Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Moderators: Essie73, NadjaNadja, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird, Polly

Toevoegen aan eigen berichten
 
 

Koken met kerst?

Heerlijk! Ben er maanden van te voren al mee bezig!
44 (46%)
Leuk, Maar alsjeblieft niet ieder jaar!
34 (35%)
Nog nooit gedaan, gelukkig
14 (14%)
Eens en nooit weer, dan liever FEBO!
3 (3%)

Totaal aantal stemmen: 95


piecon

Berichten: 1258
Geregistreerd: 12-03-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-09 12:18

Ben er nog niet uit. Ik ga 1 dag koken en de andere dag steengrillen.

Marije112

Berichten: 3523
Geregistreerd: 27-11-05
Woonplaats: Pretoria, Zuid-Afrika

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-09 22:39

Wij doen walking diner. Waarschijnlijk doen mijn vriend en ik het voorgerecht.. Iemand tips? We zijn allebei geen keukenprinsesjes, maar we vinden het allebei wel leuk om te keuken dus het mag best wat moeilijks zijn (eerst een paar keer oefenen :P).

Edit; we zijn geen viseters (lees; niemand bij ons lust vis) maar echte vlees eters.

Rana

Berichten: 1847
Geregistreerd: 19-07-07
Woonplaats: Ede

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-11-09 09:39

Ja, dat vroeg is me nou ook nog af... mag je zeg maar in je amuze of voor gerecht ook vis hebben en in je hoofd gerecht vlees?

inge81

Berichten: 3170
Geregistreerd: 11-07-05
Woonplaats: in d'n bergh

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-09 10:40

Ja dat kan rana :)

In hele goede restaurants krijg je vaak bij een vast menu:

vis
wild
rund/varkensvlees
gevogelte

In een bepaalde combinatie. Ook zal je in gerechten (behoudens aardappels, bouillon en wijn) geloof ik niet snel dezelfde ingrediënten tegenkomen. mss anders eens even google-en, daar zal vast en zeker wel wat over te vinden zijn.

Oscar
Forumcoördinator

Berichten: 135254
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-09 10:44

Nog even over de groententaartjes :))

Ik zag net dit topic voorbij komen:
[VT] Ei in vormpje bakken
Deze vormpjes (maar dan wat kleiner) zijn misschien wel leuk om de groententaartjes van te maken?

Ik ben er trouwens zelf nog niet uit wat het gaat worden.
Ideeen genoeg, maar keuzes maken is lastig :))
Misschien ga ik wel een keer voor een traditionele gevulde kalkoen ofzo.

Lielle

Berichten: 66461
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-09 10:46

leuk idee, alleen dan zonder bladerdeeg, want dat lijkt me lastig vouwen :))

rainbow8

Berichten: 2407
Geregistreerd: 15-05-09
Woonplaats: Afgelegerije

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-09 10:58

Ik heb jullie ideeën aan mijn hobbykok vriendje laten zien. En hij vond het leuk, alleen het nadeel was dat hij vond dat ik het maar een keer klaar moet maken :?. Hij vindt het leuk om te prutsen in de keuken ik niet! En helaas voor mij viel de rest (lees kids) hem bij >;).

Lielle

Berichten: 66461
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-09 11:02

het is echt een spooM Rana :j het komt van het Italiaanse spumante.

Oscar
Forumcoördinator

Berichten: 135254
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-09 20:29

Lielle schreef:
leuk idee, alleen dan zonder bladerdeeg, want dat lijkt me lastig vouwen :))


We hebben nog meer dan 3 weken de tijd ;) :D

Maar ik bedoelde eigenlijk de vormjes, maar dan van die steekvormpjes in stervorm :))
Als je 2 vormpjes zou steken voor 1 taartje en de onderste gebruikt voor de bodem, dan zou je er een tweede bovenop kunnen leggen met een uitsparing in het midden waar je de groenten in doet? Of zeg ik nu iets heel stoms? :P

Needje

Berichten: 19280
Geregistreerd: 02-02-05
Woonplaats: Hoogland

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-09 20:38

Eerste kerstdag zal het denk ik wel gourmetten worden.
Tweede kerstdag eet ik dit:
Voorgerecht:
salade met op de huid gebakken snoekbaars, zacht gegaarde kalfswang, crème van groene erwten en katenspek
Tussengerecht:
Gegrilde tarbot met zuurkool en vinaigrette van appel en radijs
Tussengerecht:
Bouillon van Ossenstaart met gebakken rouleau van ossenstaart, ganzenlever en verse truffel
Hoofdgerecht:
hertenrugfilet met drie bereidingen van wortel (pastinaak, peterseliewortel, gele wortel)en jus van cantharellen
Nagerecht:
Chocolade soufflé met gepocheerde peer en sorbet
Koffie met friandises
in het restaurant van m'n zwager, zo goed kan ik nou ook weer niet koken

Lielle

Berichten: 66461
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-09 20:39

ik ben ernstig onder de indruk :j

van je zwager ;)

Needje

Berichten: 19280
Geregistreerd: 02-02-05
Woonplaats: Hoogland

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-09 20:43

:')

Lielle

Berichten: 66461
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-09 20:49

Oscar schreef:
Lielle schreef:
leuk idee, alleen dan zonder bladerdeeg, want dat lijkt me lastig vouwen :))


We hebben nog meer dan 3 weken de tijd ;) :D

Maar ik bedoelde eigenlijk de vormjes, maar dan van die steekvormpjes in stervorm :))
Als je 2 vormpjes zou steken voor 1 taartje en de onderste gebruikt voor de bodem, dan zou je er een tweede bovenop kunnen leggen met een uitsparing in het midden waar je de groenten in doet? Of zeg ik nu iets heel stoms? :P

dat moet ik eerst eens proberen zou wel gaaf zijn. maar mss is het dan handiger om een grote quiche te maken en ze met een çookie cutter' uit te steken?

Oscar
Forumcoördinator

Berichten: 135254
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-09 21:41

Da's misschien nog wel handiger :j
Ik denk dat het dan het handigst is om een grote rechthoekige bakplaat te nemen?
Ik ga binnenkort eens testen! :))

Needje: dat ziet er indrukwekkend uit. Hou hem maar te vriend ;) :))

karijn

Berichten: 5705
Geregistreerd: 05-09-05
Woonplaats: Made, zo'n dorp dat in elk land wel bestaat!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-09 10:06

Mijn zus en ik gaan ons met de kerst helemaal uitleven in de keuken. We hebben nog geen concrete recepten uitgedokterd maar het volgende komt zeker op tafel te staan:

Borreltijd:
tapenades met diverse soorten brood
stukjes worst
cherry tomaatjes
(lekker basic maar de tapenades maak ik zelf)

Voorgerecht:
Soep of
salade van eendenborstfilet of
zelfgemaakte terrine met kastanjes/champigons en cranberries

Hoofdgerecht:
Wild (hert, haas of zwijn)
Aardappelpuree met knolselderij
Risotto
Rode kool met appeltjes
Spruitenstamp

Nagerecht:
dat mag onze moeder verzinnen, heeft ze ook nog wat inbreng!

Wijnkeuze:
Rood: Penfold's van de Aphap
Wit: laat ik aan mijn zus over, ik ben niet zo'n witte wijn drinker

Sizzy

Berichten: 27232
Geregistreerd: 11-09-01
Woonplaats: Den Haag

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-09 12:40

Ik krijg honger van dit topic :D

2e kerstdag komt de hele familie bij ons thuis eten, heb klein beetje in m'n hoofd wat ik wil gaan maken:

Borrel:
- blokjes kaas (Prima Donna & wat Landana kruidensoorten) met een vijgendip en mosterddip
- gevulde olijven
- amuselepels met een nog nader te bedenken amuse :D
- cherry tomaatjes met stukjes mozzarella

Voorgerecht:
- tonijntartaartje aangemaakt met wasabimayonaise en rucola
- bruschetta met tonijnsalade en blokjes tomaat

Hoofdgerecht:
- Biefstuk met een pepersaus of champignonroomsaus
- Gevulde aardappel
- Gevulde salade
- Peultjes/worteltjes

Nagerecht:
- Yoghurttiramisu of de melkchocoladetaart (lastig kiezen tussen twee heerlijke recepten haha)

Koffie met lekker likeurtje

Lielle

Berichten: 66461
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-09 12:43

Lijstje is nu af:

Borrelhapjes:
- gehaktballetjes
- gekruide gemengde noten
- gevulde komkommerringen

voorgerecht
- schaal met kreeft in een paar varianten (geflambeerd, gewoon gegrilld, met duivelssaus en thermidor)
- schaal met meloen met ham in een aantal varianten (hamsoorten en een paar gemarineerde varianten voor de meloen)

mss een spoom (heel simpel citroenijs met prosecco)

hoofdgerecht
- kalkoenfricandeau met gehakt/abrikozen/tijmvulling met geconfijte citroensaus
- gevulde aardappelen en aardappelgratin
- groentetaartjes (met prei, lenteui en cherrytomaatjes) en sperziebonenrolletjes

nagerecht
- sinaasappeltrifle

koffie met bonbons

Rana

Berichten: 1847
Geregistreerd: 19-07-07
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-12-09 12:53

Sizzy even een vraagje, wat is het mag ik misschien het recept hiervan?
Citaat:
tonijntartaartje aangemaakt met wasabimayonaise en rucola


en de tomaatjes met mozzerella? doe je die in de oven?
Lielle, als je nog een stoeltje vrij hebt? :9

Tamadine

Berichten: 4658
Geregistreerd: 17-01-07
Woonplaats: Petten

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-09 12:56

Komen een paar van deze gerechten van 'wie is de chef' of ' over de kook'?
Sommige komen me zo bekend voor.

Needje schreef:
Eerste kerstdag zal het denk ik wel gourmetten worden.
Tweede kerstdag eet ik dit:
Voorgerecht:
salade met op de huid gebakken snoekbaars, zacht gegaarde kalfswang, crème van groene erwten en katenspek
Tussengerecht:
Gegrilde tarbot met zuurkool en vinaigrette van appel en radijs
Tussengerecht:
Bouillon van Ossenstaart met gebakken rouleau van ossenstaart, ganzenlever en verse truffel
Hoofdgerecht:
hertenrugfilet met drie bereidingen van wortel (pastinaak, peterseliewortel, gele wortel)en jus van cantharellen
Nagerecht:
Chocolade soufflé met gepocheerde peer en sorbet
Koffie met friandises
in het restaurant van m'n zwager, zo goed kan ik nou ook weer niet koken

rainbow8

Berichten: 2407
Geregistreerd: 15-05-09
Woonplaats: Afgelegerije

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-09 12:56

Sizzy:
Mag ik het recept van de yoghurttiramisu en de melkchocoladetaart?

Lielle:
Gevulde komkommerringen? Mag ik het recept? Wat is een sinaasappeltrifle?

Wat is een amuse en/of een spoom?

Sizzy

Berichten: 27232
Geregistreerd: 11-09-01
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-09 12:57

Rana:

Tonijntartaar: verse fijngesneden tonijn mengen met wasabi en Japanse mayonaise. Daarna een beetje peper en zout toevoegen. In zo'n ring rucola onderin, de tonijntartaar erop scheppen en de ring weghalen. Heel makkelijk dus :D

De tomaat/mozzarella gewoon heel simpel koud servere op een prikker :D Maar in de oven is mss ook nog wel een lekker idee, met een blaadje basilicum erbij :Y)

Rainbow: die staan hier op voedertijd (waar bokt al niet goed voor is!!)
[VT] Chocoladetaart melk/wit
[VT] Yoghurt-tiramisu met stroopwafels

Lielle

Berichten: 66461
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-09 13:23

rainbow8 schreef:
Lielle:
Gevulde komkommerringen? Mag ik het recept? Wat is een sinaasappeltrifle?

verhoudingen heb ik zo niet bij de hand, maar je hakt kappertjes, augurkjes, zilveruitjes, lenteui, gekookt ei, rauwe ham, en diverse groene kruiden (peterselie, dille, bieslook) heel erg fijn. Door elkaar scheppen met mayo, zure room, mierikswortel en op smaak brengen met evt zout en peper. Het mag niet te vloeibaar zijn!
Een komkommer wassen, om en om schillen over lengte (dus afwisselend groene en lichte strepen). Komkommer in twee stukken snijden (niet in de lengte!), uiteinden eraf halen en de zaden eruit halen. Dat gaat het makkelijkste met een appelboor. Dan het mengsel in de komkommer proppen, in zilverfolie rollen en in de koelkast bewaren. Voor het serveren in plakken van circa 1 cm dik snijden.

Sinaasappeltrifle is een toetje van cake besprenkeld met cream sherry, plakken sinaasappel, en romige kwark.


Citaat:
Wat is een amuse en/of een spoom?

amuse (amuse gueule, "mondvermaak) is een klein hapje dat je voor het voorgerecht serveert en dient om de interesse te wekken en de kwaliteiten van de chef te tonen. Het moet in principe in een hap op te eten zijn, en wordt vaak op een lepel geserveerd.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Amuse

Een spoom is een tussengerecht dat vaak na de soep en voor het hoofdgerecht wordt geserveerd. Meestal is bestaat het uit een bolletje sorbetijs met witte (evt sprankelende) wijn.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spoom

Sizzy

Berichten: 27232
Geregistreerd: 11-09-01
Woonplaats: Den Haag

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-09 13:25

Hmm die gevulde komkommer klinkt ook wel erg goed! Ga ik van het weekend eens testen :Y)

rainbow8

Berichten: 2407
Geregistreerd: 15-05-09
Woonplaats: Afgelegerije

Re: Wat wordt jouw menu met kerst - wat ga je koken?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-09 13:44

Lielle:
Bedankt voor het recept en uitleg. Maar pfff ik ben niet zo'n keukenprinses. Ik heb het gepresteerd om soep te laten aanbranden. Dus ik zal nog eens achter mijn oren krabbelen of ik het ga proberen.

Lielle

Berichten: 66461
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-09 13:45

Sizzy schreef:
Hmm die gevulde komkommer klinkt ook wel erg goed! Ga ik van het weekend eens testen :Y)

erg lekker, en als je een keukenmachine hebt ook niet veel werk.