ja ik beken...ik ben een falafel snob

ingredienten
100 gram gedroogde kikkererwten (8 uur laten weken in koud water)
30 gram ui
15 gram verse peterselie
teentje knoflook (geperst)
3 gram komijn
2 gram vers korianderblad
10 gram zelfrijzend bakmeel
2 gram zwarte peper
4 gram zout
bereiden
de kikker erwten afgieten
alles in de keukenmachine mikken en net niet pureren (dus wel puree, maar wel klontjes erin )
balletjes van rollen met een doorsnee van +- 2,5 cm doorsneetussendoor kun je je handen afspoelen met koud water tegen het plakken
bakken kan in frituur op 180 graden, of in een koekenpan met wat olie
of idd als burger
wij eten ze over het algemeen als balletjes in grote pita's met koolsla, yoghurtknoflook saus en een pittige rode paprikasaus of tomatensaus en als ik echt gek wil ook nog jalapenos erdoor
even een hele belangrijke tip, gebruik GEEN blik of pot kikkererwten, de falafel maak je gaar door het te bakken als je het vorm hebt gegeven, door een blik of pot te gebruiken, gebruik je een product wat al gaar is en dus slap is, ze zullen dan idd heel makkelijk uit elkaar vallen , of soepig worden
ALTIJD gedroogde kikkererwten gebruiken die je minimaal 8 uur in koud water weld
ik gooi ze 's ochtends in en bak water als ik het 's avonds wil eten, of zelfs de avond ervoor vlak voor ik naar bed ga , dan staan ze tot 20 uur in het water
ook niet verwarmen tijdens het weken, dan maak je ze namelijk al weer half gaar waardoor de stevigheid nog wel eens heel wat minder kan worden(lees...pudding/prut balletjes )
ik weet het , het is wat werk, maar geloof me , hier kan geen kant en klaar rommel tegen op

