Je eigen brood bakken.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Bienotje

Berichten: 11132
Geregistreerd: 09-09-04

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-24 19:08

Heeft je ninja steam bread functie? Water onderin, brood na het rijzen in het grill/ stoommandje met bakpapier en gewoon proberen. Temperatuur zou ik wel om te beginnen 20gr lager doen dan normaal e paar keer tussendoor kijken of het niet te hard gaat.

Marcella

Berichten: 40745
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-24 20:46

Airfryer kan harder gaan dan gewone oven door de beperkte ruimte.

Ceetje_bokt
Berichten: 5623
Geregistreerd: 01-05-07

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-24 21:38

Geen steam bread functie, wel een bakfunctie ipv airfryer. Dan moet de temperatuur 10 graden lager. Het is inderdaad de mogelijkheid om stoom te creëeren die me doet twijfelen. Ik kan er ook geen mandje, het is echt een heel ander apparaat dan de Philips die we eerst hadden.

MarliesV

Berichten: 16056
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-24 22:53

Iris82 schreef:
Mijn braadpan heeft ook zeer zeer zwaar te lijden onder mn bak avonturen. In mijn geval heb ik m helemaal schoon geschrobd en gebruik ik m enkel met een siliconen bakmat en verder niet voor andere gerechten.

Nou de pan piept en kraakt en lijkt te roesten ofzo? Geen idee wat er aan de hand is. Ik was juist weer van plan om te gaan oliën om te kijken of dat het oploste maar zo te lezen bij Renee was dat ook niet de oplossing. :/

[ Afbeelding ]



Waarmee heb je gescrobt? Gietijzer mag je alleen met water schoon maken en verder is dit aan te raden ipv olie als je gietijzer wilt beschermen


Afbeelding

naranja1
Blogger
Berichten: 1082
Geregistreerd: 10-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-24 21:53

Dit mormel heeft zojuist mn desemstarter kapot gegooit:(nu kijkt hij mij zo aan
Afbeelding

Albertina71

Berichten: 898
Geregistreerd: 09-01-14
Woonplaats: Bunschoten

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-24 22:16

Hahaha, daar kun je toch niet boos op blijven? :D
Maar wel zonde van je werk!

Marije_jiplover

Berichten: 26498
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-24 22:36

Afbeelding

Voor het eerst zelf een kerst stol gebakken.

Op het oog goed gelukt.
Woensdagmorgen weten we of die ook smaakt!

Ai, dat is wel erg balen van je desem starter!

Ik had ook nog een volkoren brood, maar ik deed iets stoms en toen was de oven kennelijk uitgegaan, dus brood totaal niet gaar, alleen stom doorgerezen.
Helaas pindakaas, volgende keer beter.

Ceetje_bokt
Berichten: 5623
Geregistreerd: 01-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-24 07:26

naranja1 schreef:
Dit mormel heeft zojuist mn desemstarter kapot gegooit:(nu kijkt hij mij zo aan
[ Afbeelding ]

Enkeltje asiel! ( :n ) Ik weet niet waar je woont, maar je mag bij mij wel een klont starter komen halen hoor.

JudithO

Berichten: 7484
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-12-24 13:10

Knoflookbroodjes!
Afbeelding

Marije_jiplover

Berichten: 26498
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-12-24 14:56

Marije_jiplover schreef:
[ Afbeelding ]

Voor het eerst zelf een kerst stol gebakken.

Op het oog goed gelukt.
Woensdagmorgen weten we of die ook smaakt!


Afbeelding


Ik ben tevreden!

naranja1
Blogger
Berichten: 1082
Geregistreerd: 10-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-12-24 22:56

Citaat:
Enkeltje asiel! ( :n ) Ik weet niet waar je woont, maar je mag bij mij wel een klont starter komen halen hoor.



Wat lief! Ik woon rondom zwolle
Laatst bijgewerkt door naranja1 op 25-12-24 22:57, in het totaal 1 keer bewerkt

naranja1
Blogger
Berichten: 1082
Geregistreerd: 10-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-12-24 22:57

Citaat:

[ Afbeelding ]


Ik ben tevreden!


Ziet er lekker uit!

naranja1
Blogger
Berichten: 1082
Geregistreerd: 10-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-12-24 22:58

JudithO schreef:
Knoflookbroodjes!
[ Afbeelding ]


Heb je een recept?

Ceetje_bokt
Berichten: 5623
Geregistreerd: 01-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-24 08:00

naranja1 schreef:
Citaat:
Enkeltje asiel! ( :n ) Ik weet niet waar je woont, maar je mag bij mij wel een klont starter komen halen hoor.



Wat lief! Ik woon rondom zwolle

Dan ben je nog steeds welkom, maar ik woon in west Brabant. Dus dat lijkt me geen optie.

JudithO

Berichten: 7484
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-24 10:40

naranja1 schreef:
JudithO schreef:
Knoflookbroodjes!
[ Afbeelding ]


Heb je een recept?


Zeker :j

Voor 24 broodjes:

800 g tarwebloem
200 g semolina
36 g verse gist
600 ml lauw water
18 g zout
30 g olijfolie

Dat kneden tot je een mooi deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken.
Het deeg verdelen over 2 kommen, die je licht invet met zonnebloemolie. Elke deegbal er snel in rondrollen zodat alle kanten bedekt zijn met een beetje olie (voorkomt vastplakken aan de kom).
1e rijs ong 60 minuten.

Vet het werkvlak in met een beetje zonnebloemolie. Stort een deegbal erop. Duw alle lucht uit het deeg en verdeel het in 12 stukken. Bol elk stukje op en laat het onder vershoudfolie ong. 15 min. liggen. Herhaal dit voor de 2e deegbal.

Dan tijd om de broodjes te vormen, dit doe je op dezelfde wijze als dat je kaiserbroodjes vormt. Google kan je het waarschijnlijk beter uitleggen dan ik, in gesproken tekst is het nogal lastig :D

Leg de broodjes per 12 op een bakplaat (met bakpapier) en bedek deze met een theedoek. Laat nog eens 50-60 min. rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Plaats de broodjes in de oven voor 15 minuten.

Smelt intussen 50g roomboter in een pannetje. Pers er 2 teentjes knoflook doorheen en voeg een flinke snuf Italiaanse kruiden of oregano toe. Bestrijk de broodjes royaal met dit mengsel.

Iets laten afkoelen, en aanvalleeeeeeen!!
Altijd een succes hier :j

Sylver

Berichten: 219
Geregistreerd: 21-02-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-24 10:59

Hoi allemaal, leuk om hier inspiratie op te doen! Ik ben ook aan het oefenen met brood bakken. Voor kerst heb ik kleine stolletjes gemaakt. Tijdens het bakken zijn ze een beetje opengevouwen maar ze smaken heerlijk!

Afbeelding

Akecheta

Berichten: 7629
Geregistreerd: 05-12-09
Woonplaats: in 't midden van 't land

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-24 21:29

Wat een leuk topic. Ik ga me eens helemaal inlezen in de tips mbt het bakken van zuurdesembrood. Met een kleine oven waar geen grotere pan kan dan 16 cm doorsnede en enige onhandigheid in het in leven houden van mijn starters, hoop ik te leren van mede zuurdesembakkers.
Ik ben nog niet bijgelezen, maar toch al wel benieuwd of iemand ervaring heeft met kleine zuurdesembroden bakken? Zijn er specifieke dingen waar ik dan op moet letten?

naranja1
Blogger
Berichten: 1082
Geregistreerd: 10-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-24 15:00

Citaat:
Dan ben je nog steeds welkom, maar ik woon in west Brabant. Dus dat lijkt me geen optie.


Haha beetje ver. Maar iig heel erg bedankt voor je aanbod <3

Iris82

Berichten: 40343
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-24 15:20

Akecheta schreef:
Wat een leuk topic. Ik ga me eens helemaal inlezen in de tips mbt het bakken van zuurdesembrood. Met een kleine oven waar geen grotere pan kan dan 16 cm doorsnede en enige onhandigheid in het in leven houden van mijn starters, hoop ik te leren van mede zuurdesembakkers.
Ik ben nog niet bijgelezen, maar toch al wel benieuwd of iemand ervaring heeft met kleine zuurdesembroden bakken? Zijn er specifieke dingen waar ik dan op moet letten?


Hoi Akecheta, wat leuk dat je ook een beetje aangestoken bent! De afmeting hoeft niet een probleem te zijn, maar kun de oven wel warm genoeg? Om brood te bakken zal je oven toch minimaal 225 tot 250 graden warm moeten worden.

Ik ben een enorme chaoot en ik heb mijn leven en bakpraktijken zo ingericht dat mijn zuurdesemrecept zoveel mogelijk hands-off is en mn starter overleefd werkelijk alles. Dus mocht je denken te willen beginnen dan wil ik absoluut wel met je van gedachten wisselen.

Marcella

Berichten: 40745
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-24 18:32

Okay en ik bakte mijn brood in de kleine oven altijd 150 graden en 50 minuten. Warmer dan was de bovenkant zwart. :=

Iris82

Berichten: 40343
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-24 18:34

Dat zal komen omdat je brood toen te dicht bij het warmte-element zat. :) Fijn dat je een workaround had gevonden.

Marcella

Berichten: 40745
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-12-24 18:36

Was een klein oventje dat wel weer, maar wel altijd gaar van binnen.

JudithO

Berichten: 7484
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-24 13:34

Ik bak nooit warmer dan 220 graden :)
Het ligt eraan wat voor brood je bakt en wat voor oven je gebruikt.

Net kaiserbroodjes gebakken:
Afbeelding

Marcella

Berichten: 40745
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-24 17:31

En per oven kan het verschillen.

Kaula

Berichten: 2695
Geregistreerd: 22-09-09
Woonplaats: Aan het einde van de wereld

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-12-24 18:39

Vandaag met een ander recept dit zuurdesembrood gemaakt. Ben heel benieuwd hoe de binnenkant er uit ziet.
Afbeelding

@ Akecheta wat is klein? Bak nooit hele grote broden, al heb ik wel een ‘gewone’ oven.