de eetbare tuin vervolg

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Marcella

Berichten: 40781
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 05:03

Welkom.

Chubby

Berichten: 14090
Geregistreerd: 17-06-03
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 08:21

Welkom Mavelle!

Ik ben andijvie aan het rooien omdat ze doorschieten. Gisteren zelf 2 kropjes van gegeten en 2 weggegeven. Nu dus weer wat vakken vrij. Ik zag dat kool nog laat geplant kan worden, en rode kool is mijn lievelings ;) Is dat wat voor in een moestuinbak?

chamion
Huisheks

Berichten: 3718
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 09:18

Kan prima, maar wel goed beschermen tegen slakken. Ik zaai ze hier puur zodat ik minder slakken heb op de rest van mijn planten....

Chubby

Berichten: 14090
Geregistreerd: 17-06-03
Woonplaats: Roosendaal

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 10:24

Oh echt. Slakken hebben bij mij de bakken nog niet gevonden, wil ze niet op het idee brengen.

chamion
Huisheks

Berichten: 3718
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 11:46

Ik werk met kolen op de volle grond ;) dat is denk ik het verschil.

SETEFURII
Berichten: 3257
Geregistreerd: 06-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 12:29

Chubby schreef:
De kroppen zijn nog niet erg doorgeschoten, heb geproefd en durf het wel aan :9

Intussen maak ik ook vlierbloesemlimonade, de bloemetjes plukte ik vanavond langs onze oprit *D [ [url=m/k0N3To.jpg]Afbeelding[/url] ]

Heb je misschien zin om je recept te delen? O:)

henst schreef:
Mijn aardbeien zijn nu nog maar aan het verschijnen.

Ik denk dat veel afhankelijk is van de soort, hoeveel zon ze krijgen,of ze in een bak staan of in de volle grond en hoeveel zin ze hebben om te groeien :D

chamion schreef:
Ik werk met kolen op de volle grond ;) dat is denk ik het verschil.

Ik ben zo geen kolen mens, maar ik denk er toch aan enkele bloemkool plantjes te zetten. Veruit mijn favoriet! Maar ik ben wel bang voor aantasting, het lijkt me toch wel een hele opdracht om succesvol komen te kweken. :=

Ik heb deze morgend de eerste aardbeien geoogst. En ze waren lekker! :9

chamion
Huisheks

Berichten: 3718
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 12:54

SETEFURII schreef:
chamion schreef:
Ik werk met kolen op de volle grond ;) dat is denk ik het verschil.

Ik ben zo geen kolen mens, maar ik denk er toch aan enkele bloemkool plantjes te zetten. Veruit mijn favoriet! Maar ik ben wel bang voor aantasting, het lijkt me toch wel een hele opdracht om succesvol komen te kweken. :=

Ik heb deze morgend de eerste aardbeien geoogst. En ze waren lekker! :9


Ik koop altijd mijn kool planten bij de intratuin. Dan zijn ze al wat levensvatbaarder. Even ieder plantje in een eigen potje. En als ze dat na een week goed heeft gedaan gaan ze of op de volle grond (9/10 keer) of in een ruime pot.

Marcella

Berichten: 40781
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 12:57

Ik eet morgen spitskool. :P :+

Ik heb rode kool plantjes oorlog (iets teveel gezaaid). :')

Chubby

Berichten: 14090
Geregistreerd: 17-06-03
Woonplaats: Roosendaal

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 14:13

Heeft Intratuin koolplantjes? Ik wil wel rode, spits en bloemkool!

Maar zaadjes is wel veel goedkoper denk ik. Even thuis opkweken en dan naar buiten toch.

Chubby

Berichten: 14090
Geregistreerd: 17-06-03
Woonplaats: Roosendaal

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 14:14

Setefurii; recept van de andijvie of van de limonade?

SETEFURII
Berichten: 3257
Geregistreerd: 06-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 14:31

Chubby schreef:
Setefurii; recept van de andijvie of van de limonade?

Van de limonade, maar van de andijvie mag ook! Ik ken alleen maar andijvie in melksaus. :j

chamion schreef:
Ik koop altijd mijn kool planten bij de intratuin. Dan zijn ze al wat levensvatbaarder. Even ieder plantje in een eigen potje. En als ze dat na een week goed heeft gedaan gaan ze of op de volle grond (9/10 keer) of in een ruime pot.

Dan ga ik het toch eens proberen, wie weet!

8nnemiek

Berichten: 45271
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 14:39

Ik heb gisteren eindelijk de wijn van onze rode druiven gebotteld :D
Afbeelding
Alleen het label moet er nog op.

De grootste gistingsfles van 10 liter vonden we niet lekker, dus die staat nu in de kelder om azijn te worden :Y)
De rest is heerlijk :j
Een paar flessen rosé, een paar druif/kersenwijn, een paar gerijpt op eikenhout en nog een paar nagezoet.

SETEFURII
Berichten: 3257
Geregistreerd: 06-03-06

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 14:44

wauw, prachtig Annemiek!
Wat heerlijk dat je dit zelf hebt kunnen produceren! Hoeveel kg druiven heb je hiervoor nodig gehad?

Kaka

Berichten: 4924
Geregistreerd: 17-10-06
Woonplaats: Camping 4, 2e straat rechts

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 14:54

Gaaf zeg!

Roosje01

Berichten: 11064
Geregistreerd: 26-02-11
Woonplaats: zuid-holland

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 14:56

Gaaf!

8nnemiek

Berichten: 45271
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 14:56

Is inderdaad ontzettend leuk om zelf te maken, en helemaal niet zo moeilijk :D
Eerder heb ik al vlierbloesemwijn, vlierbessenwijn en appelwijn gemaakt, maar afgelopen jaar had ik eindelijk genoeg eigen druiven voor de druivenwijn!

Ik heb ze niet gewogen.. In deze 24 flessen zit in totaal ongeveer 16 liter wijn, dus ik gok dat dat zo'n 20 kilo druiven zijn. Het was in ieder geval een flinke oogst :j

Ik houd niet zo van het gebruik van sulfiet en gelatine enzo wat normaal in de meeste supermarktwijnen zit, dus die van mij heeft lekker lang op de ouderwetse manier mogen klaren, en is dus helemaal puur druivensap met gist en suiker. En dat proef je toch wel vind ik :j

Chubby

Berichten: 14090
Geregistreerd: 17-06-03
Woonplaats: Roosendaal

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 15:17

Wat gaaf! Ik haal dit weekend bij een open dag van een voedselbos 'in de buurt' een paar ranken wijndruiven. Dus ik hou me aanbevolen voor tips over een paar jaar ;)

Meer voedselbossen en dergelijke initiatieven van Velt hebben dit weekend open dag. Misschien ook leuk voor enkelen in dit topic?

Chubby

Berichten: 14090
Geregistreerd: 17-06-03
Woonplaats: Roosendaal

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 15:18

Recept vlierbloesemlimonade:

Siroop van maken! Superlekkere limonade maar dan gezonder (er gaat wel flink suiker in). Supermakkelijk:
-schermen plukken (of knippen, dat is makkelijker), let op dat je frisse schermen vol stuifmeel pakt.
-in emmer gooien, nét onder water, met een paar in stukken gesneden citroenen erbij.
-24 tot 36 uur laten trekken, buiten, met plastic zak over de emmer
-zeven/goed uitknijpen door theedoek (ik doe dat in een andere emmer en giet het sap dan in een pan)
-per liter sap 500 tot 750 gram suiker (afhankelijk van je smaak) en een eetlepel citroenzuur (om te conserveren)
-zachtjes aan de kook brengen (niet laten koken, dan wordt het bitter)
-in goed afsluitbare en goed schoongemaakte flessen gieten
-ondersteboven laten afkoelen, dan trekt het vacuüm en is het lang houdbaar.

Chubby

Berichten: 14090
Geregistreerd: 17-06-03
Woonplaats: Roosendaal

Re: de eetbare tuin vervolg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 15:19

Mijn andijvie maak ik altijd als stamppotje. Aardappeltjes koken en stampen, rauwe andijvie klein snijden, door elkaar mengen, spekblokjes opbakken, als ze klaar zijn de andijviestamp even opbakken in de pan van / met de spekjes.

Marcella

Berichten: 40781
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 15:23

Afbeelding
Lage bonen in de kas.
Afbeelding
Peren en bramen.
Afbeelding
Druiven.
Afbeelding
Afbeelding
Aardappelen.
Afbeelding
Afbeelding
Appeltjes.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Suikererwten.
Afbeelding
Afbeelding
Kool planten oorlog heb iets teveel rode kool. :')
Afbeelding
Bieten en andijvie.

8nnemiek

Berichten: 45271
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 16:19

Chubby schreef:
Wat gaaf! Ik haal dit weekend bij een open dag van een voedselbos 'in de buurt' een paar ranken wijndruiven. Dus ik hou me aanbevolen voor tips over een paar jaar ;)

Wat leuk dat je wat wijnranken krijgt!
Ik haal bijna al mijn informatie en recepten van het blog van wijnmaker Luc. Hij weet er echt enorm veel vanaf en de recepten zijn heel duidelijk.
http://wijnmaker.blogspot.com

Mavelle

Berichten: 4747
Geregistreerd: 30-03-08
Woonplaats: VS

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 16:23

Jeetje wat een enorme moestuin marcella!

Eilinora

Berichten: 12070
Geregistreerd: 23-10-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 16:27

Ik meld me ook!

Zo langzaamaan leer ik van alles van schoonmoeder.

Momenteel hebben we aardappelen,uien,bonen,wortelen,bieten,spinazie,spitskool,sla,aardbeien,rode bes 2 struiken (3de struik eruit gedaan omdat ze ontzettend veel geven).

Snack komkommer en snack paprika,suikermais 21 plantjes

Pruimenboompje,stoofperen boom van ruim 30 jaar oud.

Zal vanavond kijken of ik ook foto's kan maken en plaatsen.

Sjolvir

Berichten: 25383
Geregistreerd: 26-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 16:42

Chubby schreef:
Recept vlierbloesemlimonade:

Siroop van maken! Superlekkere limonade maar dan gezonder (er gaat wel flink suiker in). Supermakkelijk:
-schermen plukken (of knippen, dat is makkelijker), let op dat je frisse schermen vol stuifmeel pakt.
-in emmer gooien, nét onder water, met een paar in stukken gesneden citroenen erbij.
-24 tot 36 uur laten trekken, buiten, met plastic zak over de emmer
-zeven/goed uitknijpen door theedoek (ik doe dat in een andere emmer en giet het sap dan in een pan)
-per liter sap 500 tot 750 gram suiker (afhankelijk van je smaak) en een eetlepel citroenzuur (om te conserveren)
-zachtjes aan de kook brengen (niet laten koken, dan wordt het bitter)
-in goed afsluitbare en goed schoongemaakte flessen gieten
-ondersteboven laten afkoelen, dan trekt het vacuüm en is het lang houdbaar.


Moeder van een vriendin maakte die altijd, zo lekker!! Jummie!!!

Mismaakte aardbeitjes, ach die smaken ook, zag ze hier. Ik heb er weer 1! kunnen plukken die was wel normaal.

Al watermeloentjes wauw! Mijn plantje is nog maar cm groot :+ .

Ik loop geloof ik achter met zaaien en planten bij d emeesten van jullie, nou ja, ik heb wel veel pluksla en zo. Ook lekker.

Adamootje

Berichten: 6429
Geregistreerd: 10-11-10
Woonplaats: Ik woon vlakbij de stad waar dit jaar de Sinterklaasintocht plaatsvond! ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-06-18 16:43

Marcella, jouw moestuin is zo goed geordend en groot! Heel tof.


Ik heb radijsjes! :D Afbeelding