Wie bakt er nog meer zo graag?

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
arans

Berichten: 9585
Geregistreerd: 03-06-05
Woonplaats: Nijmegen en Hoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-11 19:50

Roxxiejj schreef:
Ja dat is de Saroma van vroeger :j

Ik dacht dat 500 ml o,5 deciliter was. :') ik vond het al zo vreemd dat je uit 1 pakje maar zo'n klein beetje kloppudding kreeg :P haha

Maarja ik heb dus twee taarten gemaakt, met caramel. maar ceramel maken in de magnetron werkt echt niet. Er moesten 2!!! hele pakjes boter in, maar terwijl het kookte in de magnetron bleef het boter als een laagje op de gecondenseerde melk liggen. Dus ik heb aan het einde nog ruim een pakje van de bovenkant af kunnen halen. En het werden klontjes, helemaal niet vloeibaar zoals op de foto. maar na het opstijven zijn de klontjes verdwenen en is het gewoon harde caramel.

elyse14

Berichten: 230
Geregistreerd: 07-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-11 15:40

Bij mij zit er nu Fries suiker brood in de oven. :j

Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 3 gram kaneel
- 3 eetlepels gembervocht en melk, samen 2 dl
- 25 gram gist
- 75 gram boter
- 2 eieren
- 100 gram kandijsuiker of suikerklontjes[/b]


Bereiding
Maak van de bloem, het zout, de kaneel, de met lauwe melk en gembernat aangemaakte gist, de gesmolten en afgekoelde boter en de eieren een gistdeeg.
Laat het op een lauwwarme plaats ongeveer drie kwartier rijzen.
Werk nu de in stukjes geklopte kandijsuiker erdoor.
Vorm het deeg tot een brood en doe het in een dik met boter besmeerde en met grove krisalsuiker bestrooide broodvorm.
Laat het nog ongeveer een kwartiertje narijzen.
Bak het in een warme oven op 200 graden in een half uur gaar en bruin.
De bovenkant is dan geglaceerd door de gekaramelliseerde suiker.

Roxxiejj

Berichten: 6403
Geregistreerd: 04-06-06
Woonplaats: Overal en nergens!

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-11 16:28

:~ :~ :~

Samo

Berichten: 2123
Geregistreerd: 31-03-04
Woonplaats: Dtc

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-11 17:09

Heb van het weekend het Hummingbird bakboek gekregen van mijn vriend :) Morgen ga ik mijn eerste baksel maken :) hou dit topic verder ook in de gaten voor meer lekkere recepten!

Appeltje00

Berichten: 5092
Geregistreerd: 28-09-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-11 17:16

elyse14 schreef:
Bij mij zit er nu Fries suiker brood in de oven. :j

Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 3 gram kaneel
- 3 eetlepels gembervocht en melk, samen 2 dl
- 25 gram gist
- 75 gram boter
- 2 eieren
- 100 gram kandijsuiker of suikerklontjes[/b]


Bereiding
Maak van de bloem, het zout, de kaneel, de met lauwe melk en gembernat aangemaakte gist, de gesmolten en afgekoelde boter en de eieren een gistdeeg.
Laat het op een lauwwarme plaats ongeveer drie kwartier rijzen.
Werk nu de in stukjes geklopte kandijsuiker erdoor.
Vorm het deeg tot een brood en doe het in een dik met boter besmeerde en met grove krisalsuiker bestrooide broodvorm.
Laat het nog ongeveer een kwartiertje narijzen.
Bak het in een warme oven op 200 graden in een half uur gaar en bruin.
De bovenkant is dan geglaceerd door de gekaramelliseerde suiker.


*schrijft op*

ladyisabelle
Berichten: 2930
Geregistreerd: 20-08-06

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-11 17:25

Er gaat niets boven Fries suikerbrood O:) :P

F_Orumster

Berichten: 15632
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-11 17:37

Dat suikerbroodrecept ziet er veelbelovend uit, die neem ik mee.
Heb tot nu toe 2x suikerbrood in bakmachine gemaakt, die was ook wel lekker, ander recept.
Toch is het brood uit dat ding niet zo geweldig, somehow (of ikdoe wat verkeerd)

Ik neem aan dat het verse gist betreft? 25g droge zou wel veel zijn.

arans

Berichten: 9585
Geregistreerd: 03-06-05
Woonplaats: Nijmegen en Hoorn

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-11 17:40

IK hou niet zo van suikerbrood, wel van oude wijven koek, misschien kan ik dat eens maken. :9


Mijn taarten zijn trouwens lekker! ik heb al 4 stukjes op vandaag :o

Yasmine

Berichten: 29726
Geregistreerd: 13-04-03
Woonplaats: Melbourne, Australië

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-03-11 17:46

Wat is oude wijven koek? De naam alleen al is zo geweldig dat ik het wil proberen :')

Suikerbrood :~ Wil ik ook een keer maken :j
Ik had vanochtend een uitzonderlijk moment waarin ik plots wat kon proeven ondanks mijn verkoudheid en moet toegeven dat het kaneel-banaan-notenmuffin-experiment geslaagd is :Y)

Eefske

Berichten: 4747
Geregistreerd: 26-02-05
Woonplaats: Rotterdam

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-11 17:53

Oeh. Goed idee dat suikerbrood.
Dat gaan we zeker proberen :j

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-11 18:30

Yasmine schreef:
Maakt toch niet uit, bloem en zelfrijzende bloem wegen toch even veel? :+

ja maar het maakt wel een heel verschil in je eindresultaat, of je bloem of bakmeel hebt gebruikt ;)
flour is gewoon bloem

F_Orumster

Berichten: 15632
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-11 18:51

zelfrijzend bakmeel zit bakpoeder bij in (chemisch rijsmiddel) dus idd zeker niet vergelijkbaar.

Yasmine

Berichten: 29726
Geregistreerd: 13-04-03
Woonplaats: Melbourne, Australië

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-03-11 22:10

Voor mij zijn bloem en bakmeel hetzelfde :P Bloem en zelfrijzende bloem zijn verschillende dingen, dat weet ik ook. Maar het bericht waar ik dat plaatste sloeg erop dat het evenveel weegt, ik had het niet over wat ze doen met je deeg.

Samo

Berichten: 2123
Geregistreerd: 31-03-04
Woonplaats: Dtc

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-11 15:33

Ik ga nu de mississippimoddervlaai maken, een van jullie die deze al eens heeft gemaakt? Laat wel weten of hij gelukt is en of hij smaakt :D

Eefske

Berichten: 4747
Geregistreerd: 26-02-05
Woonplaats: Rotterdam

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-11 16:23

Haha. Best grappig die nederlandse vertaling :=
Ik ken hem gewoon als Mississippi mud pie.
Er zijn ontzettend veel verschillende varianten maar ik heb ooit die met pecannoten gehad.
Ver-ruk-ke-lijk! Wel heul machtig. :D

nate

Berichten: 358
Geregistreerd: 24-10-05
Woonplaats: Oldeberkoop

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-11 16:55

Zou je ipv van de 5 gram verse gist ook 25 gram gedroogde gist kunnen gebruiken voor het suikerbrood?
Of waar haal je dat verse gist weg?

Ossie96
Berichten: 884
Geregistreerd: 15-04-08
Woonplaats: Noord Holland

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-11 17:43

Net kruitnoten gebakken!
Niet echt iets voor deze tijd van het jaar maar mij kun je er altijd voor wakker maken.

Heb ze wat groter gemaakt dan ze ''horen'', dat vind ik prettiger eten en hoefde ik minder bolletjes te draaien ;-)

arans

Berichten: 9585
Geregistreerd: 03-06-05
Woonplaats: Nijmegen en Hoorn

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-11 18:06

Lekkerder dus juist :P

Oude wijven koek lijkt op ontbijt koek maar het smaakt naar taai taai. Heel lekker!

ik kom alleen op internet geen goed recpt tegen.
http://www.koopmansmeel.nl/download.php?f=438 dit is het recept van koopmans zelf maar daan gaan wel heel veel ingredienten in.

Straww_

Berichten: 1541
Geregistreerd: 27-12-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-11 18:39


arans

Berichten: 9585
Geregistreerd: 03-06-05
Woonplaats: Nijmegen en Hoorn

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-11 19:06

Hij ziet er super lekker uit? maar haal je rede velvet cakemix hier ergens vandaan? ik kan dat nooit vinden.

Eefske

Berichten: 4747
Geregistreerd: 26-02-05
Woonplaats: Rotterdam

Re: Wie bakt er nog meer zo graag?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-11 20:04

Oeh. Ziet er gooooed uit <3

Straww_

Berichten: 1541
Geregistreerd: 27-12-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-11 20:33

@ arans: Er is Beverwijk een zwarte markt, daar is een winkeltje met allerlei oosterse producten.
Maar ik vond ook ergens op internet een recept, weet niet of dat hetzelfde is.. Is wel voor cupcakes.
http://www.deleukstetaarten.nl/recept/9 ... +cupcakes/
@ Eefske: Dankjewel, hij is ook errrrrug lekker <3

imd

Berichten: 15410
Geregistreerd: 02-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-11 21:31

nate schreef:
Zou je ipv van de 5 gram verse gist ook 25 gram gedroogde gist kunnen gebruiken voor het suikerbrood?
Of waar haal je dat verse gist weg?

Ik haal het altijd bij m'n bakker :)

elyse14

Berichten: 230
Geregistreerd: 07-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-11 08:41

imd schreef:
nate schreef:
Zou je ipv van de 5 gram verse gist ook 25 gram gedroogde gist kunnen gebruiken voor het suikerbrood?
Of waar haal je dat verse gist weg?

Ik haal het altijd bij m'n bakker :)


ik heb gewoon 25 gram gedroogde gis gebruikt (op 500 gram bloem) en dat ging ook prima!

nate

Berichten: 358
Geregistreerd: 24-10-05
Woonplaats: Oldeberkoop

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-11 09:41

Mooi dat scheelt, dat heb ik wel in huis.
Ik zal van het weekend ook een lekkere suikerbrood bakken :P

Wat ook lekker is met suikerbrood, beetje roomboter in de pan plakje suikerbrood aan 2 kanten bakken totdat de suiker een beetje carameliseert.
Op een bordje, bolletje vanilleijs erbij en wat slagroom. Heerlijk toetje :Y) :P :P