Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Lielle schreef:Pompoensoep:
2 bollen knoflook (zonder de losse velletjes) in een ovenschaal doen, wat olijfolie, provencaalse kruiden en peper erover. Pompoen in tweeen snijden, pitten eruit halen en insmeren met olijfolie. In een voorverwarmde oven (200 graden) ca een uur zacht laten worden.
Twee uien snipperen, een paar stengels bleekselderij fruiten in wat olijfolie.
Pompoen uit de schil scheppen en erbij doen. Schoongemaakt knoflookteentjes erbij, en met wat bouillon een tijdje laten sudderen tot alles gaar is. Pureren met staafmixer, op smaak brengen met wat sherry, evt kookroom, peper en zout. Beetje selderij erover doen voor het serveren.
Sonja schreef:Ik ga voor een heel herfstmenu met stoofpeertjes in de hoofdrol.
Voorgerecht wordt "herfstkleurensalade"; een pittige salade van oa rucola en eikenbladsla, met eendeborstfilet en schijfjes balsamico-stoofpeertje.
Hoofdgerecht wordt "uit een groen, groen, groen, groen knollen- knollenland"; een heerlijk stukje in wijn gestoofd konijn, begeleid door herfstpuree, spruitjes en stoofpeer.
Nagerecht wordt een "Even warmen bij het vuurtje"; een verwarmend spel tussen een stoofpeertje en cognac, terwijl de eerste herfstsneeuw zichtbaar wordt...
Zo, om je alvast aan te verlekkeren
Recepten, foto's en mening van degenen die het mogen proeven volgen in de loop van de maand.
Allerhande schreef:
(Foto van AH gejat).
Geroerbakte spruitjes in Indiase curry
300 g basmatirijst
250 g kipfilet in stukjes
3 el olie
2 uien, in halve ringen
1 teen knoflook, fijngesneden
3 el milde Indiase currypasta
500 g spruitjes, schoongemaakt
1 blik tomatenblokjes (400 g)
4 el amandelschaafsel
4 el Griekse yoghurt
Bereiden
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op verpakking.
Bak het amandelschaafsel in een koekenpan zonder olie of boter in ca. 3 min. goudbruin.
Laat afkoelen op een bord.
Verhit ondertussen de olie in een hapjespan, bak de kipstukjes aan en fruit de ui 3 min.
Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee.
Doe de currypasta erbij en bak ook 1 min. mee.
Schep de spruitjes erbij en roerbak ze op hoog vuur ca. 2 min. (Spruitjes evt. even voorkoken, ze moeten wel bijt houden!)
Voeg de tomatenblokjes toe, breng aan de kook en laat op laag vuur afgedekt 8 min. koken.
Voeg de yoghurt toe aan het spruitjesmengsel en warm kort door. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de spruitjes met de rijst en bestrooi met het amandelschaafsel.
Landleven schreef:
Voor vier personen
Korstdeeg
• 300 g bloem
• 200 g koude boter
• flinke snuf zout
• 50 ml koud water
Bereidingswijze
Zeef de bloem, snijd de boter in blokjes en meng deze twee ingrediënten in een keukenmachine tot het mengsel op grove kruimels lijkt. Voeg zout en water toe en laat de machine draaien tot het deeg een bal vormt. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad, vouw het weer op en laat het verpakt in huishoudfolie minimaal een nacht rusten in de koelkast.
Vulling
• 1 kg runderriblappen
• zout en peper
• zonnebloemolie
• 2 uien
• 3 winterwortels
• 3 teentjes knoflook
• 2 takjes verse tijm
• een snufje chilivlokken
• 1 kaneelstokje
• 150 ml water
• 200 g spruitjes
• 100 g champignons
• 2 eetlepels honing
• sap van een halve citroen
• 1 flinke theelepel bloem
• 1 flinke theelepel (zachte) boter
• 1 eidooier gemengd met 1 eetlepel melk
Bereidingswijze
1 Snijd het vlees in stukjes van ongeveer 1 centimeter en bak het in een scheut zonnebloemolie in een ruime braadpan op hoog vuur aan. Voeg zout en peper naar smaak toe. Snijd de uien in ringen en de schoongemaakte winterwortels in plakjes. Haal het vlees uit de pan en bak de groentes vijf minuten aan (voeg eventueel nog wat olie toe). Verwijder de velletjes van de knoflook en snijd de teentjes fijn. Voeg deze samen met de takjes tijm en het vlees weer toe aan de pan. Meng de specerijen en het water erdoor. Roer alles goed door en laat het vlees op een zeer laag vuur in zo’n anderhalf uur gaar worden. Voeg na ongeveer een uur de schoongemaakte spruitjes en de in plakjes gesneden champignons toe.
2 Meng de bloem met de boter tot een pasta en roer deze door de stoofpot. Laat het mengsel een minuut borrelen en voeg eventueel nog wat zout toe. Verwijder de takjes tijm en het kaneelstokje, voeg de honing en het citroensap toe en laat de vulling afkoelen in de koelkast.
3 Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol tweederde van het deeg uit tot een lap en bedek hier een ovenschaal mee. Doe de vulling in de ovenschaal. Rol de rest van het deeg uit tot een deksel en leg dit bovenop de schaal. Houd er rekening mee dat het deeg iets zal krimpen in de oven, dus laat gerust een stukje deeg over de rand hangen. Snijd overtollig deeg af en druk de randen samen met een vork. Snijd uit het overgebleven deeg enkele mooie blaadjes en rol een aantal balletjes en plak die op het deeg met wat water.
4 Bestrijk het deeg met het ei-melkmengsel. Bak de ovenschotel drie kwartier tot een uur in de oven totdat de korst mooi goudbruin gekleurd is en serveer het gerecht direct.