Je eigen brood bakken.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Akecheta

Berichten: 7629
Geregistreerd: 05-12-09
Woonplaats: in 't midden van 't land

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-25 21:29

Kaula schreef:
@ Akecheta wat is klein? Bak nooit hele grote broden, al heb ik wel een ‘gewone’ oven.


Mijn oven is 30 cm diep, 26 cm hoog en 33 breed (de binnenmaten).

Akecheta

Berichten: 7629
Geregistreerd: 05-12-09
Woonplaats: in 't midden van 't land

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-25 21:35

Iris82 schreef:
Akecheta schreef:

Hoi Akecheta, wat leuk dat je ook een beetje aangestoken bent! De afmeting hoeft niet een probleem te zijn, maar kun de oven wel warm genoeg? Om brood te bakken zal je oven toch minimaal 225 tot 250 graden warm moeten worden.

Ik ben een enorme chaoot en ik heb mijn leven en bakpraktijken zo ingericht dat mijn zuurdesemrecept zoveel mogelijk hands-off is en mn starter overleefd werkelijk alles. Dus mocht je denken te willen beginnen dan wil ik absoluut wel met je van gedachten wisselen.


Bij mij net als bij Marcella, mijn brood verbrand snel als ik te warm stook. Oventje kan tot 240, maar heb gemerkt dat bij 180 graden het nog te heet kan worden. Ik zal ook eens proberen nog wat lager te gaan in temperatuur en dan wat langer in de oven.

Iris82, ik zet mijn starter tussen de bakbeurten in, in de koelkast. Doe jij dat ook? Na een paar dagen koelkast moet ik opnieuw gaan voeden, anders gaat de starter dood, terwijl volgens de begeleiding die ik bij de starter kreeg, deze 2 weken in de koelkast houdbaar zou moeten zijn.
Dank voor je aanbod. Altijd in voor tips.

Prachtig brood Kaula!
JudithO, jouw kaiserbroodjes zien er verrukkelijk uit!

Marije_jiplover

Berichten: 26498
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-25 21:49

Bij mijn broodbakcursus was het advies dat als je bovenkant snel verbrand, een vel aluminiumfolie over je brood heen leggen na 10 minuten ofzo.
Zij had in haar grote oven dat dit bij de broden op het bovenste rooster sneller gebeurde.

Misschien ook nog een tip voor mensen bij wie dit een probleem is?

En we leerden van haar ook altijd de kerntemperatuur te meten, bij 95°C was je brood gaar.

Marcella

Berichten: 40745
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-25 21:56

Vandaag scones gebakken in de nieuwe combimagnetron met programma. Recept stond bij het programma in het boekje.

Is heerlijk geworden en super makkelijk om even snel te maken.

naranja1
Blogger
Berichten: 1082
Geregistreerd: 10-05-18

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-25 23:00

crackers van discardAfbeelding

Akecheta

Berichten: 7629
Geregistreerd: 05-12-09
Woonplaats: in 't midden van 't land

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-25 23:37

Dank voor de tip Marije_jiplover

naranja1
Blogger
Berichten: 1082
Geregistreerd: 10-05-18

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-25 01:39

Weet iemand wat te doen bij deeg dat plakkering blijft? Ik krijg geen goede s&f daardoor en mn brood blijft zo plat

JudithO

Berichten: 7484
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-25 11:30

Welk recept gebruik je precies? Het klinkt alsof je deeg gewoon te nat is.

Iris82

Berichten: 40343
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-25 12:03

naranja1 schreef:
Weet iemand wat te doen bij deeg dat plakkering blijft? Ik krijg geen goede s&f daardoor en mn brood blijft zo plat


Wat is je recept? Het water percentage moet als je begint met zuurdesem 60 tot 65% zijn. Dat is 300 /325 gram water op 500 gram brood.

Daarnaast: als ik klaar ben met kneden dan doe ik het deeg in een nieuwe schone beslagkom die ik ruim ingevet heb met olijfolie. Daar draai ik het deeg een paar keer in rond en daardoor vormt het een laagje op het deeg waardoor het minder plakkerig is.

Dan voor de s+f maak ik mn hand goed nat.

Iris82

Berichten: 40343
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-25 12:03

/3 is dit een paard?

Ik bedoelde 300 tot 325 gram water. :')

naranja1
Blogger
Berichten: 1082
Geregistreerd: 10-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-25 15:22

Iris82 schreef:
naranja1 schreef:
Weet iemand wat te doen bij deeg dat plakkering blijft? Ik krijg geen goede s&f daardoor en mn brood blijft zo plat


Wat is je recept? Het water percentage moet als je begint met zuurdesem 60 tot 65% zijn. Dat is 300 /325 gram water op 500 gram brood.

Daarnaast: als ik klaar ben met kneden dan doe ik het deeg in een nieuwe schone beslagkom die ik ruim ingevet heb met olijfolie. Daar draai ik het deeg een paar keer in rond en daardoor vormt het een laagje op het deeg waardoor het minder plakkerig is.

Dan voor de s+f maak ik mn hand goed nat.


Ik snap die procenten nooit zo. Dyscalculie. Hierbij het recept.

100 gram actieve desem
200 gram water
200 gram spelt
100 gram tarwebloem
6 gram zout

JudithO

Berichten: 7484
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-25 12:12

Ik laat dat even aan de zuurdesemexperts over, ik bak zelf alleen gistbrood. In de toekomst wil ik ook zuurdesem oppakken.

Marcella

Berichten: 40745
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-25 12:14

Hou het ook bij gist brood.

Marije_jiplover

Berichten: 26498
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-25 12:21

Ik ben een broodbakleek, wat betekent de afkorting s+f?
Heb gegoogled in relatie tot broodbakken, maar ik kom er niet uit?

JudithO

Berichten: 7484
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-25 12:26

Stretch and fold, dat gebruik je alleen bij het bakken van desembroden.

Marije_jiplover

Berichten: 26498
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-25 12:45

Ah, vandaar, ik zit ook (nog?) in de gistbroodfase, vandaar dat ik het niet ken.

naranja1
Blogger
Berichten: 1082
Geregistreerd: 10-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-25 20:39

Marije_jiplover schreef:
Ah, vandaar, ik zit ook (nog?) in de gistbroodfase, vandaar dat ik het niet ken.

Oh grappig. Ik gebruok het ook bij gistenbroden ipv kneden

Marije_jiplover

Berichten: 26498
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-25 20:55

Ik laat mijn keukenmachine kneden :D

Ik doe bij mijn vloerbroden na de eerste rijs, voor het opbollen, wel iets wat lijkt op wat ik me voorstel bij de betekenis van stretch and fold.
Soort van platdrukken en een "hoek" eruit trekken en terugvouwen en dat dan in een soort rondje.
Daarna draai ik het deeg om, bol het losjes op en laat het 20 minuten liggen.
Daarna bol ik het goed strak op en leg het weer op de kop in het rijsmandje.

Marcella

Berichten: 40745
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-25 21:52

Laat de broodbakmachine al het werk doen. Enige wat ik doe is alles over doen in een schaal in de oven.

Eik
Berichten: 243
Geregistreerd: 13-08-24

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-25 09:01

Ik laat ook de machine het kneden doen. Daarna overgooien in mn bakblik en de oven in.

Ik heb een te hoog aanrecht, of ik ben te klein kan ook... waardoor het met de hand kneden teveel rug en nekklachten geeft.

axel_1997

Berichten: 2142
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-25 17:44

Ik heb zondag voor het eerst sinds tijden ook weer eens een brood gebakken.
Ik had bezoek in huis en zij had nog nooit brood gebakken. Dus vandaar.
Het is een mooi en lekker gistbrood geworden. Maar ik moet toch maar weer eens op zoek naar een nieuwe desemstarter.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

BigOne
Berichten: 41493
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-25 18:09

Dat ziet er uit als lekker brood. Heb je het recept voor mij?

JudithO

Berichten: 7484
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-25 18:28

Dat ziet er goed uit axel!

Hier weer een batch hamburgerbroodjes gebakken.
Afbeelding

Ceetje_bokt
Berichten: 5623
Geregistreerd: 01-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-25 18:40

Eik schreef:
Ik laat ook de machine het kneden doen. Daarna overgooien in mn bakblik en de oven in.

Ik heb een te hoog aanrecht, of ik ben te klein kan ook... waardoor het met de hand kneden teveel rug en nekklachten geeft.

Kan je niet je bak in de gootsteen zetten?

Ik had vandaag ook weer eindelijk weer gebakken, nadat m’n oven was overleden. Ik durfde het toch niet aan in de nieuwe airfryer met stoom. Vriend to the rescue en heeft de oven gerepareerd. Mijn deeg blijft vreemd genoeg erg plakkerig en ik kreeg m niet opgebold. Blijkbaar toch veel goed gekomen in de 48 uur in de koelkast, want is erg smaakvol en ook luchtig voor een brood met veel volkorenmeel.
Afbeelding


Afbeelding

Lughnassadh

Berichten: 2132
Geregistreerd: 11-08-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-25 22:08

Mag ik hier ook mee komen kletsen :) ?

Ik heb jaren terug zelf brood gebakken. Toen door omstandigheden jarenlang gestopt en sinds een paar weken :D weer de ruimte (figuurlijk) en de zin om te bakken. En ik kan er nu echt weer van genieten! Sinds een aantal weken heb ik ook een rijskastje en daar ben ik superblij mee! Wat maakt dat een verschil voor je deeg. Ik heb dan ook absoluut geen spijt van de aankoop :D .
Ondertussen ben ik je ook aan het verdiepen in zuurdesem. Want ook daar wil ik weer mee gaan werken.

Afgelopen weekend maakte ik pita’s.
Afbeelding

En vanmiddag hartige broodjes met tapenade, rauwe ham, Parmezaanse kaas en rucola.

Afbeelding

Afbeelding

Ik bak overigens niet alleen brood maar ook taart, cake en koekjes. Alleen horen die niet in dit topic ;) .