ullaatje schreef:Jolien jij had toch het recht van die 123 BC?
Zou je dat nog eens neer willen zetten?
Natuurlijk 
Ik heb het recept van deleukstetaarten.nl .
Komtie:
Dit wordt ook wel botercrème met eiwitschuim, swiss meringue botercrème of 1-2-3 botercrème genoemd. Dit laatste is een goede naam, want het is makkelijk en het staat voor de verhouding van de ingrediënten.
Voor een taart van 25 cm: (Ik heb hier genoeg aan om een taart van 23 cm tweemaal te voorzien van een dijkje, een deel te gebruiken voor een laag pepernotenvulling en het afsmeren. Ik houd dan niets over dus dit is wel krap aan.
Ingrediënten:
140 gram eiwitten of 20 gram eiwitpoeder vermengen met 120 gram water
280 gram kristalsuiker
280 gram roomboter* (of 420 gram voor de 1-2-3 verhouding) op kamer temperatuur en in stukjes.
* op erg warme dagen is het verstandig een gedeelte van de roomboter door margarine of kokosvet te vervangen (maximaal de helft). Dit zorgt voor meer stabiliteit van je crème.
Voor wat betreft de hoeveelheid boter: ik voeg altijd eerst 280 gram toe en blijf dan net zolang toevoegen tot ik vind dat hij goed is. Dus tussendoor af en toe eventjes checken op stevigheid en smaak.
Werkwijze:
Neem een kom die op een pan heet water past. Handig is de kom van je mixer als die hittebestendig is. Doe de eiwitten en de suiker in een kom en klop ze goed door elkaar. Zet de kom boven de pan met kokend water; dit wordt ook wel au bain marie genoemd. Blijf nu voortdurend kloppen totdat de suiker gesmolten is en het mengsel goed heet is. Haal de kom uit de pan en mix op hoge snelheid totdat het mengsel stijve witte pieken maakt. Dit duurt zo'n 10 minuten. Zet nu de mixer op een lage stand en doe de boter er stukje voor stukje erbij, terwijl je blijft mixen.
Als alle boter opgenomen is, zet je de mixer op een hogere stand en klop je de crème totdat hij er luchtig uitziet.
(Ik mix de boel altijd standaard nog 10 minuten zodra alle boter is toegevoegd.)
Voeg eventuele smaakmakers toe, meng goed met een spatel en schraap langs de randen van de kom. Mix de crème nogmaals een minuutje goed door. De crème ziet er nu mooi glad en luchtig uit en voelt zijdezacht aan.
De meringue botercrème is een week te bewaren in de koelkast. In de vriezer 3 maanden houdbaar.