Kook de bloemkool in half pannetje water met bouillonblokjes erin gaar. Bouillonblokjes is afhankelijk van eigen smaak.
Maak in een ander pannetje een dik sausje van melk, bloem, met aromat en nootmuskaat naar smaak.
Als de bloemkool gaar is, even met de staafmixer door de pan zodat het geen hele grote stukken blijven. Voeg dan de soepballetjes toe en laat deze gaar worden.
Daarna voeg je het dikke sausje toe aan de pan met bloemkool. Goed roeren zodat het sausje zich oplost in de rest.
Moeders maakte dit altijd als er bloemkool over bleef met saus, vandaar dus het aparte sausje erbij. Soepballetjes maken wij overigens van verse worst, maar kan ook op je eigen manier.
Zo'n knolselderij is ook een onding, zeker als ze zo snoeihard zijn. Soms sta je met gevaar voor eigen leven zo'n kreng in plakken te hakken, en dan maar hopen dat je aan het eind van het liedje al je vingers nog hebt Maar erwtensoep en bruine bonensoep kunnen eigenlijk niet zonder. Die typische smaak is zo belangrijk, die kun je niet missen.
Aardappelsoep is ook heerlijk. Zal morgen op de pc even het recept uitwerken. Wil je alleen warme soepen of vindt je een koude soep ook een idee
coldsummers
Berichten: 2060
Geregistreerd: 19-06-12
Woonplaats: Zuid-Holland
Geplaatst: 15-10-14 21:59
Chinese tomatensoep
zacharyhill
Berichten: 1607
Geregistreerd: 31-08-08
Woonplaats: zeeuws vlaanderen
Geplaatst: 15-10-14 22:57
De tomatensoep van mijn oma heerlijk!!!
ruim een kilo tomaten 2 uien groot prei 4 stuks mogen flinke zijn 2 grote aardappelen bos selder bos peteselie bos bleekselder e.v.t paprika 2 stuks 2 winterwortelen water,zout en peper 3 boullionblokjes
groente schoonmaken op grote stukken alles bij elkaar in de pan met de blokjes, water, zout en peper laten koken tot alles gaar is en dan goed met de staafmixer er door.
daarna 500 gr rundergehakt rul bakken in boter en die op het laatst bij de soep doen
Champignonsoep volgens mijn oma(lekker bij de lunch met vers gebakken brood) Voor 2 á 3 personen 1 grote ui, 500gr. Champignons, in plakjes. Tuinkruidenbouillon Boursin cuisine 0,5 á 1l water.
Uitjes fruiten in een scheutje olijfolie. Dan de champignons kort mee bakken. Water toevoegen en bouillon naar smaak, gaar koken. Daarna met de staafmixer mixen. Als de soep glad is de boursin toevoegen. LET OP: dit zet snel aan en word heel snel dik, dus kort laten inkoken en snel de warmtebron onder de pan uit.
En dan nog een hele aparte (maar met koud en guur weer wel errug lekker!!!)
Kastanjesoep met appel
200 gram gare en gepelde kastanjes 2 sjalotjes 1flinke appel 25 grboter 7,5 dlgevogeltebouillon 2 dlroom Zout en versgemalen peper Snuf kaneel Enkele blaadjes verse bladselderij
Snijd de gare kastanjes in kleine stukjes, houd enkele stukjes apart voor garnering en pel en snipper de sjalotjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes. Verhit de boter in een ruime pan en fruit hierin de sjalotjes enkele minuten. Voeg de kastanjes en de appelblokjes toe en fruit alles even mee. Giet de bouillon erbij en laat het geheel 15 minuten zachtjes koken. Snijd intussen de selderijblaadjes in fijne reepjes. Pureer de soep met behulp van een staafmixer of in een blender en giet de soep terug in de pan. Roer de room erdoor en breng de soep op smaak met zout, peper en kaneel. Schep de soep in verwarmde soepkommetjes of diepe borden (of mokken) en garneer met de achtergehouden stukjes kastanje en reepjes selderij. Eet smakelijk!
Ga ook volgen. Vind soep heerlijk en ook zo gezond met verse producten.
SusanH
Lid Bezwaarcommissie
Berichten: 36896
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land
Geplaatst: 16-10-14 08:46
Ik draai de balletjes niet zelf ik koop de rundersoepballetjes van AH. Die zijn al gekruid en gedraaid en kunnen zo de soep in. Oja, en ik gebruik altijd roma tomaten, die geven veel smaal af.
langua
Berichten: 437
Geregistreerd: 07-09-02
Woonplaats: Paradise city.
Geplaatst: 16-10-14 10:26
Oscar schreef:
Oke, dan ga ik even typen!
Smakelijk
Nice Dank je wel!
Rytir
Berichten: 5367
Geregistreerd: 30-05-04
Geplaatst: 16-10-14 10:43
Bij mijn familie is de tomatencreme soep met kip favoriet. Omdat het recept met mascarpone is hoeft er geen suiker o.i.d in om de tomaten te ontzuren. Moest het recept toch al uitwerken voor familieleden dus bij deze:
Benodigdheden: - twee blikken tomatenblokjes, - blikje tomatenpuree, - 4 flinke vleestomaten, ontvelt en stammetje eruit, - 2 flinke uien, - teentjes knoflook, - schep mascarpone (creme fraiche kan ook), - kippenbouillion blokjes, - kip (kan filet zijn, een pootje, wat je maar in huis hebt), - peper, tijm, laurier, oregano, basillicum (en evt een snufje komijn maar dat vind ik vooral erg lekker)
Snipper de ui en fruit deze aan met de geperste knoflookteentjes (naar smaak toevoegen). Voeg de tomatenblokjes, gesneden vleestomaat en tomatenpuree toe. Schep de prut door en voeg ongeveer een liter water toe, de bouillionblokjes, laurier, en tijm. Breng in een andere pan wat water aan de kook en kook hierin de kip gaar met wat zout.
Als de tomatenprut mooi zacht is (dus ook de uien) haal je de laurier eruit en pureer je het met een schep mascarpone met een staafmixer of in de blender tot een gladde soep. Voeg alle overige kruiden en smaakmakers toe. Pak de gegaarde kip en trek deze in draadjes uitelkaar. Deze kunnen dan ook in de soep.
Ik heb overigens ook nog wel een receptje voor tomaten-linzensoep, die is alleen wel erg pittig, weet niet of je daar van houdt?
lor1_1984
Berichten: 12871
Geregistreerd: 03-12-03
Woonplaats: Almelo
Geplaatst: 16-10-14 13:26
goedgevulde groentesoep Recept voor ong 7 à 8 liter, hoeveelheden moeten dus aangepast worden voor kleinere pannen.
Benodigdheden: grote pan beslagkom bord soeplepel eetlepel 2 vorken kipfilet gehakt (ik gebruik 500-1000gram) peper zout kruiden naar smaak 1 kg soepgroenten vermicelli (max 1/2 zak op 8l!) bouillonblokjes 5-6 pakken soepbereider (groenten en evt tomaat), 1 pak is goed voor 1,5l (of 6 borden) soep.
Werkwijze: Vul de pan met ong 6l water en leg de kipfilet erin, zet de pan op hoog vuur. Doe het gehakt in de beslagkom, kruid het gehakt naar smaak (ik gebruik knoflook, Cayunkruiden en Italiaanse kruiden). Meng het gehakt, draai het in balletjes en leg de balletjes op een bord. Doe de balletjes in de pan en controleer of de kipfilet gaar is. Draai het vuur laag en haal de kipfilet uit de pan, trek de kipfilet met 2 vorken uit elkaar in draadjes. Doe de kip weer terug in de pan en verkruimel 2 bouillonblokjes in het water. Roer het mengsel even door, voeg de soepbereider toe en roer weer door. Voeg de soepgroenten toe en laat de soep even op het vuur staan. Voeg in de laatste 10 minuten de vermicelli toe, proef of de soep naar smaak is en voeg zo nodig zout, peper en/of andere kruiden toe. Evt voeg je een blikje tomatenpuree/pak gezeefde tomaten toe.
Romige knoflook-uiensoep 3 uien 3-5 tenen knoflook 125ml slagroom 250ml kippenbouillion Zout, versgemalen peper Enkele druppels citroensap 2 el fijngeknipte bieslook
Pel en snipper de uien en de knoflook Breng de slagroom en de bouillion samen met de ui en knoflook in een (soep)pan aan de kook. Laat de soep met het deksel op de pan zachtjes ca. 30 minuten koken tot de uien zacht zijn. Pureer de soep met een staafmixer(of iets anders). Breng de soep op smaak met zout, peper en citroensap. Strooi vlak voor het opdienen de bieslook erover.
Wel een redelijk machtige soep, maar ik maak eigenlijk altijd 2 keer zoveel en dat gaat altijd op. (nu is mijn vriend wel een vreetzak haha)