Taarten decoreren XXIII

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Neela

Berichten: 1340
Geregistreerd: 03-02-08

Re: Taarten decoreren XXIII

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 14:10

Zoo lekker verwend ben je en lief zeg van je zus.

Me vader heeft de zolder kamer leeg gemaakt en alles heb ik op planken en super grote werkbank heb ik waar alles op kan.. ben er zo blij me met een eigen kamertje :)

Kinke

Berichten: 21163
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 14:11

geen idee Dancertje...toch te lang gemixt misschien?

dancertje

Berichten: 3459
Geregistreerd: 13-12-05
Woonplaats: Waarder

Re: Taarten decoreren XXIII

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 14:17

ik weet het niet heb 10 min het suiker mengsel gedaan en daarna voorzichtig geschept voor de rest.
denk dat ik jouw opa cake eens ga proberen weet jij toevallig hoeveel je nodig hebt voor een 25 cm?

Kinke

Berichten: 21163
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Re: Taarten decoreren XXIII

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 14:32

Geen idee. ik zou het gewoon omrekenen, dus delen door 15 x 25 :)
Denk er bij dit recept wel aan dat je echt belachelijk lang de suiker en boter mixt :) En ook weer als je de eitjes erdoor mengt, weer zorgen dat het dezelfde structuur heeft als het suiker/boter mengsel. Ik had dit recept voor de Colette workshop gebruikt, de cakes waren prachtig geworden maar toch nog zwaar qua gewicht. Volgens Suuz had ik nog langer moeten mixen :)

dancertje

Berichten: 3459
Geregistreerd: 13-12-05
Woonplaats: Waarder

Re: Taarten decoreren XXIII

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 14:38

oke dus echt 10 min al mixen op de suiker en boter en dan de eieren een voor een en voor elk ook nog maals 5 minuten rekenen?
dus vullen is niet aan te raden bij deze?

Jolien87

Berichten: 17765
Geregistreerd: 27-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 14:46

Daar issie dan eindelijk: de boerenkooltaart.
Even in het kort: mijn moeder stelde voor om voor mijn verjaardag een boerenkooltaart te maken. Oftewel, een gevalletje 'challenge accepted'.
Hieronder zie je het resultaat, met daaronder links naar de foto's van de hele opbouw.:

Afbeelding


De taart
Een afgesmeerde taart. Ik heb hem relatief hoog gemaakt (14 cm) aangezien een goede stamppot-pan ook lekker hoog is.
De taart is gevuld met 2 lagen aardbeienjam, 1 laag bokkepootjesvulling en 1 laag mergpijpjesvulling. Afgesmeerd met 1:1 botercrème.
Voor het kuiltje jus heb ik alvast een rondje ter grootte van een juslepel uitgesneden tot aan de eerste laag vulling.
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/563989_400753423328863_1232136021_n.jpg

Allereerst heb ik de taart op de gebruikelijke manier bekleed met fondant, zonder de bovenkant goed te smootheren.
Rondom het kuiltje zie je waar de fondant is afgesneden. De randen zijn naar buiten geduwd zodat de pan echt een randje krijgt.
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/552233_400753439995528_700460382_n.jpg

Met mijn handen heb ik de taart onder het randje iets naar binnen geduwd zodat er iets meer de vorm van een pan in kwam.
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/409215_400753456662193_118132796_n.jpg

Om de taart een Hollands tintje te geven, heb ik met uitstekers een paar typisch Hollandse figuren gemaakt voor op de pan.
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/580759_400753473328858_1175674205_n.jpg

Een Hollandse pan. Ik heb expres geen handvaten eraan gemaakt, omdat het anders te vol zou worden aan de zijkant van de pan.
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/391695_400753483328857_524442375_n.jpg

De rookworst
Boerenkool is natuurlijk niet compleet zonder rookworst.
Allereerst heb ik een bak vol cereal treats gemaakt (rice crispies in gesmolten boter en marshmallows).
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1070_400753399995532_945786540_n.jpg

Nadat de treats wat waren afgekoeld, heb ik mijn handen goed ingesmeerd met vloeibare bakboter en vervolgens vrij makkelijk de vorm van de worst geboetseerd:
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/269538_400753369995535_1393003283_n.jpg

De worst is afgesmeerd met 1:1 botercrème. Eerst heb ik plakjes afgesneden, zodat het lijkt alsof de worst al is aangesneden.
Met roze en ivoor heb ik geprobeerd de goede kleur te krijgen voor de binnenkant van de worst.
Eerst heb ik de roze plakjes op de afgesneden stukjes worst bekleed. Vervolgens heb ik van chocoladefondant strookjes gesneden en deze eromheen gewikkeld.
De worst is ook bekleed met chocoladefondant.
De buitenkant van de worst heb ik ingesmeerd met een beetje crisco, zodat deze lekker zou gaan glimmen met als een echte rookworst.
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/r180/581475_400753576662181_1819710862_n.jpg

De boerenkool
De boerenkool is gemaakt van witte en groene marsepein. Ik heb hier bewust voor gekozen, omdat de structuur van marsepein wat korreliger is en dus wat makkelijker op te ruwen dan fondant.
Ik had in eerste instantie grasgroene marsepein, hier heb ik een klein beetje zwart aan toegevoegd totdat ik de juiste groen had voor de boerenkool.

Allereerst heb ik beide kleuren marsepein gesnipperd en door elkaar gelegd.
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/400286_400753506662188_45676062_n.jpg

Vervolgens heb ik voorzichtig de snippers door elkaar gemengd, zonder dat het teveel zou gaan marmeren.
De bol is uitgerold totdat deze de juiste afmeting voor op de pan heeft gekregen.
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/292782_400753533328852_262676023_n.jpg

Ik heb verschillende tools uitgeprobeerd, maar uiteindelijk heb ik met een vork de marsepein "gekamd" zodat deze lekker zou gaan korrelen.
Tot slot heb ik hier en daar nog een paar kleine witte marsepeinsnippers op de plak gelegd en nog even meegeprakt.
De plak is op de pan gelegd en vervolgens heb ik op de plek van het kuiltje een kruisvorm gesneden. Deze punten heb ik voorzichtig naar buiten geduwd, zodat er echt een randje om het kuiltje kwam te staan.
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/482928_400753553328850_2016797312_n.jpg

De jus
De Hollandse stamppotten staan er haast wereldwijd bekend om: het kuiltje jus.
De jus is gemaakt van gesmolten chokotoff met slagroom.
Ik heb hiervoor gekozen omdat dit mengsel er "vloeibaar" blijft uitzien, ook als het alweer is afgekoeld en gestold. Op de foto lijkt het net of het nog vloeibaar is, net als echte jus. Maar inmiddels is het hier al hard geworden.
Met een plastic lepel heb ik voorzichtig het vloeibare mengsel in het kuiltje gegoten.
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/16885_400753566662182_1078744045_n.jpg

Inmiddels kan de worst op de taart worden gelegd en is de bovenkant van de taart af.
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/644140_400753599995512_84765701_n.jpg

De theedoek
Als finishing touch heb ik een Hollandse theedoek over de pan gelegd. Dit was ik sowieso al van plan, maar het kwam nog mooier uit omdat de fondant op een bepaald punt was gescheurd tijdens het bekleden.

De theedoek is gemaakt van een lap marsepein, welke ik na het uitrollen losjes heb uitgesneden in een rechthoek.
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/418164_400753609995511_440923403_n.jpg

Om het inkleuren van de ruitjes wat makkelijker te maken, heb ik heel dun met een ribboncutter, lijnen getrokken. Ook het kantje aan de rand mag niet ontbreken.
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/59841_400753633328842_1975802242_n.jpg

Met verdunde kleurgel heb ik de ruitjes om en om ingekleurd.
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/398284_400753649995507_1539115412_n.jpg

Het eindresultaat
Aan tafel!
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Helaas was ik wat te ongeduldig met het drogen van de theedoek, dus hier en daar zijn wat rode vingers te zien. Ach, echte theedoeken worden ook weleens vies...
Afbeelding

Afbeelding

De binnenkant van de taart. Doordat de "jus" lastig was om doorheen te komen met het mes, is de taart in het midden naar beneden gedrukt. Maar hij smaakte er niet minder om.
Afbeelding

ClaudiaHS

Berichten: 8144
Geregistreerd: 12-03-09
Woonplaats: Den Bosch

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-10-12 14:47

Zo Jolien, das nog een leuk spulletjes krijgen.
Ik ga volgend haar voor mijn verjaardag ook zo'n lijstje maken. (had ik dit jaar ook)
Ruimtegebrek ook hier last van.
Ik heb begin van het jaar een buffetkast gekocht, daar paste alles mooi in.
Nu een half jaar later puilt ook die uit en heb ik er wat keukenlades bij gepakt voor alle taartpannen.
Ik zeg, het wordt tijd voor een ander huis met een eigen bakkamer :')

Rinske! Al aan het bevallen?

Kinke

Berichten: 21163
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 14:48

Hij is geweldig Jolien!!! Echt super gedaan!
Dancertje...het is gewoon een lekkere cake. Als je hem vult dan zou ik voor iets luchtigs en een frisse smaak gaan :)

dancertje

Berichten: 3459
Geregistreerd: 13-12-05
Woonplaats: Waarder

Re: Taarten decoreren XXIII

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 14:50

wou aardbeien vlaaivulling doen of zou dat te veel zijn.

en Jolien hij isecht super

ClaudiaHS

Berichten: 8144
Geregistreerd: 12-03-09
Woonplaats: Den Bosch

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-10-12 14:51

Whaha Jolien, hijs echt geweldig!

Neela

Berichten: 1340
Geregistreerd: 03-02-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 14:51

Waauuuww echt graaf gemaakt en leuk zeg ....
En leuk dat je zo alles uitgelegd heb... Zo kunnen we er van leren :)

Kinke

Berichten: 21163
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Re: Taarten decoreren XXIII

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 14:54

aarbeien vlaai?? is behoorlijk zoet vind ik (maar 't blijft een kwestie van smaak) :)

Semra

Berichten: 851
Geregistreerd: 13-11-04
Woonplaats: St. Maartensdijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 14:56

Prachtig Jolien! Top ook je beschrijving erbij.

dancertje

Berichten: 3459
Geregistreerd: 13-12-05
Woonplaats: Waarder

Re: Taarten decoreren XXIII

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 15:01

misschien toch maar beter geen vulling.
ja aardbei is favoriet vandaar

Warboel
Berichten: 14927
Geregistreerd: 04-11-08
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 15:04

Wat een gave taart die boerenkool taart :oo
Leuk ook dat je van zoveel tussenstappen foto's gemaakt hebt!

Dorus

Berichten: 13660
Geregistreerd: 06-04-04

Re: Taarten decoreren XXIII

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 15:08

Gaaf Jolien!

Fnanne

Berichten: 14290
Geregistreerd: 08-07-04
Woonplaats: Iesselmuud'n

Re: Taarten decoreren XXIII

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 15:42

Wat een ontzettende gave taarten weer! :j
TT, je slang vind ik echt geweldig, en de boerenkooltaart van Jolien ook!

Kinke

Berichten: 21163
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 15:45


Purkii

Berichten: 723
Geregistreerd: 23-02-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 15:47

super leuk Jolien :9

dancertje

Berichten: 3459
Geregistreerd: 13-12-05
Woonplaats: Waarder

Re: Taarten decoreren XXIII

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 15:50

wwoww die site kinke das idd niet normaal maar zien der wel super uit

Mayo

Berichten: 16796
Geregistreerd: 17-01-01
Woonplaats: De Meern

Re: Taarten decoreren XXIII

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 15:53

Jolien die is gaaf!!! :))

Neela

Berichten: 1340
Geregistreerd: 03-02-08

Re: Taarten decoreren XXIII

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 16:11

Zooo die site wat graaf zeg... die taarten en echt niet normaal

Warboel
Berichten: 14927
Geregistreerd: 04-11-08
Woonplaats: Leiden

Re: Taarten decoreren XXIII

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 16:19

Zo dat is echt niet normaal!

ze kan in ieder geval beter taarten maken dan websites, das wel duidelijk :=

Dorus

Berichten: 13660
Geregistreerd: 06-04-04

Re: Taarten decoreren XXIII

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 16:42

Ieder zijn expertise ;)

josie
Berichten: 5412
Geregistreerd: 22-02-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-12 17:31

Jolien, ik kom eten bij je :9 , ik heb echt wel zin een een bordje boerenkool met worst!!

Ik heb ook vele andere mooie creaties voorbij zien komen, niets dan lof voor jullie :j