Citaat:
Baklava
Voor 20 stuks
15 velletjes filodeeg
100 + 50 g gesmolten boter
250 g gepelde walnoten
150 g gepelde en gehakte pistaschenootjes
100 g gehakte hazelnoten
150 g suiker (ik heb 100 gedaan omdat ik de honing en oranjebloesemwater al zoet genoeg vind)
5 g kaneel
2 + 2 eetlepels oranjebloesemwater
100 g gepelde amandelen
50 g vloeibare honing
Roer de walnoten, pistachenootjes, hazelnoten 2 eetlepels oranjebloesemwater, 100 g gesmolten boter en de suiker door elkaar in een grote kom.
Snijd de velletjes filodeeg op maat voor een rechthoekige vorm. Neem 5 velletjes filodeeg. Leg er 1 op het werkblad, bestrijk het met een kwastje geheel met boter. Leg er een tweede velletje filodeeg op en bestrijk dat ook met boter. Ga verder met de 3 andere velletjes. Vet de vorm in met boter. Leg de eerste 5 velletjes filodeeg erin. Bedek met een laagje vulling en spreid dat goed over de hele oppervlakte uit.
Doe hetzelfde met 5 nieuwe velletjes filodeeg, leg ze in de vorm en spreid de resterende vulling er over uit.
Bestrijk de laatste 5 velletjes filodeeg met boter. Leg ze in de vorm zodat het gebak wordt afgesloten. Bestrooi met kaneel.
Snijd het gebak met een scherp met in de gewenste stukken en leg op elk stuk een amandel.
Verwarm de oven voor op 200 graden C en zet het gebak er 20 minuten in (ik heb iets langer gedaan maar dat hangt af van je oven, de bovenkant moet licht goudbruin zijn)
Verwarm de honing in de magnetron (of in een pannetje), voeg het resterende oranjebloesemwater toe. Besprenkel het gebak als het uit de oven komt met de warme honing. Laat het goed in het gebak trekken.