Je eigen brood bakken.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
JudithO

Berichten: 7478
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-25 08:42

Ziet er goed uit! Welk meel heb je daarvoor gebruikt, T65?

Ik heb gisteren weer 30 kaiserbroodjes gebakken, geen foto gemaakt. Maar boy die blijven echt wel een van mijn favorieten hoor!

JudithO

Berichten: 7478
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-25 12:57

Toch nog een foto kunnen maken:
Afbeelding

Prairy

Berichten: 10264
Geregistreerd: 28-12-03

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-25 13:13

Mooi!

pmarena

Berichten: 51714
Geregistreerd: 09-02-02

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-25 09:44

Wat een schattige broodjes +:)+

naranja1
Blogger
Berichten: 1063
Geregistreerd: 10-05-18

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-25 13:09

Mooi!

Lughnassadh

Berichten: 2096
Geregistreerd: 11-08-12

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-25 13:36

Mooi geworden Judith.

Marije_jiplover

Berichten: 26461
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-25 15:36

Afbeelding
Mijn man is de laatste tijd van de rustieke Franse broodjes.
Ze zijn echt super lekker!
En doordat het voorbereidende werk in de middag gedaan kan worden en het deeg daarna een nacht in de koelkast gaat, heb je 's morgens bij het ontbijt relatief weinig tijd nodig (oven met steen moet even goed heet worden, daarna in 25 minuten heerlijke broodjes).

naranja1
Blogger
Berichten: 1063
Geregistreerd: 10-05-18

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-25 12:10

Jeerlijk verse brood in de ochte d

Marije_jiplover

Berichten: 26461
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-25 09:03

Afbeelding
Afbeelding

Van de week weer een heerlijk volkoren broodje gebakken.
Heb nu eindelijk een fijne vorm die past bij de hoeveelheid deeg die mijn KitchenAid goed aan kan.

Heb volgens mij nog nooit zulke mooie luchtige boterhammen gebakken als deze keer.

De smaak is ook echt heerlijk.

Lughnassadh

Berichten: 2096
Geregistreerd: 11-08-12

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-25 09:46

Mooi!! Welke vorm heb je gebruikt?

Marije_jiplover

Berichten: 26461
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-25 10:53

Uhm... eentje die mijn man in de plaatselijke kookwinkel heeft gevonden...Afbeelding

Deze die is van zyliss.

10 cm hoog, 20 lang, 12 breed.

En mijn deeg is op basis van 400 gram volkoren meel, 8 gram mout, ongeveer 350 ml vocht (2/3 water, 1/3 melk), klontje boter, zout en gist.

Lughnassadh

Berichten: 2096
Geregistreerd: 11-08-12

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-25 11:17

Thanks, weet ik genoeg!

Ik zal straks even foto's plaatsen van mijn broodbaksels van afgelopen week. Daar heb ik nog geen tijd voor gehad.

Marije_jiplover

Berichten: 26461
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-04-25 11:22

Ik heb woensdag ook amandelspijs gemaakt, morgen bak ik een stol (maar dan zonder gele kleur, dus geen echte paasstol) voor de Pasen.

Las net op Facebook dat onze bakker van de week gevallen is en zijn heup heeft gebroken en dat onze bakkerswinkel dus tot nader orde gesloten is.

Ik moet dus de komende tijd zelf regelmatig volkoren brood bakken voor mee naar het werk, want we hebben nog maar een klein halfje van de bakker in de vriezer liggen.
En brood van andere bakkers in de omgeving is lang zo lekker niet en mijn eigen volkoren brood wel.

Dus blij toe dat ik mezelf van de week weer in de bakstand heb gekregen, dan kan ik de komende periode gewoon vooruit...


Hoop voor de beste man dat hij goed hersteld, hij is al op leeftijd, ik gun hem niet op deze manier een verplicht pensioen...

Granoek

Berichten: 10751
Geregistreerd: 26-11-13

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-25 12:05

Hey! Ik wil graag komen volgen maar bak eigenlijk uitsluitend zuurdesem. Is dat oké of is daar een apart topic over? Ik kan het niet meteen vinden :)

JudithO

Berichten: 7478
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-25 12:09

Natuurlijk, welkom! Er zijn ook genoeg desembakkers hier :j

Granoek

Berichten: 10751
Geregistreerd: 26-11-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-25 12:20

Ik ben ondertussen even gaan zoeken inderdaad en zag eentje met amandelspijs langskomen, die heb ik gelijk op mijn to-do list gezet!

Overigens als er Limburgers zijn die wat starter willen hebben, mijn Bread Sheeran is super actief en kan best was baby’s missen!

Ik zal even wat foto’s delen van zijn nageslacht;
Met speculooskruiden

Afbeelding

Abrikozenjam en witte chocolade druppels

Afbeelding

Bosbessen en cream cheese, daarachter suikerbrood

Afbeelding

Een normale en poging tot konijn

Afbeelding

Deze dinner rolls waren echt MEGA lekker

Afbeelding

Discard pretzels
Afbeelding


Het suikerbrood en die met abrikozenjam zijn favoriet tot nu toe!

Marcella

Berichten: 40404
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-25 12:48

Welkom iedereen bakt wat die zelf fijn vindt. ;)

Prairy

Berichten: 10264
Geregistreerd: 28-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-25 13:38

Granoek schreef:
Overigens als er Limburgers zijn die wat starter willen hebben, mijn Bread Sheeran is super actief en kan best was baby’s missen!

Waar in Limburg? En kan ik daar misschien een kleine workshop bij krijgen? O:)

Ik zit er al zo lang tegenaan te hikken maar ik durf gewoon niet te beginnen :=

naranja1
Blogger
Berichten: 1063
Geregistreerd: 10-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-25 14:00

Citaat:
Waar in Limburg? En kan ik daar misschien een kleine workshop bij krijgen? O:)

Ik zit er al zo lang tegenaan te hikken maar ik durf gewoon niet te beginnen :=


haha gewoon beginnen! En niet ervanuit gaan dat je eerste brood direct al de looks heeft. en veel geduld hebben. dan komt het wel. met desem bakken moet je sws geduld hebben

Granoek

Berichten: 10751
Geregistreerd: 26-11-13

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-25 15:31

Ik wil helpen met tekst en uitleg maar ik maak dit meestal tijdens werk (ik werk horeca keuken) en heb daar buiten zo weinig tijd dat is een workshop niet kan garanderen haha. Heb ook nog geen deftige keuken thuis tot ons nieuwe huis klaar is.

Belgisch Limburg net over de grens met Ittervoort/stramproy. Daar tussenin.

Ik heb wel een keer filmpjes gemaakt voor een kennis van alle stappen, dat kan ik ook nog wel privé sturen maar ik ben heel awkward hahaha

Ceetje_bokt
Berichten: 5608
Geregistreerd: 01-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-25 15:45

Prairy schreef:
Ik zit er al zo lang tegenaan te hikken maar ik durf gewoon niet te beginnen :=

Gewoon doen! Er zijn 330.000 manieren om een desembrood te bakken. Hieronder een voorbeeld van een heel weinig bewerkelijke manier.

Afbeelding

Ik was een week op vakantie en mijn starter heeft een feestje gevierd in de koelkast _O- ik gebruik biologisch roggemeel als voeding.

Afbeelding

foxy80

Berichten: 8876
Geregistreerd: 09-07-06
Woonplaats: mijn dorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-25 13:17

Ik word hongerig van dit topic :~

Na verhuis blijkt onze broodbakmachine overleden.
Kneed niet meer goed.
Nu liet mijn man opgelucht verstaan toch al geen fan te zijn, hij vond het brood niet lekker.
Ik wil echter toch zelf mijn brood kunnen bakken, de warme bakker is altijd dicht of uitverkocht.

Wat raden jullie aan?
- andere broodbakmachine? Ik lees hier vooral dat de smaak toch niet je dat is + dat onhandige gat in de bodem. Maar zo kan je wel met minimale input 's nachts bakken
- zelf maken van scratch - maar dat is nogal belastend voor de polsen of zie ik dat verkeerd?
- kneden met een keukenmachine - maar welke? Ik heb er nog nooit 1 gehad. Kenwood? Kitchen aid? Ander merk? - afbakken in de oven - dat kan natuurlijk niet 's nachts en hoe lang duurt dat wel niet?

Ik heb echt geen flauw idee waar te beginnen. Zuurdesem vind ik wel niet lekker, en goochelen met starters lijkt me te veel gedoe. Zelf bloem kopen en mengen vind ik dan weer wel tof, of zijn de kant-en-klare mixen toch ook even goed?

Ik zie het even niet meer.

tamary

Berichten: 30388
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-25 13:33

No-knead brood fan hier. Wat steviger (al gebruik ik ook 100% speltmeel, dus minder fluf gluten), maar simpel qua kneden (niet) en zo in de oven.

Basisrecept :
tamary schreef:
Gist uit een pondspak van de welkoop (Bruggeman), gewoon gejodeerd zout uit de supermarkt en volkoren speltmeel van AH. Gist zit in een klein potje, rest in de vriezer trouwens.
Activeren, etc. doe ik niet. Basisbrood is 2 cups meel, 1/4 tl droge gist, 1/2 tl zout, 1 cup kraanwater. Droge ingredienten mengen, water er bij en mengen met spatel tot het een "bal" is en afgedekt 8-12 uur laten rusten/rijzen bovenin het keukenkastje. Dan vormen met spatel, 30 min. later oven + schaal met deksel voorverwarmen op heet (230 kan mijn oven max), na 30min schaal pakken, wat meel er in strooien, deeg er in en 45min met laatste 15 zonder deksel. Op rooster leggen om af te koelen.

Kom voor het rijzen is trouwens kunststof, glas kan ook metaal niet.

Thats_Me

Berichten: 11166
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: N-Limburg

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-25 14:23

Wat leuk een broodtopic. Ik ben sinds februari bezig met het opstarten van een zuurdesemstarter. Poging 1 mislukte en sinds maart met starter 2 bezig.

Inmiddels heb ik al twee keer een brood gebakken. Dit is het tweede brood.

Afbeelding


Afbeelding

Wieke

Berichten: 1804
Geregistreerd: 16-08-10
Woonplaats: Lemelerveld

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-25 15:52

Prachtige broden komen weer voorbij!

Ik heb inmiddels mislukte starter 2 ook weer weggegooid.
Ben telkens een maand bezig met netjes elke dag zelfde tijd voeden.
1 deel desem, 1 deel water, 1 deel bio tarwebloem.

Maar telkens begint het onwijs te stinken naar aceton. Als ik stug door blijf voeden elke dag, wordt dit niet beter. Hij komt ook nooit tot leven.

Heb ook al eens 0,5 deel met 1 deel water en 1 deel bloem geprobeerd, ook niet de oplossing.