(vegtetarische)Giso(stoofpot), gezond & voedzaam voor mensen die veel sporten oid.
begin met het bakken van uitjes in een grote soeppan, voeg naar smaak knoflook toe(bv 3 of 4 teentjes) en boullion blokjes, als de uien glazig zijn, kun je evt. vlees toevoegen, maar dat is niet eccentieel, als je vegetarier bent, kun je het ook zonder vlees doen(gebruik dan ook groente boullion blokjes) aardappels erin(geschild en in de helft, schijfjes of blokjes, ligt eraan hoeveel tijd je hebt) tomaten sous(van die puree in een pakje) en tomaten blokjes (uit blik) erbij. dan een hoeveelheid water, tot het dun genoeg is. laten koken tot de aardappels bijna gaar zijn, en dan een kopje rijst, of vermicelli erin.
dit is de basis, naast dit alles kun je verschillende groentes toevoegen bv wortels, paprika, courgette etc. dat moet je dan afstemmen op hoe lang het moet koken.
Boeuf Bourguignon - gemengde paddestoelen (ca 400 gr) - wortels (3 winterpenen) - bleekselderij (5 stengels) - ui (2 grote) - knoflook (naar smaak) - spruitjes (400 gr) - runderreepjes (500 gr) - 1 bouillonblokje - evt spekreepjes (250 gr)
Alle groenten en de champignons schoonmaken en om de beurt even fruiten. In een grote pan doen en zxachtjes laten sudderen. Idem voor het vlees en de spekreepjes. Als alles in de stoofpan zit, een scheut warm water, rode wijn en de bouillonblokjes erbij. Zachtjes laten sudderen tot je wil eten. Hoeveelheid is voor circa vier personen.
_Tien_
Berichten: 1772
Geregistreerd: 22-05-04
Woonplaats: Rotterdam
Geplaatst: 25-03-12 18:46
Mijn avondeten was zo lekker vandaag dat ik het wel een plekje in dit topic waard vind
Pasta met spinazie en ovengeroosterde tomaatjes (vegetarisch)
De truc met deze pasta is om geen standaard ‘witte’ , maar boekweit- of speltpasta te gebruiken. Vele malen gezonder en je bloedsuikerspiegel slaat niet op tilt. Dit gerecht is een hit als je snel wat op tafel wilt zetten wat toch inslaat als een bom. Normaal gesproken zijn pastagerechten vrij voorspelbaar, maar deze heeft een geheel eigen smaak en is bovendien extreem lekker. Maakt gegarandeerd indruk!
Voor 3-4 personen 250 gram cherry tomaatjes 100 ml olijfolie zeezout naar smaak 200-250 gram spelt- of boekweit buisjespasta (penne) 15 zongedroogde tomaatjes (uit een potje in de olie of uit een zakje, als ze maar zacht zijn) 2 tenen knoflook, gepeld een paar takjes verse tijm 25 gram pijnboompitten een flinke handvol verse bladspinazie per couvert feta naar smaak
Verwarm de oven voor op 180 celcius. Halveer de cherry tomaatjes en leg ze met het snijvlak naar boven op een bakplaat. Besprenkel ze met een beetje olijfolie en zeezout. Schuif ze minstens 30 minuten (kan ook drie kwartier zijn) in de oven tot ze mooi diep kleuren en beginnen te verschrompelen. Breng voor de pasta ruim water aan de kook en strooi er royaal zout in. Maak in de tussentijd de tomatenpesto (de saus) door de zongedroogde tomaatjes uit het potje (eerst uitlekken) met de knoflooktenen, 80 ml olijfolie, een snuf zeezout en wat tijmblaadjes in een keukenmachine te pureren. Voeg hierna de pijnboompitten toe en pulseer nog een paar maal, maar niet te veel want de pitten moeten een beetje structuur behouden. Als je droge zongedroogde tomaatjes zonder olie hebt gebruikt en het geheel iets te droog vindt, kun je de pesto nadien met wat pastakookwater verdunnen en meer volume geven. Bewaar in dat geval een kopje kookwater als je gaat afgieten. Was en droog de spinazie.
Kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar en giet de pasta af (vang eventueel een kopje kookvocht op). Doe driekwart van de pesto in de pastapan en doe de penne erin terug. Schep de pasta goed om, zodat de pesto goed binnenin de buisjes gaat zitten. (lekker!) Hussel er nog een flinke scheut olijfolie en eventueel wat zeezout door. Leg op elk bord een flink bedje van spinazie en schep de pasta hier bovenop. Druppel de overgebleven tomatenpesto erover en verkruimel de fetakaas naar smaak over de borden. Verdeel de geroosterde tomaatjes er vervolgens over en bestrooi met wat extra geroosterde pijnboompitten. Serveer direct.
VogeltjeM
Berichten: 3962
Geregistreerd: 31-12-07
Geplaatst: 26-03-12 12:36
Gevulde tomaten met quinoa!
Ingrediënten voor 6 personen 125 g quinoa 3 dl groentebouillon 1 el olijfolie 1 kleine rode ui (gepeld en gesnipperd) 50 g paddestoelen of kastanjechampignons 1/2 tl gemalen komijn 25g pijnboompitten (geroosterd) 6 vleestomaten 75 g geraspte extra belegen kaas
Bereidingswijze Breng de quinoa met de groentebouillon aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes pruttelen.
Verhit ondertussen de olie in een koekepan en fruit de rode ui 2-3 minuten. Voeg dan de paddestoelen/kastanjechampignons en de komijn toe. Bak dit geheel nog 2-3 minuten en voeg de pijnboompitten toe.
Giet de quinoa af, doe het terug in de pan het schep het paddenstoelenmengsel erdoor.
Snij de bovenkant van de tomaten af en lepel ze uit. Meng het vruchtvlees samen met de geraspte kaas door het quinoamengsel.
Schep dit mengsel in de tomaten, druk het stevig aan en leg de bovenkant van de tomaat weer op de tomaten. (zodat ze niet uitdrogen in de oven) Zet ze in de ovenschaal 20-25 minuten in de oven.
Ingrediënten 3 eetlepels olijfolie 2 zoete uien, gesnipperd 4 tenen knoflook, geperst 600 g rundergehakt 2 rode paprika's, in reepjes 2 theelepels gemalen komijn (djinten) 2 blikken gepelde tomaten (a 400 g) 2 blikken bruine bonen (a 800 g), uitgelekt 2 theelepels chilipeper gemalen 1 zakje verse munt (15 g), fijngesneden 300 ml Griekse yoghurt
Bereiden Verhit in een grote braadpan de olie en fruit de ui met 2 tenen knoflook. Voeg het gehakt toe en bak het in 5 minuten rul. Bak de paprika 5 minuten mee en schep de komijn erdoor. Voeg de gepelde tomaten toe en druk ze met de spatel stuk. Voeg ook de bonen toe, breng op smaak met zout en de chilipeper en breng de chili tegen de kook aan. Draai het vuur laag en stoof de chili 20 minuten op laag vuur. Meng de laatste 2 tenen knoflook en de munt door de yoghurt en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Breng de chili op smaak met zout en (versgemalen) peper en zet de pan met borden ernaast op tafel. Geef de muntyoghurt erbij. Lekker met een salade van knapperige ijsbergsla, maïs en rode ui.
Een lekkere aanvulling op bovenstaande: Probeer het eens met stoofvlees. Laat dat dan lekker in een bouillonnetje sudderen en dan verder gewoon het recept volgen Als je mager suddervlees neemt is het perfect voor een dieet met weinig vet.
Ik heb nog een all-time favourite die ik graag wil delen met jullie!
Boekweitnoodles/Tagliatelle met broccoli, gerookte kip en cashewnoten 400 gram boekweitpasta (of tagliatelle, boekweit is een gezondere pasta-variant ) 1 stronk broccoli 1 gerookte kipfilet 200 ml slagroom 50-100 gram ongezouten cashewnoten 100 g geraspte kaas (naar smaak)
Maak de broccoli schoon, verdeel de groente in roosjes en snij de dikke stelen in dunne plakjes. Snijd de gerookte kipfilet in stukjes en hak de cashewnoten grof. Kook de pasta in ruim kokend water met zout beetgaar, en laat de laatste 5 minuten de broccoli meekoken. Laat de pasta en de broccoli uitlekken in een vergiet en schep het mengsel terug in de pan. Roer de kip, de room en de cashewnoten door het tagliatellle-broccolimengsel en laat het gerecht door en door warm worden op een matig vuur. Roer regelmatig. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Opscheppen, geraspte kaas er overheen en smullen maar
Patoucha
Berichten: 821
Geregistreerd: 18-07-04
Geplaatst: 27-03-12 15:50
_Tien_ schreef:
Wauw, dát is interessant Patoucha, dat wildernisvlees! Dank je wel!
Graag gedaan.
Guess001
Berichten: 5160
Geregistreerd: 09-02-04
Geplaatst: 27-03-12 19:55
Hé leuk, recepten!!
Ik ben het boek van Amber Albarda aan het lezen, erg leuk. Wil eigenlijk ook het boek van Julia Kang lezen, kent iemand dat? http://juliakang.nl/
quinoa bereiden en verse koriander er doorheenscheppen. Kip bakken met peper en zout en gemalen koriander. Uitje erbij, dan worteltjes en boontjes en broccoli die je even gekookt hebt erbij. Later cashewnootjes erbij en mmm!
Dacht eerst dat het best saai/vrij smaakloos zou zijn maar het was heerlijk! Moet je wel van koriander houden.
Zodadelijk een smeerseltje bereiden van avocado, tomaten, peper, zout, beentje room, knoflook, chilipoeder voor op 't brood.
Falbala, die link is ook interessant En mjam, lekker recept
Rosa__
Berichten: 1636
Geregistreerd: 07-02-08
Woonplaats: Leiden
Geplaatst: 27-03-12 22:39
Misschien leuk om te delen... Dit had ik laatst in mijn hoofd, maar nog niet uitgeprobeerd.
- pittige oude kaas, grof geraspt - cherrytomaatjes - avocado - verse bieslook - limoen(sap) - beetje peper en zout (bij voorkeur vierseizoenspeper en zeezout) - een pistolet
De cherrytomaatjes en avocado moeten in kleine stukjes worden gesneden, zodat je een soort salsa krijgt... Met het limoensap erbij. Dit mengsel dan met de kaas op het broodje leggen. Bieslook en peper en zout erover, finishhed. Ik moet zelf altijd een beetje wennen aan avocado met brood of andere dingen, maar qua samenstelling denk ik zeker niet dat dit een verkeerde smaak geeft.
Heeft iemand een lekker recept voor havermout koekjes? Ik ben gek op koekjes, krijg ik niet afgeleerd, dus dan graag met slow carbs Zowel zoet als hartig.
VogeltjeM
Berichten: 3962
Geregistreerd: 31-12-07
Geplaatst: 28-03-12 09:13
Gezonde koekjes van Amber Albarda!
PINDAKAASKOEKJES Omdat de meeste koekjes vol suiker en boter zitten en we wel af en toe overvallen worden door een aanval van lekkere trek, was ik al heel lang op zoek naar een recept voor (relatief) gezonde koekjes waar bovendien mijn favoriete ingrediënt inzit: pindakaas! Deze koekjes laten je bloedsuikerspiegel met rust doordat je ze met agavesiroop maakt in plaats van geraffineerde suiker en ook de witte bloem waar commerciële koekjes vaak mee gemaakt worden vervang je hier door spelt- of volkorenbloem. Gebruik geen boter maar olijfolie en de beste pindakaas die je kunt vinden en voor je het weet heb je een heerlijke schaal schuldvrije koekjes op tafel staan!
Ingrediënten 250 gram volkoren speltbloem 1 theelepel baking soda 3/4 theelepel zeezout (fijne korrel) 285 gram pindakaas zonder toegevoegde suiker (met of zonder stukjes noot) 250 ml agavesiroop 80 ml extra vergine olijfolie 1 1/2 theelepel vanille extract
Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden en doe het bloem, de baking soda en het zout in een kom. Pak een grotere kom en mix daar de pindakaas, de agave siroop, de olijfolie en het vanille extract in. Voeg daar het bloemmengsel uit de kleinere kom aan toe en mix het grof samen. Het mag nog een klein beetje stoffig blijven. Zet het vijf minuten aan de kant, roer het daarna nog 1 keer, niet teveel door en schep er met een eetlepel klodders deeg uit die je op een baktray met bakpapier laat vallen. Je kunt iedere deegklont daarna met een vork voorzichtig in de voor jou gewenste vorm duwen. Het deeg is vrij los, dus je kunt niet heel creatief te werk gaan. Wil je wat harder deeg dan kun je het nog een minuut of tien extra laten staan. Bak ze in 10-14 af, afhankelijk van de grootte van je koekjes. Extra tip: als je de smaak van pindakaas iets te overheersend vindt, kun je aan je tweede ‘batch’ een geprakte banaan toevoegen. Dit maakt het iets lichter van smaak.
CHOCOLADEKOEKJES Deze koekjes zijn zo gezond dat je je afvraagt hoe het kan. Er zit geen bloem, boter of toegevoegde suiker in, alleen maar ingrediënten die goed voor je zijn. Bananen, havervlokken, amandelen, kokosnoot… Dit zijn de meest onschuldige tussendoortjes ooit. Het enige ingrediënt waar je een wenkbrauw bij zou kunnen optrekken is de 70% chocolade, maar die is makkelijk te vervangen door 90% chocolade. Gebruik er dan minder van om de koekjes niet te bitter te laten worden. Zeker voor mensen die gevoelig zijn voor de effecten van suiker zijn dit geweldige koekjes.
Ingrediënten 100 -125gr Lindt Excellence 70% chocolade 3 grote, rijpe bananen (of anders 4 kleinere) 1 theelepel vanille-extract 60 ml kokosnootolie (licht warm maken als het vet te vast is) 200 g hele havervlokken 60 g amandelmeel (niet ontvet en geen amandelpoeder!) 40 g kokosschaafsel ½ theelepel kaneelpoeder ½ theelepel fijn zeezout 1 theelepel bakpoeder
Verwarm de oven voor op 180 °C. Ga de chocolade te lijf met een vijzel en een mes. Je moet stukjes overhouden die variëren van een regendruppel tot een M&M (de gewone, zonder pinda). Pak daarna een grote kom en prak de bananen met een vork fijn. Voeg hier het vanille-extract en de kokosolie aan toe en daarna de havervlokken, het amandelmeel, het kokosschaafsel, de kaneel, het zout, het bakpoeder en als laatste alle flinters, splinters en stukjes chocolade. Roer het goed door tot het een samenhangend geheel is. Het deeg is wat losser dan standaard koekjesdeeg, maar de koekjes komen perfect uit de oven. Leg bakpapier op een ovenrooster en vorm met een theelepel mooie ronde klodders van het deeg op het bakpapier. Zorg dat alle deegklodders een paar centimeter van elkaar af liggen en schuif ze de oven in. Ga na 10 minuten kijken hoe het ervoor staat en blijf erbij tot ze na 12-14 minuten mooi goudbruin zijn.
F_Orumster: bovenste koekjes zijn niet met havermout, maar met spelt, wat een erg voedzame graansoort is, met bovendien weinig invloed op je bloedsuikerspiegel = verantwoord! Je kan daar evt de biologische pindakaas van Ekoland voor pakken, daar zit geen toegevoegde troep in, enkel noot. De onderste heb ik zelf gemaakt en die zijn erg lekker!
Ik heb helaas vrij snel weer trek na zowel havermout als speltproducten (misschien door koolhydraatarme periode?), maar goed, beter dan suikervolle koeken.
Bedankt voor recept!
_Tien_
Berichten: 1772
Geregistreerd: 22-05-04
Woonplaats: Rotterdam
Geplaatst: 28-03-12 14:35
En nóg een receptje van Amber Albarda Ze heeft al een hele fanclub hier
Pittige broccoli met cashewnoten
Ingrediënten 1 flinke stronk broccoli 2-3 eetlepels olijfolie 1 verse rode chilipeper, ontdaan van zaadjes en zeer fijn gesneden 3 teentjes knoflook, fijngesneden 50 g ongebrande en ongezouten cashewnoten sojasaus 1 limoen, in partjes gesneden
Bereiding Snijd de broccoli in roosjes en stoom ze in een stoommandje boven kokend water 2 minuten. Verwarm de olijfolie op middelhoog vuur en fruit de knoflook en peper totdat ze zacht worden.Voeg de cashewnoten en broccoliroosjes toe en roer alles goed zodat alles in aanraking met de olie en de knoflook is gekomen. Voeg een royale scheut sojasaus toe, roer goed en doe een deksel op de pan en laat de smaken 1 minuut mengen. Serveer dit bijgerecht met limoenpartjes.