Citaat:
Aubergines zijn gezond!
Waaruit blijkt dit?
Rood/paarse vruchten bevatten anthocyaninen. Dit zijn krachtige antioxidanten die het risico op een hartaandoening en een beroerte verkleinen, doordat ze de vorming van bloedstolsels remmen.
Weinig voedingswaarde?
Vaak krijgt de aubergine onterecht verwijten naar de kelk geslingerd. De vrucht zou weinig voedingswaarden hebben. Niets is minder waar!
* De aubergine is rijk aan vezels (±10 gram per 100 gram!). Daarmee staat zij in de top 5 van alle groenten en fruit waarnaar onderzoek gedaan is.
* De aubergine is een rijke bron van mineralen, met name kalium. Het natriumgehalte ligt iets lager. Dankzij deze verhouding heeft de aubergine sterke vochtafdrijvende eigenschappen.
* De aubergine is wellicht één van de weinige groenten die een cholesterolverlagende werking heeft, al staat dit nog niet met zekerheid vast. Dit verbazende effect zou te danken zijn aan nog niet geïdentificeerde stoffen die cholesterolopname door de darmen verhindert.
* De aubergine bevat vitamine B, wat ons lichaam onder andere nodig heeft om koolhydraten en vetzuren om te zetten in energie en essentieel is voor het functioneren van zenuwcellen en het hart.
* De aubergine is nitraat arm en past perfect binnen elk dieet. Met 16 kcal per 100 g behoort de vrucht tot de minst calorierijke groenten, waarmee ze de meeste salades naar de kroon steekt.
De geleverde energie, bestaat vooral uit koolhydraten, van eiwitten en vetten zijn in de aubergine slechts sporen aanwezig.
Voor een overzicht van alle voedingswaarden zie de onderstaande tabel.
klinkt interessant!