Je eigen brood bakken.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Iris82

Berichten: 40343
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-23 14:18

Nee deze was met gewone gist. Ik maak zuurdesembrood voor mezelf om doordeweeks te eten en snackbrood op basis van gist voor bij het avondeten oid.

Spannend je eerste zuurdesem. Maar je hebt natuurlijk al wel heel veel ervaring met andere degen en dat zal het zeker stukken makkelijker maken!

Ik stond echt bijna te janken bij mn eerste. Alles was goor, ik was alleen maar bezig met de hele keuken te poetsen en het resultaat was alsnog een pannenkoek.

Nu heb ik via De Hoop Amerikaanse Patentbloem gekocht met een eiwitpercentage van 14%! Omg. Dan kun je wel naar 80% water toe. Dat spul zuigt als een malle.

Ik ga volgende week een test doen met 1 brood Franse bloem en 1 brood Amerikaanse. Verder wel hetzelfde recept.

haffiefreak

Berichten: 2114
Geregistreerd: 02-05-05

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-23 14:36

Waar snijden jullie het brood mee?

Met een gewoon broodmes krijg ik geen mooie even dikke plakken.

BeFunny

Berichten: 13358
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-23 15:03


BeFunny

Berichten: 13358
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-23 16:23

Ik heb trouwens de desem starter terug gebracht gebracht naar 50 gram bloem en 50ml water wat ik er dagelijks bij doe (dus 100 gram totaal) ik start elke dag weer met 100 gram en vul dat aan met die 50 en 50 en de rest uit de pot gooi ik weg. Heb dan totaal 200 gram in de pot. Zo ziet het er nu uit.

Afbeelding

Iris82

Berichten: 40343
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-23 16:36

De starter eet zijn eigen gewicht aan bloem als hij eenmaal op dreef is.

Dus wat je dan doet is:
- 50 gram starter overhouden
- 50 gram water
- 50 gram bloem

Als je minder dan de verhouding 1 op 1 aan bloem erbij doet, dan blijft je starter hongerig en vrij zuur en kan het zijn dat de slechte bacteriën de overhand krijgen.

BeFunny

Berichten: 13358
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-23 16:48

Iris82 schreef:
De starter eet zijn eigen gewicht aan bloem als hij eenmaal op dreef is.

Dus wat je dan doet is:
- 50 gram starter overhouden
- 50 gram water
- 50 gram bloem

Als je minder dan de verhouding 1 op 1 aan bloem erbij doet, dan blijft je starter hongerig en vrij zuur en kan het zijn dat de slechte bacteriën de overhand krijgen.


Maar die starter is toch een combi van bloem en water? Ik was begonnen met 100 gram bloem en 100gram water.

Maar heb dat terug gebracht naar totaal 100gram starter en dan aanvullen met 50/50 ook 100 maar dat is dus niet goed. De volgende voeding zal ik dan 50 gram starter overhouden

lizy29

Berichten: 6390
Geregistreerd: 05-03-12
Woonplaats: Het land van du vin, du pain, du Boursin

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-23 17:39

Je voedt 1:1:1, dus 1 deel starter, 1 deel bloem en 1 deel water. Als je snel wilt vermeerderen doordat je bijvoorbeeld een grote batch wilt bakken of als je de zuurgraad wilt verminderen voedt je 1 deel starter en dan gelijke (maar grotere delen water en bloem. Ik voedt bijvoorbeeld de dag van brood maken 1:3:3

BeFunny

Berichten: 13358
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-23 17:59

Dankjulliewel :j

Iris82

Berichten: 40343
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-12-23 17:59

haffiefreak schreef:
Waar snijden jullie het brood mee?

Met een gewoon broodmes krijg ik geen mooie even dikke plakken.


Met een scherp steakmes! Ideaal.

JudithO

Berichten: 7484
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-23 10:09

Het brood wordt hier gesneden met een scherp broodmes uit een goede kwaliteit messenset. Dat is echt een wereld van verschil vergeleken met een goedkoop broodmes!

Ceetje_bokt
Berichten: 5623
Geregistreerd: 01-05-07

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-23 12:07

Ik val even binnen met een vraag. Ik lees bij veel van jullie dat bij het eerste mengen van het zuurdesemdeeg het nog geen vorm heeft. Maar bij mijn eerste brood moest ik na 3 minuten het deeg al terugstoppen in de bak. Het was al direct een gevormd, heel zacht en niet klef deeg. Is dat dat een aanwijzing dat er meer vocht bij had gemoeten? Wil morgen m’n tweede brood gaan bakken namelijk.

axel_1997

Berichten: 2142
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-23 12:08

haffiefreak schreef:
Waar snijden jullie het brood mee?

Met een gewoon broodmes krijg ik geen mooie even dikke plakken.


Scheve boterhammen houd je altijd een beetje als je uit de losse pols snijd. is ook wel een beetje de charme van zelf gebakken brood. Maar als je blijft oefenen en het mes het werk laat doen wordt het wel beter. Als je kracht moet zetten, heel veel kruimels krijgt of het kruim stuk gaat dan moet je mes dringend geslepen worden. En er zijn geloof ik ook snijplanken te krijgen die als een soort verstekbak werken.

Iris82

Berichten: 40343
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-23 15:34

Ceetje_bokt schreef:
Ik val even binnen met een vraag. Ik lees bij veel van jullie dat bij het eerste mengen van het zuurdesemdeeg het nog geen vorm heeft. Maar bij mijn eerste brood moest ik na 3 minuten het deeg al terugstoppen in de bak. Het was al direct een gevormd, heel zacht en niet klef deeg. Is dat dat een aanwijzing dat er meer vocht bij had gemoeten? Wil morgen m’n tweede brood gaan bakken namelijk.


Wat is je recept?

Ceetje_bokt
Berichten: 5623
Geregistreerd: 01-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-23 19:30

Iris82 schreef:
Ceetje_bokt schreef:
Ik val even binnen met een vraag. Ik lees bij veel van jullie dat bij het eerste mengen van het zuurdesemdeeg het nog geen vorm heeft. Maar bij mijn eerste brood moest ik na 3 minuten het deeg al terugstoppen in de bak. Het was al direct een gevormd, heel zacht en niet klef deeg. Is dat dat een aanwijzing dat er meer vocht bij had gemoeten? Wil morgen m’n tweede brood gaan bakken namelijk.


Wat is je recept?

Zak van de broodgodin = 407 gram, 50 gram desem en 225 gram koud water. Volgens het voorschrift. Het was al bijna meteen heel knuffelig zacht deeg :D

lizy29

Berichten: 6390
Geregistreerd: 05-03-12
Woonplaats: Het land van du vin, du pain, du Boursin

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-23 19:39

Ceetje_bokt schreef:
Iris82 schreef:

Wat is je recept?

Zak van de broodgodin = 407 gram, 50 gram desem en 225 gram koud water. Volgens het voorschrift. Het was al bijna meteen heel knuffelig zacht deeg :D


Lijkt me erg weinig water. Ik bak zelf met 75% vocht en zou als minimum echt niet onder de 70% willen gaan zitten.

Iris82

Berichten: 40343
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-23 19:55

De Broodgodin heeft het recept zo eenvoudig/foolproof mogelijk gemaakt met weinig water en zo min mogelijk stappen. Dan krijg je dus een braaf deeg met een gemiddelde rijs. Dat is perfect voor de eerste keer. Daarna is het vooral kijken en uitproberen wat werkt als je jezelf wat meer wil uitdagen.

Ceetje_bokt
Berichten: 5623
Geregistreerd: 01-05-07

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-23 20:09

Dank voor de hulp. Ik heb (hoe avontuurlijk _O- ) wat meer water toegevoegd en wat meer starter. Die laatste wilde uit de pot kruipen, dus hup wat meer. Nu bleef het deeg idd een blob. Ik ben nu aan het wachten op de eerste rust tot ik de kitchenaid weer aanslinger. Mag ie vannacht lekker rijzen. Overigens had ik een half brood over en dat in de diepvries gemikt, daar heb ik vandaag wentelteefjes mee gemaakt: wow! Die waren lekker. En heel bijzonder het brood was elastischer dan voor de diepvries én ik had genoeg aan één ei ipv één ei per boterham, zoals met gewoon wit brood.

Iris82

Berichten: 40343
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-23 20:42

Als je er meer starter bij doet dan gaat het deeg sneller rijzen. Dus dan werkt het 'de hele nacht op het aanrecht' rijzen niet meer. Want dan is ie sneller aan zijn piek. Het kan dus zijn dat ie te ver schiet.

lizy29

Berichten: 6390
Geregistreerd: 05-03-12
Woonplaats: Het land van du vin, du pain, du Boursin

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-23 20:50


Ceetje_bokt
Berichten: 5623
Geregistreerd: 01-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-23 21:14

Iris82 schreef:
Als je er meer starter bij doet dan gaat het deeg sneller rijzen. Dus dan werkt het 'de hele nacht op het aanrecht' rijzen niet meer. Want dan is ie sneller aan zijn piek. Het kan dus zijn dat ie te ver schiet.

F*ck. Het is 18 graden in de keuken en misschien nog iets koeler, want de twee roosters zijn open met de wind erop. Nou ja, ik waag het er maar op.

BeFunny

Berichten: 13358
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-23 21:18

Kan die niet in de koelkast?

Ceetje_bokt
Berichten: 5623
Geregistreerd: 01-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-23 21:18

lizy29 schreef:
Tenzij je huis koud is. Ik werk met 100 gram starter op 500 gram bloem en de bulkrijs is hier minimaal 12 uur. Maar ons huis koelt in de nacht af naar 15 graden.

Ik vind dit trouwens een fijne FB groep mbt zuurdesem
https://www.facebook.com/groups/sourdou ... ?ref=share

Dank je voor de fb tip. Ik ga nog even niet lid worden, want de hoeveelheid informatie en tips en soms ook tegenstrijdige adviezen zorgen nog even voor een error %) Eerst de basis leren.
Volgende week boodschappen doen in Lille, verschillende melen staan op m’n lijstje.

Ceetje_bokt
Berichten: 5623
Geregistreerd: 01-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-23 21:19

BeFunny schreef:
Kan die niet in de koelkast?

Krijgt hij het dan niet te koud?

lizy29

Berichten: 6390
Geregistreerd: 05-03-12
Woonplaats: Het land van du vin, du pain, du Boursin

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-23 21:37

Ceetje_bokt schreef:
lizy29 schreef:
Tenzij je huis koud is. Ik werk met 100 gram starter op 500 gram bloem en de bulkrijs is hier minimaal 12 uur. Maar ons huis koelt in de nacht af naar 15 graden.

Ik vind dit trouwens een fijne FB groep mbt zuurdesem
https://www.facebook.com/groups/sourdou ... ?ref=share

Dank je voor de fb tip. Ik ga nog even niet lid worden, want de hoeveelheid informatie en tips en soms ook tegenstrijdige adviezen zorgen nog even voor een error %) Eerst de basis leren.
Volgende week boodschappen doen in Lille, verschillende melen staan op m’n lijstje.


Daarom vind ik deze pagina fijn. Heel behulpzaam en duidelijke adviezen. Heb daar juist ook mijn basis vandaan.

Je kan hem evt nu in de koelkast zetten en dan morgen overdag laten rijzen als je dan wel thuis bent.

Er zijn ook mensen die hem in auto zetten als de buiten temperatuur het toe laat. (Maar heb geen idee wat jullie buitentemperatuur is momenteel)

BeFunny

Berichten: 13358
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-23 21:58

Ceetje_bokt schreef:
BeFunny schreef:
Kan die niet in de koelkast?

Krijgt hij het dan niet te koud?


Dan doe je morgen ochtend de oven op 30 graden en laat je hem daar nog even na rijzen :j