Je eigen brood bakken.

Moderators: Maureen95, Essie73, Muiz, Firelight, NadjaNadja

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
JudithO

Berichten: 7121
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-23 08:18

Dank voor het recept! Ik zal die de volgende keer proberen.

BeFunny

Berichten: 11072
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-23 13:39

Deze haal ik net uit de oven.

Ik heb een recept aangepast. Melk ipv water. Roomboter ipv margarine en er zit een scheut zonnebloem olie doorheen en vanille suiker ipv basterdsuiker en 30gram sesamzaad waarvan een beetje bewaard voor eroverheen.
En patentbloem ipv tarwebloem 250 gram en 250 gram tarwemeel.

Afbeelding

Ik heb een bakdagboekhe gemaakt. Waar ik de ingrediënten op schrijf van de baksels die genoeg bevallen zodat ik ze weer precies zo kan maken.

Swifter
Berichten: 292
Geregistreerd: 09-04-23

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-23 14:09

Ziet er erg lekker uit!

Hier gisteren kaneelbrood gemaakt, maar hij was wat aan de droge kant. Dus deze middag dikke sneden gesneden, gebakken in de pan in echte roomboter, nog warm wat suiker over en het is echt heerlijk nu.

Afbeelding

BeFunny

Berichten: 11072
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-23 14:10

Ziet er idd erg lekker uit. Het water loopt mij in de mond.

axel_1997

Berichten: 1826
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-23 18:17

Afbeelding

Ik heb weer een zuurdesembrood uit de oven gehaald.
Erg lekker, maar morgen pas ik het recept iets aan. hopelijk rijst het dan beter.

BeFunny

Berichten: 11072
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-23 18:40

Ziet er toch als een geslaagd brood uit Axel :j

Swifter
Berichten: 292
Geregistreerd: 09-04-23

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-23 19:34

Ik heb deze ook nog gemaakt :D

Afbeelding
Afbeelding

Axel: Geen enkele ervaring met zuurdesem dus kan geen tips geven.

axel_1997

Berichten: 1826
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-23 19:47

jullie hebben ook mooie broden uit de oven getrokken. :9

Iris82

Berichten: 39873
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-23 21:55

Ik heb vandaag weer een desem afgebakken en twee stuks 'artisan bread' voor de buren gemaakt. Haha. Ik vind het zo leuk om te doen maar ik krijg het niet snel genoeg opgegeten voor de hoeveelheid brood die ik maak. :') Dus ben het maar uit aan het delen.

BeFunny

Berichten: 11072
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-23 21:56

Je kunt het ook invriezen hè.

Iris82

Berichten: 39873
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-23 22:10

I know maar onze vriezer ligt al proppievol. En het lost niets op maar het stelt het probleem alleen maar uit. :')

BeFunny

Berichten: 11072
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-23 22:40

Haha. Hier gaan ze tot nu toe wel op gelukkig.

haffiefreak

Berichten: 1712
Geregistreerd: 02-05-05

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-23 08:46

Ik hoop dat jullie kunnen helpen.

Ik bak mijn brood in de broodbakmachine, maar als je dat brood een halve dag laat liggen is het al echt droog, zou hier broodverbeteraar bij helpen?

MoniqueT

Berichten: 8855
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Macisvenda, Spanje

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-23 10:01

Meer water en 20 gram boter helpt bij mij heel goed. Het is ook de tweede dag nog heel smeuïg.

haffiefreak

Berichten: 1712
Geregistreerd: 02-05-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-23 12:02

MoniqueT schreef:
Meer water en 20 gram boter helpt bij mij heel goed. Het is ook de tweede dag nog heel smeuïg.


Boter gebruik ik al (2 eetlepels uit een kuipje, voor op brood). En ik gebruik ongeveer 280ml melk in plaats van water.
Ook gebruik ik kant en klaar pak van de welkoop/jumbo eigen merk

BeFunny

Berichten: 11072
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-23 12:13

haffiefreak schreef:
MoniqueT schreef:
Meer water en 20 gram boter helpt bij mij heel goed. Het is ook de tweede dag nog heel smeuïg.


Boter gebruik ik al (2 eetlepels uit een kuipje, voor op brood). En ik gebruik ongeveer 280ml melk in plaats van water.
Ook gebruik ik kant en klaar pak van de welkoop/jumbo eigen merk



Ik vond brood uit de broodbakmachine van die mixen ook droog.

Ik zou proberen om 300 of zelfs 320ml melk te doen. 30gram roomboter ipv margarine. En ik zou eens kijken of je gewoon zelf een mix maakt van patentbloem en tarwemeel bijv kan ook speltbloem gebruiken. Je zou vitamine c poeder kunnen toevoegen. En een scheutje zonnebloemolie doet ook wonderen.

haffiefreak

Berichten: 1712
Geregistreerd: 02-05-05

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-23 12:28

En dan de zonnebloemolie afmeten tot die 300/320 ml melk?
En de boter gewoon op kamertemperatuur in blokjes toevoegen?

BeFunny

Berichten: 11072
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-23 12:35

haffiefreak schreef:
En dan de zonnebloemolie afmeten tot die 300/320 ml melk?
En de boter gewoon op kamertemperatuur in blokjes toevoegen?



Ik doe gewoon een scheutje zonnebloem olie. Max twee eetlepels en dat doe ik er dus gewoon bij.
Roomboter idd op kamer temperatuur. Melk ook op kamertemperatuur erbij doen is het beste.

Op 500gram bloem/meel doe ik 30gram roomboter :j

Iris82

Berichten: 39873
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-23 12:38

Ik zou zeker roomboter gebruiken, je wil de eiwitten. Die zitten niet in smeerboter (daar zit olie in).

haffiefreak

Berichten: 1712
Geregistreerd: 02-05-05

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-23 16:09

Dank jullie wel voor de tips, zondag maar weer proberen.

MoniqueT

Berichten: 8855
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Macisvenda, Spanje

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-23 16:48

Ik gebruik geen mixen. Op 500 gram volkorenmeel gebruik 350 ml water en 20 ml vloeibare boter, 9 gram zout en 5 gram droge gist. Op het gewone volkomen programma van mijn machine (5 uur), krijg ik overrijs, op volkoren snel (3 uur) heb ik prachtig brood.

Jannie79
Berichten: 309
Geregistreerd: 23-03-04

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-23 19:35

Hier gebruik ik ook geen mixen. Bij speltmeel gebruik ik op 400 gram meel 240 gram water, 5 gram zout, 20 gram olijfolie en 6 gram gedroogde gist.

Heb hierdoor een perfect brood wat bij ons precies in 1 dag op gaat. Van droog worden geen last, alleen af en toe onhandig als er onverwacht mensen een boterham mee willen eten. Gelukkig heb ik voor nood altijd een paar sneeën in de vriezer liggen.

Marcella

Berichten: 37019
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-23 20:05

Voor pannenkoeken, cake en brood gebruik ik heel zelden een mix. Maar bak ook zonder water erin.

Prairy
Berichten: 9266
Geregistreerd: 28-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-23 20:25

chamion schreef:
Ik moet zeggen dat ik nooit exact mijn water afmeet. Gewoon beetje bij beetje erbij en dan goed kijken naar de structuur. Heb inderdaad wel eens een foutje gemaakt en dat ik vervolgens mijn gistdeeg weg kon gooien omdat het helemaal niks deed. Ik kwam deze tegen, die wil ik proberen:

EDIT: en toen had ik het recept niet opgeslagen :+ Ik ga kijken of ik hem weer kan vinden. Maar reels bij FB, wanneer je ze niet wilt tref je ze tig keer en wanneer je ze zoekt zijn ze verdwenen :(

Ik app ze naar mezelf met tekst erbij wat het is. Kun je ze redelijk makkelijk weer terug vinden.

Ik vervang bij cake de helft van de roomboter door zonnebloem olie om hem smeuïg te houden. Voor brood misschien teveel maar het idee is hetzelfde lijkt me.

Iris82

Berichten: 39873
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-23 23:17

Prairy schreef:
chamion schreef:
Ik moet zeggen dat ik nooit exact mijn water afmeet. Gewoon beetje bij beetje erbij en dan goed kijken naar de structuur. Heb inderdaad wel eens een foutje gemaakt en dat ik vervolgens mijn gistdeeg weg kon gooien omdat het helemaal niks deed. Ik kwam deze tegen, die wil ik proberen:

EDIT: en toen had ik het recept niet opgeslagen :+ Ik ga kijken of ik hem weer kan vinden. Maar reels bij FB, wanneer je ze niet wilt tref je ze tig keer en wanneer je ze zoekt zijn ze verdwenen :(

Ik app ze naar mezelf met tekst erbij wat het is. Kun je ze redelijk makkelijk weer terug vinden.

Ik vervang bij cake de helft van de roomboter door zonnebloem olie om hem smeuïg te houden. Voor brood misschien teveel maar het idee is hetzelfde lijkt me.


Niet je water afwegen klinkt leuk maar voor de meeste mensen die met zuurdesem beginnen is dat dus gewoon compleet crisis. Wegen aan te raden.

Ik app de recepten ook naar mezelf. Inclusief fotos achteraf en eventueel commentaar. :+