Citaat:
De waarheid over noten, notenpasta en notenmelk
ij juist gebruik zijn noten de beste, volledige bron van eiwit, vetten en mineralen. Gangbare producten als vlees, vis en melk kennen een toenemend aantal nadelen: hormonen, varkenspest, runderziekte, zware metalen, dioxine enzovoorts.
en gezond, eenvoudig, volwaardig en krachtig alternatief zijn de noten. Helaas wordt dit voedsel in de Westerse landen te weinig gebruikt, in tegenstelling tot bij andere volkeren waar het soms wel een basisbestanddeel van de voeding is.
aarom noten (en zaden en pitjes) een gezonde, krachtige bron van eiwit, vetten en andere voedingselementen zijn; hoe we ze moeten eten en wanneer, is te lezen in het onderstaand artikel. Ook de geneeskrachtige eigenschappen komen aan bod.
Gebruik en voedingswaarde
oten in de dop zijn lang en goed te bewaren (beter dan gedopte), vooral in een glazen schaal op een droge plaats. Ze nemen weinig ruimte in en zijn eenvoudig in het gebruik:
men heeft er geen gasfornuis en geen koelkast voor nodig
ze hoeven niet in allerlei kunststoffen toestanden bewaard te worden
ze zijn milieuvriendelijk wat betreft afval
an de voedingswaarde van noten, valt gelijk op dat ze rijk zijn aan de vitaminen B1, B2, B6 en E. Ze hebben verder een hoog gehalte aan de mineralen calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom.
oten zijn een natuurlijk "voedingssupplement" waarvan het lichaam de stoffen accepteert en benut. Ze zijn heel geschikt bij verzwakking, uitputting, zwaar lichamelijk werk en sportprestaties.
erder kenmerken noten zich door het hoge gehalte aan hoogwaardige eiwitten en vetten, de rijkdom aan vezels en de hoge energiewaarde.
erhalve zijn noten niet "zomaar een tussendoortje bij de TV", maar moeten we ze als een volwaardige maaltijd zien, gemakkelijk te combineren met fruit of groente.
Geneeskrachtige eigenschappen
angezien men noten in zijn geheel en rauw kan eten, zijn ze eigenlijk als rauwkost, met de positieve aspecten daarvan, te beschouwen.
ij de diverse noten zijn meerdere opmerkingen te maken:
Amandelen zijn bijzonder geschikt voor lekkerbekken en leverpatiënten: het amandelvet is voor hen lichter verteerbaar dan andere vetten. Door het hoge gehalte aan fosfaten en magnesium zijn ze geschikt als zenuwvoedsel.
Walnoten zijn goed tegen stofwisselingsstoornissen als obstipatie. Ze hebben een krachtige uitwerking op de lever en de darmen.
Cashewnoten zijn goed voor de fijnproevers.
Zaden en pitjes
ok de minder gebruikte, maar even waardevolle zaden en pitjes zijn te gebruiken.
Lijnzaad is goed voor het hele spijsverteringsstelsel door de natuurlijke slijmstoffen die een antiseptische werking hebben en als glijmiddel op de darmwand dienst doen. Echter, niet meer dan een soeplepel bij andere noten of zaden gebruiken, anders komt het slijm je neus uit.
Zonnebloempitten zijn een waardevolle, vethoudende voeding. Koudgeperste zonnebloemolie is heel licht verteerbaar.
Sesamzaad is geschikt bij lever- en galaandoeningen, obstipatie en zenuwproblemen. Verder helpt het bij dauwworm, eczeem, hartklachten en ontstekingen en volgens Dr. Vogel zelfs tegen kankerwoekeringen. Ook bevordert het de celademhaling en is het goed bij huid-, haar- en nagelproblemen, daar het uitzonderlijk rijk is aan calcium, lecithine, ijzer (10mg/100g) en magnesium (347mg/100g).
Andere pitten als appel-, abrikozen-, druivenpitten e.d. kan men niet in grote hoeveelheden gebruiken vanwege het blauwzuur dat ze bevatten, een giftige stof die verlamming kan veroorzaken. Eet men bij voorbeeld een appel met de pitjes erbij, dan is er geen probleem, want de antistof tegen blauwzuur zit in het vruchtvlees van de appel. Men eet dan slechts zoveel pitjes als men appels op krijgt.
Nog meer pluspunten
mandelen, pecanoten, walnoten, zonnebloempitten en hazelnoten bevatten alle essentiële aminozuren. Mede door de binding met de essentiële vetzuren, leveren noten, zaden en pitjes de best verteerbare eiwitten voor de mens.
lle noten hebben een goede invloed op het zenuwstelsel, de hersenen, de bloedvorming en de stofwisseling.
Voor een zieke lever kunnen noten, mits matig en juist gebruikt, snel genezing brengen. Het menselijk spijsverteringsstelsel lijkt gebouwd te zijn voor het eten en de vertering van noten.
Noten bevatten minder stofwisselingsslakken zoals purinezuur (bij vis, vlees en bonen) en brengen nauwelijks verslijming met zich mee (wat melk en granen wel doen).
Noten geven een natuurlijk verzadingsgevoel door het hoge gehalte aan vezels en vetten. Men zal zich dus niet zo gauw overeten.
Noten reinigen verder het tandoppervlak en worden wel als "tandenborstel van de natuur" beschouwd.
Uitzonderingen
astanjes, eikels en kokosnoten vormen een uitzondering: ze zijn rijk aan zetmeel en men kan ze dus niet gebruiken bij fruit, zoals later wordt uiteengezet. Wel bij groente, maar weer niet bij de zuurdere groenten of vruchtgroenten (tomaat, paprika, komkommer, rabarber, courgettes, zuurkool, bloemkool, postelein, rode biet, snijbiet, spinazie).
e kokosnoot heeft de laatste tijd toch een belangrijke betekenis gekregen vanwege het buitengewoon hoge gehalte aan seleen (810 µg/100 g), dat een gunstige invloed heeft op hart en bloedvaten en op het immuunsysteem (kanker).
Minder aan te raden
ardnoten of pinda's zijn peulvruchten en geen noten. Door het roosteren, het zouten, het gelijktijdig hoge gehalte aan eiwit en zetmeel zijn ze zwaar verteerbaar en sterk zuurvormend. Ze dragen zeker niet bij tot een goede gezondheid.
itzelfde geldt ook voor tahin (geroosterde sesampasta), pindakaas en pistachenoten. De voedzame paranoot kan men ook beter vermijden, omdat hij hoofdzakelijk afkomstig is uit een streek waar de grond bijzonder vatbaar blijkt te zijn voor radioactiviteit.
Hoe noten eten
lechte ervaringen met noten komen voornamelijk door verkeerd gebruik ervan: het roosteren (alsof de natuur het niet goed heeft gedaan), het zouten (slecht voor nieren, bloeddruk, hart, vertering enz.).
oop ook liefst geen noten waarvan de schaal verwijderd is, wegens het gevaar van bacteriën en schimmels. De donkere schalen beschermen de noten ook tegen de vitaminevernietigende lichtinwerking. Ontschaald kunnen noten ranzig worden.
ortom: laat noten zo lang mogelijk gaaf!
Wat bij noten eten
oten vormen geconcentreerd voedsel en als dat vlot wil verteren, is het nodig er waterhoudend voedsel (groente en fruit) bij te gebruiken. Hiermee komen we op het aspect van voedselcombinaties, iets dat steeds beter bekend wordt.
lle dieren in de natuur (dus niet huisdieren) eten voedingsmiddelen van verschillende soort afzonderlijk en ondervinden geen spijsverteringsmoeilijkheden.
e mens husselt maar wat door elkaar heen. Voor noten geldt bijvoorbeeld dat het verstandiger is in elk geval geen notenpasta op de boterham te smeren (combinatie eiwit-zetmeel) of noten als "Tv-snack" te eten, noch noten te mengen met rozijnen of ander zoet fruit.
uiste combinaties leiden tot:
een betere vertering
afname van klachten en ziektes
geringere behoefte aan voedsel wegens het hogere rendement
minder giftige afvalstoffen veroorzaakt door mank lopende spijsverteringsprocessen etc..
oten verteren goed bij zuur fruit: aardbeien, ananas, citrusvruchten, bessen, zure appelen, druiven, pruimen, perziken, kiwi's, tomaten etc.
oten verteren ook goed bij zetmeelvrije groenten: bladgroenten, venkel, komkommer, zuurkool, courgette, aubergine, paprika etc.
oor mensen met een goede spijsvertering zijn ook halfzure vruchten mogelijk: abrikozen, bramen, mango's, peren, zoete appelen, druiven, perziken en pruimen.
Tips voor alvleesklier, lever of gal
oor mensen met een gevoelige alvleesklier, lever of gal, is het aan te raden met kleine hoeveelheden noten te beginnen en er het beste tomaten of peren bij te eten, die de werking van deze organen ondersteunen.
ok een beetje citroensap (niet bij groente) of witlof, gestoomde prei, radijsjes of een klein schijfje rammenas is hiervoor geschikt.
en doet er goed aan in het begin slechts één soort fruit bij één soort noten te gebruiken. Combineer ook liever geen noten met zaden of met tomaten met pitjes.
Wanneer noten eten?
oten zijn eiwitrijk voedsel en dienen daarom 's avonds te worden gegeten. De verklaring hiervoor ligt in de cyclus van drie van de voedselbenutting: per etmaal zijn er drie perioden van 8 uur, in welke steeds één proces het overwicht heeft
12:00 uur - 20:00 uur : voedselopname (eten en verteren)
20:00 uur - 4:00 uur : assimilatie (absorptie en gebruik)
4:00 uur - 12:00 uur : eliminatie (van lichaams- en voedselafval)
e eliminatiecyclus is de belangrijkste voor het bewaren van de gezondheid en het voorkomen van ziekte, zij verwijdert de giftige afvalstoffen uit het lichaam. Als we dit mechanisme belemmeren in zijn werking, stapelen we giftige stoffen op in de vetweefsels en in de spieren en we vragen zo gewoon om ziek te worden.
angezien eiwit de stof is die het moeilijkst afbreekbaar is, zou het onverstandig zijn 's ochtends eiwitrijk voedsel in te nemen, men dwingt zichzelf zo vervroegd over te gaan op de opnamecyclus en verhindert aldus een efficiënte eliminatie.
edereen kent wel de mensen die 's ochtends geen hap door hun keel kunnen krijgen. Ziehier de verklaring: hun lichaam is nog aan het elimineren en weigert zwaar voedsel.
's Morgens fruit
et is veel verstandiger 's morgens slechts fruit te eten, zoveel u maar wilt, liefst van één soort. Sappig, rijp fruit is de lichtst verteerbare voeding die er bestaat en belemmert de eliminatie niet.
's Avonds eiwitrijk voedsel
iwitrijk voedsel, zoals noten, eet men het best 's avonds omdat het de langste vertering behoeft. Eiwitten worden verteerd in een zuur maagmilieu en deze zure toestand van de maag kan 6 tot 12 uur duren.
n die tijd kunnen andere voedingsmiddelen, zoals bij voorbeeld zetmeel (brood, deegwaren) niet correct worden verteerd, waarbij deze voor een groot deel in vet omgezet worden.
etmeelrijke voedingsmiddelen kunnen we daarom ook het beste 's middags eten. Dit heeft ook weer te maken met voedselcombinaties: als men 's middags of zelfs al 's ochtends slecht combineert, blijft deze spijsbrok véél langer in de maag (tot 8 uur) dan wanneer de voeding afzonderlijk, of goed gecombineerd, geweest zou zijn (4 à 5 uur). Ook daarom is het belangrijk ‘s avonds eiwitrijke voeding te nuttigen.
oten met fruit eet men als de maag leeg is, als men honger heeft. Zo niet, dan is er een grote kans dat de noten slecht verteren en het eiwit grotendeels gaat rotten met alle kwalijke reukjes of andere verschijnselen tot gevolg.