Zeker!
Västerbotten cheese pie:
Ingredienten
deeg:
125 g roomboter
130 g bloem
1 el water
vulling:
300 g gruyerekaas
3 eieren
200 ml slagroom
snufje zwarte peper
Method:
Oven voorverwarmen op 225°C. Boter en bloem in een keukenmachine mixen tot het kruimelig is (kan ook met de hand). Voeg het water toe en kneed tot het een deeg is. Druk het deeg in een pievorm of taartvorm (24 cm in diameter). Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet voor 10 minuten in de oven. Klop de eieren met de room, en doe de kaas erbij. Maak op smaak met zout en peper. Giet de vulling in de bodem en bak voor ongeveer 20 minuten, of totdat deze gestold is. Laat afkoelen.
Gekaramelliseerde uientaart:
4-5 zoete uien, in ringen gesneden
1 el boter
1 el olijfolie
1 el balsamico azijn
1 grote rol bladerdeeg (kan je op een rol kopen bij de appie)
180 ml sour cream
80 gram geitenkaas, verkruimeld
5 dikke plakken bacon of pancetta, in stukjes gesneden
Bereiding
Smelt de boter en olijfolie in een hapjespan op halfhoog vuur. Doe de uien erbij met een flinke snuf zout. Roer regelmatig totdat de uien gekaramelliseerd zijn (dit duurt zo'n 25 tot 30 minuten, je hebt dus wat geduld nodig maar het is het helemaal waard!). Voeg op het laatst de balsamico azijn toe.
Verwarm de oven voor op 205 graden celsius. Meng de sour cream en geitenkaas met wat peper en zout in een kommetje.
Rol de rol bladerdeeg uit op een bakblik met bakpapier, en smeer het geitenkaas mengsel erop. Verspreid de uien eroverheen en daarbovenop de stukjes bacon. Bak voor 25-35 minuten of totdat de bovenkant mooi goud en gebakken is.