In de hoop dat ik dit mag doen om te helpen (zoals het ook bedoeld is) en zonder dat het als opdringen wordt gezien:
Ik las overigens ergens het advies of de opmerking dat champignons en zeewier vitamine B12 bevatten. Dat is wel iets om mee uit te kijken. Het B12 op champignons is óp champignons, en niet erin. Dat is dus vooral omdat B12 in aarde voorkomt, dus als jij je biochampignons niet wast of borstelt, kan er inderdaad iets van B12 op zitten. Dat zijn echt 'sporen van', dus bij lange na niet genoeg.
De B12 uit zeewier is namelijk niet bruikbaar voor mensen, maar kan wél een vals testresultaat geven als je B12 wordt geprikt. Ik zou daardoor dat echt nooit aanraden. Je kunt als vega(n) gewoon het beste B12 in supplementvorm bijslikken, aangezien je niet van te voren weet of jouw lichaam zelf goed B12 kan aanmaken of niet, en daar nog geen wetenschappelijke bewijzen voor zijn. De schade is onomkeerbaar, dus waarom het risico lopen? Je kunt van B12 ook geen teveel binnen krijgen, dus supplementeren is het advies vanuit de meeste specialisten/diëtistes/vega(n) verenigingen.
Citaat:
k heb bijvoorbeeld een aantal dingen waar ik tegenaan loop m.b.t. veganistisch eten:
- Geld. Kant-en-klaar vervangers zoals kaas- of vleesvervangers zijn $$$. Noten worden ook heel veel gebruikt in de vegan keuken en zijn ook prijzig.
- Tijd. Ik kook meestal in een kwartier tenzij er wat in de oven moet. Als ik recepten zoek wil ik iets heel simpels, maar het meeste is veel te bijzonder en kost te veel tijd (dat is bij alle soorten recepten zo, niet alleen veganistisch). Ik wil niet koken alsof het kerst is, ik wil gewoon vreten.
- Ingrediënten zijn vaak vaag en je hebt er maar 1 theelepeltje van nodig. Ik wil geen pot kruiden uit verweggistan in de kast waar ik €5 voor moet neertikken om er vervolgens bijna nooit wat mee te doen.
- Nooit meer ergens kunnen eten. Tenzij je thuis alles vegan maakt maar als je uit eten gaan een uitzondering maakt o.i.d.
- Mijn vriend lust bepaalde dingen niet die in veel vegan recepten zitten (en ik super lekker vind

), zoals paddenstoelen.
- Geld: de vleesvervangers van bijvoorbeeld Vivera zijn bijvoorbeeld 2 euro (voor een 2persoons-portie), sommige vleesvervangers 3 euro voor 2 personen, dat vind ik relatief meevallen. De Aldi heeft trouwens bijv ook vegan kroketten (omnomnom) die best betaalbaar zijn.
Een blok soja of tempeh is vaak nog goedkoper! Ook linzen of kikkererwten zijn helemaal niet duur en goede vervangers. Noten vind ik zelf inderdaad duur, dus die koop ik vaak bij de Lidl, waar ze echt een pak goedkoper zijn. Ook wacht ik bijvoorbeeld tot een aanbieding daar, dat scheelt echt heel veel.
- Tijd: Als je voorbeelden hebt van recepten die jij normaal zou gebruiken, wil ik best helpen te kijken naar een vegan alternatief dat je niet urenlang in de keuken houdt

? Zelf vind ik aardappelen/groenten/nepvlees erg makkelijk, net als een simpele wok of pasta. Zo ook voor pasta. Dat is allemaal ook niet zo heel duur.
- Ingrediënten: ik weet niet precies wat je met vaag bedoelt

Sommige dingen moet je even aan wennen (edelgistvlokken, eierzout) maar heb je na éénmalig aanschaf echt een jaar geen omkijken meer naar. Een kruidenkastje vind ik veganistisch niet veel anders dan toen ik nog vegetarisch at. Dat breidt zich met de tijd uit. En bij bijvoorbeeld de toko koop je echt goedkoop (1 - max 2 euro) een heel zakje kruiden dat jaren mee gaat, dus dat is ideaal om eens te gaan kijken

- Nooit meer ergens kunnen eten: nee, dat is wel echt lastig helaas. Je kunt wel uit eten, maar moet altijd vooraf even bellen, of zelf op de kaart kijken. Hierdoor kiezen mensen ook wel eens voor een soort 'vegan at home' principe, en eten ze buiten de deur vegetarisch. Daar ben ik zelf ook mee begonnen, maar het viel mij uiteindelijk in praktijk mee hoe lastig vegan eten is buiten de deur, dus ben daar ook op overgestapt.
- Vieze paddestoelen: ja, die moeten dan helaas gewoon uit het recept gelaten, haha

Maar er zijn genoeg andere wél lekkere dingen over!