Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Eelmo

Berichten: 3231
Geregistreerd: 09-01-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-16 23:51

minikatje schreef:
Dat doet mij denken aan een artikel dat ik vorig jaar ergens heb gelezen :)
http://robgreenfield.tv/vegan/

edit: http://shrinkthatfootprint.com/food-car ... print-diet
Deze stond ook nog ergens tussen mijn links :+


Volgens je 2e linkje doe ik het niet eens zo heel veel slechter dan de vegetariër, aangezien ik nauwelijks tot geen rundvlees eet :)

Freya, dat geloof ik ook wel hoor. Maar wat mij een beetje stoort is dat een vegan dieet bijna heilig lijkt in vergelijking met een ominvoor dieet. Terwijl dat volgens mij helemaal niet zo zwart/wit is als soms gesteld wordt. En ik kan mij goed voorstellen dat er meer mensen zijn die daar over vallen.

Anyway :+

Ik had laatst in een restaurant een mozzarellasouflé. Heeft er iemand een receptje voor zo'n soort gerecht? Het was een soort van eiermuffin. Maar dan echt heel zout en niet lekker... Dat kan ik beter. :Y) Maar alleen mozzarella en ei.. Wat doe je er dan als smaakmaker bij?

Magrathea

Berichten: 21851
Geregistreerd: 08-08-10
Woonplaats: In een boom aan de gracht

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 00:01

Ook ik ben niet op zoek naar zieltjes om te winnen of wat dan ook, maar het is toch niet zo gek om ergens op in te gaan als er een uitspraak word gedaan op basis van niet-kloppende informatie?

Ik reageer dan op de vele mensen die zeggen dat vega(n) zoveel duurder is dan vlees. Dit vind ik een gekke uitspraak, want ik hou nogal van A-merken en sta toch elke keer versteld bij de kassa van hoe weinig ik hoef af te rekenen :')
Zelf leef ik met de volgende regels:
- Zo veel mogelijk zelf maken: geen Knorr-wereldgerecht-maaltijden, geen zakjes voorgesneden groente (of alleen als ze een 35% stickertje hebben), etc etc. Ik heb niet het idee dat het me meer tijd kost eigenlijk. Ben per dag misschien een halfuurtje kwijt aan koken, en ik maak ook zelf burgers enzo. Soepen en sauzen maak ik altijd in grootsche hoeveelheden zodat ik een deel in kan vriezen. Van sauzen maak ik vaak een basis, bijvoorbeeld een blikje tomatenblokjes, een paar overrijpe tomaten, uitje, knoflook, paprika. Even de staafmixer erin en je hebt een fijne rode basissaus.
- Weet waar je koopt: de toko en de markt zijn mijn beste vrienden. Verder goed de aanbiedingen scannen en alles wat in de aanbieding is in bulk inslaan. Mijn andere beste vriend is namelijk de vriezer :j
- Heel eerlijk: zolang je je niet dagelijks vergrijpt aan de A-merk vleesvervangers zijn de meeste vega(n) producten gewoon heel goedkoop. Een flinke bak champignons vandaag op de markt: 1 euro. 2 blokken tempeh: ook 1 euro. Kikkererwten: 80 cent per blikje. Vegan mayonaise: 1.30 (ofzoiets) voor een pot van 500 ml. Plantaardige margarine: 60 cent, zak kruidenboterkruiden: 2,50 voor heel veel. Noten koop ik weinig, als ik het koop alleen op de markt waar het ook vrij goedkoop is (maar is een luxe-item voor mij). Goed, ik eet in totaal dan wel meer dan gemiddeld, maar ik denk niet dat je het qua efficientie haalt bij vlees als je je bedenkt dat ik voor 2 personen 2 paprika's gebruik ipv 1 als extra vulling :')

Nogmaals, het is niet mijn intentie om wie dan ook te overtuigen. Ik zie gewoon opmerkingen waarvan ik denk 'goh, ik denk dat dit niet klopt, want mijn ervaring is niet zo'. En als de kosten de enige reden zijn die iemand ervan weerhouden om vega(n) te eten, dan wil ik dat inderdaad graag ophelderen :)

8nnemiek

Berichten: 45166
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-12-16 07:28

Killyenn schreef:
En een veganistisch dieet is wel degelijk duurder en niet leefbaar voor veel echt arme mensen.

Eventjes een regeltje eruit gekwoot wat me opviel.. Maar wist je dat het júist vaak de arme mensen zijn die veganistisch eten, juist omdat ze geen geld hebben voor dierlijke producten? Vooral in Azië.. Denk aan China en Japan, daar was zelfs melk alleen voor de rijke mensen en werden ook nauwelijks kippen gehouden. En het jaïnisme in India.. ongeveer de helft van de mensen is daar veganist terwijl ook daar vooral arme mensen wonen.

Lokale producten kopen is natuurlijk altijd beter voor het milieu, absoluut :j Voor een gevarieerd dieet zul je niet alles in je achtertuin kunnen kweken, maar dat geldt net zo goed voor vleeseters natuurlijk. Ik snap wat je bedoelt.. dat vlees uit eigen tuin misschien wel beter is dan bv soja uit het regenwoud, maar feit is wel dat die dieren uit eigen tuin meestal gevoerd wordt met diezelfde soja uit het regenwoud, en nog steeds veel meer voedsel en water gebruiken dan je voor de plantaardige variant ooit nodig zal hebben, en de dieren heel veel meer CO2 en/of methaan uitstoten. Van dat stukje grasland voor die koe kunnen heel veel mensen lokaal geteelde peulvruchten eten met dezelfde voedingswaarde.
Als je je eigen voetafdruk echt zo klein mogelijk wil maken dan denk ik dat een combinatie verreweg de beste manier is, dus én zo veel mogelijk lokaal voedsel én zo veel mogelijk plantaardig.
Ik probeer zelf ook zo veel mogelijk uit mijn eigen moestuin te halen. Niet alleen beter maar vooral ook veel lekkerder :9
Het zou mooi zijn als er steeds meer producten in de winkel komen te liggen die gewoon in Nederland geproduceerd zijn. Maar dingen als noten enzo kun je al prima bij particulieren kopen. Genoeg mensen die een bordje met 'walnoten te koop' hebben ophangen.

Eelmo, een mozzerella souflé, nooit van gehoord maar het klinkt erg lekker!
Ik heb wel nog ergens een recept liggen voor een aardappel-gruyere-souflé.. Zo eentje die heul groot wordt in de oven, en daarna direct inzakt :+ Maar wel ontzettend lekker!

Marije_jiplover

Berichten: 26465
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 08:16

Citaat:
Ik snap wat je bedoelt.. dat vlees uit eigen tuin misschien wel beter is dan bv soja uit het regenwoud, maar feit is wel dat die dieren uit eigen tuin meestal gevoerd wordt met diezelfde soja uit het regenwoud

Hier presenteer jij een aanname als feit.
Wie zegt er niet dat degenen hier in het topic die nog wel vlees of dierlijke producten eten, daar niet heel erg bewust mee omgaan en dus ook letten op wát voor vlees of dierlijke producten zij eten?
Uitsluitend grasgevoerd is nl ook een optie. Of dieren uit natuurgebieden. Natuurmonumenten gaat niet met geimporteerde soja rondrijden om de Schotse hooglanders te voeren hoor. Dat dat vlees dus meestal met die soja van ver weg is, is geen feit.

Net zoals het "feit" dat alle eieren voortkomen uit dierenleed.
De eieren die ik koop komen van een zorgboerderij waar ze mogen scharrelen en gewoon de rui ingaan (dan zijn er tijdelijk minder eieren te koop). Die kippen leven naar mijn idee niet verkeerd en die eieren leggen ze toch.

En het "feit" dat alle kippen uit commercieel gehouden pluimveehouderijen er 'niet meer uitzien' als ze naar de slacht gaan.
Ik zie dit soort hennen met enige regelmaat en ik kan je vanuit mijn eigen waarnemingen vertellen dat het mij de laatste tijd juist opvalt hoe goed ze er nog uitzien op 80-90 weken leeftijd. Ik heb serieus wel eens aan een boer gevraagd of hij mij niet per ongeluk de verkeerde stal heeft laten zien, toen ik zag dat de koppel dieren waar ik naar keek al in de 92e week zat.
Dat is naar mijn mening zeker verbeterd tov enige jaren terug. Ik ken de stallen ook wel hoor, van de kale uitgemergelde kippen. Maar het laatste jaar heb ik die in veel mindere mate gezien. Ik zie dat als positieve ontwikkeling. En alsnog haal ik mijn eigen eieren bij de boer om de hoek omdat ik dan weet wat er echt met die kippen gebeurt en ik mijn eitjes ook echt vers van de leg heb en er geen kilometers in auto's is afgelegd naar distributiecentra en door naar supermarkten en dan pas door naar mij.

Ik zeg niet dat alles goed is wat er in de bio-industrie gebeurt, integendeel.
Maar juist de mensen die hier meepraten zijn waarschijnlijk sowieso geen doorsnee consument.
En dus aannemen dat als we ons wel te buiten gaan aan dierlijke producten, dat we dan meteen onze andere principes over milieu en dierenleed overboord zetten, is mi een tekortdoordebocht conclusie.

En dat steekt net zo goed als een opmerking over een rups in de sla.

xMercury

Berichten: 3408
Geregistreerd: 16-06-07
Woonplaats: Somewhere in time and space

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 08:22

Ik vind het oprecht sneu dat mensen zich niet meer welkom voelen en bang zijn voor kritiek, maar misschien is dat wel een teken dat je je diep van binnen toch bewust bent van het gebruik van dierlijke producten <<) Anyhow, niet zo mauwen Bokkers. De sfeer is hier prima en ik vind veel posts tot nu toe ontzettend verhelderend :)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 08:46

Er werd gericht een vraag gesteld, vervolgens wordt er antwoord gegeven.... en dan is het wéér niet goed? Als veganist wordt je daar wel erg moedeloos van. Als iemand iets zegt of presenteert, zou je daar als veganist dan niet meer op mogen reageren, want dat wordt dan hoe dan ook verkeerd opgevat. Dat is pas een manier van mensen uit je topic buiten sluiten...

Marije, wb die eieren: die kippen zelf hebben het wellicht prima, maar de hoeveelheid eieren die zij leggen (ongeveer dagelijks tegenover de bijv. 12 per jaar die zij van nature legden) is een aanslag op hun lichaam. Zo zijn ze gefokt door ons mensen, en daardoor is hun leven ook veel korter en ondervinden ze vaak meer lichamelijke problemen. Die eieren leggen ze dus niet toch, dat is echt door menselijk toedoen. Daarbij, ook voor de fok van die kippen zullen er waarschijnlijk vele haantjes geshredderd zijn. Tenzij er op de boerderij ook allemaal haantjes nog bij lopen?
(Ik deel dit, omdat ik ook net als jij zulk soort eieren kocht in de veronderstelling dat die 'vrij van leed' waren. Maar vooral dat laatste was voor mij even een eye-opener: die kipjes moeten ergens vandaan komen, daarvoor zijn eieren uitgebroed, en mogen alleen de kippen blijven. De haantjes zijn waardeloos dus worden afgemaakt. Dat had ik mij nooit gerealiseerd, dus ben verder gaan zoeken, en vond het verdrietig dat het niet zo leedvrij was als ik zelf had gedacht.)

Killyenn schreef:
Daarnaast zijn er culturele argumenten tegen veganisme. Het is als (vaak blanke) veganist uit een Westers land erg koloniaal om te negeren dat veel culturen al eeuwenlang leven op de consumptie van dierlijke producten, en te prediken dat ze daar mee stoppen.


Hoe is dit een cultureel argument tegen veganisme? Binnen ons land en veel landen in Europa is dit geen argument tegen veganisme binnen die landen zelf, toch?
Dit is een argument tegen extreme predikers die andere culturen manen tot het stoppen met dierlijke producten, iets wat ik zelf niet echt vaak mee maak of zie, overigens. Het zal vast gebeuren dat vega(n)s bijvoorbeeld de Inuit veroordelen of aanspreken op hun gebruik van dieren, maar dan is dát wellicht verkeerd (het aanspreken en geen begrip tonen voor de omstandigheden waarin een ander leeft en opgegroeid is), dat maakt natuurlijk het veganisme niet verkeerd?


Daarbij vind ik dat er gevallen zijn waarbij het feit of iets cultuur is of niet (zoals stierenvechten) niet af doet aan de dierenmishandeling daarvan, en dus de verandering die ik daar graag bij zou zien.

Killyenn schreef:
Ook heeft de increase van veganisten in de Westerse wereld geleid tot vergrote consumptie en glorificatie van bepaalde producten die de indigenous bevolking die voorheen van die producten leefde in bijv. Zuid-Amerika erg geschaad heeft. .


Heb je hier een voorbeeld van / wil je dit meer specificeren? Ik ben heel benieuwd! Ik weet dit wel van quinoa, maar dat is meer een 'syperfood' hype dan typisch veganistisch (het is geen zuivel of vleesvervanger en ook niet iets wat echt 'typisch vegan' is).
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 09-12-16 09:17, in het totaal 2 keer bewerkt

8nnemiek

Berichten: 45166
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-12-16 08:52

Marije_jipliver, Ik heb wel eens de labels bekeken van verschillende merken kippenvoer, en een groot deel bevat toch echt veel soja. Ik kies zelf alleen nog voor biologische korrel, maar zelfs daar zit wat (biologische) soja in. Je ontkomt er bijna niet aan!

En dat een kip goed wordt behandeld op een zorgboerderij betekent natuurlijk ook niet dat die eieren 100% dierenleed-vrij zijn. Natuurlijk is dat de betere keuze, en heel goed dat je ze daar koopt ipv in de supermarkt +:)+ Maar zelfs van mijn eigen kipjes weet ik dat de eieren niet helemaal vrij zijn van dierenleed, want voor elke kip is ook een haantje gedood. Ook ik eet nog wel eens producten uit de winkel waar ei in verwerkt zit. Maar dat is voor mij geen reden om mezelf wijs te maken dat eieren diervriendelijk zijn.
Ik snap heel goed dat mensen graag een eitje eten, en dat is je goed recht, maar ik wil als dierenliefhebber wel graag het verhaal erachter weten.
Ik weet niet of je de docu's uit de OP al eens hebt gezien.. Vooral Cowspiracy kan ik je echt aanraden :j Dat gaat vooral over het milieu, en wat de impact is van zelfs een kleine biefstuk. Erg interessant!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 09:12

In de hoop dat ik dit mag doen om te helpen (zoals het ook bedoeld is) en zonder dat het als opdringen wordt gezien:

Ik las overigens ergens het advies of de opmerking dat champignons en zeewier vitamine B12 bevatten. Dat is wel iets om mee uit te kijken. Het B12 op champignons is óp champignons, en niet erin. Dat is dus vooral omdat B12 in aarde voorkomt, dus als jij je biochampignons niet wast of borstelt, kan er inderdaad iets van B12 op zitten. Dat zijn echt 'sporen van', dus bij lange na niet genoeg.

De B12 uit zeewier is namelijk niet bruikbaar voor mensen, maar kan wél een vals testresultaat geven als je B12 wordt geprikt. Ik zou daardoor dat echt nooit aanraden. Je kunt als vega(n) gewoon het beste B12 in supplementvorm bijslikken, aangezien je niet van te voren weet of jouw lichaam zelf goed B12 kan aanmaken of niet, en daar nog geen wetenschappelijke bewijzen voor zijn. De schade is onomkeerbaar, dus waarom het risico lopen? Je kunt van B12 ook geen teveel binnen krijgen, dus supplementeren is het advies vanuit de meeste specialisten/diëtistes/vega(n) verenigingen.


Citaat:
k heb bijvoorbeeld een aantal dingen waar ik tegenaan loop m.b.t. veganistisch eten:

- Geld. Kant-en-klaar vervangers zoals kaas- of vleesvervangers zijn $$$. Noten worden ook heel veel gebruikt in de vegan keuken en zijn ook prijzig.
- Tijd. Ik kook meestal in een kwartier tenzij er wat in de oven moet. Als ik recepten zoek wil ik iets heel simpels, maar het meeste is veel te bijzonder en kost te veel tijd (dat is bij alle soorten recepten zo, niet alleen veganistisch). Ik wil niet koken alsof het kerst is, ik wil gewoon vreten.
- Ingrediënten zijn vaak vaag en je hebt er maar 1 theelepeltje van nodig. Ik wil geen pot kruiden uit verweggistan in de kast waar ik €5 voor moet neertikken om er vervolgens bijna nooit wat mee te doen.
- Nooit meer ergens kunnen eten. Tenzij je thuis alles vegan maakt maar als je uit eten gaan een uitzondering maakt o.i.d.
- Mijn vriend lust bepaalde dingen niet die in veel vegan recepten zitten (en ik super lekker vind |( ), zoals paddenstoelen.


- Geld: de vleesvervangers van bijvoorbeeld Vivera zijn bijvoorbeeld 2 euro (voor een 2persoons-portie), sommige vleesvervangers 3 euro voor 2 personen, dat vind ik relatief meevallen. De Aldi heeft trouwens bijv ook vegan kroketten (omnomnom) die best betaalbaar zijn.
Een blok soja of tempeh is vaak nog goedkoper! Ook linzen of kikkererwten zijn helemaal niet duur en goede vervangers. Noten vind ik zelf inderdaad duur, dus die koop ik vaak bij de Lidl, waar ze echt een pak goedkoper zijn. Ook wacht ik bijvoorbeeld tot een aanbieding daar, dat scheelt echt heel veel.

- Tijd: Als je voorbeelden hebt van recepten die jij normaal zou gebruiken, wil ik best helpen te kijken naar een vegan alternatief dat je niet urenlang in de keuken houdt :) ? Zelf vind ik aardappelen/groenten/nepvlees erg makkelijk, net als een simpele wok of pasta. Zo ook voor pasta. Dat is allemaal ook niet zo heel duur.

- Ingrediënten: ik weet niet precies wat je met vaag bedoelt :D Sommige dingen moet je even aan wennen (edelgistvlokken, eierzout) maar heb je na éénmalig aanschaf echt een jaar geen omkijken meer naar. Een kruidenkastje vind ik veganistisch niet veel anders dan toen ik nog vegetarisch at. Dat breidt zich met de tijd uit. En bij bijvoorbeeld de toko koop je echt goedkoop (1 - max 2 euro) een heel zakje kruiden dat jaren mee gaat, dus dat is ideaal om eens te gaan kijken :j

- Nooit meer ergens kunnen eten: nee, dat is wel echt lastig helaas. Je kunt wel uit eten, maar moet altijd vooraf even bellen, of zelf op de kaart kijken. Hierdoor kiezen mensen ook wel eens voor een soort 'vegan at home' principe, en eten ze buiten de deur vegetarisch. Daar ben ik zelf ook mee begonnen, maar het viel mij uiteindelijk in praktijk mee hoe lastig vegan eten is buiten de deur, dus ben daar ook op overgestapt.

- Vieze paddestoelen: ja, die moeten dan helaas gewoon uit het recept gelaten, haha :D Maar er zijn genoeg andere wél lekkere dingen over!

Yunomi
Berichten: 3112
Geregistreerd: 04-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 09:16

x
Laatst bijgewerkt door Yunomi op 01-08-22 15:49, in het totaal 1 keer bewerkt

xMercury

Berichten: 3408
Geregistreerd: 16-06-07
Woonplaats: Somewhere in time and space

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 09:20

Yunomi schreef:
xMercury schreef:
Ik vind het oprecht sneu dat mensen zich niet meer welkom voelen en bang zijn voor kritiek, maar misschien is dat wel een teken dat je je diep van binnen toch bewust bent van het gebruik van dierlijke producten <<) Anyhow, niet zo mauwen Bokkers. De sfeer is hier prima en ik vind veel posts tot nu toe ontzettend verhelderend :)

Wat een dooddoener dit -O-

:(:)

Mariett
Blogger

Berichten: 4756
Geregistreerd: 13-12-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 09:20

xMercury schreef:
Ik vind het oprecht sneu dat mensen zich niet meer welkom voelen en bang zijn voor kritiek, maar misschien is dat wel een teken dat je je diep van binnen toch bewust bent van het gebruik van dierlijke producten <<) Anyhow, niet zo mauwen Bokkers. De sfeer is hier prima en ik vind veel posts tot nu toe ontzettend verhelderend :)

Klopt, diep van binnen ben ik wél een goed mens :j

Stumper_

Berichten: 1348
Geregistreerd: 16-12-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 09:21

Ik vind het wel interessant wat hier allemaal voorbij komt, ik ben me er zeker van bewust dat ei en melk ook dierenleed met zich meedraagt. Vandaar dat ik ook vaker veganistisch wil eten en de zuivel die ik koop, koop ik biologisch of van lokale plekken, al weet ik dat inderdaad ook daar haantjes en kalfjes aan doodgaan. De sfeer in het topic vind ik zelf nog steeds goed, en ik vind het alleen maar fijn en interessant als er dingen worden uitgelegd over de industrie of dingen waar je op kunt letten.

Ik geloof dat Killyen onder andere op de quinoa-productie kan doelen. Dat is opeens superhip geworden in de "westerse wereld" (en dat is echt niet bij alleen veganisten zo) maar daardoor is de prijs nu zo hoog in Zuid-Amerika dat het daar amper nog bij de lokale bevolking gegeten kan worden, als ik het me goed herinner. Heb geen directe bronnen paraat, dus het kan zijn dat het wat ingewikkelder in elkaar zit, dan ik hier heb staan.

Gisteren heb ik makkelijke vegan noodles gemaakt met een recept van Jamie Oliver. Vond ze erg lekker en de saus rook en smaakte ook echt goed, al zou ik de hoeveelheid groente en saus nog wat groter maken als ik het nog eens maak. :j
http://www.jamieoliver.com/recipes/vege ... e-noodles/

Yunomi
Berichten: 3112
Geregistreerd: 04-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 09:23

x
Laatst bijgewerkt door Yunomi op 01-08-22 15:49, in het totaal 1 keer bewerkt

xMercury

Berichten: 3408
Geregistreerd: 16-06-07
Woonplaats: Somewhere in time and space

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 09:26

NikkiDeKerf schreef:
In de hoop dat ik dit mag doen om te helpen (zoals het ook bedoeld is) en zonder dat het als opdringen wordt gezien:

Ik las overigens ergens het advies of de opmerking dat champignons en zeewier vitamine B12 bevatten. Dat is wel iets om mee uit te kijken. Het B12 op champignons is óp champignons, en niet erin. Dat is dus vooral omdat B12 in aarde voorkomt, dus als jij je biochampignons niet wast of borstelt, kan er inderdaad iets van B12 op zitten. Dat zijn echt 'sporen van', dus bij lange na niet genoeg.

De B12 uit zeewier is namelijk niet bruikbaar voor mensen, maar kan wél een vals testresultaat geven als je B12 wordt geprikt. Ik zou daardoor dat echt nooit aanraden. Je kunt als vega(n) gewoon het beste B12 in supplementvorm bijslikken, aangezien je niet van te voren weet of jouw lichaam zelf goed B12 kan aanmaken of niet, en daar nog geen wetenschappelijke bewijzen voor zijn. De schade is onomkeerbaar, dus waarom het risico lopen? Je kunt van B12 ook geen teveel binnen krijgen, dus supplementeren is het advies vanuit de meeste specialisten/diëtistes/vega(n) verenigingen.


Citaat:
k heb bijvoorbeeld een aantal dingen waar ik tegenaan loop m.b.t. veganistisch eten:

- Geld. Kant-en-klaar vervangers zoals kaas- of vleesvervangers zijn $$$. Noten worden ook heel veel gebruikt in de vegan keuken en zijn ook prijzig.
- Tijd. Ik kook meestal in een kwartier tenzij er wat in de oven moet. Als ik recepten zoek wil ik iets heel simpels, maar het meeste is veel te bijzonder en kost te veel tijd (dat is bij alle soorten recepten zo, niet alleen veganistisch). Ik wil niet koken alsof het kerst is, ik wil gewoon vreten.
- Ingrediënten zijn vaak vaag en je hebt er maar 1 theelepeltje van nodig. Ik wil geen pot kruiden uit verweggistan in de kast waar ik €5 voor moet neertikken om er vervolgens bijna nooit wat mee te doen.
- Nooit meer ergens kunnen eten. Tenzij je thuis alles vegan maakt maar als je uit eten gaan een uitzondering maakt o.i.d.
- Mijn vriend lust bepaalde dingen niet die in veel vegan recepten zitten (en ik super lekker vind |( ), zoals paddenstoelen.


- Geld: de vleesvervangers van bijvoorbeeld Vivera zijn bijvoorbeeld 2 euro (voor een 2persoons-portie), sommige vleesvervangers 3 euro voor 2 personen, dat vind ik relatief meevallen. De Aldi heeft trouwens bijv ook vegan kroketten (omnomnom) die best betaalbaar zijn.
Een blok soja of tempeh is vaak nog goedkoper! Ook linzen of kikkererwten zijn helemaal niet duur en goede vervangers. Noten vind ik zelf inderdaad duur, dus die koop ik vaak bij de Lidl, waar ze echt een pak goedkoper zijn. Ook wacht ik bijvoorbeeld tot een aanbieding daar, dat scheelt echt heel veel.

- Tijd: Als je voorbeelden hebt van recepten die jij normaal zou gebruiken, wil ik best helpen te kijken naar een vegan alternatief dat je niet urenlang in de keuken houdt :) ? Zelf vind ik aardappelen/groenten/nepvlees erg makkelijk, net als een simpele wok of pasta. Zo ook voor pasta. Dat is allemaal ook niet zo heel duur.

- Ingrediënten: ik weet niet precies wat je met vaag bedoelt :D Sommige dingen moet je even aan wennen (edelgistvlokken, eierzout) maar heb je na éénmalig aanschaf echt een jaar geen omkijken meer naar. Een kruidenkastje vind ik veganistisch niet veel anders dan toen ik nog vegetarisch at. Dat breidt zich met de tijd uit. En bij bijvoorbeeld de toko koop je echt goedkoop (1 - max 2 euro) een heel zakje kruiden dat jaren mee gaat, dus dat is ideaal om eens te gaan kijken :j

- Nooit meer ergens kunnen eten: nee, dat is wel echt lastig helaas. Je kunt wel uit eten, maar moet altijd vooraf even bellen, of zelf op de kaart kijken. Hierdoor kiezen mensen ook wel eens voor een soort 'vegan at home' principe, en eten ze buiten de deur vegetarisch. Daar ben ik zelf ook mee begonnen, maar het viel mij uiteindelijk in praktijk mee hoe lastig vegan eten is buiten de deur, dus ben daar ook op overgestapt.

- Vieze paddestoelen: ja, die moeten dan helaas gewoon uit het recept gelaten, haha :D Maar er zijn genoeg andere wél lekkere dingen over!


+:)+ Super omschreven, Nikki! Ik herken mezelf wel in bovenstaande punten. Ik houd ook niet van uitgebreid koken, vooral niet als je honger hebt :+ Boodschappen doen bij de Lidl scheelt bijvoorbeeld al veel in de prijs, vooral noten zijn daar een stuk goedkoper (en net zo lekker!).

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 09:27

Stumper, dat dacht ik inderdaad ook meteen (die quinoa), dat is inderdaad heel erg. Niet specifiek aan vegans voorbehouden, tho, dus ik dacht dat er misschien nog andere voorbeelden waren ervan, ben wel benieuwd namelijk. Voor mij is vegan eten vooral bewust eten, en daar valt dit ook onder, niet alleen het bewust zijn van dierenleed.

Dat recept ziet er echt lekker uit! Ik vind dat zo leuk he, dat Jamie Oliver zoveel vegan recepten heeft ook :j Wat wij trouwens wel eens maken en wat heel makkelijk is, zijn rijstnoodjes, rode curry van Fairtrade, een zak roerbakgroenten en vivera kipstukjes (ook te vervangen natuurlijk voor champignons of tofu of kikkererwten bijv). Dat is goed betaalbaar, supermakkelijk en heel lekker. Rijstnoodles zijn sowieso heel fijn!

Marije_jiplover

Berichten: 26465
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 09:29

Dat zit helemaal niet diep van binnen hoor.
Ik ben me heel erg bewust van welke keuzes ik maak. En daar voel ik mij niet schuldig over :n

Vega(n)s geven aan het vervelend te vinden zich te moeten verdedigen. Dat geldt voor mij als niet vega(n) maar wel kritische eter ook.

En daar hoort in mijn geval ook de keus voor wel dierlijke producten bij.

Wat niet wegneemt dat ik open sta voor andere recepten, zonder dier erin verwerkt.

Ik moet alleen wel opletten met wat ik eet. Op soja reageer ik niet al te best en tempeh vind ik echt niet lekker. En ja, ik ben wel zo egoistisch dat ik lekker wil eten. Ik eet niet (alleen) maar omdat ik brandstof in m'n lijf moet hebben, eten moet voor mij ook lekker zijn.
Aardappels groente vleesvervanger is niet mijn idee van vega(n) eten (en ook niet van lekker eten, maar ik eet ook zelden avg).
Die vervangers hoeven van mij niet zo, ik zoek het, als ik vega eet, juist in recepten die eiwitten, vetten en koolhydraten bevatten, zonder dat daar een dierlijkproductvervanger aan is toegevoegd, maar gewoon met producten die deze voedingsstoffen van zichzelf bevatten en 'zichzelf mogen zijn'.

Peulvruchten zijn hier populair. En dan niet uit een pot kant en klaar geweekt, maar zelf weken en koken. Veel lekkerder. Niet eens perse meer werk, wel meer plannen.
Vandaar mijn vraag op de vorige pagina over lupine. Goede bron van eiwitten, plant van de toekomst, de bonen die ik heb zijn in Nederland gekweekt.
Alleen nu nog lekkere recepten!
Laatst bijgewerkt door Marije_jiplover op 09-12-16 09:34, in het totaal 1 keer bewerkt

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 09:30

Yunomi schreef:
Misschien onbewust, maar hier ga je weer naar 'vegan is beter'. Maar toch een schouderklopje voor dat je in ieder geval geen bio-industrie eieren eet.


Ik vind dit wel ver gaan. Annemiek moedigt op een positieve manier iets aan, waar zij zelf achter staat of zou staan (als ik het goed lees hoor), maar dat mag dus ook niet meer?

Denk je niet dat in het in een topic met als thema "vega(n)" een klein beetje logisch is om uit te gaan van een vegetarisch of veganistisch dieet, of in elk geval zo min mogelijk dierenleed (of milieu-impact, of andere redenen om vega(n) te eten) ? Dus dat het op zich ook logisch is om iemand te complimenteren als diegene een keuze maakt die diervriendelijker of milieuvriendelijker is dan een andere keuze?

Er wordt soms gesproken van een 'vegan police', maar ook in dit topic ervaar je weer heel sterk het tegenovergestelde: de niet-vegan police, die constant commentaar moet leveren op de manier waarop je als veganist leeft, dingen zegt, uitspreekt, of brengt. -O-
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 09-12-16 09:33, in het totaal 1 keer bewerkt

xMercury

Berichten: 3408
Geregistreerd: 16-06-07
Woonplaats: Somewhere in time and space

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 09:32

Marije_jiplover schreef:
Dat zit helemaal niet diep van binnen hoor.
Ik ben me heel erg bewust van welke keuzes ik maak.


En daar hoort in mijn geval ook de keus voor dierlijke producten bij.

Wat niet wegneemt dat ik open sta voor andere recepten, zonder dier erin verwerkt.

Ik moet alleen wel opletten met wat ik eet. Op soja reageer ik niet al te best en tempeh vind ik echt niet eetbaar.
En aardappels groente vleesvervanger is niet mijn idee van vega(n) eten.
Die vervangers hoeven van mij niet zo, ik zoek het, als ik vega eet, juist in recepten die eiwitten, vetten en koolhydraten bevatten, zonder dat daar een dierlijkproductvervanger aan is toegevoegd.

Peulvruchten zijn hier populair. En dan niet uit een pot kant en klaar geweekt, maar zelf weken en koken. Veel lekkerder. Niet eens perse meer werk, wel meer plannen.
Vandaar mijn vraag op de vorige pagina over lupine. Goede bron van eiwitten, plant van de toekomst, de bonen die ik heb zijn in Nederland gekweekt.
Alleen nu nog lekkere recepten!


Dat bedoelde ik ook maar als een lachertje he :) Gelukkig vat jij het niet zo zwaar op :D

Ik ga mee op zoek naar lekkere recepten! Altijd leuk om weer een nieuw gerecht op tafel te krijgen waar iedereen van kan smullen :)

Edit: Ik had vorige week voor mijn broertje gekookt, omdat hij vroeg moest gaan werken. Ik had pasta met courgette, kipstuckjes van Vivera (want die zijn goedkoper dan die van de Vegetarische slager :$ ) en Philadelphia met kruiden. Dit kun je vast ook wel vegan maken, maar ik zou even niet snel weten hoe. Geloof dat er wel een vegan kruidenkaas te koop is bij de Ekoplaza! Broertje is niet zo'n fan van mijn vega(n) dingen, maar dit at hij echt heel enthousiast weg en heft zelfs de kipstuckjes er extra uit gepietst toen hij eigenlijk al genoeg had! :D
Laatst bijgewerkt door xMercury op 09-12-16 09:36, in het totaal 1 keer bewerkt

xMercury

Berichten: 3408
Geregistreerd: 16-06-07
Woonplaats: Somewhere in time and space

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 09:33

NikkiDeKerf schreef:
Yunomi schreef:
Misschien onbewust, maar hier ga je weer naar 'vegan is beter'. Maar toch een schouderklopje voor dat je in ieder geval geen bio-industrie eieren eet.


Ik vind dit wel ver gaan. Annemiek moedigt op een positieve manier iets aan, waar zij zelf achter staat of zou staan (als ik het goed lees hoor), maar dat mag dus ook niet meer?

Denk je niet dat in het in een topic met als thema "vega(n)" een klein beetje logisch is om uit te gaan van een vegetarisch of veganistisch dieet, of in elk geval zo min mogelijk dierenleed (of milieu-impact, of andere redenen om vega(n) te eten) ? Dus dat het op zich ook logisch is om iemand te complimenteren als diegene een keuze maakt die diervriendelijker of milieuvriendelijker is dan een andere keuze?


Eens. Ik vind echt dat je aan het miepen bent, Yunomi. :n

8nnemiek

Berichten: 45166
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-12-16 09:39

Yunomi schreef:
Misschien onbewust, maar hier ga je weer naar 'vegan is beter'. Maar toch een schouderklopje voor dat je in ieder geval geen bio-industrie eieren eet.

Maar ik vínd vegan eten ook beter :j Beter voor het milieu, en beter voor de dieren, ook al eet ik zelf niet helemaal vegan. Ik heb dan ook heel veel respect voor de mensen die dat wel lukt!
Ik vraag me dan wel stiekem af, in welk opzicht vind jij het eten van een ei bijvoorbeeld beter dan het eten van, laten we zeggen, een lepel lijnzaad die vaak als vervanger wordt gebruikt. Helemaal niet bedoeld om je op die keuze aan te vallen, maar ik ben gewoon benieuwd waarom jij het eten van dierlijke producten dan beter vind dan vega(n) eten.

Nikass

Berichten: 16733
Geregistreerd: 27-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 09:41

Hebben de veganist en in dit topic paarden? En hoe kijken ze daar tegenaan?

8Annemiek daar gaat het niet om. Het gaat om het belerend toontje "goed zo, ik weet hoe het moet en jij begint het al te leren".
Let wel: ik zeg niet dat ik dit toontje hier hoor in deze post maar ik ken wel vergelijkbare opmerkingen en begrijp wel wat Yunomi bedoeld.
Laatst bijgewerkt door Nikass op 09-12-16 09:54, in het totaal 1 keer bewerkt

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 09:50

Jep, ik wel in elk geval. Ik weet niet precies wat je bedoelt met 'hoe kijken zij daar tegenaan', dus hoor graag de specifieke vragen :j Ik heb een paard van uit de tijd dat ik nog geen veganist was. Als zij ooit komt te overlijden, weet ik niet of er weer een paard zou komen. Misschien wanneer er eentje opgevangen moet worden of ter adoptie staat. Ik vind het belangrijk om dieren de 5 vrijheden* te kunnen verschaffen, enigzins natuurlijke leefomstandigheden (daar waar die positief zijn voor een paard natuurlijk) te kunnen bieden, en dat het dier herbivoor is. Dat zijn dingen waar ik mij persoonlijk goed bij voel.

Vrijheid van honger en dorst (direct toegang tot vers water en voedsel om gezond te blijven)
Vrijheid van ongemak (door een comfortabel onderdak en rust te bieden)
Vrijheid van pijn, verwonding en ziekte (door dit te voorkomen of snel te diagnosticeren en te behandelen)
Vrijheid om normaal gedrag te vertonen (door voldoende ruimte, mogelijkheden en gezelschap van soortgenoten)
Vrijheid van angst en spanning (door voor omstandigheden te zorgen die lijden vermijden)

_Nelleke_

Berichten: 8133
Geregistreerd: 02-11-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 10:00

8nnemiek schreef:
Maar ik vínd vegan eten ook beter :j Beter voor het milieu, en beter voor de dieren, ook al eet ik zelf niet helemaal vegan. Ik heb dan ook heel veel respect voor de mensen die dat wel lukt!
Ik vraag me dan wel stiekem af, in welk opzicht vind jij het eten van een ei bijvoorbeeld beter dan het eten van, laten we zeggen, een lepel lijnzaad die vaak als vervanger wordt gebruikt. Helemaal niet bedoeld om je op die keuze aan te vallen, maar ik ben gewoon benieuwd waarom jij het eten van dierlijke producten dan beter vind dan vega(n) eten.


Met het woord 'beter' insinueer je eigenlijk direct dat een ander het slechter doet dan jij. Ik zie wel dat je het advies goed bedoeld maar dit soort argumenten en discussies zorgen ervoor dat mensen die op zich 'interesse' hebben in af en toe veganistisch eten, zich absoluut niet thuis voelen in dergelijke topics. Ik schaar mijzelf daar ook onder.

Niet iedereen wil of kan om wat voor reden dan ook 100% veganistisch eten. Maar elke stap die iemand doet is er 1 vooruit en door mensen continu het gevoel te geven dat ze het niet goed (genoeg) doen demotiveer je alleen maar en jaag je mensen weg uit dit soort topics. Dit is geen sneer naar jou maar een algemeen gegeven wat ik zie onder 'vegans'.

Hierdoor wordt het ook totaal niet toegankelijk voor niet-vegans om af en toe vegan te proberen. Het gevoel dat het compleet onhaalbaar is en men het toch allemaal niet goed doet wordt hierdoor namelijk ontzettend groot.

Om terug te komen op het woord 'beter'... ;) Beter zou zijn als de vegans in dit topic de niet vegans stimuleren, motiveren en helpen in plaats van te corrigeren, beleren en demotiveren. Ik denk dat als we dat met elkaar kunnen bereiken dat we dan met z'n allen een stapje vooruit doen voor de dieren en het milieu, maar ook voor elkaar.

Want wie weet zorgt het babystapje hier er in de toekomst voor dat iemand wel over gaat op een meer veganistische levensstijl, kan diegene anderen ook weer motiveren en gaat er een balletje rollen. Maar niet iedereen kan een radicale levensverandering in 1x doen en ook als iemand dat niet ambieert vind ik elke stap die gemaakt wordt, een stap vooruit.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 10:02

Sorry, Nelleke, maar het is toch gewoon iemands goed recht om iets beter te vinden? Het is serieus idioot, hoe dit topic een wending krijgt waarin veganisten eigenlijk allemaal hun mond maar moeten houden, niets mogen vinden, en vooral niets meer mogen posten, want er is altijd wel iemand die zich aangesproken voelt. Houd toch op. Het gaat nu echt te ver, als je over een positieve opmerking van iemand gaat vallen, of iemand zijn of haar mening niet meer mag geven. Zie je niet waar je dan mee bezig bent? Anderen de mond snoeren?

_Nelleke_ schreef:
Om terug te komen op het woord 'beter'... ;) Beter zou zijn als de vegans in dit topic de niet vegans stimuleren, motiveren en helpen in plaats van te corrigeren, beleren en demotiveren. Ik denk dat als we dat met elkaar kunnen bereiken dat we dan met z'n allen een stapje vooruit doen voor de dieren en het milieu, maar ook voor elkaar.


Hoe vond je de aanmoediging van Annemiek demotiverend, corrigerend of belerend?
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 09-12-16 10:04, in het totaal 1 keer bewerkt

Nikass

Berichten: 16733
Geregistreerd: 27-04-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-16 10:03

Nou ik vraag me dat af omdat in de "paardenindustrie" veel dierenleed voorkomt. Er is een overschot aan paarden door het veelvuldig fokken en paarden die niet voldoen aan de hoogste standaard komen in de (malafide) handel of in de slacht of op maneges terecht.
Ook al koop je een "opknappertje" en geef je die een fantastisch leven, werk je toch indirect mee aan dat overschot (vraag en aanbod).

Daarbij (maar dat is meer afhankelijk van individuele situaties) kun je dan ook nog vraagtekens zetten bij de manier waarop veel paarden gehouden en vooral gereden worden. En dan bedoel ik niet een scherp bit of sporen, maar juist de goed bedoelende leek die met veel liefde zijn paard toch gigantisch in de weg kan zitten.

Nikki volgens mij legt Nelleke dat juist uit in haar post?