Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Citaat:de geur van koriander bevat moleculen die zowel voorkomen in zeep als in de vloeistoffen die sommige luizen aanmaken om andere beesten af te schrikken.
Maar waarom smaakt koriander voor sommigen fris en prettig, terwijl anderen slechts zeep en satan proeven? In een artikel over koriander oppert een Amerikaanse neurowetenschapper het volgende: als we voor de eerste keer iets proeven, zoeken onze hersenen in ons geheugen naar een al bestaand patroon om de smaak te bepalen. Als we iets nieuws proeven dat niet lijkt op een al bestaand patroon, maar toevallig wel past bij het patroon ‘extra frisse handgel’, kiest het per ongeluk dat patroon – waardoor we het eten weggooien, er twintig kuub beton overheen storten en het nooit meer willen zien. Maar bij elke nieuwe eetervaring komen er patronen bij, waardoor we voedsel steeds anders benaderen. Op deze manier kan koriander verschuiven van ‘luizenzeep – gevaar!’ naar ‘koriander – al mijn vrienden lusten het – ik probeer het nog een keer – niet doodgegaan – misschien valt het toch wel mee.’