Je eigen brood bakken.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
VenoSnorlax

Berichten: 4546
Geregistreerd: 04-02-12
Woonplaats: Den haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-20 08:59

Ik bak zelf mn broden op 180 graden. Heb nog niet in een pan gewerkt maar het klinkt alsof de temperatuur veel te hoog is.
Zonder bakvorm, dus een bol deeg op de bakplaat doe ik 50 min op 180 graden

lenaa_tje

Berichten: 10389
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-20 09:10

Ligt er wat voor oven je hebt!
Ik bak van 20 minuten op 200 en 20 op 180 graden. Dat is dan een hete lucht Oven.

Nickietje
Berichten: 157
Geregistreerd: 03-12-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-20 09:11

meintje schreef:
Ik wil nog steeds een keer proberen om te bakken op de barbecue. In theorie zou dat moeten kunnen...


Mijn papa heeft dat vroeger nog gedaan met zijn Weber (zo'n ronde met deksel erop). Lukte hem perfect!

imd

Berichten: 15410
Geregistreerd: 02-05-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-20 09:58

Ik bak meestal op 200-220 graden. Ik vind het vooral klinken alsof het te lang gerezen heeft inderdaad. Is nu ook warm, dus dan gaat het gauw te hard. Zijn wel van die trucjes, als je een natte vinger in het deeg steekt en de afdruk blijft goed zichtbaar, dan is het genoeg gerezen. Ik zou proberen eerder af te bakken..

Rinske

Berichten: 25110
Geregistreerd: 16-04-02
Woonplaats: Loon op Zand

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-20 10:00

Wieke schreef:
Na een hele tijd meelezen ben ik ook aan het brood bakken geslagen (na weken eindelijk weer gist in de supermarkt kunnen kopen).
Het wil nog niet echt lukken, smaak is goed, maar je kunt er iemand mee doodslaan zo ongeveer. Super hard, klef en massief...

Eerste brood, rijzen ging niet geweldig, 1,5 keer zo hoog als de hoeveelheid na mengen

[ [url=m/vzQcfi.jpg]Afbeelding[/url] ]


Tweede brood, super rijs! In 5 uur flink hoog gekomen, maar daarna weer gekrompen...

[ [url=m/umrkPV.jpg]Afbeelding[/url] ]
Na mixen

[ [url=m/s6j7UV.jpg]Afbeelding[/url] ]
Na 5 uur

[ [url=m/m1TK4S.jpg]Afbeelding[/url] ]
Na +- 10 uur

En weer als een baksteen uit de over gekomen

[ [url=m/sTGE27.jpg]Afbeelding[/url] ]


Ik gebruik het no knead recept van jo cooks.
380 gr tarwebloem
355 ml water
8,6 gr zout
1,6 gr gist

Na mengen blijft het ook ontzettend nat, ik kan er geen bol van maken na het rijzen..


Vergt allemaal nog wat oefening, maar weet niet wat ik anders moet doen.

Als iemand tips heeft, graag!

Duidelijk overproofed, daardoor valt de glutenstructuur uit elkaar. Ook lijkt me 355 gram water op 380 gram bloem veel teveel water, dat is bijna 100% hydratatie.

Bakken doe ik in een braadpan, eerst 20 minuten met deksel op 240 graden (hete pan, oven drie kwartier voorverwarmd), na 20 minuten haal ik de deksel eraf en bak ik hem op 220 graden nog 25 minuten.

Wieke

Berichten: 1805
Geregistreerd: 16-08-10
Woonplaats: Lemelerveld

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-06-20 10:32

Bedankt voor alle tips! Ik ga lekker verder oefenen!
Kan dus wat gaan spelen in rijs tijd, oventemperatuur en hoeveelheid water.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-20 07:54

Wieke schreef:
Bedankt voor alle tips! Ik ga lekker verder oefenen!
Kan dus wat gaan spelen in rijs tijd, oventemperatuur en hoeveelheid water.


Het was ontzettend warm weer. Dan zijn de rijstijden korter.

VenoSnorlax

Berichten: 4546
Geregistreerd: 04-02-12
Woonplaats: Den haag

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-20 09:09

Gister een ui bacon brood gemaakt en rozemarijn zongedroogde tomaat. Wie weet morgen of overmorgen BBQ dus dan komt ie zeker op!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-20 10:13

Anke98 schreef:
Gister een ui bacon brood gemaakt en rozemarijn zongedroogde tomaat. Wie weet morgen of overmorgen BBQ dus dan komt ie zeker op!

Oeh, klinkt goed!

Ik wil elke keer wel een wat meer fancy brood bakken, maar ik vind de plain broden met de recepten van Éric Kayser zo al lekker genoeg. :') Ze blijven ook nooit lang liggen.

VenoSnorlax

Berichten: 4546
Geregistreerd: 04-02-12
Woonplaats: Den haag

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-20 11:30

Heeft iemand misschien een goed recept voor tarwe brood? Mijn vriend vind die van Ah en hoogvliet lekker maar moet toch ook te maken zijn.

lenaa_tje

Berichten: 10389
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-20 11:36


VenoSnorlax

Berichten: 4546
Geregistreerd: 04-02-12
Woonplaats: Den haag

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-20 11:53


Set_Elkol
Berichten: 14936
Geregistreerd: 06-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-20 12:26

Tarwe is gewoon het graansoort, niet hoe volkoren het is. maar je zal wel gewoon simpel bruinbrood bedoelen? Die namen in de supermarkt slaan echt nergens op.

lenaa_tje

Berichten: 10389
Geregistreerd: 30-03-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-20 17:42

Set_Elkol schreef:
Tarwe is gewoon het graansoort, niet hoe volkoren het is. maar je zal wel gewoon simpel bruinbrood bedoelen? Die namen in de supermarkt slaan echt nergens op.

Dit haha. Ik gebruik tarwemeel :+

Set_Elkol
Berichten: 14936
Geregistreerd: 06-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-06-20 18:16

Inderdaad, tarwemeel is dan prima :D
Tarwebloem maakt witbrood, tarwemeel maakt bruinbrood. Maar je kan dus ook heel goed een percentage bloem toevoegen aan je meel en dan heb je wat lichter brood.

VenoSnorlax

Berichten: 4546
Geregistreerd: 04-02-12
Woonplaats: Den haag

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-20 20:15


olga

Berichten: 1791
Geregistreerd: 28-08-01
Woonplaats: Nederweert

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-20 20:30

Oh lekker bagels. Die staan ook nog op mijn lijstje om een keer te maken.

Anoniem

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-20 13:17

:D

Sinds we semola in het zuurdesem doen is het zo verschrikkelijk lekker... echt een aanrader.

Afbeelding

Set_Elkol
Berichten: 14936
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-20 16:08

Heb je een bepaalde verhouding? :D ben benieuwd!

JudithO

Berichten: 7478
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-20 20:53

Wat is semola?

lizy29

Berichten: 6387
Geregistreerd: 05-03-12
Woonplaats: Het land van du vin, du pain, du Boursin

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-20 21:08

Ik vermoed griesmeel

Set_Elkol
Berichten: 14936
Geregistreerd: 06-06-06

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-20 21:14

Is net een beetje anders volgens mij, semola is anders dan semolina

Schemerdier

Berichten: 5891
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: België

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-20 21:16

Meel van durumtarwe toch? Ik heb me er de laatste tijd in verdiept omdat ik het nodig heb om zelf pasta mee te maken... Helaas niet te vinden in de gewone supermarkt (in België).

JudithO

Berichten: 7478
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-20 21:16

Oke, bedankt. Ik had er nog nooit van gehoord maar heb me ook nog nooit verdiept in alle speciale soorten meel ;)

Schemerdier

Berichten: 5891
Geregistreerd: 18-07-08
Woonplaats: België

Re: Je eigen brood bakken.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-20 21:20

Het is denk ik hetzelfde als griesmeel, maar ons griesmeel is veel grover gemalen dan wat ze in Italië gebruiken voor in de pasta (en in brood dan). Voor zover ik het begrepen heb tenminste :+