Je kan evt ook wortel of bataat toevoegen en het is ook lekker met een scheut kokosmelk.
Op internet zijn genoeg recepten te vinden.

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Oscar schreef:Oke, dan ga ik even typen!
Erwtensoep en bruine bonensoep hebben heel veel overeenkomsten, behalve de erwten en de bruine bonen dan
Dit heb je nodig voor een flinke pan soep:
- 1 pak spliterwten of 1 pak gedroogde bruine bonen
- Bouillontabletten
- Een verse knolselderij
- Selderij (flinke bos)
- Prei (3 a 4 stuks)
- Uien (2 stuks groot of 3 stuks klein)
- Winterpeen (ca. 5 grote wortels)
- Vlees naar je eigen voorkeur. Ik gebruik altijd hamlappen, karbonades zonder been en/of spek)
- Rookworst
- 2 pannen (een grote pan waar je uiteindelijk de soep in doet, en 1 pan waarin je vlees gaart)
Je begint met het spoelen van de peulvruchten. Even in de vergiet spoelen en daarna in de grote soeppan doen en aanvullen met water totdat je pan tot ongeveer de helft gevuld is. Als het kookt, dan op een laag vuur laten pruttelen. Vooral bij erwtensoep is het belangrijk dat je goed blijft roeren en over de bodem blijft schrapen, want eenmaal aangebrand is ie niet lekker meer. Goed opletten dus en zeker elke 5 a 10 minuten roeren en schrapen!
Tegelijkertijd doe je in een andere pan je vlees en dat vul je aan met kokend water en een paar bouillontabletten. Het vlees laat je een klein half uurtje koken. Daarna haal je het uit de pan en ga je het pluizen. Vlees even apart in een schaaltje bewaren. De bouillon bewaren en evt. nog aan je bruine bonen/erwtenprut toevoegen.
Ondertussen ga je je groentes grof snijden. Knolselderij moet je eerst schillen (of in plakken snijden) en in kleinere blokjes snijden. Doe alle gesneden groenten bij elkaar in een schaal zodat je het straks toe kunt voegen.
Bruine bonen zijn na ca. 2 uur gaar, je kunt dit zelf proeven en zien. Als ze gaar zijn, dan zijn ze zacht en je water wordt troebel. Erwten 'smelten', dit betekent dat de grove stukjes steeds iets kleiner worden en uiteindelijk heb je alleen nog een drab van erwten. Dan zijn ze gaar.
Zodra je peulvruchten gaar zijn, voeg je het vlees en de groentes toe. Ook kun je alvast een aantal bouillontabletten toevoegen. Alles een half uur tot een uur rustig door laten pruttelen en goed blijven roeren totdat alles goed gaar is. Als laatste de rookworst in stukjes snijden en erdoor doen. En dan ga je proeven en evt. nog extra bouillontabletten toevoegen.
't Is belangrijk dat je pas echt gaat proeven als alle ingredienten gekookt zijn. Bijv. rookworst geeft nog flink wat smaak af en anders kan je soep te zout worden.
Smakelijk
Rytir schreef:Bij mijn familie is de tomatencreme soep met kip favoriet. Omdat het recept met mascarpone is hoeft er geen suiker o.i.d in om de tomaten te ontzuren. Moest het recept toch al uitwerken voor familieleden dus bij deze:
Benodigdheden:
- twee blikken tomatenblokjes,
- blikje tomatenpuree,
- 4 flinke vleestomaten, ontvelt en stammetje eruit,
- 2 flinke uien,
- teentjes knoflook,
- schep mascarpone (creme fraiche kan ook),
- kippenbouillion blokjes,
- kip (kan filet zijn, een pootje, wat je maar in huis hebt),
- peper, tijm, laurier, oregano, basillicum (en evt een snufje komijn maar dat vind ik vooral erg lekker)
Snipper de ui en fruit deze aan met de geperste knoflookteentjes (naar smaak toevoegen). Voeg de tomatenblokjes, gesneden vleestomaat en tomatenpuree toe. Schep de prut door en voeg ongeveer een liter water toe, de bouillionblokjes, laurier, en tijm. Breng in een andere pan wat water aan de kook en kook hierin de kip gaar met wat zout.
Je soep staat te pruttelen.
Als de tomatenprut mooi zacht is (dus ook de uien) haal je de laurier eruit en pureer je het met een schep mascarpone met een staafmixer of in de blender tot een gladde soep. Voeg alle overige kruiden en smaakmakers toe. Pak de gegaarde kip en trek deze in draadjes uitelkaar. Deze kunnen dan ook in de soep.
Ik heb overigens ook nog wel een receptje voor tomaten-linzensoep, die is alleen wel erg pittig, weet niet of je daar van houdt?