Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Moderators: Essie73, NadjaNadja, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird, Polly

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
pien_2010

Berichten: 48846
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 13:31

Dat is een hele nare documentaire en echt niet ok hoe die dieren overlijden. Zelfs mijn zoon, slager benoemt deze manier van slachten, dieronvriendelijk. Deze manier van slachten gebeurt niet hier in het slachthuis vlakbij en ook in Nederland kun je vlees kopen van dieren die met dierenwelzijn in het hoofd geslacht zijn.

Vandaag zag ik bij Le Clerc op de visafdeling levende kreeften in een droge bak vastgebonden liggen. Zo sneu en zo niet OK. Onbegrijpelijk dat mensen dat kunnen eten. Ik werd er onpasselijk van.

poes

Berichten: 25753
Geregistreerd: 23-01-04
Woonplaats: Gent

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 13:34

Op sommige restaurants staan die tanks ook nog in de zaal. Brrr.

pien_2010

Berichten: 48846
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 14:02

poes schreef:
Op sommige restaurants staan die tanks ook nog in de zaal. Brrr.


En vind ik ook niet tof, maar zwemmen de kreeften rond in een grote bak, althans waar ik ooit at, en worden ze vlak voor bereiden eruit gehaald en gelijk bereid. Ook niet tof, maar aanmerkelijk minder wreed dan dagen op een droge plaat met vastgebonden pootjes liggen te lijden.

poes

Berichten: 25753
Geregistreerd: 23-01-04
Woonplaats: Gent

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 14:16

O ik heb ze nog nooit in mooie tanks gezien. En altijd met de klauwen vastgebonden. Zielig idd zeg.

8nnemiek

Berichten: 45402
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-12-19 14:20

Bij de Makro worden ze ook verkocht -O-
Ik loop er altijd met een grote boog omheen, vreselijk..

Magrathea

Berichten: 21851
Geregistreerd: 08-08-10
Woonplaats: In een boom aan de gracht

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 15:03

Een zeer tekenend filmpje:



Hypocriet maar zo is de mens helaas :o

pien_2010

Berichten: 48846
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 15:38

Even vraagje→ ben heel druk aan het koken.

Ik ga tussendoor eventjes snel mijn eerste humus maken MAAR, ik heb geen tahin en daar kan ik nu ook niet meer aankomen.
Kan ik de eetlepel tahin vervangen door een halve eetlepel pindakaas? Want die heb ik wel in huis. Lijkt me zo lekker mijn eigen humus met Kerstmis.

Mijn pompoen soep was fout afgesloten, dus zonet nieuwe moeten maken voor de kerstmis tezamen met de Salsa. Proeft weer zo lekker.

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 15:40

Ik denk dat dat wel moet kunnen
Pindakaas is wel net anders
Tahini kan best bitter zijn, pindakaas is in verhouding Zoeter
Zou even Met een halve dosering beginnen
En evt moet je net even iets meer Citroen of zout toevoegen

pien_2010

Berichten: 48846
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 15:42

Super bedankt Sonja. Ik dacht ook aan een halve dosering en je tip van het zout en citroen is een goede.

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 15:44

Ik zou het zelf in ieder geval ook gewoon Aandurven :j


Edit : of extra knoflook :9 Maar goed... Ik Ben gek op knoflook :D

Magrathea

Berichten: 21851
Geregistreerd: 08-08-10
Woonplaats: In een boom aan de gracht

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 16:16

Ik zou om te beginnen even proeven hoe het is zonder beiden, en daarna bedenken wat je erbij wilt :j ik heb het ook vaak genoeg zonder tahin gemaakt en hoewel het lekkerder is mét is zonder ook niks mis mee :j

poes

Berichten: 25753
Geregistreerd: 23-01-04
Woonplaats: Gent

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 16:26

Ik maak het vaak zonder.

pien_2010

Berichten: 48846
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 16:32

Afbeelding

Mijn 1ste gemaakte humus **\O/** **\O/** :
1. olijf humus
2. Salsa humus (Salsa voor in de pompoensoep→ 3 eetlepels en is een mix van paprika, tomaten, peper. Vlgd keer doe ik voor de humus toch knoflook erbij dan is het net wat pittiger).
3. basis recept humus

Ik ben apetrots→ heb ik hier nu zolang tegen aan zitten hikken -O- . Zo zonde, er is echt niets aan. Voor elke humus heb ik 200 gram kikkererwten uit een pot gebruikt, 1/2 citroen, 1 knoflookteen (behalve de salsa humus), 1/2 kleine lepel pindakaas van de A&H → minder suiker→ 1/2 tl zout, olijfolie en voor de olijf humus 8 zwarte ontpitte griekse olijven.

Dus met Kerstavond, eten we pompoensoep met salsa en Focaccia brood, en daarna het foccacia brood met 3x humus of zoals ik het noemde bij manlief→ 3x tapenades := . Dus Kerstavond doen we lekker simpel want dan heb ik ook nog eigen gemaakte Kerstbrood met spijs toe.

Met een ongelooflijke brede grijns van geluk :D zit ik hier achter de computer. Ik vind het zo vreselijk lekker. Dus dat wordt minder kaas eten voortaan, want in de humus ga ik me specialiseren zo lekker vind ik het. En voor mijn cholesterol is dit beter als kaas. Dank jullie wel voor het zo snel meedenken. Heb ik zeer gewaardeerd.

Magrathea

Berichten: 21851
Geregistreerd: 08-08-10
Woonplaats: In een boom aan de gracht

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 16:58

Komt een lieve meneer eten straks, en mijn oven is net gearriveerd. Eindelijk weer eens lasagne eten! Ik ga het recept bijhouden want hier ga ik echt iets super lekkers van maken :Y)

poes

Berichten: 25753
Geregistreerd: 23-01-04
Woonplaats: Gent

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 17:58

Hummus is erg makkelijk ja!

Berdien

Berichten: 65813
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 18:00

Dat ziet er goed uit Pien!

Niks zo lekker als een goede lasagne met dit weer :9

LilChar

Berichten: 1257
Geregistreerd: 16-06-14
Woonplaats: apeldoorn

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 19:02

Leuk zeg dat geëxperimenteer met humus! Ik durf er zelf nog niet aan, ik denk dat ik het niet lust haha. Misschien toch maar eens proberen.

Ik heb vanavond de vegetarische Tonyn van de Vega slager geprobeerd. Ik had het al bijna een jaar in de vriezer haha.. maar nu deze gnocci met ui en paprika gemaakt! Was echt wel lekker. Heel jammer dat het niet vegan is, hopelijk komt dat nog en dan zal ik het zeker weer kopen!

Afbeelding

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-12-19 19:09

Klinkt goed Pien
En ziet er lekker uit

Btw , mocht je de olie willen beperken kun je Die deels vervangen door water :)
Ik vind het Met wat olie wel lekkerder
Dus vervang hem nooit helemaal
Maar dat kan ook Indien gewenst

Experimenteerze, je kunt echt alle kanten op Met hummus

marinke182

Berichten: 305
Geregistreerd: 03-05-12
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-19 00:08

Margoooo schreef:
Ik ga op tweede kerstdag een poging wagen om zelf vegan mozarella te maken, maar volgens het recept moet er guar gum in... Ik kan dit online wel vinden maar dan betaal ik meer verzendkosten dan dat het spul zelf kost, iemand een idee waar ik het kan vinden? Holland&Baret heeft dit niet, maar wel xanthaangom dus misschien ga ik het daarmee gewoon proberen


Kan ook veel makkelijker! Al meerdere keren gemaakt en steeds een succes. Het smelt zelfs!
Tapiocameel is te koop bij de toko voor een paar euri's.


Afbeelding

Magrathea

Berichten: 21851
Geregistreerd: 08-08-10
Woonplaats: In een boom aan de gracht

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-19 15:04

Ik heb gisteren een lasagne gemaakt met pompoen bechamelsaus :~

De lasagne eigenlijk verder als normaal gemaakt, met ui, champignons, aubergine, paprika en olijven, beetje aanbakken en een blikje tomatenpuree, pak tomatenpassata erbij en even laten pruttelen, met een lading kruiden (oregano, knoflook, peper, italiaanse kruidenmix). Als iemand nog een gouden tip heeft over hoe vochtig lasagnesaus moet zijn en hoe lang het in de oven moet hoor ik het graag :D

Dan de saus: ik had de dag ervoor al een flespompoen in blokjes gesneden en gekookt. Enkele uren voor het koken had ik een flinke handvol cashewnoten die ik in had laten weken met amandelmelk. Eventueel kun je de melk + cashewnoten een beetje opwarmen, dat bevordert het zacht worden. Eerst heb ik de cashewnoten geblenderd tot het er glad uitzag. Daar deed ik ongeveer de helft van de gekookte blokjes bij, met nog wat amandelmelk zodat het goed kon blenderen, en een teen knoflook. Deze milkshake breng je op smaak met veel edelgist (ik denk 3-4-5 flinke eetlepels, niet afgestreken), peper, zout, eventueel extra knoflook naar smaak. Ik had nu voor 1 schaal voor 2-3 porties best veel saus dus ik heb ook laagjes gemaakt met pompoensaus én tomatensaus.
De lasagne heb ik afgetopt met plakjes cherrytomaat en gehakselde hazelnoot die ik nog had liggen. Ca. halfuurtje in de (hetelucht) oven op 200 graden. Kreeg ook de tip dat je niet gelijk moet aansnijden maar een tijdje (10-15 minuten, afhankelijk van hoeveel honger je hebt haha) moet wachten zodat 1) je je smoel niet brandt 2) de lasagne minder uit elkaar valt en dat blijkt inderdaad te werken! Eet smakelijk :Y)

Berdien

Berichten: 65813
Geregistreerd: 19-09-04
Woonplaats: Groningen

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-19 22:52



Zo ontzettend raak. Hele fijne feestdagen allemaal! Op naar weer een jaar vol inspiratie, verdraagzaamheid, openheid én natuurlijk mooie recepten :D

Sheran

Berichten: 17658
Geregistreerd: 20-10-07

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-19 23:21

Dit jaar eten we bij mijn ouders thuis met vier familieleden. Voor de vega's is er vega maar voor de vleeseters is er vlees. Prins natuurlijk maar ik begin hier steeds meer moeite mee te krijgen (bij mijn eigen ouders dan hè). Ze eten het jaar door vega maar blijkbaar kan het niet feestelijk zijn zonder dode dieren...

Malenka

Berichten: 8328
Geregistreerd: 04-10-06

Re: Het bokt vegetariërs en veganistentopic

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-19 23:27

Ik deel meestal niet zo veel. Maar ik kreeg dit boek van mijn zusje cadeau en vond het wel het delen waard. Ik heb er uiteraard nog niks uit gemaakt. Maar het ziet er veelbelovend uit.

Afbeelding

Nyaleti

Berichten: 8447
Geregistreerd: 05-04-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-19 23:48

Sheran schreef:
Dit jaar eten we bij mijn ouders thuis met vier familieleden. Voor de vega's is er vega maar voor de vleeseters is er vlees. Prins natuurlijk maar ik begin hier steeds meer moeite mee te krijgen (bij mijn eigen ouders dan hè). Ze eten het jaar door vega maar blijkbaar kan het niet feestelijk zijn zonder dode dieren...



Dat vind ik wel erg krom ja.. jammer. Hopelijk is het vega zo lekker dat het vlees wegvalt :D

Ik ben de enige vega van 5 en het was al drama dat we eigenlijk 2x een hoofdgerecht hebben; vlees en een vega quiche. Ook een vegatarisch voorgerecht was gedoe, "nu kan ik geen carpaccio maken" goh gelukkig bestaan er 800 andere gerechten zonder vlees(vervangers) :=
Uiteindelijk zal het morgen toch draaien om de kalkoenrollade, als die mislukt zit ik met 4 boze mensen aan tafel. Als de quiche mislukt "maakt het niet uit want hebben we de kalkoen nog" ok.

pien_2010

Berichten: 48846
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-19 23:58

Sheran schreef:
Dit jaar eten we bij mijn ouders thuis met vier familieleden. Voor de vega's is er vega maar voor de vleeseters is er vlees. Prins natuurlijk maar ik begin hier steeds meer moeite mee te krijgen (bij mijn eigen ouders dan hè). Ze eten het jaar door vega maar blijkbaar kan het niet feestelijk zijn zonder dode dieren...


Waar weet ik niet. Maar ik las onlangs een heel lief stukje van iemand die veganistisch altijd eet en aangaf dat als mensen graag eens vlees of vis willen eten, ze dat gerust kunnen doen met Kerstmis en daar gewoon lekker van moeten genieten. Dat het belangrijk is dat er minder vlees en vis gegeten worden en dat als mensen wel van vlees/ vis houden en dat veel minder eten, dat het daar on gaat.
Ze gaf als tip, als mensen met de feestdagen vlees of vis willen eten dat het dan verstandig is om het evenwichtig op te bouwen en dus ook vegetarische-en veganistische gerechten in het menu te verwerken.
Wij eten morgen met onze vrienden zo'n evenwichtig diner. Ik hou van vlees en vis en heb er vanwege milieu en gezondheidsredenen weinig afgelopen jaar van gegeten.
Dus morgen mag het van mezelf met mate.

Laat je ouders hun keuzes maken en die enkele keer gewoon ervan genieten. Laten we gewoon een beetje lief voor elkaar zijn en elkaars keuzes respecteren.