Het gezonde recepten topic

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
nexthorse

Berichten: 1682
Geregistreerd: 28-08-04
Woonplaats: Hoofddorp/Gent

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-12 18:17

Een recept uit Het Heden Ik kookboek voor haverkoeken (heb het zelf nog niet uitgeprobeerd):

Nodig:
75 gr reformbakboter
150gr havermout
5 eetlepels rijststroop (kan ook 1 tl stevia en 2 el rijststroop)
1 ei
50gr speltbloem
snufje zout
4 tl wijnsteenbakpoeder
2el sojamelk
geraspte citroenschil

Verwarm de oven op 175C.
Smelt de boter, voeg havermout toe en rooster licht. Roer er 2 el rijststroop door.
Klop het ei los met de rest van de rijststroop en vermeng dit met speltbloem, bakboter met havermout, zout, bakpoeder, sojamelk en geraspte citroenschil.
Laat het deeg op een koele plaats rusten.
Maak van het deeg een dunne rol en snijd deze in vrij dikke plakken.
Leg de plakken op een ingevette bakplaat en zet deze in het midden van de oven.
Bak de haverkoeken in ong 20 minuten gaar en lichtbruin.
Haal de koeken van de plaat, leg ze plat neer en laat ze afkoelen.

orion_

Berichten: 1169
Geregistreerd: 19-09-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-12 13:51

Quinoa met geroosterde aubergines

Ingrediënten
Porties: 4
300 g quinoa
3-4 takjes verse tijm
1,2 l groentebouillon
250 g jonge aubergines, overlangs in vieren
1 rode paprika, zaad verwijderd en in stukken
1 rode ui, in stukken
2 el extra vergine olijfolie
200 g kerstomaten
2 teentjes knoflook, uitgeperst
300 ml tomatensap
peper en zout
200 g geitenkaas met kruiden, in 8 plakken

Bereidingswijze

Voorbereiding: 35 minuten | Bereiding: 35 minuten
1.Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5. Doe de quinoa in een zeef en spoel hem goed af met koud stromend water. Doe hem in een pan met de takjes tijm en de bouillon en breng aan de kook. Dek af en laat 20 minuten zachtjes sudderen, of tot alle bouillon is geabsorbeerd en de quinoa gaar is. 2.Verhit ondertussen een geribbelde gietijzeren pan. Smeer aubergines, rode paprika en ui in met olijfolie en bak ze 4-5 minuten in de pan tot ze zacht zijn en aan beide kant licht aangebrand. Schep ze op een bord. 3.Doe de hele tomaten in de grillpan en laat ze circa 2 minuten bakken tot de schil net openbarst. Neem de pan dan van het vuur. 4.Doe de quinoa als hij gaar is in een vuurvaste schaal. Voeg de geroosterde groenten, knoflook en tomatensap toe en breng op smaak met peper en zout naar wens. Meng alles voorzichtig. 5.Verdeel de geitenkaas boven op het quinoamengsel. Dek af met aluminiumfolie en schuif 35 minuten in de oven tot de groenten gaar zijn. Serveer heet.
Variaties en tips
• Vervang de geitenkaas door een blok zachte kaas van koeienmelk met knoflook en kruiden. Snijd die in plakjes of verkruimel hem. * • Combineer quinoa met verse tonijn. Marineer 2 verse tonijnsteaks, circa 300 g in totaal, in 1 eetlepel extra vergine olijfolie, de geraspte schil van 1 citroen en ¼ theelepel geplette, gedroogde chilipeper. Smeer ondertussen 125 g asperges en 2 courgettes, diagonaal in plakken gesneden, in met 2 eetlepels extra vergine olijfolie en leg ze met elke kant circa 30 seconden onder de grill. Bak de kerstomaten zoals in het hoofdrecept. Leg de tonijn 2 minuten aan elke kant onder de grill. Meng de quinoa, de groenten, de knoflook en het tomatensap in een vuurvaste schaal en voeg een handvol gescheurde, verse blaadjes basilicum toe. Breek de tonijn in stukken en strooi ze over de quinoa. Dek af met aluminiumfolie en laat 25 minuten bakken.

Pluspunten
• Quinoa is geen typisch graangewas, want het levert grote hoeveelheden kleine zaden op, maar het wordt wel zoals andere granen bereid. Het bevat weinig vetten en veel zetmeelrijke koolhydraten en meer eiwitten dan andere granen. * • Aubergines zijn vullend maar voegen slechts weinig calorieën toe, te weten slechts 15 kcal per 100 g. * • Geitenkaas is net als andere kazen een goede bron van eiwit en calcium, maar bevat minder vetten dan vele andere, meer traditionele kazen.

Farjen

Berichten: 8554
Geregistreerd: 20-07-03
Woonplaats: Oost-Vlaanderen, België

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-12 19:38

Hoe bereiden jullie je quinoa? Ik heb het gedaan zoals op het pakje stond (5 min laten sudderen en erna 7 min laten rusten) maar de bolletjes waren nog wit en hard. Zelfs erna nog even gestoomd maar ze bleven hard.. Ik heb dat receptje met granaatappel gemaakt, heel lekker :j Zeker met feta bij

orion_

Berichten: 1169
Geregistreerd: 19-09-06

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-12 09:17

Ik heb het gedaan zoals in het recept hier boven beschreven staat. De Quinoa was erg lekker! Had geen last van harde quinoa, was lekker zacht :j

F_Orumster

Berichten: 15619
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-12 11:32

Heb de quinoa ook altijd zacht? Maar het hoeft toch geen 20 minuten? Das wel erg lang hoor, blijft de korrel wel goed?
Ik doe t altijd korter.

VogeltjeM

Berichten: 3962
Geregistreerd: 31-12-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-12 14:01

Gezonde apple crumble :D

Voor de 'inhoud':

-3 appels (of 2 appels en 1 peer) in kleine blokjes of plakjes snijden
-theelepel kaneel

Dit met elkaar mengen en in een ingevette ovenschaal/taartvorm leggen

Voor de 'korst':

-2 eetlepels speltbloem
-80 gram havermout
-1 zakje vanillesuiker (optioneel)
-theelepel kaneel
-20 gram rietsuiker (optioneel, evt te vervangen door stevia denk ik, maar ik weet de hoeveelheid hiervan niet)
-2 eetlepels kokosvet (even vloeibaar gemaakt in magnetron/even in de zon laten staan)
-2 eetlepels kokosschaafsel (optioneel)
-1 ei

Dit alles met elkaar mengen en daarna bovenop het appelmengsel leggen

Bakken: 30 minuten bij 150 graden in een voorverwarmde oven!

Mri

Berichten: 15589
Geregistreerd: 01-12-04

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-12 14:04

@F_Orumster, orion_ en Farjen : Kunnen dit soortdingen in het andere topic besproken/gevraagd worden (zie [VT] Gezond(er) eten deel II) zodat dit topic enkel voor recepten is????

F_Orumster

Berichten: 15619
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-12 15:30

Uhm, ik beantwoord iemand wiens recept niet goed uitpakte, lijkt me ontopic?

Anoli

Berichten: 19377
Geregistreerd: 20-10-03

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-12 15:42

Klinkt allemaal heel interessant en de meeste dingen ook best lekker...
Helaas hier thuis gaat dit nooit gebeuren, dus ik zal moeten wachten tot ik op mezelf woon... -O-

hesterve

Berichten: 1967
Geregistreerd: 14-10-05
Woonplaats: scherpenzeel

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-12 20:09

recept voor gezonde kokoskoekjes:

3 eiwitten stijfkloppen met snufje zout, dan erdoor mengen:
100 gr geraspte kokos
2 el cocosmelkpoeder(optioneel, heb het wel gedaan)
2 druppels stevia

hoopjes ervan op een bakplaat met bakpapier leggen
bakken op 160 graden voor 45 min.

Ze waren erg lekker :)

Mri

Berichten: 15589
Geregistreerd: 01-12-04

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-12 10:38

Smoothie

Ingredienten:
• 1 handvol spinazie
• 1 citroen
• 2 appels
• 1 banaan


Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten in je blender. voeg genoeg water toe indien nodig - de ingrediënten moeten letterlijk onder water staan. voeg een extra banaan toe als je de smoothie nog smeuïger wil.
Blendeer tot er een egale massa is ontstaan.

Mrijn

Berichten: 3509
Geregistreerd: 01-10-02
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-12 11:01

Fantastisch lekkere pannenkoekjes (van Amber Albarda)

250 gram courgette
80 ml amandelmelk (heel makkelijk zelf te maken door 100 gr amandelen te blenderen met 250 ml water. Dan nog eens 250 ml water erbij en door een fijne zeef schenken. Ik heb de melk die ik over had, ingevroren in een ijsblokjeszak.)
3 scharrel eieren
3 el ahornsiroop
1 grote theelepel kaneel
180 gram meel (boekweit of spelt)
3 thl bakpoeder

Dit bij elkaar blenderen tot een dik beslag. Ik heb er nog wat gewelde rozijnen door gedaan. In een grote koekenpan kokosvet heet laten worden en kleine pannenkoekjes bakken. Ik gebruik een sauslepel per pannenkoekje en kan met een beetje passen en meten 7 pannenkoekjes in mijn grootste koekenpan kwijt. Ze worden heel dik en knapperig aan de buitenkant.
Ik haal uit dit recept zo'n 24 pannenkoekjes die ik per 4 invries en een prima portie vormen voor het ontbijt. Ze zijn ook heel handig mee te nemen als je er 2 op elkar plakt met wat jam of appelstroop (uiteraard bio zonder suiker). Dan heb ik aan 2 pannenkoekjes een lekker tussendoortje.

VogeltjeM

Berichten: 3962
Geregistreerd: 31-12-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-12 16:26

VogeltjeM schreef:
Gezonde apple crumble :D

Voor de 'inhoud':

-3 appels (of 2 appels en 1 peer) in kleine blokjes of plakjes snijden
-theelepel kaneel

Dit met elkaar mengen en in een ingevette ovenschaal/taartvorm leggen

Voor de 'korst':

-2 eetlepels speltbloem
-80 gram havermout
-1 zakje vanillesuiker (optioneel)
-theelepel kaneel
-20 gram rietsuiker (optioneel, evt te vervangen door stevia denk ik, maar ik weet de hoeveelheid hiervan niet)
-2 eetlepels kokosvet (even vloeibaar gemaakt in magnetron/even in de zon laten staan)
-2 eetlepels kokosschaafsel (optioneel)
-1 ei

Dit alles met elkaar mengen en daarna bovenop het appelmengsel leggen

Bakken: 30 minuten bij 150 graden in een voorverwarmde oven!


Ik heb deze zojuist zonder (vanille)suiker gemaakt en met een beetje honing. Ook goed te doen! :)

MightyJoe

Berichten: 4999
Geregistreerd: 12-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-12 13:02

Notenrijst met tomatensalsa

300 g zilvervliesrijst
300 ml kokosmelk
1 el geroosterde sesamolie
12 tomaten
1 teentje knoflook
0.5 bosje basilicum
1 bosje peterselie
1 sinaasappel
2 el geraspte kokos
2 el pecannoten
2 el amandelen
2 sjalotjes
1 el olijfolie extra vierge
1 bosje verse koriander
zout
versgemalen peper

De notenrijst:

Was de zilvervliesrijst. Zet de rijst met kokosmelk op.
Voeg snufje zout en de noten toe.
Breng aan de kook. Zet daarna direct het vuur laag.
Laat het geheel circa 20 minuten zacht pruttelen.
Laat de rijst daarna afkoelen en voeg dan de sesamolie toe.
De tomatensalsa:

Was de tomaat, verwijder het groene kroontje en snijd in blokjes.
Schep de tomatenblokjes in een kom.
Pel en hak de knoflook. Snijd de peterselie en basilicum fijn.
Pers een halve sinaasappel uit boven de tomatenblokjes.
Voeg de kruiden en 1 eetlepel olijfolie toe en meng alles goed door. Breng op smaak met zout en peper.
En bestrooi met de helft van de kokos.
Pluk de koriander blaadjes van de steel, kneus de blaadjes met je vingers
Snijd de andere helft van de sinaasappel in dunne plakjes.
Garneer met de koriander en sinaasappel. Verdeel de kokos over de rijs

VogeltjeM

Berichten: 3962
Geregistreerd: 31-12-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-12 19:46

Speciaal voor Maartje :D :

Onverwachts lekker wokgerecht met broccoli en prei :')

Voor 1 persoon:

-ongeveer 160 gram broccoliroosjes
-ongeveer 80 gram prei
-1 pangasiusfilet/andere visfilet
-2 eetlepels dille
-1 eetlepel biologische hete paprikaspread van ekoland
-6 eetlepels biogarde/magere yoghurt/magere kwark

Broccoli 5 minuutjes koken. Daarna met de broccoli, prei, dille en vis in een pan wokken. Meng de biogarde/magere yoghurt/magere kwark door elkaar en meng vervolgens door de wok. 10 minuutjes laten borrelen.

Dit gerecht is natuurlijk mogelijk met alle variaties die men kan verzinnen!

Guess001
Berichten: 5160
Geregistreerd: 09-02-04

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-12 20:40

Ohhh jammie, komen weer heerlijke dingen voorbij. De notenrijst met tomatensalsa ga ik morgen maken!

MaartPaard

Berichten: 1978
Geregistreerd: 14-04-05
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-12 10:06

Lekkerste ontbijtje ooit met havermout:

1/2 kopje havermoutvlokken (of havermout)
handje rozijnen
1 kopje amandelmelk
3 zaadjes kardemom
snufje gember
snufje kaneel

Havermout met rozijnen en amandelmelk aan de kook brengen. Vuur laag draaien en de rest van de ingredienten toevoegen. Afdekken en zakjes laten koken. Voor havermoutvlokken is dat ongeveer 10 minuten en voor havermout 5 dacht ik. Ik heb er ook nog een beetje vanilleextract door gedaan. Het papje warm serveren :)

Je kan het papje evt garneren met een beetje kaneel en amandelen.

doom

Berichten: 5148
Geregistreerd: 15-03-05
Woonplaats: Sint Pancras

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-04-12 11:34

super leuk topic! Ik ga hem bewaren en als ik iets leuks weet dingen toevoegen :j

hesterve

Berichten: 1967
Geregistreerd: 14-10-05
Woonplaats: scherpenzeel

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-12 09:42

Gister zelf spelt/zaden crackers gemaakt. Ze zijn erg goed gelukt en niet zo super hard als degene uit de winkel. Voor degenedie het willen proberen:
180 gr volkoren spelt meel
50 gr amandelen(door de blender gehaald tot vrij kleine stukjes)
25 gr gebroken lijnzaad
25gr sesamzad
20 gr havermout
10gr tarwezemelen(kan je ook weglaten)
1 tl zeezout
4 el cocosolie
90ml water

verwarm de oven op 220 gr
Hussel eerst alle droge ingredienten door elkaar en vervolgens de olie en water zodat het een deeg wordt.
doe de helft van het deeg op een stuk bakpapier en rol het uit tot een plak van 2 a 3 mm dik(dat gaat het best als je het deeg op bijna het uiteinde van de rol bakpapier legt en vervolgens de rol bakpapier over het deeg uitrolt zodat je met de deegroller op het papier rolt en niet op het deeg, hoop dat het zo duidelijk is )maak een rechthoek van het deeg en maak met de achterkant van een vork strepen op het deeg zodat als het klaar is het in mooie stukken te breken is.
bak het deeg 12 min en laat even afkoelen in de oven. Doe met het andere stuk deeg hetzelfde.

nu 2 dagen later en de crackers in een tupperware bakje bewaard zijn ze nog steeds heel knapperig :)

moos24

Berichten: 623
Geregistreerd: 08-11-06
Woonplaats: Ergens in Noord Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-12 13:13

Wouw wat een gaaf topic !! Ik ben zelf al aardig een eind op weg, maar ik ben er nog lang niet. ik maak bijvoorbeeld altijd alles zelf, en koop nooit iets kant en klaar of uit eenzakje etc. Ik vind koeken erg leuk om te doen.
Hoe lang duurt het eigenlijk voor je hier helemaal een gewoonte van heb gemaakt ? Is het erg als je eens een keer een lekkere bolus bijvoorbeeld eet bij de bakker vandaan ? Ik koop al wel speltbrood bij de bakker, en brabants roggebrood. Het voed ook erg goed vind ik.
Hebben jullie nog last gehad van bepaalde afkick verschijnselen ? Of eten jullie allemaal altijd al zo ?
Ik loop nu op dit moment bij een voedingsconsulente vanwege dat iksteeds dikker word, en ik weet echt niet waardoor.......nee echt niet :o

Ik ga in ieder geval elke keer eens een recept proberen. Ik ben echt benieuwd hoe ik mij in de loop des tijd ga voelen.

Mootje
Berichten: 15719
Geregistreerd: 19-01-08

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-12 13:35

Moos, kom anders kletsen in het 'gezonder eten topic' kletsen. Dit topic is naar mijn weten puur bedoeld voor recepten :)
[VT] Gezond(er) eten deel II

moos24

Berichten: 623
Geregistreerd: 08-11-06
Woonplaats: Ergens in Noord Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-12 13:41

Mootje schreef:
Moos, kom anders kletsen in het 'gezonder eten topic' kletsen. Dit topic is naar mijn weten puur bedoeld voor recepten :)
[VT] Gezond(er) eten deel II



Oeps.... :o Bedankt mootje. Ik ga eens kijken :D

F_Orumster

Berichten: 15619
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-05-12 20:17

Quinoa kokos koekjes
240 gram Quinoa
50 gram ongezoete kokos
70 gram amandelmeel
2 eieren
3 eetlepels water
1 theelepel vanille-extract
3 theelepels kaneel
3 theelepels speculaaskruiden
100 gram gesmolten boter
5 eetlepels Stevia poeder

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Mix de quinoa, kokos en amandelmeel in een beslagkom door elkaar.
Meng de eieren met het water, vanille-extract, de kaneel, speculaaskruiden, boter en het Zoetpoeder in een andere kom door elkaar.
Voeg nu alles samen in de beslagkom en kneed het geheel goed door elkaar.
Leg op een bakblik een vel bakpapier. Maak kleine bolletjes van het deeg en druk deze op het bakpapier in de vorm van een koekje.
Plaats het bakblik in de voorverwarmde oven en bak de koekjes in circa 10 tot 15 minuten goudbruin.

Quinoa muffins
Ingrediënten
75 gr gemalen quinoameel (gemalen vlokken (natuurwinkel))
75 gr gemalen havermoutmeel (havermoutvlokken malen, kan ook ongemalen)
50 gr amandelmeel
100 gr roomboter
40 ml melk
2 eieren
2 tl bakpoeder
pecannoten in stukjes
pure chocolade in stukjes
gedroogde abrikozen in stukjes

Bereidingswijze
Klop de eiwitten stijf.
Klop de eigelen in een aparte kom met de zachte boter en de melk tot een glad geheel Voeg naar smaal vloeibare zoetstof toe.
Meng de quinoameel, havermoutmeel en amandelmeel erdoorheen.
Voeg naar smaak extra vulling toe zoals noten, gedroogde abrikoos in kleine stukjes, pure chocolade etc.
Doe de vulling in muffinvormpjes.
Bak 30 min op 200 graden in een voorverwarmde oven.

VogeltjeM

Berichten: 3962
Geregistreerd: 31-12-07

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-12 07:59

Die kokoskoekjes: hoef je de quinoa niet eerst te koken? Je gebruikt zeg maar de hele, onbewerkte korrel? :)
Ik ga ze wel maken, heb verder alles in huis ervoor :D ik ga alleen kokosolie gebruiken ipv boter :)

F_Orumster

Berichten: 15619
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Re: Het gezonde recepten topic

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-05-12 09:01

Ik denk dat het in de oven gaat bereiden en daardoor ook sterk gaat binden.
Heb ze zelf niet gemaakt hoor, het komt van het south beach forum.