Stamppottentijd!

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
petitparis

Berichten: 16270
Geregistreerd: 19-01-09
Woonplaats: Hulshout (België)

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-10 12:44

ben sinds vorige week ook aan de stamppotten zoals jullie ze noemen.

welke ik regelmatig maak meestal in combinatie met spek (blokjes) of worst, soms varkensvlees, maar zelden kip of runds...

wortel-ui (hutspot dus)
prei
witte kool
boerenkool (savooi)
spinazie
broccoli

spruitjes eet ik liever apart gestoofd, maar voor de liefhebbers
verder ken ik een vriendin die tomaat-ui door de aardappelen stampt, maar aangezien ik altijd voor 2 dagen maak en ik opgewarmde (rauwe) tomaten niet echt zie zitten, nog nooit geprobeerd

NiNa_14
Berichten: 2297
Geregistreerd: 11-03-05

Re: Stamppottentijd!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-10 14:13

ik vroeg me af hoelang kun je zuurkoolstamppot bewaren??
ze hadden alleen hoeveelheden voor 2 of meer personen en eet alleen en vind het zonde om de helft weg te gooien

Sodeletuut

Berichten: 21374
Geregistreerd: 14-08-07
Woonplaats: Drenthe

Re: Stamppottentijd!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-10 14:16

Aaah lekker, stammpot!

Andijvie
Boerenkool
Hutspot
Snijbonen
<3

marielle231

Berichten: 3220
Geregistreerd: 27-05-02
Woonplaats: zwolle

Re: Stamppottentijd!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-10 17:35

vorige week stampot boerenkool gegeten en vanavond weer andijviestampot met spekkies en kaas.
Dat blijft toch mijn favoriet :D

BelgenGek

Berichten: 2361
Geregistreerd: 28-05-06
Woonplaats: @ midden drenthe

Re: Stamppottentijd!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-10 19:56

net zo lekker gegeten samen,
boerenkool + aardappels gekookt, fijngeprakt met een half kuipje kruidenboter erdoor,
pittige jus gemaakt van maggie,
in koekenpannetje, 2 gesnipperde uien bruin gebakken
daarbij 8 gesnipperde tenen knoflook en een hele dikke
rode peper die ik fijngesneden had,
daardoor 2 lepels sesamzaad en 2 el ketjap manis.
Dat op tafel door de stampot, samen met de jus en wat zilveruitjes, Heerlijk !!

Sodera

Berichten: 5446
Geregistreerd: 25-09-04
Woonplaats: Ireland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-10 20:17

NiNa_14 schreef:
ik vroeg me af hoelang kun je zuurkoolstamppot bewaren??
ze hadden alleen hoeveelheden voor 2 of meer personen en eet alleen en vind het zonde om de helft weg te gooien

Invriezen??


@ belgengek: 8 tenen knoflook met zn 2en :oo? Hoe lang stink je dan naar knoflook :=?????

Ik heb zonet heel doodsimpele hutspot met bruine bonen gemaakt, maar dat was wel echt heel prima te eten :9

BelgenGek

Berichten: 2361
Geregistreerd: 28-05-06
Woonplaats: @ midden drenthe

Re: Stamppottentijd!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-10-10 21:59

@Sodera, hoe lang?? Niet ! geen last van
we eten veel knoflook omdat het gezond is
en de peper die we erdoor hadden was 1,5x zo dik en groot als een standaard rode peper, ook geen last van.
kwestie van wennen denk ik,
als ik nu bij mn ouders eet bijvoorbeeld vind ik alles flauw..

Sodera

Berichten: 5446
Geregistreerd: 25-09-04
Woonplaats: Ireland

Re: Stamppottentijd!

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-10 08:56

Nee ik snap wel dat je er geen last van hebt, maar je gaat toch gewoon, ongeacht hoeveel/ hoevaak je het eet, ongelooflijk uit je mond stinken van zo'n hoeveelheid knoflook :oo!

listiglistje

Berichten: 14502
Geregistreerd: 03-02-05
Woonplaats: Ittervoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-10 09:02

Ik heb gisteren mijn eigen creabea stampot gemaakt :Y)
Dit omdat ik geen tijd had voor boodschappen en wat restjes + verpakkingen tegen de THT zaten :P

Hier mijn creabea recept, smaakte erg goed al zeg ik het zelf!
Ik heb voor 2 dagen gemaakt dus....

Gekookte aardappelen
1 grote euroshopper pot doperwtjes/worteltjes
1 bakje creme fraiche
2 kipcordonbleus in blokjes
Geraspte kaas
en stampen maar.....

petitparis

Berichten: 16270
Geregistreerd: 19-01-09
Woonplaats: Hulshout (België)

Re: Stamppottentijd!

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-10 09:52

@sodera: hangt veel vanaf hoe fijn je de look snippert, bv 8 tenen knoflook in 4 gesneden smaken en ruiken minder fel dan bv 3 geplette of super fijn gesnipperde tenen. en waarschijnlijkl ook de soort. de kleintjes zijn vaak scherper dan de grotere

MarliesV

Berichten: 16056
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-10 09:57

Gisteren mijn 'eigen' versie van zuurkoolstamp gemaakt.

Wijnzuurkool, grote ui, appel en paprika met provencaalse kruiden gestoofd +/- 30 minuten.

Ondertussen de aardappels gekookt, spekjes gebakken en de rookworst warm gemaakt.

Aardappels puree van gemaakt (altijd met wat zout en peper), grof met maar iets melk. Die samen met de spekjes door de zuurkool/groente geroerd.
Worst en jus er bij, heerlijk :9 .

Tafje

Berichten: 1683
Geregistreerd: 09-11-09
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-10 17:50

_AB_ schreef:
Omdat het voor mijn gevoel al bijna weer tijd is om weer lekker veel stamppotten gaan eten, dacht ik, ik open een stamppotten topic!

Dus kom maar op met de lekkere recepten voor stamppotten!


Ja!! Lekker.. het enige voordeel van de winter.. stamppotten en erwtensoep :D

Ik maak vanavond wortelstamp met spekjes en losgebakken speklapjes erbij..
Wortels, ui en aardappelen zijn niet zo ongewoon. Wat kookvocht erbij. De spekjes maak ik zelf door speklappen in blokjes te snijden en te bakken tot ze lekker bruin zijn.
Een paar speklappen houd ik apart om los bij de stamppot te eten (ook lekker; laten afkoelen, in de koelkast en dan 's avonds koud opeten).

Hé.. krijg nu al trek ;)

BelgenGek

Berichten: 2361
Geregistreerd: 28-05-06
Woonplaats: @ midden drenthe

Re: Stamppottentijd!

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-10 23:05

@Sodera; wij ruiken echt niet naar knoflook,
ik snipper de tenen altijd ipv in de pers te doen..
we hebben knoflook vd turk altijd.

*zijn er wel minder van gaan eten, las ergens dat teveel sterk bloedverdunnend werkt namelijk..

Kattenbak

Berichten: 1712
Geregistreerd: 07-08-07
Woonplaats: Inside the box

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-10 14:26

Mijn geheim zit hem in de toevoeging van boerenkool kruiden, perfect uitgebakken spekjes, een goede dikke jus en augurk.

Niicole__
Berichten: 3242
Geregistreerd: 25-06-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-10 14:30

Zuurkool-appelstamppot met rookworst

Ingrediënten
* 1 1/2 kg aardappels kruimig (zak 3 kg)
* 2 appels, met rode schil
* 125 g gerookte spekblokjes (duobakje 250 g)
* 1 eetlepel mosterd
* 1 zak gekookte wijnzuurkool (500 g)
* 50 g rozijnen (zak 500 g)
* 1 magere rookworst (250 g)

Bereiden
Schil de aardappelen en halveer ze. Kook ze gaar.
Snijd de appels in kwarten, verwijder de klokhuizen, en snijd ze in stukjes.
Bak in een kleine braadpan de spekblokjes zachtjes uit, schep de mosterd erbij en roer glad.
Schep de zuurkool met aanhangend vocht, de appel en de rozijnen erbij, maal er wat peper over, schep alles om en dek de pan af.
Stoof de zuurkool met appel 15 minuten.
Warm de rookworst op volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de rookworst in plakjes.
Giet de aardappelen af en stamp ze grof.
Schep de zuurkool met het vocht en de plakjes rookworst erop en schep alles voorzichtig om.
----------------------------------------------

Het was heerlijk! Ik had alleen geen rozijnen erdoor, want die waren niet meer bij de supermarkt, dus maar zonder gedaan! :P

Niicole__
Berichten: 3242
Geregistreerd: 25-06-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-10 14:35

Preistamppot met hamburger

Ingrediënten
* 1 zak aardappelen kruimig kilo'tje (1 kg), geschild
* 4 hamburgers
* 2 el olie
* 2 zakken prei, gesneden (300 g)
* 150 ml kookroom light (flesje 250 ml)
* 4 el mayo met piccalilly (pot 350 ml)

Bereiden
1. Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in weinig water in 20 min. gaar. Bereid ondertussen de hamburgers volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olie in een koekenpan en bak de prei in 4-5 min. zacht.
2. Verwarm de kookroom in een steelpan. Giet de aardappelen af. Voeg de kookroom toe en stamp de aardappelen met de pureestamper fijn. Schep de prei erdoor en breng op smaak met peper en zout.
3. Verdeel de preistamppot over 4 borden. Serveer met de hamburger en de mayo.

suuzepuus

Berichten: 8824
Geregistreerd: 25-11-07
Woonplaats: nep drent!:)

Re: Stamppottentijd!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 00:02

Maar waar moet de piccalilly dan heen?
Ik zal m eerder maken met een vers worstje trouwens...

knollentuin
Berichten: 10798
Geregistreerd: 04-10-08
Woonplaats: heemstede

Re: Stamppottentijd!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 00:09

groene kool stamppot...
men neme groene kool gesneden dit samen met de aardappelen in een grote pan koken.
daarnaast een ui fruiten daarbij rundergehakt rullen en kruiden met zout en peper rode paprika erbij meebakken.
als de kool en aardappelen gaar zijn stampen en het gehaktmengsel erdoor mengen hierbij lekker veel [pittige] geraspte kaas en een klodder creme fraiche..smakelijk!!

Laura82
Berichten: 7495
Geregistreerd: 05-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 08:49

suuzepuus schreef:
Maar waar moet de piccalilly dan heen?
Ik zal m eerder maken met een vers worstje trouwens...


Volgens mij wordt er mayo met piccalilly bedoeld, dat is 1 "sausje" :) Ik denk dat die bij de burger gaat.

suuzepuus

Berichten: 8824
Geregistreerd: 25-11-07
Woonplaats: nep drent!:)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 10:17

Laura82 schreef:
suuzepuus schreef:
Maar waar moet de piccalilly dan heen?
Ik zal m eerder maken met een vers worstje trouwens...


Volgens mij wordt er mayo met piccalilly bedoeld, dat is 1 "sausje" :) Ik denk dat die bij de burger gaat.

Ok, dan kun je dat dus gewoon lekker weglaten!!

F_Orumster

Berichten: 15631
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 11:27

listiglistje schreef:
Gekookte aardappelen
1 grote euroshopper pot doperwtjes/worteltjes
1 bakje creme fraiche
2 kipcordonbleus in blokjes
Geraspte kaas
en stampen maar.....

Jekkes... :+

Winddancer

Berichten: 4381
Geregistreerd: 15-02-04
Woonplaats: Vijlen (Zuid Limburg)

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 11:35

Ik lust volgens mij wel alle soorten stamppotten :9

Andijvie met spekjes
Hutsspot (wortelen en ui)
Spinazie
Zuurkool
Boerenkool
Rode kool
Spruitjes
Gesneden boontjes

Bij stamppot eten wij normaal altijd speklapjes, karbonades, runderriblapjes, gehaktballen of braadworstjes.

MarvanTom

Berichten: 4253
Geregistreerd: 18-06-03
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 17:47

Vandaag dus preistamppot. :9

Iets anders dan het recept van Niicole__ , maar ook erg lekker.
Ruim 1 kilo kruimige aardappels.
1 grote dunne prei.
bakboter
melk
kleine blokjes kaas
zout, peper, nootmuskaat, kerrie
blokjes spek.

Aardappels schillen en in kleine stukjes snijden, koken met wat zout.
Prei in hele fijne ringetjes snijden en goed wassen. En uitlekken natuurlijk.
Spekjes uitbakken.
Aardappels afgieten en met wat melk en klontje boter met de peper, nootmuskaat, kerrie tot puree stampen.
Rauwe ! prei erdoor mengen en kaasblokjes en gebakken spekjes met de jus erbij.
Zorg dat alles goed gemengd is.

Als extra vlees doen we er speklap of filetlap bij, maar is niet echt nodig. Eet smakelijk! :Y)

Sodera

Berichten: 5446
Geregistreerd: 25-09-04
Woonplaats: Ireland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 18:06

Is dat niet héél veel prei voor voor zoveel aardappels? Als ik gewoon prei eet, eten we dat toch zeker 1:1 (dus 200 gram prei tegenover 200 gram aardappels). Een grote dunne prei weegt nog geen 300 gram denk ik, dan haal je daar nog het groene gedeelte vanaf...

suuzepuus

Berichten: 8824
Geregistreerd: 25-11-07
Woonplaats: nep drent!:)

Re: Stamppottentijd!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-10 18:19

Het groen vam een prei kun je gewoon eten hoor!! krijg je nog een leuk kleurtje ook!