Je eigen brood bakken.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
tamary

Berichten: 30544
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 20:28

een no-knead brood bedoel je? Want die kunnen de eerste rijs tot 20 uur zonder problemen. Enkel 2e rijs is max. 2 uur tot de oven in.

8nnemiek

Berichten: 45325
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 20:38

Als je hem langer wil laten rijzen dan in het recept staat dan kun je hem het beste op een koelere plek zetten, of in de koelkast en dan ‘s ochtends nog een paar uurtjes op kamertemperatuur.

lianne304

Berichten: 1053
Geregistreerd: 09-09-12
Woonplaats: kootstertille

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 20:41

tamary schreef:
een no-knead brood bedoel je? Want die kunnen de eerste rijs tot 20 uur zonder problemen. Enkel 2e rijs is max. 2 uur tot de oven in.


Ja no-knead brood is het.
Bij ons in de woonkamer is het 19 graden.
Zal ik hem dan gewoon de nacht over laten kunnen staan ?

tamary

Berichten: 30544
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 20:46

Dat is vrijwel dezelfde temperatuur als mijn huis, 's avonds opzetten en midden in de ochtend bakken lukt hier gewoon, dus dat moet goed gaan mits tochtvrije plek.

lizy29

Berichten: 6391
Geregistreerd: 05-03-12
Woonplaats: Het land van du vin, du pain, du Boursin

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 21:04

Bewaren doen wij trouwens in een theedoek al doen wij ons stokbrood uiteraard in een speciale broodzak zoals echte Fransozen dat doen :j

MoniqueT

Berichten: 8882
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Macisvenda, Spanje

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 21:19

Ik bewaar ook veel in een theedoek, voor brood heb ik wel een brooddoos. Jouw recept vandaag geprobeerd Lizy, was lekker! Nu nog een keer volkorenmeel bestellen.

Anoniem

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 21:35

Voor scones raad ik echt het meest geweldige en eigenlijk enige legendarische recept van Mary Berry aan! Zo typisch brits en ze zijn echt heerlijk.

chamion
Huisheks

Berichten: 3727
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 21:54

Even een blond moment. Wat is het verschil tussen meel en bloem. Ergens is er iets blijven hangen dat meel grover is dan bloem. Maar of dit klopt.... geen idee.

Set_Elkol
Berichten: 14941
Geregistreerd: 06-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 21:55

Met bloem maak je wit brood, dat is alleen het binnenste van de tarwe korrel. Met meel maak je bruin brood dat is tarwe korrel inclusief het vliesje/zemelen en de tarwekiem.
(Zelfde verhaal uiteraard voor speltkorrels en roggekorrels etc)

lizy29

Berichten: 6391
Geregistreerd: 05-03-12
Woonplaats: Het land van du vin, du pain, du Boursin

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 22:15

Makkelijker is het om je meel/bloem aan te duiden met hun classificering (t55, t65, t80 etc).

Marcella

Berichten: 40918
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 22:25

Dat vind ik van de duits meel/bloem juist fijn, want die zetten dus vaak type nummers op hun meel/bloem. Vind dat best een nadeel van een hoop NL meel/bloem.

lizy29

Berichten: 6391
Geregistreerd: 05-03-12
Woonplaats: Het land van du vin, du pain, du Boursin

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 22:26

In Frankrijk ook. Ideaal!

Marcella

Berichten: 40918
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 22:29

In NL mag je gelukkig prijzen als je ook maar iets vind, maar dan komt het vaak dus uit een duitse fabriek (en 9 van de 10 keer staat er niks op).

silverdapple
Berichten: 815
Geregistreerd: 22-07-12

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 22:53

Bedankt voor degenen die een recept voor scones plaatsten!

Helaas zijn hier de dichtstbijzijnde molens nu dicht. Even afwachten dus... of meel halen bij de supermarkt. Merken jullie veel verschil? :o

Marcella

Berichten: 40918
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 22:55

Meeste standaard goedkope is type 405 of 550 voor witbrood dacht ik zo uit mijn hoofd.

olga

Berichten: 1791
Geregistreerd: 28-08-01
Woonplaats: Nederweert

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 23:05

Heeft iemand hier al eens bagels gemaakt?

tamary

Berichten: 30544
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 23:08

lizy29 schreef:
Makkelijker is het om je meel/bloem aan te duiden met hun classificering (t55, t65, t80 etc).

Is er ergens uitleg over hoe en wat met die nummers? 1e keer dat ik dit lees nl.

Marcella

Berichten: 40918
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-20 23:17

Even snel overgetikt uit receptenboekje van de silvercrest van de lidl.

Zeeuwse bloem: zeer fijn gemalen tarwebloem voor gebak. Slechts beperkt geschikt voor het bakken van brood. / Type: 405
Patentbloem: fijngemalen tarwebloem, ideaal voor brood of broodjes. / Type: 550
Gebuild meel: middelfijn gemalen meel, geschikt voor gemengd brood en hartig gebak. / Type: 1050
Volkorenmeel: grof gemalen, geschikt voor donker brood. / Type: 1600

De type nummers zijn van Duitsland. En heb ze ook nog voor roggemeel.

Barramundi

Berichten: 1898
Geregistreerd: 31-07-08
Woonplaats: The Sunshine State (AUS)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-20 00:36

Zijn die nummer aanduidingen van meel internationaal of alleen Europees?

Die vlechtbroden die voorbij komen, prachtig ziet dat eruit!!

Het eindresultaat
No knead Bread wat ongeveer 17 uur gerezen heeft, gewoon op het aanrecht en gebakken in een Dutch oven:
Afbeelding

Iets platter dan de vorige keer, ik vond het deeg ook vrij slap. Het was een heel geworstel om dat in de pan te krijgen omdat het haast onmogelijk was er een bal van te maken (het was meer een flats :') )

Smaak is prima. Mijn man kwam z’n bed uit door de geur en zit nu al aan zijn tweede plak brood (normaal bestaat zijn ontbijt uit koffie en een peuk), goedgekeurd :))

Dorien66

Berichten: 1885
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-20 10:11

Mijn eerste No knead is nu een half uurtje uit de oven.... en ik denk mislukt -O-

Ik had 2/3 bloem en 1/3 kulmbacher gebruikt en ik vermoed dat er door de leverancier toch al wat zout gemengd is door de kulmbacher. Gevolg: verhoudingsgewijs teveel zout en dus een achterblijvende rijs. Hij voelt niet gaar, ondanks dat ik hem al 20 min langer in de oven heb laten staan.
Volgende keer doe ik toch maar eerst alleen met bloem, strak volgens het recept, dan kan ik van daaruit verder gaan experimenteren.

Afbeelding

Veriye

Berichten: 2706
Geregistreerd: 28-04-14
Woonplaats: Eerbeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-20 10:52

Wat is Kulmbacher? Ik ken alleen de duitse brouwerij Kulmbacher :+

Hier nu trouwens een soort casino brood in de oven. Ben benieuwd.

lianne304

Berichten: 1053
Geregistreerd: 09-09-12
Woonplaats: kootstertille

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-20 10:56

Mijn aller eerste brood no-knead brood hopelijk lukt het!

Dorien66

Berichten: 1885
Geregistreerd: 06-09-04
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-20 11:04

Veriye schreef:
Wat is Kulmbacher? Ik ken alleen de duitse brouwerij Kulmbacher :+

Hier nu trouwens een soort casino brood in de oven. Ben benieuwd.

Kulmbacher is een meergranenmeel dat wij bij onze lokale bakker kopen.

Net het brood aangesneden, het is onvoldoende gerezen en onvoldoende gaar. Kijk maar naar het broodmes. De korst gaat wel, maar is niet knapperig. Helaas... Deze week maar gauw een nieuwe poging wagen.

Afbeelding

Veriye

Berichten: 2706
Geregistreerd: 28-04-14
Woonplaats: Eerbeek

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-20 11:07

Ohja, inderdaad niet helemaal klaar dan.

Hier gaat ook het een en andere fout. Maar zodoende leert men. Ben nu ook vergeten het brood nog in te snijden voor het de oven ingaat. Dus je, wij zullen zien hoe die eruit komt. :+

LieveLoes

Berichten: 1708
Geregistreerd: 09-07-12
Woonplaats: Brabant omgeving Oss

Re: Je eigen brood bakken; wel of geen broodbakmachine?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-04-20 11:11

Wat is het nut van het insnijden?