
Het recept:
De beste chocolade om ganache van te maken is couverturechocolade met 53-63% cacao. Bij koud weer moet u misschien wat extra room toevoegen of wat minder chocolade gebruiken om te voorkomen dat de ganache te hard wordt. Als u geen couverturechocolade kunt vinden, gebruik dan pure chocolade, verkrijgbaar in de supermarkt.
Voor circa 1,8 kg ganache:
witte ganache: 1,3 kg witte chocolade in stukjes en 4,5 dl room
donkere ganache: 1,2 kg pure chocolade in stukjes en 6 dl room
1. Doe de stukjes (witte of pure) chocolade in een grote kom
2. Doe de room in een steelpan en breng hem aan de kook. Schenk de room over de stukjes chocolade en klop de ganache met een garde glad. (Gebruik geen mixer, want dan komen er te veel luchtbellen in de ganache.)
3. Laat de ganache goed afkoelen en daarna 1 nacht stollen.
Magnetronmethode:
1. Doe de chocolade en room in een magnetronbestendige komen en verhit het mensen 1-2 minuten op de hoogste stand. Haal de kom eruit en roer goed. Herhaal deze werkwijze tot de ganache glad is.
2. Haal de kom uit de magnetron, bedek hem met plasticfolie en laat hem 5 minuten staan. Schud een beetje met de kom, zodat alle chocolade naar de bodem zinkt.
3. Klop het mensel met een garde glad.
4. Laat de ganache goed afkoelen en daarna 1 nacht stollen.