Ik gebruik gewoon hetzelfde basisrecept als voor gewoon brood:
500 gram speltmeel (kun je vervangen door elke bloem/meelsoort die je wilt)
300 ml lauwwarm water
7 gram gist
theelepel suiker of honing
snufje zout
Alles mengen en vooral flink kneden! Door het kneden gaan de gluten werken en krijg je elastisch deeg en dus luchtiger brood. Ik kneed meestal ongeveer een kwartier. Gewoon met de hand, spierballen kweken

Dan afdekken met een vochtige theedoek of huishoudfolie en 1 uur laten rijzen. Vervolgens bolletjes vormen van gelijke grootte (hoe groot je ze maakt, kun je zelf bepalen. Als je ze maar wel even groot maakt, vanwege de baktijd) op een bakplaat met bakpapier leggen en afgedekt weer een uur laten rijzen. Daarna bakken op 180 graden, ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de grootte van je broodjes. Een brood is gaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Af laten koelen op een rekje en klaar!
Aan dit recept kun je trouwens nog van alles toevoegen: kruiden, pitten en zaden, wat je maar wilt. Als je deze basis maar aanhoudt.
[edit] Takkie_muis, hoe luchtig ze zijn is afhankelijk van hoe lang je kneedt

En ook wel van je meelsoort trouwens, van bloem krijg je sneller luchtige broden dan van meel.