- Oplosbare vezels zitten voornamelijk in groenten, fruit en peulvruchten. Deze vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht, waar onze darmflora (darmbacteriën) de vezels afbreken. Hierbij komen stoffen vrij die als energiebron dienen voor de bacteriën en de darmcellen. Daarnaast komen er gassen vrij die er voor zorgen dat de ontlasting luchtig en soepel blijft. Oplosbare vezels vertragen de maagontlediging, de passage door de dunne darm en de absorptie van glucose, cholesterol en galzuren. Hierdoor hebben ze een positieve invloed op de ‘welvaartziekten’ zoals overgewicht, verhoogd cholesterol en diabetes.
- Niet-oplosbare vezels zitten voornamelijk in granen zoals bruinbrood, zemelen, volkoren-pasta’s, havermout en ontbijtproducten (cereals). Deze vezels worden niet verteerd in de dikke darm en zijn onveranderd in de ontlasting terug te vinden. De vezels werken in de darm als een soort spons doordat ze veel vocht opnemen. De ontlasting wordt hierdoor zachter en kan sneller in de richting van de endeldarm worden afgevoerd. Daarnaast zor-gen de niet-oplosbare vezels voor een snellere verzadiging en vergroten ze het volume van de ontlasting.
Interessant om te weten.
