[Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Dorus

Berichten: 13680
Geregistreerd: 06-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 18:56

Okee, ik heb even hulp nodig.

Van de week in een impuls een blok marsepein meegenomen bij de makro en vanmiddag dus in een impuls begonnen met een taart te bakken. Ik heb de marsepein wat opgekleurd met cacao en toen ik de botercreme ging maken kwam ik er pas achter dat ik daar poedersuiker voor nodig had. Die had ik gelukkig nog wel een bus in de kast staan, maar die is nu op.

En nou lees ik net (ja ik weet het, ik ben echt niet goed voorbereid begonnen) dat ik ook poedersuiker nodig heb voor het uitrollen van de marsepein. En die heb ik dus allemaal in de botercreme zitten.

Zou ik daar ook bloem voor gebruiken gebruiken ipv poedersuiker? Anders gaat het nog lastig worden vandaag mijn taart af te maken :=

Naomi_Haffie

Berichten: 6948
Geregistreerd: 18-02-07

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 19:14

Ik denk dat je daar best wat bloem voor kunt gebruiken :j .. Probeer het eerst anders met een klein stukje ?

_inge_

Berichten: 1129
Geregistreerd: 05-07-06
Woonplaats: Alphen a/d rijn

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 19:16

Bloem kan je ook gebruiken, maar heb ooit gehoort dat dan de smaak van je marsepein verandert daarom gebruiken ze poedersuiker

NieneWiep

Berichten: 6733
Geregistreerd: 15-01-06

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-10-09 19:18

Bloem is sowieso niet goed voor je om 'rauw' te eten, en het lijkt mij ook niet lekker, ook al is het maar een klein beetje. Het is best te doen zonder poedersuiker, gewoon vaak loshalen en draaien.

Dorus

Berichten: 13680
Geregistreerd: 06-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 19:21

Ik heb het net ook zonder bloem of poedersuiker oid zo los op de aanrecht gekneed, maar ik durfde dat eigenlijk niet aan om met het uitrollen ook te gaan proberen.
Ik probeer het dadelijk wel gewoon zo en als het dan echt niet lukt kan ik er altijd nog bloem bij pakken. Het is sowieso aan alle kanten een experiment :=
Het eerste deel is iig al gelukt, de cake staat nu op de aanrecht af te koelen.

NieneWiep

Berichten: 6733
Geregistreerd: 15-01-06

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-10-09 19:22

Heb je anders geen custard poeder oid in huis? Ik weet niet of dat fijn genoeg is.. En anders maizena misschien?

MamaMiesje

Berichten: 18106
Geregistreerd: 21-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 19:23

Heb je frituurvet (ongebruikt) ofzo in huis?
Maak je aanrecht dan een KLEIN beetje vet en rol daar je marsepein op uit, dan blijft het niet plakken.
edit:
Of plak een vel bakpapier op je aanrecht (en omwikkel ook je deegroller met bakpapier)
Laatst bijgewerkt door MamaMiesje op 25-10-09 19:28, in het totaal 1 keer bewerkt

Naomi_Haffie

Berichten: 6948
Geregistreerd: 18-02-07

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 19:24

Báh maizena er onder ? dat lijkt me vieeees :oo

Dorus

Berichten: 13680
Geregistreerd: 06-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 19:28

frituren doen we niet aan, maar ik heb wel diverse soorten vet: roomboter, margarine, vloeibare margarine, becel olie....
Maizena staat ook nog wel in de kast, gaat dus helemaal goed komen. Nou moet ik alleen nog even opzoeken hoe koud de cake mag/moet zijn voordat ik er verder mee aan de slag ga...

EngeltjeS

Berichten: 16729
Geregistreerd: 06-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 19:29

aah wat leuk zeg! ik ga hem zeker ook eens proberen!
kan je hem niet vullen met plakjes fruit? of is dat een *domme* vraag?

Dorus

Berichten: 13680
Geregistreerd: 06-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 19:29

ow, en bakpapier hebben we ook nog. Ik bekleed normaal mijn cakvorm aan de binnenkant met bakpapier omdat ik te ongeduldig ben te wachten totdat de cake koud genoeg is om uit de vorm te halen en met die bakpapier kan ik hem er zo uit tillen :=

MamaMiesje

Berichten: 18106
Geregistreerd: 21-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 19:30

EngeltjeS schreef:
aah wat leuk zeg! ik ga hem zeker ook eens proberen!
kan je hem niet vullen met plakjes fruit? of is dat een *domme* vraag?

Ik dénk dat dat wel kan, maar ook dan zul je eerst rondom een 'dijkje' van botercreme moeten leggen, want het meeste fruit is nogal vochtig en dat tast je marsepein aan.

NieneWiep

Berichten: 6733
Geregistreerd: 15-01-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-10-09 19:33

Naomi_Haffie schreef:
Báh maizena er onder ? dat lijkt me vieeees :oo

Het lijkt mij ook niet lekker, maar in Amerika en Engeland gebruiken ze cornstarch, en naar mijn weten is dat maizena?

MamaMiesje

Berichten: 18106
Geregistreerd: 21-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 19:35

Volgens mij ook :j Zetmeel :j

MamaMiesje

Berichten: 18106
Geregistreerd: 21-04-04

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 20:11

TIP VAN DE DAG:
Het biscuit afsmeren met je (schone) handen gaat gewoon super! Lekker smeren en dan ff met de smoother erlangs: retestrak :D

Paardenmeis1

Berichten: 10659
Geregistreerd: 15-11-04

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 20:14

Wat een tips weer allemaal 8-) Woensdag ga ik beginnen aan 30 cupcakes voor vriendlief, met verkeersborden. Ben benieuwd!

Naomi_Haffie

Berichten: 6948
Geregistreerd: 18-02-07

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 20:17

ik ga binnen kort ook weer aan de slag.
ben nu bezig met een bestelling op die leukste taarten site,

Hoop dat ik niet voo rheel veel geld kwijt ga zijn :P ..

Naomi_Haffie

Berichten: 6948
Geregistreerd: 18-02-07

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 20:31

Als wij taarten vullen hebben wij soms wel eens een laagje ... créme er tusen zitten.. is gemaakt met slagroom en nog iets, het is héeeel erg lekker maar ik weet nu niet meer hoe het heet en hoe je het maakt want ben m'n banket map vergeten op school...

asjemenou

Berichten: 9081
Geregistreerd: 02-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 21:04

Zwitserse room? Gele room met slagroom, heerlijk! :9

Naomi_Haffie

Berichten: 6948
Geregistreerd: 18-02-07

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 21:06

Nee, die is het niet !

Heb even een lijstje gemaakt, moet denk ik nog wat minderen met de dingen die ik er in heb zitten.. heb nu voor ongv 50 euro.. maar moet alles zelf betalen dus vind het een beetje veel geld :+ ( net had ik over de 70 euro maar toch maar wat onnodige dingetjes weg gedaan := .

asjemenou

Berichten: 9081
Geregistreerd: 02-05-06

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 21:09

Kun je waarschijnlijk wel voorlopig vooruit! :)

MamaMiesje

Berichten: 18106
Geregistreerd: 21-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 21:17

Zo.
Hier is hij dan; mijn psychedelische taart :')
Vrijdag ga ik hem nog opmaken met herfstfiguurtjes en blaadjes etc. Dan volgt natuurlijk ook weer een foto :j

Afbeelding

Afbeelding
Onderste laag met notenvulling, bovenste laag met mocca vulling

Naomi_Haffie

Berichten: 6948
Geregistreerd: 18-02-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 21:17

Ja dat wel :D !

Falona, hoe duur was het marsepein bij de makro ? :)

Naomi_Haffie

Berichten: 6948
Geregistreerd: 18-02-07

Re: [Foto+Werkwijze] Marsepein Boltaartje.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 21:17

Wat apart Mamamiesje :)) !

MamaMiesje

Berichten: 18106
Geregistreerd: 21-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-09 21:22

MamaMiesje schreef:
Verder had ik nog restjes geel, bruin, rood en groen marsepein.
Ik heb er lange slierten van gedraaid en die om en om in een spiraal aan elkaar gelegd en vervolgens uitgerold. Mijn plan was dat het dan mooi in elkaar zou gaan overlopen (had ik eens ergens gezien) en dat het dan mooie herfstinten waren, maar ik denk dat dat alleen maar kan met fondant?. Het geheel geeft nogal een ...euuhh...psychedelisch effect :')

TIP 2 VAN DE DAG:
Om het gemarmerde effect ook met marsepein te bereiken moet je, nadat je een spiraal van verschillende kleuren hebt gemaakt, die spiraal weer samen kneden en opnieuw uitrollen.
Let op! Niet té veel samen kneden, want dan mengen de kleuren teveel en wordt het een rommeltje.