Je eigen brood bakken.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Rijsa
Berichten: 756
Geregistreerd: 18-10-11
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-20 21:35


lenaa_tje

Berichten: 10389
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-20 21:37

chamion schreef:
Roomboter of bak&braad of margarine of zonnebloemolie of gele olijfolie of groene olijfolie?
Of weer een ander? Dat moet ik dan nog halen want dat is er nog niet...

Ik gebruik vaak zoutloze roomboter.
Margarine heb ik ook vaak gebruikt, bebo dat heeft ook weinig zout maar dat kon ik niet meer krijgen bij de Makro.

Rijsa schreef:
Lenaa_tje: ik heb ze bij Baktotaal Bouwhuis vandaan.
https://www.bouwhuis.com/broodvorm-half ... -15x10-5cm


Lieveloes: http://www.meesterlijkbrood.nl/instructievideos/

We hebben net een brood aangesneden om even te proeven en hij is echt heerlijk. Morgen maar weer aan de bak zodat er wat de vriezer in kan. :o

Bedankt ziet er mooi uit! Deze moet je inbakken toch? Of hoeft dat niet met dit staal.
Laatst bijgewerkt door lenaa_tje op 20-04-20 21:38, in het totaal 1 keer bewerkt

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-20 21:37

chamion schreef:
Roomboter of bak&braad of margarine of zonnebloemolie of gele olijfolie of groene olijfolie?
Of weer een ander? Dat moet ik dan nog halen want dat is er nog niet...

Altijd roomboter!

lenaa_tje

Berichten: 10389
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-20 21:41

Emmaa_ schreef:
chamion schreef:
Roomboter of bak&braad of margarine of zonnebloemolie of gele olijfolie of groene olijfolie?
Of weer een ander? Dat moet ik dan nog halen want dat is er nog niet...

Altijd roomboter!

Ingeval ongezouten anders zou in de verhoudingen van het zout moeten rommelen.
Halverine zou ik ingeval niet doen!
Olie zou ook moeten kunnen maar heb ik zelf nog nooit gedaan. Olijfolie ga je proeven gok ik.
Zonnebloem olie zou ik niet doen maar dat is omdat, dat vroeg verbrand dus dat gebruik ik gewoon nooit.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-20 21:45

lenaa_tje schreef:
Emmaa_ schreef:
Altijd roomboter!

Ingeval ongezouten anders zou in de verhoudingen van het zout moeten rommelen.

Oh ja zeker ongezouten. Ik heb beide altijd in huis, maar voor bakken voeg ik liever los zout toe dan dat ik vertrouw op gezouten boter.

lenaa_tje

Berichten: 10389
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-20 21:49

Inderdaad en bij een cake vind ik dat nog wel makkelijk maar bij een brood zijn die verhoudingen tussen alles veel belangrijker. In dat opzicht vind ik zoet bakken makkelijker dan brood.

chamion
Huisheks

Berichten: 3715
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-20 21:51

Thanks, ik ga het proberen. Toevallig heb ik nog ongezouten roomboter in huis van het paaspakket van de baas.

Marcella

Berichten: 40435
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-04-20 22:29

Gebruik altijd gezouten roomboter, maar heb erg lage bloeddruk van mijzelf dus moet veel zout eten (of anders zoute drop, maar dat vind ik niet te eten). Advies is trouwens van de HA.

Heb broodbakmachine een keer voor wat anders gebruikt en vruchtenyoghurt gemaakt morgen avond weet ik of het gelukt is. :=

Dorien66

Berichten: 1859
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 11:02


Aatrox
Berichten: 492
Geregistreerd: 28-12-19

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 11:15

Ik heb door dit topic zojuist een machine besteld.. Ben heel benieuwd :D

imd

Berichten: 15410
Geregistreerd: 02-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 11:23

Dorien66 schreef:
lenaa_tje schreef:
Olie zou ook moeten kunnen maar heb ik zelf nog nooit gedaan. Olijfolie ga je proeven gok ik.
Als je gewone olijfolie gebruikt, proef je dat niet. Ik gebruik deze voor bakken: https://www.ah.nl/producten/product/wi58043/ah-olijfolie-extra-vierge

Ik gebruik zelf vaak arachideolie. Als je dat al proeft is het een nootachtige smaak, juist lekker imo! :)

Ik ga vanavond voor bij het eten pitabroodjes maken. Echt stom dat ik die nog nooit eerder gemaakt heb eigenlijk..

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 11:30

Ja die zijn bizar simpel hé? Hier ook geen pita broodjes meer uit een verpakking :n

Ik heb zonet mijn eerste brood met de hand gekneed. Alles volgens het recept maar mijn deeg was echt enorm nat. Bleef gewoon overal aanplakken... Ben benieuwd. Is nu bezig met de eerste rijs. Zo meteen vormen en nog een 2de keer rijzen.

Foaly

Berichten: 6132
Geregistreerd: 09-05-11
Woonplaats: Den Haag

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 12:12

Ik doe er de volgende x iets minder water in denk ik, heb nu mijn brood een dag laten liggen en het is nog steeds vrij vochtig. Nu is dat natuurlijk beter dan te droog, maar zoals ik al zei, het deeg was ook meer beslag dat ik zo in de pan kon gieten :+

chamion
Huisheks

Berichten: 3715
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 12:13

met koude handen gekneed? Hoe goed de balans ook is, ik was regelmatig mijn handen met steenkoud water en daarna doe ik meel op handen (tot ze dof zijn, meer niet) dan plakt het minder.

Foaly

Berichten: 6132
Geregistreerd: 09-05-11
Woonplaats: Den Haag

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 12:15

Het is een no-knead, dus alleen een paar keer met de schraper eroverheen :+. Wel op een plank met bloem en een paar x bloem eroverheen geflatst tot het niet meer van de plank afliep, maar ik wilde er ook niet te veel aanzitten omdat dat volgens het filmpje niet nodig was :')

chamion
Huisheks

Berichten: 3715
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 12:27

Ik reageerde vooral op demolenhoek ;)
Met de no-knead broden ga ik mezelf niet aan wagen. Ken mezelf langer dan vandaag :Y)

Het brood voor een goede vriendin is klaar. Is goed gelukt. Eigenlijk...redelijk perfect. Jammer dat ik niet kan proeven. Hoewel hij hol klonk toen hij uit de oven kwam vond ik hem zacht worden tijdens het afkoelen. Dus toch even opgesneden. Maar hij is gewoon perfect luchtig <3 Jammer dat die weggaat :')

Eerste rijs:
Afbeelding

2de rijs:
Afbeelding

Klaar:
Afbeelding



Mijn eigen witbrood (met boter) staat nu in de oven.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 12:42

chamion schreef:
met koude handen gekneed? Hoe goed de balans ook is, ik was regelmatig mijn handen met steenkoud water en daarna doe ik meel op handen (tot ze dof zijn, meer niet) dan plakt het minder.


Dank je voor de tip!

Uiteindelijk is het dit geworden en heb het net in de oven geschoven :)


Afbeelding

chamion
Huisheks

Berichten: 3715
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 12:54

Ziet er goed uit!

VenoSnorlax

Berichten: 4546
Geregistreerd: 04-02-12
Woonplaats: Den haag

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 13:17

Ik heb het hele topic doorgelezen omdat ik door gebrek aan gist niet zelf kan bakken :') Maar ik zie dat jullie die ronde broden krijgen door geen bakvor te gebruiken? Ik dacht dat je dan altijd zo'n steen nodig had maar niet dus?

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 13:54

Oh wauw :oo Ik ben om. 10 x lekkerder dan uit een machine. Veel luchtiger ook.

Kanzi
Berichten: 2667
Geregistreerd: 29-06-04
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 14:01

DeMolenhoek, heb je dat brood ook uit dat boek van de kringwinkel?
Ik heb hem ook, staan erg leuke recepten in.
Ik hoop alleen nog ergens een portie gist te kunnen vinden want dat is hier overal uitverkocht.
Misschien maar eens beginnen met een sodabread.

lizy29

Berichten: 6386
Geregistreerd: 05-03-12
Woonplaats: Het land van du vin, du pain, du Boursin

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 14:03

DeMolenhoek schreef:
Oh wauw :oo Ik ben om. 10 x lekkerder dan uit een machine. Veel luchtiger ook.


En door het deeg wat natter te houden blijft het brood echt veel langer goed. Nu dag 3 en nog steeds goed te eten. (Ja we bewaren dus expres een stukje om het te testen :') )Echt bizar wat een verschil.

Sicayes

Berichten: 3543
Geregistreerd: 08-07-13
Woonplaats: Naaldwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 14:04

Anke98 schreef:
Ik heb het hele topic doorgelezen omdat ik door gebrek aan gist niet zelf kan bakken :') Maar ik zie dat jullie die ronde broden krijgen door geen bakvor te gebruiken? Ik dacht dat je dan altijd zo'n steen nodig had maar niet dus?


Je kan in principe ook gewoon op je bakplaat bakken hoor! Een steen houd beter warmte vast, daarom gebuik ik zo'n steen.
Ronde vorm krijg je indd door er gewoon een bolletje van te maken/in een springvorm te doen/rondvormig rijsmandje.

Gist kan je ook online bestellen in deze vorm:
https://www.welkoop.nl/winkel/tuin/plan ... am_1036800

even willekeurige website gepakt, maar deze bruggeman gist gebruik ik nu.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 14:10

Kanzi schreef:
DeMolenhoek, heb je dat brood ook uit dat boek van de kringwinkel?
Ik heb hem ook, staan erg leuke recepten in.
Ik hoop alleen nog ergens een portie gist te kunnen vinden want dat is hier overal uitverkocht.
Misschien maar eens beginnen met een sodabread.


Nee, dit recept stond op de verpakking van de bloem. Heb wel een voordeeg gemaakt zoals ze in het boek aanraden :j

imd

Berichten: 15410
Geregistreerd: 02-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-20 14:24

DeMolenhoek schreef:
Kanzi schreef:
DeMolenhoek, heb je dat brood ook uit dat boek van de kringwinkel?
Ik heb hem ook, staan erg leuke recepten in.
Ik hoop alleen nog ergens een portie gist te kunnen vinden want dat is hier overal uitverkocht.
Misschien maar eens beginnen met een sodabread.


Nee, dit recept stond op de verpakking van de bloem. Heb wel een voordeeg gemaakt zoals ze in het boek aanraden :j

Wil je het recept hier delen? HIj ziet er zo goed uit dat ik ook wel een poging wil wagen, helemaal geen ervaring met no-knead..