Testrecepten thema november: herfst.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Gwen

Berichten: 15915
Geregistreerd: 20-11-01
Woonplaats: Nabij Eindhoven

Re: Testrecepten thema november: herfst.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-10 15:39

Da's ook lekker, en je kunt het zo makkelijk of moeilijk combineren als je wil met de bijgerechten :j .

coydog

Berichten: 4694
Geregistreerd: 19-09-03

Re: Testrecepten thema november: herfst.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-10 17:08

Ik heb nog ergens een paar bijzondere kookboeken zwerven, zal eens kijken of daar iets leuks in staat.
Standaard maken we in deze tijd appel-notentaart (met kastanjepuree), ook errug lekker.

Gwen

Berichten: 15915
Geregistreerd: 20-11-01
Woonplaats: Nabij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-10 18:58

Heb je daar een soort van recept van, Coydog? Het een een soort standaard appeltaart met noten, of is het echte een hartige taart? Kastanjepuree is :9 , dat maakte mijn moeder in de herfst altijd.

coydog

Berichten: 4694
Geregistreerd: 19-09-03

Re: Testrecepten thema november: herfst.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-10 19:05

Eigenlijk een standaard appeltaart met noten die je zelf lekker vindt.
De kastanjepuree doe je dan na je droge laag over de bodem, dus deeg-kruimels/paneermeel-puree.
Het gaat dan een beetje naar marsepein smaken.

noekje

Berichten: 2488
Geregistreerd: 15-01-05
Woonplaats: Schoorl

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-10 19:09

Ben niet al te creatief met recepten bedenken, maar wil ze maar al te graag uit proberen.

Student zijnde helaas, heb ik hier niet een al te breed budget voor maar zal deze week eens wat gaan uitproberen en een review schrijven. Met een foto erbij als ik het een beetje netjes op een bord krijg :+.
En Ohja ik heb maar 2 gaspitjes wat niet altijd even makkelijk is.

Woensdag ga ik het recept van Brittol uitproberen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-10 20:09

Oeh Gwen die pastei klinkt :~ :~ :~
Dat recept wil ik ook hoor, liefst met foto! Ik heb nog nooit een pastei gemaakt dus dat wil ik ook eens proberen!!

coydog

Berichten: 4694
Geregistreerd: 19-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-10 20:16

In mijn russisch kookboek staan veel recepten met wild, iemand een voorkeur?
Berenvlees zal wel wat lastig worden :+
Maar wild zwijn of hert?

Anoniem

Re: Testrecepten thema november: herfst.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-10 20:23

O heerlijk, ik ben wild van wild :P

Heb je toevallig ook nog een bijzonder receptje voor konijn of haas? :P

inge81

Berichten: 3170
Geregistreerd: 11-07-05
Woonplaats: in d'n bergh

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-10 21:06


Anoniem

Re: Testrecepten thema november: herfst.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-10 21:11


inge81

Berichten: 3170
Geregistreerd: 11-07-05
Woonplaats: in d'n bergh

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-10 21:15

ziet er mjammie uit, maar zowel voor- als hoofdgerecht zijn redelijk zware gerechten. Wou eigenlijk voor iets "lichts en luchtigs" gaan.

Maar een bavarois of een mousse vind ik eigenlijk te simpel erbij.


edit: sla m wel op - ga wel een keer zoiets maken denk ik :)

Anoniem

Re: Testrecepten thema november: herfst.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-10 21:22

Ik vind bij dergelijke herfstmenuutjes eerlijk gezegd koffie met een lekker zoet lekkernijtje erbij ook een ideaal toetje...
Misschien zelf een lekker truffeltje of kletskopje maken met een goede bak koffie (met evt likeurtje ernaast) ?

inge81

Berichten: 3170
Geregistreerd: 11-07-05
Woonplaats: in d'n bergh

Re: Testrecepten thema november: herfst.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-10 21:45

Sonja perfect idee

Kletskoppen met een amarettoslagroom en een heerlijk bakje espresso erlangs :)

Anoniem

Re: Testrecepten thema november: herfst.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-10 21:46

Oeh :P

inge81

Berichten: 3170
Geregistreerd: 11-07-05
Woonplaats: in d'n bergh

Re: Testrecepten thema november: herfst.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-10 21:46

jah ben wel een lekkerbek he ;)

coydog

Berichten: 4694
Geregistreerd: 19-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-10 23:35

Sonja schreef:
O heerlijk, ik ben wild van wild :P

Heb je toevallig ook nog een bijzonder receptje voor konijn of haas? :P



Geen idee of het bijzonder is maar deze is niet zoals ik haas standaard ken.

=========================================
Gebraden haas
1 haas
Kvas of marinade
2tl jeneverbessen
50g spek
50g boter
100g zure room
paneermeel
aalbessengelei
zout

*Kop en vorpoten verwijderen, Ruggedeelte en bouten lossnijden.
Leg het vlees anderhalve dag in de kvas of maronade.
*Haal het vlees uit de marinade en wrijf het in met 2 a 3 theelepels zout en de geplette jeneverbessen.
Lardeer de haas met het spek, bestrijk met de boter en leg de stukken naast elkaar in een met water besprenkelde braadslee.
*Zet 10 tot 15 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven tot er een bruin korstje is gevormd.
Schakel de oventemperatuur terug naar 180 graden en begiet 1 tot 1,5 uur lang elke 10 minuten met het braadvocht.
Schep er ten slotte de zure room over en laat nog kort braden.
Bestrooi met paneermeel en laat nog 5 tot 10 minuten braden.
*Snijd het vlees voor het serveren in porties.
Serveer met het braadvocht en de aalbessengelei

Kvas
Mout-kavs voor 4 flessen
250g tarwemout
250g gerstemout
250g tarwebloem
250g boekweitbloem
kokend water
1 volle tl droge gist

*Meng de mout met de bloem, roer er zoveel kokend water door tot er een dikke brij ontstaat en laat het mengsel 5 uur rusten.
*Giet er zoveel kokend water bij dat de drank van de lepel afloopt, zet het op een koele plaats.
*Roer de gist aan met een scheut van het vocht en roer er daarna 3 theelepels van het bezinksel door.
Roer door het vocht, als de drank is afgekoeld wordt hij in een vat overgegoten en blijft 1 tot 2 dagen gisten.
*vul champagneflessen, sluit af met kurken en zet een paar dagen op een koele plaats.

Kvas van roggebrood
1kg droog zuiver roggebrood
18l kokend water
800g donkere melassestroop
2 el droge gist
1 el fijne tarwebloem
rozijnen

*Snijd het brood in stukjes en droog ze in de oven, giet er het kokende water over en dek af met een linnen doek.
Laat het afkoelen tot 30 graden.
Filtreer door een schone linnen doek en druk het brood daarbij niet uit, roer er de melasse door
*Vermeng de gist en de bloem en roer aan met wat water.
Roer door het broodwater en laat 12 uur op kamertemp rusten.
*Giet het vocht door een doek in flessen.
* Doe in iedere fles 2 rozijnen, sluit de flessen af en bewaar ze op een koele plaats.
* De kvas kan na 2 dagen worden gedronken.

Marinade
1 peterseliewortel
1 wortel
1 knolselderij
1 ui, gesnipperd
12 pimentbolletjes
5 à 6 laurierblaadjes
6 kruidnageltjes
3 kardamomzaaddozen
2 dl azijn
1/2 bol knoflookteentjes

*Snijd de peterseliewortel, de wortel en de knolselderij in stukken.
Schep er de ui, de laurierblaadjes, de kruiodnageltjes en de kardamomzaaddozen door.
*Voeg de azijn en 2 glazen water toe en breng aan de kook.
Roer de fijngehakte knoflook door de hete marinade

(overgiet ouder vlees met de warme en vers vlees met de koude marinade)
=====================================================================

Laura82
Berichten: 7495
Geregistreerd: 05-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-10 08:51

Ik moet nog even kijken of ik er deze maand aan toe kom om mee te doen. Had er niet aan gedacht dat ik deze hele week op cursus ben en daarmee alat thuis, en de rest van de maand is ook behoorlijk druk... Ik sta dus even op standby ;)

Antheman

Berichten: 11855
Geregistreerd: 08-02-04
Woonplaats: bij de plas

Re: Testrecepten thema november: herfst.

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-10 10:47

Heb nog een eenvoudige herfstschotel met rode kool in de aanbieding. Als er interesse is, dan typ ik het wel even neer.

coydog

Berichten: 4694
Geregistreerd: 19-09-03

Re: Testrecepten thema november: herfst.

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-10 11:02

Graag, rode kool met??

Emytje

Berichten: 2619
Geregistreerd: 16-01-05
Woonplaats: Hierzo

Re: Testrecepten thema november: herfst.

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-10 13:37

Rode kool is ook lekker. Ik ben benieuwd.

Antheman

Berichten: 11855
Geregistreerd: 08-02-04
Woonplaats: bij de plas

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-10 13:54

Rode kool ovenschotel

Supermakkellijk en snel te maken.


Nodig voor 2 personen:
potje rode kool, of pak uit de diepvries, dan wel (half) ontdooid
paneermeel
aardappelpuree
gehakt; runder, lams of vega of wat je wilt gebruiken
gehaktkruiden

Verwarm je oven voor. Rul je gehakt met de kruiden.
Maak aardappelpuree, vers, of uit een pakje.

Doe in een ingevette schaal, de rode kool.
Daar bovenop het gehakt
En daar bovenop aardappelpuree.
Bestrooi het met paneermeel en zet het een half uurtje in een oven op circa 175 graden.

De tijd die het in de oven staat, kun je besteden aan je voorgerecht, of je huis zuigen, of een glaasje wijn drinken :D

BlackEyed

Berichten: 1029
Geregistreerd: 02-01-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-10 16:27

Brittol schreef:
Nou mijn herfstgerecht wordt Italiaanse Ossobucco van riblappen.
Goed, wat heb je nodig?
1 ui
2 knoflook
blikje tomatenpuree
olijfolie
bloem
(ongeveer 1,5 glas) witte wijn
Riblappen / Sukadelappen (suddervlees)
Runderbouillon
zout
peper
italiaanse kruiden (vers of gedroogd, your choice)


Klinkt erg lekker, dit ga ik binnenkort eens maken.
Ik heb een vraag over de wijn: wat voor wijn kan ik hier het beste voor gebruiken?
Ben zelf geen wijndrinker, maar door het eten vind ik het altijd erg lekker.

Lielle

Berichten: 66437
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Testrecepten thema november: herfst.

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-10 16:30

Ben weer fanatiek geweest net. Perencompote gemaakt, pompoensoep, knolselderijpuree en alvast koolraap gekookt, voor puree en gebakken koolraap straks. Allemaal heel basaal, muv de pompoensoep, maar erg lekker! Recepten volgen nog, en ik wil nog een echt herstdiner maken. Maar ik merk wel dat ik meer met dit thema in mijn hoofd aan het koken ben.

Brittol

Berichten: 5499
Geregistreerd: 05-01-05
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-10 16:43

BlackEyed schreef:
Brittol schreef:
Nou mijn herfstgerecht wordt Italiaanse Ossobucco van riblappen.
Goed, wat heb je nodig?
1 ui
2 knoflook
blikje tomatenpuree
olijfolie
bloem
(ongeveer 1,5 glas) witte wijn
Riblappen / Sukadelappen (suddervlees)
Runderbouillon
zout
peper
italiaanse kruiden (vers of gedroogd, your choice)


Klinkt erg lekker, dit ga ik binnenkort eens maken.
Ik heb een vraag over de wijn: wat voor wijn kan ik hier het beste voor gebruiken?
Ben zelf geen wijndrinker, maar door het eten vind ik het altijd erg lekker.

Maakt niet zoveel uit, als het maar witte wijn is. 'Goedkope' Aldi wijn is ook goed. Volgensmij gebruiken wij altijd Chardonnay.

BlackEyed

Berichten: 1029
Geregistreerd: 02-01-07

Re: Testrecepten thema november: herfst.

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-10 17:38

Dank je wel! :)