oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Moderators: Essie73, NadjaNadja, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird, Polly

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Ir111

Berichten: 12753
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 10:32

Dank voor het snertrecept! Haha!

Rianneke schreef:
alleen de tijd die er in gaat zitten of nou ja tijd... het kost niet super veel tijd, maar je moet er wel thuis voor blijven om je pannetje in de gaten te houden.


Ja, ik zit in dubio of ik de soep nou op het vuur zal laten staan als ik vanmiddag ga paardrijden...

ellepel

Berichten: 48930
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 10:34

huh?
pan op het vuur als je niet thuis bent?

nooit doen gekkie,straks brand het toch aan omdat je er niet bent om te roeren en dan heb je je hele huis vol rook

Ir111

Berichten: 12753
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 10:38

Mmm, ik had bedacht dat ik er ook niets mee doe als ik thuis ben... Maar wss heb je gelijk. Niet doen dus, dank voor t zetje de goede richting in! Lachen

ellepel

Berichten: 48930
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 10:41

zo hadden wij ooit es een pan aardappels op laten staan, was wel een stoompan hoor,maar we bleven toch iets langer weg dan de bedoeling was Nagelbijten / Gniffelen Nagelbijten / Gniffelen

zo veel rook, pff en stinken!!!

ik draai alles uit als ik uit huis ga, ook al is het maar even naar de winkel op en neer.


over draadjes vlees gsproken, ik vind het zelf toch het lekkerste als je afblust met rode of witte wijn.
ik gooi er ook wel es een flesje bier in,dat smaakt ook heel lekker

geerke

Berichten: 31213
Geregistreerd: 06-09-07

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 10:45

draadjesvlees is ook lekker als je het suddert in bruin bier....verder gruw ik van nederlandse kost,ik vind er geen smaak of kraak aan.
mijn vriend vind het heerlijk(van de oude stempel...)dus ik kook het wel vaak,en ik zit dan echt met lange tanden te eten.
Geef mij maar de aziatische keuken,dat smaakt tenminste ergens naar...

Boktpony
Berichten: 10128
Geregistreerd: 06-02-05
Woonplaats: Ergens in Gelderland!

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 10:46

Ir111 schreef:
Ja, ik zit in dubio of ik de soep nou op het vuur zal laten staan als ik vanmiddag ga paardrijden...

gewoon het vlees 1,5 uur eerder opzetten en ff uitzetten als je wegbent. wij doen dat ook zo vaak en daar word het nog lekkerder van lijkt wel Clown

geerke schreef:
verder gruw ik van nederlandse kost,ik vind er geen smaak of kraak aan.

leuk het op met sausjes en kruiden Haha! ik vind sommige dingen ook niet lekker en maak er dan een sausje bij voor mezelf.

Ir111

Berichten: 12753
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 10:47

Ik sudder het altijd in boullion, de lekkere smaak krijgt het door de appelstroop die ik er door doe. In de Allerhande van deze maand staat een recept voor draadjesvlees gestoofd in bier met bastognekoeken. Dat ga ik volgende week eens proberen. Vingers aflikken

ellepel

Berichten: 48930
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 10:48

ik ben een makkelijke eter.
van huis uit al, mijn moeder zette de meest vreemde dingen op tafel en dan moesten we verplicht proeven Sigaar

heeft wel geholpen denk ik,want ik lust echt bijna alles Haha!


bastognekoeken??

ja zou best wel kunnen, een stukje ontbijtkoek er in is ook heel erg lekker he

Jukurensha

Berichten: 1026
Geregistreerd: 21-12-06
Woonplaats: Haarlem

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 10:57

Bah draadjesvlees Bloos Haha, ben sowieso niet echt van de Hollandse pot Haha! Zoals jullie het er hier over hebben lijkt het heel lekker, maar als het voor me staat vind ik het een stuk minder Tong uitsteken

Wat ik wel heel erg lekker vind, zijn bietjes. En dan met aardappelpuree, lekker er door heen mengen Vingers aflikken
Laatst bijgewerkt door Jukurensha op 01-11-08 11:27, in het totaal 1 keer bewerkt

Ir111

Berichten: 12753
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 10:58

Ik kreeg thuis ook altijd van alles voorgeschoteld. Maar zelfs zonder dat was ik wel makkelijk geweest geloof ik. Ik lust al van kleins af aan praktisch alles.

Bastognekoeken zijn wat sterker van smaak dan ontbijtkoek dus ik ben benieuwd.

ellepel

Berichten: 48930
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 10:59

bastognekoeken zijn zo ook lekker Haha!
geloof dat je ze ook kunt gebruiken als bodem voor een taart?

Boktpony
Berichten: 10128
Geregistreerd: 06-02-05
Woonplaats: Ergens in Gelderland!

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 11:00

ik ben alleen bang dat ik de bastogne lekkerder vind zo bij de thee als bij het vlees Bloos

ellepel

Berichten: 48930
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 11:02

hahaha maar ik denk noet dat er veel in het vlees gaan,dus heb je nog genoeg over voor bij de thee Haha!

vivana

Berichten: 3267
Geregistreerd: 22-12-04
Woonplaats: plekje onder de horizon

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 11:02

Hmmm lekker die hollandse kost Mijn favoriet...rodekool-stamp met spek/worst óf
gehaktballen (zelf gemaakte).
Tja en dan ook nog draadje-vlees , hachee(wel t lekkerste gemaakt van ....mja......)
Maar ook lekker zuurkool-stamp ,wortel-stamp (zónder ui ),boerenkool-stamp.

Het is idd erúg lekker maar je heb er wel wat werk mee!!! Vingers aflikken Vingers aflikken

Boktpony
Berichten: 10128
Geregistreerd: 06-02-05
Woonplaats: Ergens in Gelderland!

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 11:05

de stampotten vallen nog mee kwa tijd vind ik... moet ook wel zeggen dat we ook een stuk makkelijker zijn geworden... voorheen maakte wij bijv een boerenkool vers klaar en moest het nog gesneden worden enzo... nu hebben we bijv in de winter standaard zakken verse boerenkool in de vriezer Pling

Ir111

Berichten: 12753
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 11:27

ellepel schreef:
bastognekoeken zijn zo ook lekker Haha!
geloof dat je ze ook kunt gebruiken als bodem voor een taart?

Ja, voor de bodem van een kwarktaart geloof ik.

Dat zoete met combineert juist verrassend goed Rianneke! Heb laatst in een restaurant een stoofpotje gegeten met heerlijk zoete saus, normaal eet ik liever pittig maar dit was echt onwijs lekker. Vandaar mijn experiment. Haha!

Overigens staat de soep nu op het vuur (ik zet um idd gewoon uit als ik wegga straks).

ellepel

Berichten: 48930
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 11:30

ja beter van wel,stel je donderd van je paard af ofzo.dan heb je natuurlijk wel een probleem.

over paard gesproken..
ik ga het goch een keertje proberen.
ik heb gister bij de slager hier 500 gram paarenvlees gehaald Bloos


mijn moeder maakte het vroeger wel, en ik weet nog dat het heel zoet smaakte.
ik ga es zoeken op internet voor een recept en dan gaan we volgende week paardenvlees eten

Ir111

Berichten: 12753
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 11:38

Oh spannend!! Ik ben benieuwd wat je er van vindt! Ja

Overigens sta ik net met de verpakking van de kruidenbuiltjes in mijn handen en ik herinner me ineens weer dat mijn oude kat helemaal gek werd van plezier als ze die papiertjes mocht uitlikken. Weet niet of jullie katten hebben maar wellicht kunnen jullie ze blij maken de volgende keer als er soep gekookt wordt! Haha!

Boktpony
Berichten: 10128
Geregistreerd: 06-02-05
Woonplaats: Ergens in Gelderland!

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 11:38

wat voor een paardenvlees ga je proberen ellepel?

ellepel

Berichten: 48930
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 11:43

ja weet ik niet,ik was bij de slager en ze hadden het daar kant en klaar verpakt in de vriezer liggen.
was al in dobbelstenen gesneden.
gewoon stoofvlees is het.

tja weet je aan de ene kant natuurlijk sneu ahhh je gaat toch geen paard eten???
maar ja ik eet ook elk ander dier dsu waarom geen paard Knipoog


Ir111:
mijn kat is een veelvraat,die lust echt alles Haha!

Boktpony
Berichten: 10128
Geregistreerd: 06-02-05
Woonplaats: Ergens in Gelderland!

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 11:46

ik heb wel eens paardenbiefstuk gegeten, maar ik hou niet van dat zoete bij vlees... ben wel benieuwd hoe het smaakt als je er een stoofpotje van maakt ofzo.

ellepel

Berichten: 48930
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 11:46

ja ben ik ook benieuwd naar
heb geen idee of het dan compleet anders klaargemaakt moet worden dan met rundvlees.
maar dat zoek ik dan wel op.

beantsje

Berichten: 9297
Geregistreerd: 09-06-05
Woonplaats: Drenthe

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 11:51

draadjesvlees...hebben we het dan over sucadelappen? Die neem ik altijd want door het vet wordt het zo heerlijk sappig! Je kan het er altijd na het stoven nog afsnijden.

@Ellepel, ach, waarom ook niet? Ben benieuwd hoe het smaakt!
Waarschijnlijk moet je het net zo maken als rundvlees.
Kruiden, even rondom snel bruin bakken, vlees uit de pan, water bij het braadvet, vlees weer in de pan (anders schrikt het vlees van het koude water en wordt het taai), gesnipperd uitje en laurierblaadje erbij, vuur op zn laagst en 3 uur laten gaan; regelmatig even keren en kijken of er nog genoeg water bij zit.
Ik doe er altijd een scheutje wijn of azijn in. Na 3 uur sudderen proef je dat echt niet meer maar het zuur heeft het vlees wel heerlijk zacht gemaakt. Het schijnt dat een stuk kiwi hetzelfde effect heeft, maar dat heb ik nooit geprobeerd.

Als het klaar is, doe ik het vuur hoger en laat ik het indampe tot de jus goed is.

MandyR

Berichten: 2746
Geregistreerd: 01-08-08
Woonplaats: Toftlund - Denemarken

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 12:22

Sinds ik in het lnd van weinig groentes woon ben ik gek op echte nederlandse kost. Als mijn ouders hier naar toe komen, maken ze van te voren grote pannen met zuurkool, witlof en boerenkool klaar. Die ik dan in kleine porties in kan vriezen.
En gehaktballen maar die mislukken altijd bij mij. Die krengen vallen altijd uitelkaar zodra ze in de pan liggen.
Ook een favoriet: Bruine bonen met aardappelen en spek en wat piccalily voor de smaak.
En ik ben er ook achter gekomen dat mayonaise bij de friet nederlands is. Want mayo gebruik je toch alleen om salades te maken?
Draadjesvlees is ook erg lekker maar kan het niet herkennen als ik bij de slager sta. Bloos Iemand hier een idee hoe het echt heet en waar het vandaan komt (schouder, rug enz)? Heb weleens uitproberen te leggen aan de slager dat ik draadjesvlees wilde maar hij snapte het niet. Huilen

Ir111

Berichten: 12753
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 12:24

Je gebruikt sukadelappen of riblappen (of is dat hetzelfde... Nagelbijten / Gniffelen ). Eh, ik zal es kijken, ik heb volgens mij een kookboek waar in aangegeven staat welk 'onderdeel' van de koe het is. Haha!
Citaat:
Sucadelappen
Mager rundvlees al dan niet met een vetrandje, afkomstig van het sucadestuk van de schouder. Het vlees heeft een redelijke fijne vleesdraad en bevat veel bindweefsel. Het beenvlies is altijd verwijderd
Laatst bijgewerkt door Ir111 op 01-11-08 12:26, in het totaal 1 keer bewerkt