerst stronk
Het is hier een beetje traditie geworden, maar in plaats van er dit jaar één te kopen zoals altijd wil ik er graag zelf één maken.
Je hebt ze tegenwoordig meer in ijsvorm,maar ik verkies ze in de gewone cakevorm.

Janine_L

Berichten: 944
Geregistreerd: 28-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 15:22

MoonChloe schreef:
Het is kerst-stronk :D Ik ken het ook niet :P
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerststronk


Ik dacht al dat het woord niet goed was :Y) vandaar mijn nadrukkelijke streepje :+
Ik heb er nog nooit eentje gezien ik ken wel een kerststol

Chel_

Berichten: 304
Geregistreerd: 30-04-08
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 15:22

Volgens mij heeft Nigella Lawson daar een leuk recept voor in haar boek "Feest". Kan het opzoeken vanavond voor je, als je dat wil

MMares

Berichten: 644
Geregistreerd: 29-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 15:23

ja sorry, kleine typfout.

@Chel_: dat zou super zijn. Bedankt dat je dat wil doen

Siempie

Berichten: 30293
Geregistreerd: 18-01-02
Woonplaats: Beverwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 15:24

Ik denk dat ze doelt op een kerstboomstam aka bûche de noël of Yule log.

Afbeelding

MMares

Berichten: 644
Geregistreerd: 29-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 15:27

ja, dat klopt wat Siempie zegt.
Kerstboomstam is er een andere naam voor.
Dat voorbeeld dat je als foto hebt gezet, heb je daar toevallig een recept van?
Die ziet er lekker uit

Chel_

Berichten: 304
Geregistreerd: 30-04-08
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 15:27

Tuurlijk MMares!

Oh en ik zag een aantal pagina's terug een verzoek om chocotaart te vullen.. Ik gebruik wel eens een mengsel van slagroom: marscapone (1:1). Helemaal super als je er frambozen door doet (diepvries van de AH, kost het ook niet zoveel :+ ) en decoreren met een sjabloontje met figuur naar keuze en een hele dunne laag poedersuiker! Superfeestelijk en erg gemakkelijk te maken

Chel_

Berichten: 304
Geregistreerd: 30-04-08
Woonplaats: Overijssel

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 15:30


Siempie

Berichten: 30293
Geregistreerd: 18-01-02
Woonplaats: Beverwijk

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 15:39


MMares

Berichten: 644
Geregistreerd: 29-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 15:42

Beiden bedankt.
Beide zien er erg smakelijk uit.
Ik ga er enkele volgende week proberen, het resultaat zal ik hier dan posten.

Dat het in het frans is, is geen probleem. Ben zo goed als tweetalig dus dat lukt wel.

Echt bedankt

Ann_e

Berichten: 1510
Geregistreerd: 12-10-08
Woonplaats: Brabant!

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 17:10

Ingrediënten
Voor het biscuitdeeg:
6 eidooiers
80 g suiker
1 snufje zout
geraspte schil van 1/2 onbespoten citroen
3 eiwitten
20 g ma?zena
60 g bloem
Voor de chocoladecreme:
250 g slappe boter
30 g cacaopoeder
50 g bittere chocolade
2 eieren
3 eidooiers
170 g suiker
Bovendien:
1 bakblik
bakpapier voor het bekleden

Bereidingswijze
Klop voor het biscuitbeslag de eidooiers schuimig met ca 1/3 van de suiker, wat zout en het citroenraspel. Klop de eiwitten stijf, strooi er geleidelijk de rest van de suiker bij en blijf kloppen tot het eiwit snijvast is. Roer het dooierschuim met een houten spatel door het geklopte eiwit en meng er dan het gezeefde bloem-ma?zenamengsel door.

Beleg het bakblik met bakpapier. Strijk er het biscuitbeslag gelijkmatig over uit en laat het in een op 220? C voorverwarmde oven in 8-10 minuten goudbruin bakken. Leg de plak cake op een iets bevochtigde doek, dek hem af met een tweede iets vochtige doek. en laat afkoelen.

Maak intussen de creme. Klop de boter schuimig met de cacaopoeder en de gesmolten, nog lauwe chocolade. Klop in een tweede kom de eieren met de eidooiers en de suiker met een handmixer of garde boven een waterbad tot het mengsel lauwwarm is. Neem de kom van het waterbad en blijf kloppen tot het mengsel koud is. Roer het eimengsel dan door het schuimige boter-chocolademengsel.

Verwijder voorzichtig het papier van de plak cake en strijk er ca. tweederde van de chocoladecreme over uit. Snijd een reep van ca. 10 cm van de plak cake af en vorm er 2 kleine rolletjes van die bij de afwerking de twijgjes vormen.

Rol de rest van de plak cake op tot een boomstammetje en strijk er de rest van de cake over uit. Breng er met een vork of een garneerkam een boomschorspatroon op aan en zet er de beide, evenzo bewerkte kleine rolletjes op vast.




die heb ik ooit gebruikt hiervoor! :)

MMares

Berichten: 644
Geregistreerd: 29-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 17:22

ook jij enorm bedankt Ann_e
het klinkt al leker.

was hij lekker? je zegt dat je dit recept er al eens voor gebruikt hebt.

MMares

Berichten: 644
Geregistreerd: 29-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 17:23

nog een vraagje, wat wordt bedoeld met 'slappe' boter?

Ann_e

Berichten: 1510
Geregistreerd: 12-10-08
Woonplaats: Brabant!

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 17:59

Gesmolten boter ;)
Ja bij mij was ie heel lekker :9

MMares

Berichten: 644
Geregistreerd: 29-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 18:04

ah oke, nu snap ik het.
gewoon de boter dan laten smelten à la bain marie?

ja hij ziet er heel erg lekker uit.

Ann_e

Berichten: 1510
Geregistreerd: 12-10-08
Woonplaats: Brabant!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 18:20

hoeft niet eens in kokend water, kan ook gewoon in de pan.
maar wel goed in de gaten houden, en zodra het gesmolten is afhalen! ;)

MMares

Berichten: 644
Geregistreerd: 29-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 18:23

oke bedankt.
ik laat hier wel het resultaat weten als ik er eentje of enkele heb uit geprobeerd

Yasmine

Berichten: 29726
Geregistreerd: 13-04-03
Woonplaats: Melbourne, Australië

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-12-10 18:30

Ik heb net nog wat foto's van mijn bakprestaties opgedoken :D Was er nog een paar verschuldigd, dus bij deze.

Carrot cupcakes met cream cheese frosting:
Afbeelding

Chocolate sheet cake van Pioneer Woman die ik voor mijn broer had gemaakt: http://i53.tinypic.com/2rp9t1g.jpg
Pecan chocolate pie voor Thanksgiving: http://i55.tinypic.com/212z9yq.jpg
Anjercupcakes: http://i54.tinypic.com/3348708.jpg
Roze cookiemonsters bestaan ook :j : http://i51.tinypic.com/2cdaheg.jpg
En natuurlijk nog wat millionaire's shortbread: http://i52.tinypic.com/23ia4d2.jpg

MMares

Berichten: 644
Geregistreerd: 29-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 18:32

hmmm....ziet er allemaal enorm lekker uit :D

LovingTweety

Berichten: 10435
Geregistreerd: 25-11-03

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 18:32

Hoe kom ik aan de recepten van al die geweldige baksels ? :D