Dan doe je morgen ochtend de oven op 30 graden en laat je hem daar nog even na rijzen
Top tip
lovelucydan
Berichten: 2103
Geregistreerd: 10-10-06
Woonplaats: amsterdam
Geplaatst: 11-12-23 23:34
ElfBeau_067 schreef:
Jullie maken veel zuurdesems zeg! Ik wil er binnenkort ook een maken, maar wat is een goed recept voor een zuurdesem?
Absoluut het basis pakket van de broodgodin. Om alles op te starten en duidelijke uitleg hoe en de wat
ElfBeau_067
Berichten: 2125
Geregistreerd: 03-11-22
Geplaatst: 12-12-23 14:57
Dankjewel voor de tip!
Ceetje_bokt
Berichten: 5624
Geregistreerd: 01-05-07
Geplaatst: 12-12-23 15:53
Oh! Het extra water en misschien ook de extra hoeveelheid starter deden de truc! Hoewel het deeg megaplakkerig was… nu een brood met meer lucht, meer elasticiteit én een dikkere korst.
BeFunny
Berichten: 13358
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor
Geplaatst: 12-12-23 16:02
Ziet er goed uit hoor vast ook lekker.
Ik zit ook een beetje naar recepten te kijken. Maar vind niet echt Desembrood recepten waar ze melk gebruiken ipv water. Ik doe dus de gist broden met melk vind dat echt veel lekkerder. En zou desembrood ook net melk of combi water en melk willen maken.
Iris82
Berichten: 40343
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg
Geplaatst: 12-12-23 16:52
Ik heb een paar pb'tjes gehad na de laatste foto van mijn brood dus ik vind het leuk om het recept met jullie te delen.
Dit brood maakt gebruik van een poolish. Dat is een 'soort van starter' maar dan van gist! Dit zorgt ervoor dat het brood én lekkerder smaakt én een betere structuur heeft én lichter verteerbaar is. Btw, ik gebruik
De avond van te voren - 75 gram water op kamertemperatuur - 75 gram bloem/meel - 3 gram gedroogde gist
Door elkaar mengen, love her, leave her alone. (minimaal 8 max 24 uur, NIET langer)
Recept - 220 gram water - 10 gram zout (in de Engelse versie staat 12, dat vind ik te zout, je proeft het dan ook echt) - 375 gram bloem/meel - 125 gram poolish
Let op: je denkt dat je dan nog 25 gram Poolish overhebt, maar dat is eigenlijk niet. De gist eet echt een deel van de bloem op. Dus niet minder dan 75+75 maken.
- Meng alles goed door elkaar zodat alles gemengd is. Ik doe het voortaan met de keukenmachine maar het kan ook met de hand. Let op: plakkerig.
***30 minuten rust*** (in deze tijd kan het water de bloem goed absorberen)
- Zet je keukenmachine aan en kneed voor 5 minuten. Of ga zelf met de hand kneden. Het is geen koekjesdeeg dus het is nog steeds relatief plakkerig. - Maak een soort van balvorm en stop het in een nieuwe (met olie ingevette) beslagkom
***4 tot 5 uur rust***
- Het doel is dat je deeg verdubbeld en dat er duidelijk grote bellen op de bovenkant komen. In tegenstelling tot zuurdesemdeeg gaat dit makkelijker en sneller. Ik gooi m voor het laatste half uur nog even in de oven op 30 graden en dan krijgt ie helemaal een boost. (maar dat hoeft niet)
- Strooi bloem op de bovenkant - Kiep je deeg op een bebloemd aanrechtblad (LET OP: de bebloemde kant moet onder!) - Vouw m in een vierkant uit en vouw daarna de hoeken naar binnen. Steeds opnieuw net zolang tot er geen hoeken meer zijn en het een soort bol is. - Strooi wat bloem over de bol en draai m om zodat ie met de goede kant boven is - Probeer m met je handen nog wat ronder te vormen - Nog meer bloem - Doe een theedoek in een kleine beslagkom/rijsmandje. Gooi (jaja) nog meer bloem op de theedoek zodat het deeg er niet aan blijft hechten en plop m met de goede kant onderop in de kom
Nu kun je m of in de koelkast gooien of meteen bakken
*** 30 min rust**
- Ondertussen: Verwarm je oven voor op 230 graden, ik gebruik een gietijzeren braadpan. Je kunt ook een ovenschaal water in je oven zetten voor stoom. - Plop je deeg op een bakpapier en maak een kruis in de bovenkant met een scherp mes. Als je een sprayflesje hebt kun je het deeg helemaal nat spuiten. Zo niet, dan sprenkel je er wat water overheen. - 25 minuten bakken op 230 graden - 10-12 minuten zonder stoom / deksel van braadpan
Dingen die helpen maar waar je ook zonder kunt - De braadpan - Een flexibele deegkrabber (ding kost nog geen euro en is ZO FIJN) - Een keukenmachine - Een rijsmandje met linnen bekleding - Een speciaal scherp mesje voor het snijden van je deeg
Speciale aandacht voor de deegkrabber. Dat is dus niet hetzelfde als zo'n hele harde metalen. Hij is je beste vriend bij het uitschrapen van je beslagkom maar vooral: bij het opbollen van je deegbal. Je kunt met zo'n ding heel makkelijk onder je bal en m rondschuiven zodat ie boller en boller wordt. Hoe boller je m krijgt, hoe meer spanning op het deeg en hoe mooier ie openbarst als je m bakt.
Ik ook! Die gedachte van de poolish 25 gram overhouden was wel precies mijn gedachte. Hoe groot zijn jullie gietijzeren pannen voor een 400 a 500 gram brood?
Ik heb mijn desem om 16:00 gevoed En kijk hoe hij nu begint te werken. Betekend dat dat ik nu een werkende starter heb? Gister was dat ook al alleen minder snel en minder veel.
Zojuist uit de oven gehaald: mijn eerste volkorenbrood (60 volkoren meel en 40 patentbloem) Ik heb de stappen van Iris gevolgd (dank daarvoor) en een grotere pan gebruikt. Ben er best wel trots op, nu ook nog hopen dat ie lekker is.
Ziet er heel goed uit hoor Ceetje, ik weet zeker dat hij ook zal smaken
Ik had vandeweek een brood gebakken met meel zonder bloem. Was lekker en ook mooi alleen was hij aan een kant aan de pan blijven plakken en daar was een stukje korst afgescheurd. Eerste keer dat ik dat had vond ik wel zonde.
[ [url=m/jOJKWS.jpg]Afbeelding[/url] ] Zojuist uit de oven gehaald: mijn eerste volkorenbrood (60 volkoren meel en 40 patentbloem) Ik heb de stappen van Iris gevolgd (dank daarvoor) en een grotere pan gebruikt. Ben er best wel trots op, nu ook nog hopen dat ie lekker is.
Erg mooi!
SimplySusan
Berichten: 193
Geregistreerd: 06-01-09
Geplaatst: 16-12-23 22:02
Heerlijke broden zijn er weer gebakken!
Bij mij lukken de desembroden zonder kneden het beste. Vandaag brood gemaakt met 2 verschillende desems. De ene desem onderhoud ik met tarwemeel en de andere met spelt. Verder heb ik aan het ene deeg zonnepitten en aan het andere lijnzaad toegevoegd, verder was het recept hetzelfde. De degen voelen net even anders aan, deeg met speltdesem lijkt vochtiger.