Je eigen brood bakken.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
lenaa_tje

Berichten: 10389
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 11:15

axel_1997 schreef:
mijn paasbrood staat nu voor de tweede keer te rijzen.
dat wordt een lekker paasontbijt :D
[ [url=m/ZQ4C9i.jpg]Afbeelding[/url] ]

Ziet er lekker uit!

Hier zachte bolletjes en croissantjes voor het paasontbijt. Croissantdeeg maken vind ik echt leuk :')

Afbeelding

Afbeelding

Cilli96

Berichten: 544
Geregistreerd: 20-01-12
Woonplaats: Knus Huisje

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 11:25

Ik krijg door jullie helemaal trek in van alles.
Echter ben ik alleen en zie ik op tegen de hoeveelheid werk wat dan 'toch alleen maar voor mijzelf is' :Y)

lenaa_tje

Berichten: 10389
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 11:27

Cilli96 schreef:
Ik krijg door jullie helemaal trek in van alles.
Echter ben ik alleen en zie ik op tegen de hoeveelheid werk wat dan 'toch alleen maar voor mijzelf is' :Y)

Wij zijn met z’n tweeën haha maar ik deel veel uit!

axel_1997

Berichten: 2130
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 11:32

Afbeelding
het paasbrood is klaar. door de amandelspijs kon ik het deeg niet zo goed op spanning brengen. dus het is niet het mooiste brood dat ik ooit gemaakt heb. ben blij dat ik er een ring van bakpapier omheen heb gezet.

Afbeelding
maar de smaak is raak.

lenaa_tje

Berichten: 10389
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 11:35

Oh jammer! Nog wel lekker?

axel_1997

Berichten: 2130
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 11:38

ja zeker

lenaa_tje

Berichten: 10389
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 11:39

Smaak is belangrijker dan uiterlijk haha

Set_Elkol
Berichten: 14936
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 12:09

Ziet er lekker uit! Heb je een rol spijs in het deeg gevouwen?

axel_1997

Berichten: 2130
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 12:11

ja 300 gram :D :9

volgende keer ga ik opzoek naar vruchtenbroodpoeder
dan rijst het beter en wordt de korst mooier.

Set_Elkol
Berichten: 14936
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 12:13

Ik vind de smaak van dat poeder nooit zo lekker, maar altijd leuk om te proberen. Je brood ziet er qua structuur verder heerlijk uit!

JudithO

Berichten: 7478
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 13:52

Oh wat een lekkere dingen komen er weer voorbij?
Willen jullie recepten delen van het paasbrood en de croissants?

axel_1997

Berichten: 2130
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 14:08

https://broodsmakelijk.nl/recepten/recept-rozijnenbrood

voor het paasbrood heb ik geen echt recept.
is gebaseerd op dit recept voor rozijnenbrood. (de variant met 400 gr bloem.)
ik heb de helft van de rozijnen vervangen door gedroogde cranberries.
ik heb het vruchtenbroodpoeder weg gelaten.
ik heb voor de tweede rijs 300 gr amandelspijs gemengd met een half ei er in gevouwen.
en ik heb het brood gebakken in een ring van bakpapier in plaats van een echt bakblik.

dit is trouwens een ideale website voor beginners. hier zijn namelijk alle geheimen van de bakker te vinden. en er staat een grote meel en bloemtest die heel handig is om het juiste meel/bloem uit te zoeken. de verschillen in bak-aard zijn echt enorm.

JudithO

Berichten: 7478
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 16:09

Bedankt, ik zal het eens doorlezen.

Ik had gisteren zelf trouwens hamburger broodjes gemaakt. Heel erg goed gelukt!

Afbeelding

axel_1997

Berichten: 2130
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 16:14

oh dat ziet er lekker uit!
knapperig of zacht?

JudithO

Berichten: 7478
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 16:36

Zacht. Knapperig vind ik met hamburgers niet zo handig :)

MarliesV

Berichten: 16032
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-21 20:56

Oei heerlijk die hamburger broodjes, heb je een linkje qua recept?

Paasbrood heb ik gekocht maar als ik die hier zie, dan was maken een beter idee haha. Lekker hoor!

Hier tulband met tutti frutti en spijs gemaakt en appel kaneel broodjes. Beide erg geslaagd!
Die tulband is te lekker! Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Ceffyl

Berichten: 1201
Geregistreerd: 17-08-15

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 12:41

Ik heb jullie hulp nodig! Ik heb een no knead brood gebakken. Lang laten staan rijzen (ongeveer 18 uur). De buitenkant ziet er fantastisch uit, maar elke poging is gewoon zompig van binnen. Ik heb nu al 3 broden weggegooid. Er zit wel verbetering in, de eerste was heel plat. De tweede al mooi rond en wat hoger. De derde heeft een fantastische korst. Maar ze zijn gewoon niet luchtig van binnen. Ik heb gebruikt bij de laatste:
- 420 gr bloem
- 350 ml lauw water
- 1/4 theelepel gist
- 1 theelepel zout
Door elkaar geroerd, 18 uur laten rijzen. Toen met bloem bestrooid, er een bal van gemaakt en nog een uur laten rijzen. Gietijzeren pan in een oven op 230 graden Celsius een half uur verhit. Toen deeg erin en een half uur met deksel gebakken. Daarna nog 15 minuten zonder deksel.

Ziet er van buiten dus zalig uit, maar is gewoon niet te eten. Zware, zompige binnenkant. Geen zacht fluffy brood. Wat doe ik nou verkeerd -O-

axel_1997

Berichten: 2130
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 12:54

ik heb weinig verstand van no knead brood maar bij normaal brood is de bloem/meel met afstand het belangrijkste ingrediënt. 100% Nederlandse bloem is gekweekt in een zeeklimaat. dat levert zachte tarwe met zwakke gluten op. Daardoor rijst het niet goed. ik gebruik nooit anders dan de bloem van de jumbo in een oranje witte verpakking met een windmolen er op. die bloem komt uit zuidoost Polen. een landklimaat bij uitstek. het is het enige bloemmerk waarvan ik weet uit welk land het komt. de meeste merken inclusief ambachtelijke molens stellen een specifieke mix samen uit verschillende Nederlandse en buitenlandse bronnen. De kwaliteit van een bepaald merk bloem is meestal wel behoorlijk constant omdat ze zelden van graanleverancier wisselen.

Voor normaal brood klinkt 350 ml als een erg veel. standaard is een hydratatie van 50%. (gewicht bloem geldt als 100%) voeg ook nooit al je water in een keer toe. laat een beetje water over en voeg dat alleen toe als je deeg te droog is.

maar pas op, verander maar één ding per keer anders weet je niet welke wijziging wat veroorzaakt.
Laatst bijgewerkt door axel_1997 op 05-04-21 13:00, in het totaal 1 keer bewerkt

Ceffyl

Berichten: 1201
Geregistreerd: 17-08-15

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 12:56

Ja ik dacht misschien ook te weinig gist? Ik gebruik actieve gist, dat maakt natuurlijk ook verschil.

axel_1997

Berichten: 2130
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 13:04

dat kan ook goed inderdaad. Omdat actieve gist water bevat moet je er meer (twee keer zo veel)
van gebruiken dan van instant gist.

om de verhoudingen goed te krijgen moet je eigenlijk ook al je ingrediënten in grammen afwegen. eetlepels en milliliters zijn niet precies genoeg.
Laatst bijgewerkt door axel_1997 op 05-04-21 13:07, in het totaal 1 keer bewerkt

Ceffyl

Berichten: 1201
Geregistreerd: 17-08-15

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 13:06

Pfff, er kunnen zoveel dingen anders, weet even niet waarmee te beginnen... misschien alleen eerst de gist aanpassen? Dus instant gist en dan een theelepel doen. En als hij dan nog niet lukt andere bloem en daarna minder water ofzo. Zijn dat logische stappen?

axel_1997

Berichten: 2130
Geregistreerd: 24-03-21
Woonplaats: overal waar paarden zijn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 13:09

ja dat klinkt als een behoorlijke volgorde.

Mizora

Berichten: 18459
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 13:10

Hoeveel gram gist gebruik je dan? Ik gebruik zelf meestal 4 gram voor 300g droge ingrediënten, maar een officieel zakje is 7-8g. Toen ik nog geen eieren toevoegde was 4 gram eigenlijk te krap. De hoeveelheid water is ook vrij ruim. Met bloem moet je minder water gebruiken dan met volkoren meel.

Ceffyl

Berichten: 1201
Geregistreerd: 17-08-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 13:11

Ik heb het niet gewogen. Heb 1/4 theelepel gedaan (zo’n afmeetlepel).

Dit is ‘m trouwens:
Afbeelding

Mizora

Berichten: 18459
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 13:13

Ik zou dus aanraden het te wegen. Dat geeft een veel duidelijker beeld.